Stránka 1 z 1

akú veľkosť a z coho kotlík na vonkajsi krb

PoslaťNapísal: Štv 06. Mar 2014 11:56:11
od PeterHr
Krbar nam navrhuje vonkajsi krb a rozmer ohniska zavisi aj od velkosti kotlika.
priemer 14L medeneho kotlika je 41 cm, výška 18 cm

Zvazujeme velkosti od 10 - 16 litrov. Na vacsine akcii ratame do 12 ludi.
Z akého materiálu kotlík odporúčate: smaltový, antikorový, nerezový, medený, liatinový.

dik Peter

Re: akú veľkosť a z coho kotlík na vonkajsi krb

PoslaťNapísal: Štv 06. Mar 2014 12:03:26
od deko
my mame smaltovy 50 litrovy a veruze by nebolo odveci mat aj vacsi. ten 14 litrovy je veelmi ale veeelmi malo :nie:

Re: akú veľkosť a z coho kotlík na vonkajsi krb

PoslaťNapísal: Štv 06. Mar 2014 12:35:39
od ...
PeterHr píše:Zvazujeme velkosti od 10 - 16 litrov. Na vacsine akcii ratame do 12 ludi.

to sa kazdemu ujde leda ak tak ochutnat :-)

Re: akú veľkosť a z coho kotlík na vonkajsi krb

PoslaťNapísal: Štv 06. Mar 2014 13:22:59
od PeterHr
ok, doplnim. Ide o to ze v zahradnom krbe budu prioritne rosty na grilovanie ale bude sa ratat aj s umiestnenim kotlika v ohnisku. Vacsinou sa bude grilovat. Ak sa bude varit gulas tak len ako doplnok ku grilovacke.
deko ty mas 50l kotlik v zahradnom krbe, ak ano ake mas rozmery ohniska? alebo robis gulas na trojnozke ?

Re: akú veľkosť a z coho kotlík na vonkajsi krb

PoslaťNapísal: Štv 06. Mar 2014 14:15:08
od deko
PeterHr píše:deko ty mas 50l kotlik v zahradnom krbe, ak ano ake mas rozmery ohniska? alebo robis gulas na trojnozke ?

nie, mam ho v kotline. ona je sice stabilna, ale aj tak sa tam neda vyuzit cely priestor - tak 2/3 objemu su maximum. a ked si zoberies, ze po 4 hodinach varenia z toho zostane polovica (lebo voda sa vypari), vysledok je asi 20 litrov gulasu. porcia je zhruba 0.4 litra. lenze kazdy si da dva taniere, takze mas tak 25 porcii. a kedze gulas sa vzdy vari tak, aby ho bolo dost na obed, veceru a este aj ranajky (lebo ved gulas treba prekladat niecim vydatnejsim, napr. domacou 52 percentnou a rano treba opicku nakrmit), tak to vychadza ako strava pre zhruba osem ludi...

Re: akú veľkosť a z coho kotlík na vonkajsi krb

PoslaťNapísal: Pon 10. Mar 2014 22:44:38
od Vydra
Mám 15 l smaltovaný v kotline. Viac ako 8 ľudí sa na guláš nenazbiera. Ten je ale taký zlatý klinec programu, kým sa uvarí, je vždy na stole množstvo iných vecí ako pečené klobásy, údené mäso, chlebíčky, očká, zelenina... Väčšinou vždy niečo z gulášu ostane aj na ráno, ale nie je to pravidlo. Takže ak má byť guláš len jedným jedlom pre 12 ľudí, pripájam sa k deko-vi, tých 10 – 16 l asi nebude stačiť. Síce píšeš, že to bude len doplnok ku grilovaniu, ale zase si neviem predstaviť, ako sa to bude naraz všetko realizovať, aj v krbe grilovať a súčasne tam variť guláš.

Asi by som neriešil kotlík do záhradného krbu. Predsa len sa pri varení s tým treba vyhrať, miešať, dozerať stále na to a v tom krbe to bude nepohodlné. Teda ak je to ten systém, ktorý sa bežne používa, že kotlík je na takom otočnom ramene a zasúva sa do ohniska. Hotová kotlina sa dá kúpiť za rozumnú sumu, dá sa prenášať, varenie je pohodlné, oheň nepáli, dym neotravuje a vydrží dlho. Moja kotlina už síce melie z posledného, ale má asi 12 r., guláš v nej robím cca 3 - 4x do roka a ešte zo 2x robím v ňom aj huspeninu.

Re: akú veľkosť a z coho kotlík na vonkajsi krb

PoslaťNapísal: Uto 11. Mar 2014 23:06:29
od joko
Prikláňam sa aj ja ku kotline. Sám ho mám tiež.( 20 litrový) Preto smiem položiť otázku: ako mieniš miešať guláš , ak to bude v "krbe". Veď to treba miešať zo všetkých strán, aby sa nepripálil. Obávam sa, že to v krbe, napr. v metrovej výške + kotlík , nebude to pravé orechové, ale samozrejme neviem posúdiť, lebo v krbe som ešte guláš nevaril. :drink

Re: akú veľkosť a z coho kotlík na vonkajsi krb

PoslaťNapísal: Str 12. Mar 2014 23:01:52
od jana
my vyuzivame uz roky kotlinu. niekedy byva gulas aj 15x do roka plus vianocny punc :ano: :ano:. vyhoda je aj to, ze je prenosna - postavis si do zavetria, alebo v lete do tiena, nehovoriac aj o tom, ze sa mozes presunut aj mimo bydliska, na chatu a pod. a na vrch kotliny po dovareni gulasa mozes polozit grilovaciu dosku a grilovat.
nas byva tak 13-20 ludi a varievame v 20l kotliku, ale vzdy to byva spojene s grilovackou a "usporiadatelovi" nieco z gulasu zostava aj k obedu na druhy den.
mame kotlik smaltovany (aj kotlina), ale skusali sme uz aj nerezovy kotlik z pivoveho sudu, tiez super.
p.s. skuste kotlinu s nizsimi nozickami - pohodlnejsia na miesanie.