Ako som robil závlahy

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod bigben » Štv 21. Jún 2018 14:33:45

Nevolil by som tento sposob.... rozkopat iba raz a nakomplet, osadit postrekovace. Ak chybaju financie tak riad. jednotku a el. ventily dodatocne. Postup je vzdy priblizne rovnaky - urcit plochu co chcem poliat, navrhnut trysky, rozdelit trysky na sekcie podla objemu a tlaku vody co dostanem z cerpadla. Ak najprv zakopes hadice a potom chces dopajat postrekovace, ako si mozes byt teraz isty ze polejes s danou hadicou celu plochu, ktoru si myslis ze polejes??? Ak bude chybat voda tak potom co?? Potiahnes dodatocne dalsiu hadicu? Kopanie navyse, peniaze navyse. Takto sa to NEROBI. A este k tomu cerpadlu, preco ma byt dodatocne ponorka ked teraz mas slusne samonasavacie??? Dalsie vydavky. Ak bude studna pri potoku tak predpokladam ze hladina v studni nebude nizsie ako 6-7m pod terenom. To je myslim hranica pre samonasavacie cerpadlo.
bigben
 
Príspevky: 520
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 13:40:00
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 39 krat
Dostal súhlas: 39 krat




Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod bysťo » Štv 21. Jún 2018 15:19:28

čerpadlo som myslel skôr až doslúži toto, tak pôjdem do ponorky v studni, nebolo to úplne jasne
financie síce nepadajúp z neba, ale na kmplet závlahy by boli, problém je skôr v tom, že stále sa dím stromky, kríky atď, teraz robím deťom preliezky, domček.....
skôr nie je ustálený tvar okolo domu
až s a mi podarí, nakreslím tvar pozemku, dom a to čo už je dané
ak dám tie hlavné rozvody a zni napojím rozdeľovače, z ktorých pôjdu už priamo vetvy k rozdeľovačom, načasujem to tak, aby to šlo za sebou len z tej danej hadice, dajme tomu že na tých 3 hadiciach budem mať na každej po 2 rozdeľovače, dajme tomu pôjde viac kábla, ale inak myslím je to jedno
už stojí, ten náš domček vysnívaný...
bysťo
 
Príspevky: 227
Registrovaný: Uto 30. Dec 2008 15:16:31
Bydlisko: Lukové
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod bigben » Pia 22. Jún 2018 8:00:29

"ak dám tie hlavné rozvody a zni napojím rozdeľovače, z ktorých pôjdu už priamo vetvy k rozdeľovačom, načasujem to tak, aby to šlo za sebou len z tej danej hadice, dajme tomu že na tých 3 hadiciach budem mať na každej po 2 rozdeľovače, dajme tomu pôjde viac kábla, ale inak myslím je to jedno"
Tento vyrok som nepochopil, nieco sice tusim, ale mozno by pomohla jednoducha schema (nie tvar pozemku, len zapojenie), a oznacit co je hadica, co je rozdelovac, co je kabel, chyba mi tam postrekovac a elektroventil....
bigben
 
Príspevky: 520
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 13:40:00
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 39 krat
Dostal súhlas: 39 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod bysťo » Pia 22. Jún 2018 12:39:13

pripojil som teda náčrty
schematicky ten rozvod, aj nákres pozemku
studňa je uvažované miesto, teraz sa nasáva z potoka
garáž na auto nestojí ešte, ale tam bude
svetlozelené je trávnatá plocha, ale aby sme sa rozumeli, nemienim byť otrokom trávnika
kosím čo je, dosejem, vyhrabem..... ale aby som sa bláznil s chémiou, plesňami atď tak to nie.
nie je to sterilný trávnik, ale je to lúčny. každý rok nechávam aj nekosenú plochu pre hmyz, či už pás, kruh, .... vždy na inom mieste
úvaha je ešte mini prírodné jazierko s možnosťou sa tam aj zmočiť a pri studni ešte prístrešok na gril.....
okolo ešte viac stromov a celkovo kadetade
v uhle domu, medzi chodníkami je časť ktorá je zvýšená terasa, dom je nad terénom, terén je mierne svahovitý, minimálne prevýšenie, ale na 19m domu sa to prejavilo
pri záhonoch chcem závlahu priesakovú, kvapkovú, aj vývod - prípojku nad zemou, klasicky kohútik
to sú už ale detaily

nie je mojou snahou kosiť na 8 mm, ako mi jeden závlahár radil, spraviť polievanie aby šlo aj 3-4 krát denne, z čoho mu vyšlo že by som musel všetko poleivať vlastne neustále, sekcie by šli dookola :dash
tak som ho poslal kadeľahšie :D
kosím na 4ke výške, čo je asi 4-5 cm a ešte to ani nezbieram ale mulčujem. zbieram jedine keď nestihnem a prerastie, ale aj to radšej potom prispôsobím výšku a skosím v priebehu pár dní aj 2 krát
jednoducho je sucho, zem je tu kadejaká a treba ju zavlažovať, pomôže to aj rastlinám aj zemi, lebo doslova potom praská miestami

čiže nie som blázon do trávnika, ale proste to badám ako nutnosť, treba aj zemi dať čo treba
Prílohy
zavlažovanie.pdf
(32.26 KiB) 5 krát
už stojí, ten náš domček vysnívaný...
bysťo
 
Príspevky: 227
Registrovaný: Uto 30. Dec 2008 15:16:31
Bydlisko: Lukové
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod ... » Pia 22. Jún 2018 15:04:04

ja by som ti k tomu len tolko, ze ked to budes mat vykopane, nahadz si do vykopu tych rur viacej, su relativne lacne (vyrazne lacnejsie ako samotny vykop) a do buducna ti to moze usetrit robotu (ak ich zrovna nezlomis, tak vies v nich okrem vody tahat aj rozne kable)
...
 
Príspevky: 934
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 62 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod bysťo » Pia 22. Jún 2018 16:44:14

jasné, mám v pláne pre káble nechať pri vode chráničku, alebo možno ďalšiu rúrku pre tie káble (podľa toho čo lepšie vyjde, teda hlavne hladké vnútro)
už stojí, ten náš domček vysnívaný...
bysťo
 
Príspevky: 227
Registrovaný: Uto 30. Dec 2008 15:16:31
Bydlisko: Lukové
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod bigben » Uto 26. Jún 2018 8:10:46

Neviem, idea asi dobra. Zatial cez hydranty polievat a po case nejake trysky osadit. Nejaka hadica do rezervy, moze byt. Len treba vsetko riadne zaevidovat - pofotit. Nie ako ja, fotil som ale PC "klakol" a zalohu som nemal... Svoju zavlahu som robil v 2006 a odvtedy kriky podrastli a aj dispozicia sa trocha zmenila, citim potrebu upravit rozmiestnenie trysiek, ale sa mi do toho vobec nechce, kopat, v zemi sa hrabat, ked je to hotove a zelene... samozrejme ziadne zalozne hadice v zemi nemam.
bigben
 
Príspevky: 520
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 13:40:00
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 39 krat
Dostal súhlas: 39 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod sigma » Uto 26. Jún 2018 10:49:43

Nie si lenivy, to si len stary. Alebo naopak?

S týmto príspevkom autora sigma súhlasil
bigben
Obrázok užívateľa
sigma
 
Príspevky: 1859
Obrázky: 10
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 9:23:12
Bydlisko: NR
Dal súhlas: 329 krat
Dostal súhlas: 107 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod bigben » Str 27. Jún 2018 7:18:07

sigma píše:Nie si lenivy, to si len stary. Alebo naopak?

Aj jedno aj druhe. Myslim si ze som este mlady ale ked ma telo 45, tak aj duch zacina akosi odchadzat ;) Ale minule mi ktosi povedal ze vyzeram mladicky, tak ma potesil...
bigben
 
Príspevky: 520
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 13:40:00
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 39 krat
Dostal súhlas: 39 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod makaron » Pon 16. Júl 2018 9:24:40

tienik píše:Tak, asi nemá zmysel písať že ten súbeh tam byť nemal :-)
Ale, myslím si, že konkrétne JA100vková zbernica toho zvláda na počudovanie veľa - je to v princípe RS485 v nejakej modifikácii. Napäťovo sem na 12VDC úrovni, tam by to hádam šlo. To nie je 1wire s ledva 5V tami.
Keby to bolo ozajstné FTP, ešte lepšie STP, tak neváham a poviem OK. Ale SYKFY...to chce len pokus. Každopádne tienenie na JEDNEJ strane spoľahlivo uzemniť.

Pred casom som riesil subeh SYKFY pouziteho pre JA100 zbernicu a kabla od frekvencneho menica na napajanie cerpadla. Cerpadlo je zapojene a zda sa ze ako pisal tienik, tak JA100 zbernica toho zvlada dost. Alarm funguje a cerpadlo tiez. ;)
makaron
 
Príspevky: 6
Registrovaný: Ned 18. Feb 2018 16:07:44
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Predchádzajúci

Späť na Osvedčené postupy, pracovné náradie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia