Zapojenie dvoch vypinacov 6 - pretekajuci prud?

Zapojenie dvoch vypinacov 6 - pretekajuci prud?

Poslaťod dusipuffi » Štv 08. Dec 2011 15:21:49

caute,
mam nasledujuco zapojene vypinace pre osvetlenie - vid priloha
napriek tomu sa mi obajavuje na faze napatie resp. skusacka svieti, meral som to aj multimetrom, naprazdno to bolo 150V
moze byt problem v tom ze, vypinace "prepustaju" urcity maly prud ktory rozsvieti tlejivku v skusacke resp. pretecie multimetrom a nameria napatie
alebo je to chyba?
dakujem
Prílohy
01.jpg
01.jpg (6.24 KiB) Zobrazené 3276 krát
dusipuffi
 
Príspevky: 21
Registrovaný: Štv 06. Jan 2011 21:31:45
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: Zapojenie dvoch vypinacov 6 - pretekajuci prud?

Poslaťod tienik » Štv 08. Dec 2011 15:37:43

to je len indukcia, z toho si nic nerob - ak to je zapojene fakt tak ako na obrazku.
V principe je to nevyhoda lacnych skusaciek - ze indikuju aj taketo cosi. Na profi strojoch sa tam da vradit umela zataz a hned je to prec.
Je pravda, ze sem tam je tato indukcia dost zavadzajuca.
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Zapojenie dvoch vypinacov 6 - pretekajuci prud?

Poslaťod dusipuffi » Štv 08. Dec 2011 15:46:21

tienik píše:to je len indukcia, z toho si nic nerob - ak to je zapojene fakt tak ako na obrazku.
V principe je to nevyhoda lacnych skusaciek - ze indikuju aj taketo cosi. Na profi strojoch sa tam da vradit umela zataz a hned je to prec.
Je pravda, ze sem tam je tato indukcia dost zavadzajuca.

diky, skusim to pre istotu este pomerat proti zatazi odporu ludskeho tela, proti ziarovkam to bolo ok :)
dusipuffi
 
Príspevky: 21
Registrovaný: Štv 06. Jan 2011 21:31:45
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Zapojenie dvoch vypinacov 6 - pretekajuci prud?

Poslaťod MartinH » Štv 08. Dec 2011 17:24:13

Toto je presne ta zlá kapacitná väzba, kvôli ktorej blikajú žiarivkové a LEDkové svetielka.

Na bezne pouzitie netreba ziadne profi meraky, pouvazujte nad jednoduchou a lacnou dvojpolovou skusackou SN-4. Spravne by som vsak mal povedat ruky prec od elektriky.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Zapojenie dvoch vypinacov 6 - pretekajuci prud?

Poslaťod tienik » Štv 08. Dec 2011 17:48:21

haluz je, ze prave kvoli tomuto je aj medzi nasimi technikmi co robia rozvodne najoblubenejsie skusobne naradie obycajna 15w ziarovka na 230 VAC.
Tym sa da pomali odskusat vsetko :-)
A ta cena? skoda hovorit, jedine, nie je to certifikovane, takze vzdy clovek musi mat aj tu "oficialnu" verziu skusacky. Pravda ale je, ze ak ozivujeme cosi (teda neopravujeme) tak aj ja velakrat nic ine v ruke nemam.
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Zapojenie dvoch vypinacov 6 - pretekajuci prud?

Poslaťod starec » Pon 12. Dec 2011 7:26:43

Dá sa tým odskúšať vskutku veľa, ale aj nechcene nahodiť relé (čo na rozvodni nemusí byť bez následkov) :dash . A ak sa natrafí na dve fázy - doporučujem okuliare :geek: . Radšej ale meráky na to určené. Tlejivková skúšačka k nim nepatrí.
Obrázok užívateľa
starec
 
Príspevky: 31
Registrovaný: Uto 28. Júl 2009 10:03:49
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Zapojenie dvoch vypinacov 6 - pretekajuci prud?

Poslaťod tienik » Pon 12. Dec 2011 10:58:20

starec píše:Dá sa tým odskúšať vskutku veľa, ale aj nechcene nahodiť relé (čo na rozvodni nemusí byť bez následkov) :dash . A ak sa natrafí na dve fázy - doporučujem okuliare :geek: . Radšej ale meráky na to určené. Tlejivková skúšačka k nim nepatrí.


ano, presne na to sa to vo velkom pouziva - bezpecne nahodenie rele, eliminujuce moznost skratu (je to vradeny odpor)
A ked trafim dve fazy, tiez je to OK, z 15W rurovou ziarovkou :-)
Ja nehovorim ze netreba pouzit meraky - mam ich aj ja kopu, ale chcem poukazat ze ide to aj jednoduchym prostriedkom - a spolahlivo.
A fakt by si sa cudoval ako casto sa to pouziva vo "velkej" elektrike.
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Zapojenie dvoch vypinacov 6 - pretekajuci prud?

Poslaťod starec » Uto 13. Dec 2011 6:54:13

Som vo "veľkej" elektrike 20 rokov, takže veľmi dobre viem čo sa tam deje a diať by sa nemalo. A príspevok čo som písal hovorí o realite, ktorá sa práve pre tento prístup stáva. Ak za prevádzky technológie meníš výzbroj 2 polí 30 poľového rozvádzača previazaného ochranami a blokádami tak na žiarovku rýchle zabudneš.
Obrázok užívateľa
starec
 
Príspevky: 31
Registrovaný: Uto 28. Júl 2009 10:03:49
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Zapojenie dvoch vypinacov 6 - pretekajuci prud?

Poslaťod Jecko » Uto 13. Dec 2011 15:43:52

vdaka chlapi za vysvetlenie!...tiez som sa niekedy s tym "nevysvetlitelnym" napatim pri vypnutom vypinaci natrapil a nameral.
Obrázok užívateľa
Jecko
 
Príspevky: 234
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 15:03:46
Bydlisko: ZA
Dal súhlas: 5 krat
Dostal súhlas: 7 krat

Re: Zapojenie dvoch vypinacov 6 - pretekajuci prud?

Poslaťod tienik » Uto 13. Dec 2011 17:36:50

starec píše:Som vo "veľkej" elektrike 20 rokov, takže veľmi dobre viem čo sa tam deje a diať by sa nemalo. A príspevok čo som písal hovorí o realite, ktorá sa práve pre tento prístup stáva. Ak za prevádzky technológie meníš výzbroj 2 polí 30 poľového rozvádzača previazaného ochranami a blokádami tak na žiarovku rýchle zabudneš.


neboj nic, aj vacsie som uz "nicil" Nevravim ze je to vseliek, ale mam vzdy lepsi pocit ked daky stav skusam nahodit cez nu ako priamo drotom. Predsa len, te zariadenia sa tocia aspon u nas cenovo v nebeskych vyskach.
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat





Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron