osadenie sprchoveho zlabu - best practice

osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod yoyo » Pia 24. Máj 2013 11:24:39

Nikde na fore som nenasiel ucelene info ohladom toho, ako by bolo nejlepsie/najjednoduchsie osadit sprchovy zlab - teda postup prac pred zalievanim podlahy.
Vidim viacero moznosti (uvazujem o anhydride):
1. miesto buduceho zlabu vyplnit vacsim EPS, ktory bude vycnievat az nad uroven poteru. Potom po zaliati poteru vybrat EPS, osadit zlab a zaliat (cim? lepidlo, beton... )
2. osadit zlab uz pocas zalievania podlahy s tym, ze oblast sprchoveho kuta sa zaleje len po uroven rurok, kvoli tomu, aby sa po zaschnuti poteru mohol vyspadovat priestor v sprchovom kute. Tu ale vidim vacsie riziko toho, ze zlab neosadim presne (alebo viem potom este nastavit vysku zlabu?) .. tiez si davam otazku, ako sa bude kamaratit anhydrid spolu s nerezom/nozicky zlabu.

3. je dobre kupit zlab, ktory ide az na doraz k stene, alebo taky, ktory bude odsadeny od steny napr. 10cm? -> vyhody/nevyhody?
4. aku znacku zlabu -> co ne/kupovat? Aka je dobra znacka v pomere cena/kvalita?

viete mi prosim dat nejake best practice po vasich skusenostiach s osadzanim sprchoveho zlabu?

vdaka
3-podlazny/165m2 vykurovacia plocha/Ytong 30+20EPS/36 Nobasil MPN v streche/rekuperácia/trojskla
yoyo
 
Príspevky: 1090
Obrázky: 25
Registrovaný: Pon 24. Aug 2009 11:59:53
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 47 krat




Re: osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod bladerunner » Pia 24. Máj 2013 15:32:30

ja som osádzal len jeden žľab /na svojej stavbe/ a ešte nie je ani vyskúšaný, kedže ešte stavba nie je ani zďaleka dokončená, takže len zopár postrehov-
-zľab Alcaplast APZ4 Flexible 1050 mm - žlab nerezový, odtokový systém plast, osádza sa k stene, vertikálny límec nastaviteľný podľa hrúbky obkladu
-najprv som robil poter, v mieste žľabu som vynechal EPS aj poter
-osadenie žľabu, napojenie na odpad, miestne pospojovanie, zaliatie betónom, hydroizolácia, obklad /obklad už robil majster/
-žľab si vyžaduje dosť presné výškové osadenie, preto vidím skôr výhodu v dodatočnom osadení. navyše by bolo dobre vedieť aj presnú hrúbku obkladu/dlažby, čo vo fáze robenia poteru nie každý už vie- ešte nie sú kúpené.
- ak sa osádza k stene a má vertikálny límec- dá sa lepšie ukotviť pred betónovaním, ale treba vedieť hrúbku obkladu /+lepidlo/- podľa toho sa nastaví ten límec

P.S. ešte ma čaká osadenie jedného žľabu v druhej /núdzovej/ kúpelni/techn. miestnosti - zvažujem teraz dať žľab trocha ďalej od steny cca 10 cm
bladerunner
 
Príspevky: 1245
Registrovaný: Pon 05. Okt 2009 20:10:55
Dal súhlas: 72 krat
Dostal súhlas: 126 krat

Re: osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod joko » Pia 24. Máj 2013 20:22:10

Na Tvoju otázku je hneď potiotázka, lebo je to veľmi dôležité pre montáž, ale odpoviem si sám.
Aký poter budeš mať, aj keď spomínaš anhydrid.
Rozdiel je práve vo vyspádovaní a tým hneď aj v spôsobe ale hlavne čase osadenia. Nakoľko betonový poter pri pokládke dokážu vyspádovať ku žľabu, anhydrid sa vyrovná do vodorovnej podoby.
Takže začnem anhydridom lebo tam je to horšie. tam je pravdepodobne lepšie celý kút vyhechať, a dodatočne priestor kúta vyplniť betonovým poťerom, ktorú vyspáduješ, ako keby bol celý dom beton. Jedna šanca je utopený EPS, ale pri celom kúte je asi rozumnejšie vyšalovať a vynechať bez EPS. Je tam malé riziko, že samostatná betonová časť sa bude extra dilatovať, lebo to nebude monolit. Brusenie anhydridu alebo dodatočné navýšenie nepovažujem za najšťastnejšie riešenie.
Postup pri betonovom poteri:
Osadíš žľab, kam ho chceš. Ja odporúčam vertikálno - horizontálny, lebo Ti odpadnú odrezky pri stene, a rošt bude hneď pri obkladoch na stenu, voda zo steny tečie priamo do roštu. ( včerajšia ACO 870 mm nerez stál 205 E aj s roštom.) Ak je tomu tak, tak žľab osadzujem na -2 cm pod hladinu poteru (spád), s tým, že do steny pod a nad žľabom natlčiem klince - skrútky, aby som žľab zafixoval presne výškovo a vodováhe. Samozrejme dopojiť. V takomto prípade podložiť EPS aj pod žľab , fóliu, ale vynechať cca 3 - 5 cm pod žľabom, aby beton podtiekol a zafyxoval žľab ako súčasť poteru. A k límcu žľabu vyspádovať poter.
Ak žľab je Alca... tak ten má nastavovateľné nožičky a dajú sa pripevniť na kombišrôby s maticami z hora a z dola. Pozor však na výšky jednotlivých žľabov pri jednotlivých podlahách. Na poschodie klasický žľab nevlezie, tam treba tie nižšie 60 mm vysoké.
Čo sa výberu týka, nestotožnujem sa s plastovýmy žľabmi, i keď nemám proti argument iba čiste dižajnový, ale pre mňa žľab by mal byť z nerezu.
A ak si chceš nechať poradiť, a chceš mať pekný odtok v sprche, tak si tam osaď vtok do steny od geberitu. požaduje 12 cm hrubú stenu, a min 8 cm podlahu. Ale je podstatne krajší ako žľab. Cenovo Ťa vyjde rovnako, možno aj lacnejšie ( 200 e aj s nerezovým krytom.)
Doležitý detail. Poter ide vždy presne do výšky límca, aby sa dalo výškovo prepojiť HI pomocou samolepiacích pásov a tekutej HI. Dlažba ide na límec po hranu roštu.

S týmto príspevkom autora joko súhlasil
escaflowne
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod ziletka » Pon 27. Máj 2013 14:00:04

napisem o tej druhej moznosti. okolo sprchoveho kuta sa spravila dilatacia. cely sprchac sa vylial nizsie a nebol s tym ziadny problem. Rozmery sprchacu poznas, zlab takisto, vies aky chces mat spad. Treba si na tom dat zalezat ale nie je to taky velky problem ako sa moze zdat.
Osadzal som v zivote len jeden zlab a bez problemov. Ja len aby tato moznost nebola zatracovana.
Liali nam anhydrit.
Všetky peniaze nezarobíš, niektoré budeš musieť aj ukradnúť.
Obrázok užívateľa
ziletka
 
Príspevky: 1167
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 21:54:45
Bydlisko: Martin
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 72 krat

Re: osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod yoyo » Pon 28. Okt 2013 16:25:19

chlapi, podlaha zaliata, v sprchovom kute som vynechal/zasaloval priestor sprchy a zalial som tam len rurky podlahoveho kurenia (teda nizsie oproti povodnej podlahe), ktore idu asi do polovicky sprchoveho kuta.

Kupil som sprchovy zlab ACO s kolmou prirubou (teda ide na doraz k stene) a potreboval by som poradit ako dalej.
1. Ak som spravne pochopil z navodu, tak dlazba by mala byt 1-2 mm nad urovnou rostu -> t.z., ze zlab by mal byt 1-2mm pod urovnou dlazby, aby tam voda v pohode stiakla.
>> Joko pisal, ze 'Dlažba ide na límec po hranu roštu' - t.z., ze medzi dlazbou a rostom uz nie je ziadna sparovacka/medzera alebo nejaka tesniaca hmota? Joko - ako si to myslel? Na plavarni som si vsimol, ze dlazbu nedavali nadoraz k zlabu, ale dlazba bola odsadena od zlabu o sirku spary. Tiez som si vsimol, ze ta spara po obvode toho sprchoveho zlabu nebola ta ista ako sparovacka na dlazbe. Ako to je teda? Ma tam byt ta spara (podla mna ano - kvoli dilatacii, utesneniu... ), alebo nie... . Ak ano, tak cim to vysparovat - vodeodolnou spravacvkou, alebo nieco original na to?

2. ako nalepit pasky? Chcem ich davat vsade do rohov. Mala by ist paska aj do rohu (styk podlahy a steny) pod sprchovy zlab? Zatial mam nasledovny postup:
- napenetrovat steny
- natriet to tekutou hydroizolaciou - do tej hydroizolacie vtlacit tesniace pasky do rohov
- natriet 2x hydroizolaciou
- osadit zlab do potrebnej vysky
- vyspadovat priestor sprchoveho kuta (2% spad) lepidlom, alebo betonom -> *vid otazka c.3
- napenetrovat vyschnutu a vyspadovanu podlahu sprchoveho kuta
- dat pasky po obvode zlabu spolu s tekutou HI s tym, ze HI pojde po celej ploche podlahy v sprchovom kute
** alebo by som to spravne mal robit tak, ze tu HI robit az po vyspadovani priestoru v sprchovom kute, aby sa tym vytvorila jednoliata HI?

3. cim vyspadovat? Joko pise o betone, ale ja mam obavu, ze niektorych miestach by mal beton iba cca 1-2 cm a mohol by popraskat. Takze som viac prikloneny k lepidlu - ake lepidlo pouzit -> klasicke napr. DuoContact, alebo to s ktorym budem lepit obklady/dlazby?

4. treba zafixovat zlab? Zlab ACO nema nastavitelne nozicky a v kolmej prirube nema ani dierky na uchytenie zlabu do steny. V obr. navode je ukazane, akurat to,ze zlab osadzaju do maltoveho/betonoveho lozka a to je vsetko. Je to podla vas postacujuce?

5. http://www.youtube.com/watch?v=6Q8yTNJ1zsA na tomto videu som mal moznost vidiet, ze na podlahu daval chlapik nejake tesniace pasy.. . Je to vobec potrebne pokial planujem davat tekutu HI?

vdaka
3-podlazny/165m2 vykurovacia plocha/Ytong 30+20EPS/36 Nobasil MPN v streche/rekuperácia/trojskla
yoyo
 
Príspevky: 1090
Obrázky: 25
Registrovaný: Pon 24. Aug 2009 11:59:53
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod bladerunner » Pon 28. Okt 2013 19:16:04

1. silikon
2. pod žľab to asi veľký význam nemá
3. ja som dal betón
4. ja som fixoval nožičky + prírubu. podľa návodu. boli tam na to určené otvory. žľab Alcaplast.
5. môžeš použiť aj také tesniace fólie napr. Hasoft tesniaca fólia Profi. ja som dal, lebo som sa obával čo urobí s hydroizoláciou škára medzi poterom v kúpeľni a dorobenou časťou pri žľabe /vynechal som pri poteroch asi 30-40 cm/. predpokladám, že fólia pri takej škáre je trvácnejšie riešenie.
bladerunner
 
Príspevky: 1245
Registrovaný: Pon 05. Okt 2009 20:10:55
Dal súhlas: 72 krat
Dostal súhlas: 126 krat

Re: osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod joko » Uto 29. Okt 2013 21:50:41

Predpokladám, že si nevylial polovicu sprchového kúta, kam ide žľab.
Ja to robievam pri ACO tak, že
namerám presnú výšku,
natlčiem dva veľké klince do steny pod spodok žľabu na konce( písal si, že máš horizontélne - vertikálny žľab)
položíš žľab na tieto klince
Z hora zafixuješ žľab tiež klincami. Nastav vodováhu, pripojený kanál Ti to z predu fixuje.
Pod žľabom nechaj medzeru 5 - 8 - 10 cm hrubú, aby beton - poter, hocičo čím to budeš vylievat malo miesto a podtieklo pod žľab a riadne to zafixovalo. Zaleješ to presne po hranu límca žľabu. ACO má zo spodu dva pliešky na fixovanie, ale ja ich používam skôr ako nožičky - podpera, ktoré sa následne zalejú. Takto by to malo byť súčasťou podlahy kúta.
Až následne tam treba tekutú HI spolu aj s páskami, ktoré vlepíš medzi prvú a druhú vrstvu HI. ACO nepridáva samolepiace pásy na HI, musíš to extra kúpiť.
Keď som písal o vyspádovaní betonom, tak som vtedy písal o celej ploche kúta. Ak máš do polovice anhydrid, tak vyspádovanie betonom je už bezpredmetné, a spádovanie odporúčam lepidlom na dlažbu.
Ten lem okolo roštu je ´vysoké cca 10 mm. Ak tam dáš 2* HI plus pásku, tak ti už ostane max 8 mm, a tak ak prilepíš dlažbu, vždy bude vyššia ako samotný rámik roštu.
Na špárovanie okolo roštu použi materiál - silikon, ktorou budeš špárovať rohy kúta.
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod boro » Str 30. Okt 2013 0:42:54

A tesniacu pásku aj na spoj anhydrid - betón a v dlažbe tiež priznať dilatáciu.
boro
 
Príspevky: 916
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod yoyo » Str 30. Okt 2013 9:39:46

chlapi vdaka za pripomienky. pre ujasnenie sa este spytam:

@joko:
>>> Na špárovanie okolo roštu použi materiál - silikon, ktorou budeš špárovať rohy kúta.
Rohy kuta by sa mali sparovat silikonom? Myslel som, ze tam ide tiez sparovacka. Plati to len o sprchovom kute, alebo o rohoch vseobecne?

>>> Ten lem okolo roštu je ´vysoké cca 10 mm. Ak tam dáš 2* HI plus pásku, tak ti už ostane max 8 mm, a tak ak prilepíš dlažbu, vždy bude vyššia ako samotný rámik roštu
to je pravda. Ale to znamena, ze dlazba bude oproti sprchovemu zlabu vyssie ako predpisanych 1-2mm. Moja dlazba ma 0.85cm + lepidlo. Nevadi teda, ze to bude vyssie?

>>> Predpokladám, že si nevylial polovicu sprchového kúta, kam ide žľab.
Neviem ako si to msylel, ale mam to urobene tak ako je to na obr. v prilohe, pricom ta cast anhydritu, ktora je v sprchovom kute, je nizsia o cca 2cm

@boro:
>>>> A tesniacu pásku aj na spoj anhydrid - betón a v dlažbe tiež priznať dilatáciu
plati to aj ked budem davat namiesto betonu lepidlo? Musim priznat dilataciu? Mal by som pri spadovani dat medzi anhydrit a lepidlo tiez nejaku dilatacny pasik?

@all:
Ako sa ma spravne nalepit paska v mieste kde ide zlab na doraz k stene? Ja planujem zlab zapustit do steny o hrubku toho vertikalneho limca, aby zbytocne nevycnieval zo steny von. Pasku by som mal teda nalepit len vertikalne, alebo ju dat do praveho uhla - teda aj vertikalne s tym, ze bude presahovat aj do tej uzskej horizontalnej casti?

Ako HI, pasky a penetrak chcem pouzit chemiu od Murexinu... . Mate s tym skusenost? Odporucate?

vdaka
Prílohy
3-podlazny/165m2 vykurovacia plocha/Ytong 30+20EPS/36 Nobasil MPN v streche/rekuperácia/trojskla
yoyo
 
Príspevky: 1090
Obrázky: 25
Registrovaný: Pon 24. Aug 2009 11:59:53
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod bladerunner » Str 30. Okt 2013 10:43:28

-ja som obkladačovi povedal, aby v rohoch sprch. kúta a aj na spoji podlaha steny v celej kúpelni nedával šparovačku. predsa len poter s dlažbou oproti stenám s obkladačkami trocha môže dilatovať a silikón to skôr zachytí.
- spoj dlažba rošt hlavne aby nebola dlažba nižšie. ak roštu by som dával originálnu hranu /ak je to možné/, nie rezanú, lebo bude trocha presahovať.
-vyspáduješ to lepidlom
-

S týmto príspevkom autora bladerunner súhlasil
joko
bladerunner
 
Príspevky: 1245
Registrovaný: Pon 05. Okt 2009 20:10:55
Dal súhlas: 72 krat
Dostal súhlas: 126 krat

Re: osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod yoyo » Str 30. Okt 2013 12:21:05

k zostavajucim otazkam na joka pridavam este teda nieco ohladom silikonu:
- aky silikon pouzit? staci klasicky sanitarny, alebo nieco lepise - ak ano, co?
3-podlazny/165m2 vykurovacia plocha/Ytong 30+20EPS/36 Nobasil MPN v streche/rekuperácia/trojskla
yoyo
 
Príspevky: 1090
Obrázky: 25
Registrovaný: Pon 24. Aug 2009 11:59:53
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod joko » Str 30. Okt 2013 22:43:13

Najčastejšie sa používa silikon vo farbe ako špárovačka . Najširší sortiment má knauf.
Obkladači často - takmer všade rohy miestností špárujú silikonom, lebo lepšie znáša pohyby - dilatácie, a nepraská hneď ako špárovačka. Okolo límca to zafuguj do stratena, aj tak nemáš na výber.
Na spoj anhidrid - beton Ti odporúčal pásku preto, lebo tiež môže rôzne dilatovať, aby nepretiekol spoj , ale na dlažbe túto hranu nepriznávaš. Kút nechaj vydláždiť vkuse. :drink
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod yoyo » Štv 31. Okt 2013 9:31:22

dakujem chlapi
3-podlazny/165m2 vykurovacia plocha/Ytong 30+20EPS/36 Nobasil MPN v streche/rekuperácia/trojskla
yoyo
 
Príspevky: 1090
Obrázky: 25
Registrovaný: Pon 24. Aug 2009 11:59:53
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod yoyo » Ned 10. Nov 2013 21:51:23

som o krok dalej - zlaby osadene a vyspadovany sprchovy kut (pouzil som lepidlo) - potom prilozim zopar foto pre inspiraciu ak to niekomu pomoze.

Otazka:
1. kedy mozem zacat s penetraciou + nanesenie HI vzhladom na nejaku vlhkost v lepidle? Mozem to uz hned aplikovat?
2. do rohov a okolo zlabu pouzijem pasku murexin. Paska ma po stranach taku ako keby 'sietku'... . ked ste tu pasku lepili po obvode sprchoveho zlabu, tak ste tu sietku odstrihli tak, aby samolepiaca cast tej pasky isla na doraz k zlabu?
3-podlazny/165m2 vykurovacia plocha/Ytong 30+20EPS/36 Nobasil MPN v streche/rekuperácia/trojskla
yoyo
 
Príspevky: 1090
Obrázky: 25
Registrovaný: Pon 24. Aug 2009 11:59:53
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: osadenie sprchoveho zlabu - best practice

Poslaťod peter suflo » Uto 12. Nov 2013 18:10:52

Mozem sa opytat ako sa riesi nasledovny detail? Ak mam sprchac velky 1x1 meter( z dvoch stran stena a z jednej sklenena zastena) a spad 2 cm ku stene ako sa riesi ten odskok pri zlabe (2 cm) oproti podlahe ktory vznikne spadovanim? Dakujem za info
peter suflo
 
Príspevky: 11
Registrovaný: Str 05. Jan 2011 18:27:57
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat




Ďalší

Späť na Voda, kanalizácia a ČOV

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron