Jarka píše:Ahojte. Pred pár mesiacmi sme vyberali okná s trojsklom. Zarazila ma ponuka istej firmy, ktorá dodáva do dreveného profilu 92 trojsklo 4-18-4-18-4, plnené argónom, U(g)=0,5. (Zaujímavosťou u tohto 3-skla je, že aj keby všetok Ar vyprchal, pri plnení vzduchom je jeho U = 0,7.
Zvysovanie vzduchovej medzery nad 16mm uz nema vyznam. Tej hodnote pre trojsklo s 18mm medzerou U=0.5 neverim (jedine tak podla starej normy).
Kazdy z plynov ma urcitu optimalnu hodnotu, globalne minimum, pre najlepsiu hodnotu lambdy. Pri zvacsovani vzduchovej medzery nad tuto optimalnu hodnotu, hodnota lambdy je takmer konstantna, resp. mierne sa zhorsuje. Pozri sa na graf v prilohe. Trojsklo so vzduchom s dvoma pokovenymi vrstvami by malo hodnotu U priblizne 0,9.
Jarka píše:Větší tloušťka je dobrá i proto, že ve velkých mrazech neplatí - tabule jsou hodně prohnuté směrem do dutiny, neb studený plyn v nich má menší objem i tlak. Místo 18 mm je to klidně 10 mm - u velkých tabulí, ve vnější dutině. A trojsklo tam je skutečně studenější než blíž okrajům, kde je dutina tlustší. Mám takové termosnímky, bohužel ještě nezpracované.
Pan astronom nemysli vazne, ze tabule sa dokazu prehnut 8mm dovnutra
Mozno tak pri 4m velkych sklach a aj to hrubky 4mm ,ale nie pri bezne velkych oknach v RD. Zober si velku vodovahu a vyskusaj na nejakych velkych oknach. Ja mam okno 2x2m a prehnutie tam ziadne nie je.
Trojsklo urcite nie je studensie v strede. Samozrejme, ze je studensie po okrajoch, najma v rohoch, kde sa stretavaju distancne ramiky, ktore maju omnoho horsiu lambdu ako vzduch, resp. plyn , ktory je v oknach.
Jarka píše:Těch 0,5 W/m2K je nějaká konvenční hodnota, platná za idealizovaných podmínek - ne moc velký mráz venku, snad i bez uvažování prohnutí tabulí. Ale asi ji všichni výrobci počítají stejným způsobem, mělo by jít o hodnoty srovnatelné. Dá se jí v tomto kontextu věřit. I když v mrazech to bude pro skutečné konkrétní zasklení třeba 0,7, coby průměr přes to zasklení. Pořád ještě lepší, než 94 mm tlustý celodřevěný rám (nestřídají-li se v něm dřevěné a polyuretanové vrstvy, izoluje nevalně), není li z většiny překrytý vnější tepelnou izolací domu."
Ako som uz pisal, je to nerealna hodnota. Preco by to malo byt pri mrazoch vsak 0,7, tak tomu celkom nerozumiem. Okno ma U rovnake, ci je 0 alebo -15°C.
Nove normy sprisnili metodiku merania a musia zohladnovat rozdielne U celeho skla. Teda co bolo podla starej normy Ug=0.5 je teraz Ug=0.6.