domaca automatizacia

Re: domaca automatizacia

Poslaťod jablonko » Uto 11. Apr 2017 20:48:07

Domacu automatizaciu je mozne robit aj so "zivotne dolezitymi" funkciami.
Zozen si druhe arduino (alebo cokolvek programovatelne) a naprogramuj to tak, aby sa navzajom kontrolovali. Napriklad raz za par sekund si poslu jeden druhemu kontrolnu spravu. Bud cez rs232, tcp alebo len obycajnym kontaktom. Akonahle povedzme tri spravy po sebe nedorazia, je nejaky problem a mozes vykonat zasah: napriklad poslanie SMS/poslanie mailu/zasvietenie kontrolky/restart druhej strany/cokolvek ine..
Obrázok užívateľa
jablonko
 
Príspevky: 67
Obrázky: 1
Registrovaný: Pia 13. Apr 2012 14:30:32
Dal súhlas: 8 krat
Dostal súhlas: 5 krat




Re: domaca automatizacia

Poslaťod deko » Str 12. Apr 2017 12:48:28

jablonko píše:Domacu automatizaciu je mozne robit aj so "zivotne dolezitymi" funkciami.
Zozen si druhe arduino (alebo cokolvek programovatelne) a naprogramuj to tak, aby sa navzajom kontrolovali. Napriklad raz za par sekund si poslu jeden druhemu kontrolnu spravu. Bud cez rs232, tcp alebo len obycajnym kontaktom. Akonahle povedzme tri spravy po sebe nedorazia, je nejaky problem a mozes vykonat zasah: napriklad poslanie SMS/poslanie mailu/zasvietenie kontrolky/restart druhej strany/cokolvek ine..

hehe ked dorazia z Ciny, budem mat asi 10 roznych (uno, mega, niekolko mikro, niekolko nano, leonardo), takze to nebude problem zbuchat aj 5-nasobne kontrolovane :)

prave som sa ale zamyslal, ze by som z arduina spravil plnohodnotne ovladanie kotla. kedze je ale v kotli elektronika Siemens, ktora (zrejme) vyuziva nejaky proprietarny protokol (urcite to nie je opentherm, s tym by som nad takymito vecami ani nemusel dumat). mohol by som tak napriklad priamo modulovat vykon kotla - to sice teoreticky mozem aj nepriamo tym, ze mu poviem "teraz je na vonkajsom cidle odpor X, co znamena, ze vonku je -40 stupnov), ale v ramci elektroniky je este kopec premennych, s ktorymi by som sa musel borit. keby sa mi podarilo naprogramovat arduino ako ovladanie aj som vsetkymi premennymi, vsetko toto by odpadlo a jednotlive premenne by som nastavoval napr. cez web...

takze mi zrejme neostane nic ine ako reverse engineering.

kotol mam k stenovemu ovladaniu pripojeny iba dvomi zilami. je teda jasne, ze tam prebieha nejaka seriova komunikacia a elektronika v ovladani sa zivi v parazitnom rezime, pricom energiu na fungovanie pocas prenosu dat skladuje v nejakom malom akumulatore - pretoze cas sa na displeji zobrazuje po odpojeni kotla este niekolko desiatok hodin.

tak mi napadlo napichnut arduino medzi tieto dve strany - zjednodusene povedane rozpojim datovy vodic, jednu stranu pripojim do jedneho digitalneho portu na arduine, druhu stranu do druheho digitalneho portu - tie budu sluzit na "pocuvanie". no a dalsie dva digitalne porty budu sluzit na vysielanie - do kotla a do ovladania.

no a samozrejme arduino by (napr. na SD kartu) zaznamenavalo celu komunikaciu, pricom by nejako oddelovalo vysielanie jednotlivych stran.

je to uplne odveci zmyslanie, ci idem spravnym smerom?

edit: zatial neriesim pripadne upravy napatovych urovni, odpory, kondenzatory ani nic podobne hardverovej povahy - to zacnem riesit az ked sa pozriem co je v tom ovladani, spravim par merani napatia, prudov a kuknem sa na priebehy na osciloskope.
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2475
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 190 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod jablonko » Str 12. Apr 2017 13:07:34

tak mi napadlo napichnut arduino medzi tieto dve strany - normalne rozpojim datovy vodic, jednu stranu pripojim do jedneho digitalneho portu na arduine, druhu stranu do druheho digitalneho portu - tie budu sluzit na "pocuvanie". no a dalsie dva digitalne porty budu sluzit na vysielanie - do kotla a do ovladania.

no a samozrejme arduino by (napr. na SD kartu) zaznamenavalo celu komunikaciu, pricom by nejako oddelovalo vysielanie jednotlivych stran.

je to uplne odveci zmyslanie, ci idem spravnym smerom?


Dost odveci.
Ak su tam fakt iba dve zily, okrem datovej komunikacie tam po nich ide aj napajanie. Cize nebude to klasicka seriova linka. Myslim, ze by si si takto mohol odpalit seriovy port na arduine. Ak chces ovladat kotol, doporucujem ist standardnejsou cestou. Napriklad naguglit akym stylom sa prepaja dany kotol s nadradenym riadiacim systemom. Mozno budes potrebovat nejaky prevodnik.. Skus kontaktovat dodavatela kotla - bud ti priamo nieco doporuci, alebo zozenie od vyrobcu. No a k tomu budes potrebovat komunikacny protokol. Bez toho prakticky nemas sancu.

Keby si vazne chcel ist cestou odpocuvania, tak zacni osciloskopom :shock:
Obrázok užívateľa
jablonko
 
Príspevky: 67
Obrázky: 1
Registrovaný: Pia 13. Apr 2012 14:30:32
Dal súhlas: 8 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod theb » Str 12. Apr 2017 16:03:21

Asi by to bola praca na niekolko poctivych dni takto si odpocuvat vlastny kotol, navyse nie je zaruka, ze by si zachytil vsetky moznosti. Lepsie je ako Jablonko pisal, vyskusat vygooglit nejake spojenie s nadriadenym systemom, alebo aspon najst nejaky komunikacny protokol, aby si ovladol plnohodnotne kotol cez arduino.

Naprogramovat si vlastny system asi tiez nie je zly napad, ale ani to nie je trivialna vec, kedze nevies vsetky stavy jednotlivych zariadeni, ktore v kotli mas...
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 784
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 11 krat
Dostal súhlas: 65 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod MartinH » Str 12. Apr 2017 16:11:59

deko píše:takze mi zrejme neostane nic ine ako reverse engineering.


To hranici s posadnutostou. Nic v zlom, mozes to chapat ako uznanie heroickeho odhodlania.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3693
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 200 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod matthewcheck » Str 12. Apr 2017 18:04:10

no ako sa to vezme ... pre cloveka ktory vie co robi a co hlada to nemusi robit az taky problem ... napr. ja cakam od znameho prave na podobnu vec, a teda odchytenie komunikacie medzi ovladacim panelom pre TC a samotnym TC ... on to uz ma rozbehnute, zatial som sa k tomu ale nedostal, grafy teplot a ohrevu TUV mi vsak uz pre inspiraciu posielal ... ide ale o skuseneho elektrikara - elektronika ... laik to bud vzda po niekolkych prvych pokusoch alebo po niekolkych dalsich pokusoch :)
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod deko » Str 12. Apr 2017 22:21:23

jablonko píše:Ak chces ovladat kotol, doporucujem ist standardnejsou cestou. Napriklad naguglit akym stylom sa prepaja dany kotol s nadradenym riadiacim systemom.


tuto fazu mam uz davno za sebou. tento kotol sa da pripojit so styrmi vecami - vonkajsi senzor, senzor teploty vody v bojleri, on-off termostatom a ovladacim panelom. nic viac, nic menej :dash kupoval som ho este za slovenske peniaze :netusim

ad odpocuvanie: ked sa do toho dam, bude to na par (desiatok) minut - odchytim nadviazanie spojenia (nepredpokladam, ze tam vyrobca zakomponoval nejake sifrovanie, takze kazde nadviazanie spojenia bude rovnake), potom poodchytavam vsetky pakety letiace z ovladacieho panela (napr. nastavenie teploty X v dome, stav teploty Y v dome, nastavenie teploty Z v bojleri, nastavenie teploty Z-1 v bojleri, nastavenie vykonu horaka, nastavenie vykonu ventilatora a este dalsie nastavenia, jednotlive stavy zapisem do registrov v arduine. nastenny panel potom odpojim uplne, arduino sa bude tvarit ako panel - nadviaze komunikaciu, odosle pakety, prijime potvrdenia (pripadne odosle potvrdenia, ak bude kotol nieco zapisovat) a medzi tym bude vyhodnocovat nutnost odoslania dalsich nastavovacich paketov :)

len mam furt pocit, ze v niecom bude zadrhel - nieco hned v uvode tej mojej myslienke chyba.

ad sialenost: odpocuvaniu paketov som sa venoval uz cca v roku 2000, ked ficalo odblokovanie mobilov ;) vdaka tomu som bol myslim druhy na Slovensku, ktory dokazal odblokovat na operatora blokovanu Nokiu 3210 :) kamarat si vtedy za strasne vela penazi objednal niekde z Balkanu box, ktory to robil. A ja som ho naklonoval - presne prave vdaka tomuto reverse engineeringu. Najhorsie bolo zohnat odblokovacie konektory - vtedy sa vsade predavali iba take debilne na zalohovanie dat, ktorym chybal jeden (ten najdolezitejsi) pin, ktory uviedol procesor do flashovacieho rezimu :) tak som obetoval jednu Nokiu a drotik som jej na ten pin natvrdo priletoval. ked som ho chcel odletovat, odpalil som jej plosak - spolu s kablikom sa z mobilu odporucala aj kontaktna ploska a spolu s nou aj par prepojov na plosaku :) frajerka ma za to strasne nemala rada, nu ale potom som na odblokovani zarobil celkom peknu sumicku, ked to dokopy nikto na Slovensku nerobil ;)
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2475
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 190 krat




Predchádzajúci

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron