Vymena cerpadla v studni

Vymena cerpadla v studni

Poslaťod hazy » Sob 26. Sep 2020 23:56:37

Dobry den. Idem prerabat vodaren v studni. Doteraz som mal trojstupnove sigma, ale uz vypoveda sluzbu. Hladinu mam 3,3m a 5m vodny stlpec. Samozrejme k tomu mam cca 150l nadrz, ktoru zachovam. Dostal som odporucenie na Samonasávacie cerpadlo Pedrollo JSW 3AM 400V. Mate niekto skusenost, alebo odporucte. Dakujem.
hazy
 




Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod joko » Pon 28. Sep 2020 21:26:33

Skús napísať čo všetko bude napojené na čerpadlo , dom - závlahy, aký prietok potrebuješ, lebo keď som pozrel to Pedrollo, tak stojí dva razy viac ako konkurencia. Parametre má obstojné, ale ničím sa nelíši od ostatných.
Iba náhodou som si vybral jeden model, ale je iba na 230V.
https://www.vodomat.sk/samonasavacie-ce ... -inox.html
Ide o model nie o predajcu. Pri tom má veľmi úctihodné parametre.
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2474
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 665 krat
Dostal súhlas: 290 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod hazy » Str 30. Sep 2020 22:18:36

Dobry vecer. Zo studne napajam RD na poschodie aj zahradu.Mam tam ale natiahnuty kabel s tromi fazami. Prechod na 230V by nebol nejaky problem? A co sa tyka zapojenia, staci vziat jednu fazu a pracovny a kostru? Dakujem. To pedrollo ma vraj iba jednu turbinu. Ziadne tri vrtule ako sigma.
hazy
 
Príspevky: 5
Registrovaný: Str 30. Sep 2020 22:11:12
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod MartinH » Štv 01. Okt 2020 12:05:57

hazy píše:Dobry vecer. Zo studne napajam RD na poschodie aj zahradu.Mam tam ale natiahnuty kabel s tromi fazami. Prechod na 230V by nebol nejaky problem? A co sa tyka zapojenia, staci vziat jednu fazu a pracovny a kostru? Dakujem. To pedrollo ma vraj iba jednu turbinu. Ziadne tri vrtule ako sigma.


Odpoviem len na tu elektrikarsku cast: Prechod 3 fazy -> 1 faza je naozaj taky lahky. 2 fazy sa odpoja.

Otacavy motor na 3 fazy je konstrukcne jednoduchsi.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3756
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 207 krat
Dostal súhlas: 305 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod hazy » Štv 01. Okt 2020 15:54:47

Prave som prisiel od dalsieho predajcu ......a pravdupovediac, trocha som sa zamotal. Odporucil mi ponorku, to ze usetrim miesto v jame, nebude ziaden hluk, to vsetko hra pre. Ale su tam nejake nevyhody?????? Vdaka za kazdy postreh.
Ponukol mi Dynatech DS 4-7.
hazy
 
Príspevky: 5
Registrovaný: Str 30. Sep 2020 22:11:12
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod ... » Pia 02. Okt 2020 10:01:53

cerpadlo strcene pod hladinou ma lepsie pracovne podmienky (chladenie, nehrozi (resp. menej hrozi) kavitacia na lopatkach, nemas problemy s netesnostami na strane sania, nevyhodou je ze ak s nim nieco potrebujes, musis ho vytiahnut von...
a este druhe riziko (co ale asi u teba nie je) je ak mas ako studnu vrt, musi sa ti zmestit dnu (a ak mas ako studnu len narazanu 6/4" trubku tak tam nezmestis nic :-) )
...
 
Príspevky: 970
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 20 krat
Dostal súhlas: 67 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod hazy » Pia 02. Okt 2020 21:00:23

Dakujem za doterajsie odpovede. Viacmenej som rozhodnuty pre ponorne cerpadlo. Skuste mi este prosim poradit: vytlak, prietok, do akych hodnot a ktore su dolezitejsie v mojom pripade? Len zopakujem, studna vrt priemer 25cm, dno studne 8,4m a vyska hladiny 3,3m. Pripojim to k 150l nadrzi aj s tlakovym spinacom.Dakujem za kazdu radu. Vzdialenost po najvzdialenejsiu bateriu cca 25m. Voda v RD komplet+hadica v zahrade. Ziadna zavlaha.
hazy
 
Príspevky: 5
Registrovaný: Str 30. Sep 2020 22:11:12
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod MartinH » Sob 03. Okt 2020 10:52:20

hazy píše:Dakujem za doterajsie odpovede. Viacmenej som rozhodnuty pre ponorne cerpadlo. Skuste mi este prosim poradit: vytlak, prietok, do akych hodnot a ktore su dolezitejsie v mojom pripade? Len zopakujem, studna vrt priemer 25cm, dno studne 8,4m a vyska hladiny 3,3m. Pripojim to k 150l nadrzi aj s tlakovym spinacom.Dakujem za kazdu radu. Vzdialenost po najvzdialenejsiu bateriu cca 25m. Voda v RD komplet+hadica v zahrade. Ziadna zavlaha.


Este by som porozmyslal nad frekvencnym menicom. Je to elektricke zariadenie predavane v sade s cerpadlom, lebo parametre musia navzajom presne sediet. FM dokaze riadit otacky cerpadla a lepsie tak reguluje tlak. Vyhody su dve: nie su take tlakove razy a cerpadlo sa menej opotrebovava. Treba len zvazit, ci to stoji za priplatok.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3756
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 207 krat
Dostal súhlas: 305 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod mp1 » Sob 03. Okt 2020 13:30:11

ak je záhrada, trávnik, treba aspoň "uvažovať" o závlahe. hadica je iba "núdzové" riešenie. minimum urobiť rozvod cez stred pozemku.
mp1
 
Príspevky: 458
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 13:15:08
Dal súhlas: 72 krat
Dostal súhlas: 30 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod joko » Ned 04. Okt 2020 17:49:01

hazy píše:Dakujem za doterajsie odpovede. Viacmenej som rozhodnuty pre ponorne cerpadlo. Skuste mi este prosim poradit: vytlak, prietok, do akych hodnot a ktore su dolezitejsie v mojom pripade? Len zopakujem, studna vrt priemer 25cm, dno studne 8,4m a vyska hladiny 3,3m. Pripojim to k 150l nadrzi aj s tlakovym spinacom.Dakujem za kazdu radu. Vzdialenost po najvzdialenejsiu bateriu cca 25m. Voda v RD komplet+hadica v zahrade. Ziadna zavlaha.


Môžeme pokračovať, keďže je ti už jasnejšie čo chceš.
Martin má pravdu s prekvenčným meničom, ale proti stoja dve tvoje "požiadavky" a to 150 l zásobník - v tomto prípade expanzná nádoba, a tlakový spínač. Predpokladám, že Ti odišlo iba čerpadlo a ostatný systém zachovávaš.
Ak si rozhodnutý pre ponorku, tak hore to prepojíš do existujúceho systému a ideš ďalej, tzn. vodovod napojíš na starý vodovod, a elektriku z čerpadla do tlakového spínača.
Čo sa týka parametrov čerpadla tak to dimenzuj na závlahy, lebo na dom to v každom prípade bude stačiť. Ak máš 150 l expanzku, tak ti kôli domu zapne dva razy za deň. Ak závlahy, tak sa zameraj na prietok, tzn. cca 60l/min a viac, väčšina ponoriek toto splňa. Výtlak ber cca 60 m = 6 barov, čo tiež väčšina splňa Ak si vyberieš čerpadlo, a ešte nemáš zavlažovanie, tak si zavlažovanie naprojektuješ na základe výkonu a odmeraných hodnôt čerpadla.
V Tvojom konkrétnom prípade - ak budeš mať iba dom a v záhrade hadicu, tak Ti stačí aj 4 bary výtlak a takmer hocijaké čerpadlo za 150 Euro.
A dostávam sa ku čerpadlám, ako som písal, veľká väčšina už dnes funguje na 230 V, majú štandartne 20 m vodotesný kábel, a mal by si ísť do kategórii od 4 bar a 50 l/min. Tým , že výrobcov je milión, kvalitatívne sú veľmi podobné, tak by som sa zameral na spolahlivosť predajcu kôli záruke. Najlepšie kamenný obchod, a internetová cena. Dám Ti sem link od jedného predajcu, ale hlavne sa zameraj na jednotlivé čerpadlá, nie na predajcu, i keď mu robím reklamu tak iba preto, že už som kúpil cez neho X čerpadiel pre zákazníkov sem na Forum, a zatial sa javí ako jeden z tých lepších. No zatiaľ sme nereklamovali ani jeden, tak netuším ako vybavuje reklamácie. Nie som hmotne na neho zainteresovaný, preto si vyberaj tovar a kúp to kde to máš lepšie.
https://www.vodomat.sk/ponorne-cerpadla ... -69-m.html
Najčastejšie som odporúčal toto, je to komplet, ale ty máš iné predstavy. https://www.vodomat.sk/domaca-vodaren-s ... nicom.html
a ako jeden z kandidátov,na 400V , aby to nebolo to najlacnejšie :
https://www.vodomat.sk/ponorne-cerpadla ... kabla.html
ale píše , že je to bez káblu, ale typ motora je OK
a kandidát na 230 V je
https://www.vodomat.sk/ponorne-cerpadla ... gx1-5.html

S týmto príspevkom autora joko súhlasil
mp1
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2474
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 665 krat
Dostal súhlas: 290 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod ... » Ned 04. Okt 2020 23:11:46

MartinH píše:
hazy píše:Dakujem za doterajsie odpovede. Viacmenej som rozhodnuty pre ponorne cerpadlo. Skuste mi este prosim poradit: vytlak, prietok, do akych hodnot a ktore su dolezitejsie v mojom pripade? Len zopakujem, studna vrt priemer 25cm, dno studne 8,4m a vyska hladiny 3,3m. Pripojim to k 150l nadrzi aj s tlakovym spinacom.Dakujem za kazdu radu. Vzdialenost po najvzdialenejsiu bateriu cca 25m. Voda v RD komplet+hadica v zahrade. Ziadna zavlaha.


Este by som porozmyslal nad frekvencnym menicom. Je to elektricke zariadenie predavane v sade s cerpadlom, lebo parametre musia navzajom presne sediet. FM dokaze riadit otacky cerpadla a lepsie tak reguluje tlak. Vyhody su dve: nie su take tlakove razy a cerpadlo sa menej opotrebovava. Treba len zvazit, ci to stoji za priplatok.


tak ja napriklad pouzivam menic ktory je programovatelny, das si donho program co potrebujes a dokonfigurujes parametre k cerpadlu co mas... rovnake menice sa pouzivaju aj v inych aplikaciach, bezne rovnaky typ (len inac naprogramovany) ako mam doma stretnes napriklad vo vytahovych strojovniach....
+ ako bonus mozes po seriaku pozerat co to robi a pripadne si z toho kolektovat nejake statistiky....
...
 
Príspevky: 970
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 20 krat
Dostal súhlas: 67 krat

Vymena cerpadla v studni

Poslaťod jablonko » Uto 06. Okt 2020 8:30:42

... píše:menic ktory je programovatelny


Zaujimave, poprosime link.
Obrázok užívateľa
jablonko
 
Príspevky: 76
Obrázky: 1
Registrovaný: Pia 13. Apr 2012 14:30:32
Dal súhlas: 9 krat
Dostal súhlas: 6 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod hazy » Uto 06. Okt 2020 8:41:51

Dakujem Vam vsetkym za rady, uz len obehnem nejake kamenne predajne a idem do toho. Nemam zavlahy a ani v najblizsej buducnosti neplanujem, takze obehnem nejake kamenne a kupim. Este raz dakujem a pekny den.
hazy
 
Príspevky: 5
Registrovaný: Str 30. Sep 2020 22:11:12
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod hazy » Sob 17. Okt 2020 10:42:35

Tak tovar nakupeny, ideme skladat. Este malu otazocku, teda radu ak mozte. Hadicu co som kupil, este som s takou nerobil. Je to taky tvrdeny plast. Je to stocene. Ako to mam vyrovnat? Nechcem to nasilu, aby to neprasklo. Dakujem.
hazy
 
Príspevky: 5
Registrovaný: Str 30. Sep 2020 22:11:12
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod Bororo » Sob 17. Okt 2020 15:18:46

uz je vonku dost chladno, tak sa zda tvrda. cital som odporucania, ze staci naliat horucu vodu a lepsie sa s nou pracuje.

S týmto príspevkom autora Bororo súhlasil
joko
Bororo
 
Príspevky: 605
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 9:48:19
Dal súhlas: 28 krat
Dostal súhlas: 32 krat




Ďalší

Späť na Voda, kanalizácia a ČOV

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron