Vymena cerpadla v studni

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod joko » Sob 17. Okt 2020 21:19:04

hazy píše:Tak tovar nakupeny, ideme skladat. Este malu otazocku, teda radu ak mozte. Hadicu co som kupil, este som s takou nerobil. Je to taky tvrdeny plast. Je to stocene. Ako to mam vyrovnat? Nechcem to nasilu, aby to neprasklo. Dakujem.

-
Jeto polyetilén, nepraskne, dá sa iba zalomiť. Sú dva druhy = tenkostenné LDPe a hrubšie HDPe. Už máš kúpené, ale lepšie je HDPe. Je mäkší materiál s hrubšou stenou, ale to sa nedá ani zlomiť, ani deformovať. vždy sa vráti do pôvodného priemeru, aj keby si to obúchal kladivom. LDPe sa dá zalomiť, ale vráti sa do takmer pôvodného priemeru, ale práve pri malých oblúkoch je to nevýhoda že sa zalomí, a trochu horšie na tom držia tvarovky práve kôli tvrdosti materiálu. Ani jedna sa však nepraskne.

Kam to ideš dávať? do zeme, do studne? Za klasických podmienok to iba rozroluješ a napojíš. Ak to ide do zeme, tak to iba zasypeš, ak to ide do studne tak sa Ti to bude aj tak krútiť. Tá hadica sa vždy chce vrátiť do výrobnej podoby = do kružnice. Teplo mu pomôže, roztiahnúť to na slnku, ale to teraz nehrozí. Na stene to zafixuj objímkami, v zemi to môže byť vlnitá, a vo voľnom priestore sa to bude krútiť. Ak tam bude na konci ponorka, tak ti to čiastočne vyrovná, a po čase to bude úplne rovné. Ak chceš byť frajer, tak tam pustíš na desať minút horúcu vodu a vyrovnáš to úplne, necháš to vychladnúť, a ostane to skoro rovné. :drink
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2533
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat




Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod theb » Štv 20. Jún 2024 10:46:53

Pridam sem moju otazku, nebudem tu vytvarat nove temy.
Co ma trapi. V poslednej dobe mi nechce na prvu zapnut ponorne cerpadlo. Mam tam nejaky rozbehoveho pomocnicka (vid foto). Poslednych 9 rokov to fungovalo viac menej bez problemov, z casu na cas mi to vyhodilo.
Toho roku mi ponorne cerpadlo na prvu nenastartovalo ani raz. Zakazdym mi tam vyhodi ten cierny zakruzkovany cudlik, takze musim prist manualne k tomu a na viackrat to postlacat a sa potrapit. Ponorne cerpadlo sa len snazi akoby pretocit, ale nejde a po cca 5 sekundach vypne.
Po 5-6, niekedy aj viac pokusoch sa cerpadlo rozbehne a potom uz ide ako ma bez akychkolvek problemov ked aj pol hodinu, hodinu vkuse.

Vedeli by ste mi prosim poradit, ci by som sa mal venovat tomu velkemu 45 mikro F kondiku, ze by mohol byt na konci zivotnosti, alebo sa radsej venoval ponornemu cerpadlu, popripade ho vytiahol mozno precistil?
Mame tu velmi silno zelezitu vodu (10 nasobok max pripustnuch hodnot). Cerpadlo tych 9 rocikov nebolo vyberane zo studne, cca zhruba 9-10 metrov v hlbke...

Dakujem vopred.
Prílohy
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 862
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 78 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod tienik » Štv 20. Jún 2024 11:24:01

Ahoj!

určite po tom čase vymeň v prvom rade kondík. je to 5€ a fakt to stojí za pokus. Ak nepomôže, pôjdeme ďalej.
tienik
 
Príspevky: 2363
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod theb » Pia 21. Jún 2024 11:27:42

Tak posledne skusenosti.
Vcera vecer som polieval travnik este so starym kondenzatorom, potvorak nabehol na prvykrat, ale ukecat som sa nenechal.
Teraz som vymenil kondenzator, podarilo sa mi zohnat dokonca od toho isteho vyrobcu uplne rovnake parametre, rovnako som ho zapojil, tak ako bol predchadzajuci a chyta na prvy sup. Co je vsak problem...
Ponorka teraz cerpa tak cca 20% z toho co cerpala este vcera. Vyplachol som filter, ze co ked loket, ale stale to iste. Aj tichsie "huci" to cerpadlo.

A teraz babo rad.
Este som asi nespomenul. To ponorne cerpadlo je na 220V.

Dakujem vopred za akekolvek rady, ja sa moc do elektriny nevyznam.
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 862
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 78 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod theb » Pia 21. Jún 2024 18:41:47

Odpovedam sam sebe si. Tak som trosku este poskusal, kombinackami postlacal koncovky a nasledne sa to rozbehlo. Dakujem tienik, zachranil si mi ruky a mozno este aj vacsi budget, pretoze na toto som nemal nervy to kazdy vecer chodit spustat.
Takze vymena kondenzaku postacila na doriesenie mnohonasobneho spustania cerpadla. :) :drink

S týmto príspevkom autora theb súhlasil
WYSIWYG
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 862
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 78 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod tienik » Štv 04. Júl 2024 9:02:05

Neni zač, je to klasický problém 230V motorov. On ten kondík nevyhnutne potrebuje pre život a ako všetci dobre vieme, kondenzátor je najporuchovejšia súčiastka na svete.
Osobne tieto kupujem tak po 5-6€, takže ak má čerpadlo viac rokov, mením to hneď bez merania. Na 95% zaberie, zvyšok už potom vyžaduje ozajstnú prácu :-)
tienik
 
Príspevky: 2363
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod emkac » Štv 04. Júl 2024 19:52:27

Zaujimave, ze mne sa stalo pred par dnami cosi podobne.
Cerpadlo odmietlo nabehnut, kedze menic vypisoval, ze nie je voda. A voda bola.
Podla manualu som presne isiel pozriet kondenzatorovu skrinku.
Rozobral, smutne pozeral dnu, ze ako to pomeriam, ci je vsetko ok. A este smutnejsie pozeral, ze mam 230V cerpadlo ale zapojenych je z neho 5 drotov a kondenzator je 400V.
Preto som sa rozhodol, ze si objednam celu skrinku (40E), kedze som si nebol isty, ako alterovat kondenzatory 230V vs 400V.
Pre istotu som volal do servisu, kde mi kazali vsetko poslat na diagnostiku, ze bude asi zla hydraulika.
A ze si to viem overit, ked zapojim cerpadlo mimo menic. Ak sa rozbehne, je to hydraulika.
Tak som to cele pozapajal spat, zapojil cerpadlo mimo menic. Islo.
Tak som ho len tak na skusku zapojil zasa cez menic tak, ako to ma spravne byt, vsetko islo.

Resume: ziadna hydraulika. Stacilo rozobrat a znova zapojit creva kondenzatorovej skrinky a vsetko je ok. :)
Resume 2: nakoniec nemam 230V cerpadlo ale 400V, kedze dany model sa vyraba aj aj. A doklad samozrejme uz nemam. Len tak usudzujem podla toho 5 zilaku.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 3007
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 274 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod emkac » Sob 06. Júl 2024 19:46:03

Dnes vyhodilo cerpadlo opat, rovnaky dovod, pomohlo vsetko komplet vypnut, odpojit, nanovo zapnut.
Idem z webu objednat novy kondenzator, snad to pomoze.
Dam vediet.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 3007
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 274 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod MartinH » Ned 07. Júl 2024 9:38:47

emkac píše:ako alterovat kondenzatory 230V vs 400V.


Kondenzator ma kapacitu, co treba presne dodrzat (viac nie, menej tiez nie) a max. napätie, co treba tiez dodrzat, ale vo vyzname lepsi ano, horsi nie.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3960
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod emkac » Pon 08. Júl 2024 19:39:35

Mno, vymena kondenzatora asi nie je taka jednoducha. :D

a) povodny kondik ma 3 vyvody, modra hneda seda
a su zaliate vnutri, asi kvoli vlhkosti

b) novy kondik ma 4 neoznacene vystupy na fastony

Ako to zapojim?
Na elektrikarskych forach co citam, na polarite na kondiku nezalezi, ale tam sa venuju len 230V.
Prílohy
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 3007
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 274 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod MartinH » Uto 09. Júl 2024 9:38:44

emkac píše:vymena kondenzatora asi nie je taka jednoducha.


(off-topic: ja mam pocit, ze vsetky moje projekty sa zamotaju podobnym sposobom)

Velmi by pomohla schema. Ak si nekupil nespravny diel, odhadujem (a nespoliehaj sa na to!), ze mas dvojity kondenzator a ze ten typ s vyvodmi ma jeden vyvod spolocny, no a ten s fastonmi ma 2 vyvody na kazdy kondenzator.

Niektore motory potrebuju jednu kapacitu stale pripojenu a druhu pridavnu len pre start - spolu behovy a rozbehovy.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3960
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod emkac » Uto 09. Júl 2024 10:29:25

mno, na zaklade konzultacie telefonickej s tienikom je to takto:

- cerpadlo mam nakoniec jednofazove, aj ked z neho idu 4 droty (hnedy, cierny, modry a zltozeleny)
- z existujuceho kondenzatora idu tri droty, modry do poistky a hnedy na cerpadlo na hnedy a sedy drot na modry drot na cerpadlo
- existujuci kondenzator je dvojity, kedze z neho iduci mody aj sedy drot su prepojene vnutri
- novy kondenzator je po premerani tiez dvojity, cize ma akoby 2 vystupy (takze tiez si to predpokladal spravne)
- tym padom na jednu dvojicu vystupov zapojim sedy a modry a na jeden vystup z druhej dvojice zapojim hnedy

Uz len dokopat brata, nech mi donesie fastony a lisovacku. :)
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 3007
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 274 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod emkac » Uto 09. Júl 2024 18:22:26

Klasika, zapojil som to, ide to par minut a potom to hodi chybu, ze chyba voda
Cize stale problem s kondenzatorom alebo predsa len s tou hydraulikou.

Otazka je, ci to mam zapojene dobre. Lebo samozrejme som si nespravi foto, ako idu kable z cerpadla.
Teraz je to takto:
- hnedy z cerpadla ide na hnedy na kondenzator
- cierny z cerpadla ide na vypinac skrinky
- modry z cerpadla ide na sedy na kondenzator (ktory je vnutri kondenzatora spojeny s modrym, ktory ide na tepelnu poistku)
- zem z cerpadla ide na zem na privod

Ak by som mal zle zapojeny modry a cierny, cize povodne to malo byt
modry z cerpadla na vypinac zo skrinky
cierny z cerpadla na sedy na kondenzator
Tak by to asi nefugnovalo vobec, ci?

V kazdom pripade kupujem celu novu skrinku.
A ak to nepomoze, tak cerpadlo ide na diagnostiku.
Uaaaaaaa.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 3007
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 274 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod emkac » Str 10. Júl 2024 12:13:27

Zapojene bez menica to obcas ide obcas nejde.
Rozumej, ide minutu, potom vyhodi poistku. Potom ide kludne aj pol hodinu.
Vzhladom na extremne zanasanie pieskom (musim kazdy druhy den cistit filter) to fakt vyzera tak, ze odisla minimalne hydraulika a asi aj motor.
Objednavam nove cerpadlo za 280E, zmeram si aktualnu hlbku studne, vysku cerpadla a skusim ho dat trochu vyssie, kedze len posledny rok az dva mam problemy s tym zanasanim. (aj som to tu niekde riesil)
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 3007
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 274 krat

Re: Vymena cerpadla v studni

Poslaťod mp1ver2 » Str 10. Júl 2024 15:57:11

mimo misu
čo tak dať si prečistiť studňu, ten piesok bude iba pribúdať a hladina vody klesať.
keďnuž bude všetko vonku ...
mp1ver2
 
Príspevky: 110
Registrovaný: Uto 13. Júl 2021 14:41:13
Dal súhlas: 17 krat
Dostal súhlas: 2 krat




PredchádzajúciĎalší

Späť na Voda, kanalizácia a ČOV

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron