Telekom pripojka

Telekom pripojka

Poslaťod Feroslav » Pon 18. Feb 2019 13:18:41

Caute,

chcel by som sa opytat, ci ma niekto nejaku novsiu skusenost s Telekomom a novou pripojkou na telefonnu siet. V dome, co prerabam, nie je ziadna pripojka na internet a okrem Telekomu sa tam na kabel/optiku neda nic zriadit. Predavaci sa mi nezdali kompetentni a vraveli len, ze ked podpisem zmluvu, pride technik a natiahne mi tam kabel. Hranica mojho pozemku je ale par metrov od kablov Telekomu.

Vykopu si to tam az k mojmu domu sami? Nasiel som na webe len toto:

Kód: Vybrať všetko
Odporúčaná predpríprava pre pripojenie domu na fixne úložnú verejnú telekomunikačnú sieť - bez ohľadu na operátora

Odporúčame položiť HDPE rúru o priemere 32mm, čo je klasická vodárenská rúra čiernej farby, ktorú je možné kúpiť bežne v stavebninách vrátane príslušenstva medzi domom a hranicou pozemku. Ukončenie rúry v dome má byť v blízkosti miesta, kde budú sústredené technologické prvky domu najmä elektrická poistková skrinka alebo technologické miesto domu. V blízkosti má byť dostupné vhodné pripojenie na elektrickú sieť ≈230V/50Hz. Ukončenie rúry na hranici pozemku má byť na už prístupnom verejnom priestore napr. za plotom v miestach k najbližšiemu postavenému telekomunikačnému stĺpu. V prípade, ak sa v danej lokalite nenachádzajú telekomunikačné stĺpy, umiestnenie vyústenia rúry mimo pozemok je na vás. Oba konce HDPE rúry musia byť ukončené koncovkou pre zabránenie vnikaniu vody a nečistôt. V rúre je dobré zaviesť zaťahovacie lanko, ktorým sa zavedú telekomunikačné káble – zabezpečuje operátor. Hĺbka uloženia na pozemku vlastníka nie je určená, odporúča sa však klásť ju spolu do jedného výkopu s prípojkou vody, plynu či iných inžinierskych sietí pričom HDPE rúra pre telekomunikačné účely má byť uložená nad ostatnými inžinierskymi sieťami, ideálne v hĺbke min. 40cm a max. 100cm.



Predavac tvrdil ze zmluva je do 14 dni vypovedatelna, takze ak sa to nebude vraj dat mozem to zrusit. Idealne by ale bolo keby to tam nejaky ich technik obhliadol. Internet este dlho nebudem potrebovat, no chcel som to zakopat pod podlahu. Dalsia moznost by preto bola po zavedeni pripojky tu 2rocnu zmluvu zrusit a pockat az ked ten dom bude obyvatelny a budem ten net aj vyuzivat.

Dakujem za rady.
Feroslav
 
Príspevky: 7
Registrovaný: Uto 11. Dec 2018 17:59:35
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: Telekom pripojka

Poslaťod mp1 » Pon 18. Feb 2019 15:48:34

treba si prekontrolovať všetky možné/nemožné pripojenia - pevné pripojenie IBA optikou, žiaden zvonkodrôt, pretože "rýchlosť" za €15.90 je 60/6 optika, 30/3 VDSL a 8/1 dsl v Mb/s. LTE swan do 15/2 za €9.99; za €15 už 30/5Mbit/s, ... orange podobne.
mp1
 
Príspevky: 486
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 13:15:08
Dal súhlas: 79 krat
Dostal súhlas: 30 krat

Re: Telekom pripojka

Poslaťod Feroslav » Uto 19. Feb 2019 14:47:15

Kontroloval som. Za 11E mam zakladne pripojenie od Telekomu a to mi tam nik iny neda. Swan ani jemu podobni na dedinach nie su resp. signal je tam slabsi. Zaroven bezpecnostne problemy LTE sieti ma tiez odradzaju. Ceny aj technologie som riesil a rozhodol som sa skusit pevnu linku aj vzhladom na to ze tam bude max. 1 notebook ci dake IoT, takze nepotrebujem intergalakticke rychlosti. Nevylucujem ze v buducnosti prejdem na daco ine, no kedze davam prec komplet podlahy, chcem si tam narobit kable a byt flexibilnejsi.

Budem vdacny za akekolvek skusenosti s pokladkou pripojky od Telekomu. Prispevky co uz na fore su som viacmenej presiel.

Dakujem.
Feroslav
 
Príspevky: 7
Registrovaný: Uto 11. Dec 2018 17:59:35
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Telekom pripojka

Poslaťod ... » Uto 19. Feb 2019 17:13:44

pred nieco vyse 5timi rokmi sme riesili prekladku pevnej linky, telecom kabel vedie po opacnej strane cesty ako sme my...
kedze ale pripojka dlzky cez 100 metrov (podla TDRka po optickych vlaknach mam k tej sachte dole kde bude brana 166m), tak aj ked vacsina trasy bola rura (dokonca vyhovujuca tomu co si sem pastol) tak sa im to velmi tahat nechcelo a v prvom kole dali vyjadrenie ze sa neda...
kedze mam ale sikovnu zenu co sa nevzdava a otravuje kde sa len da, tak v druhom kole to skoncilo tak, ze doviezli kabel, ten som zatiahol cez rury z domu az do sachty pri ceste (kde mam ukoncene tie rury) a potom uz ten kusok k ceste dokopali a podtlak popod cestu spravili oni vo svojej rezii...

S týmto príspevkom autora ... súhlasil
Feroslav
...
 
Príspevky: 1053
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 79 krat





Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron