od Vydra » Pon 10. Mar 2014 22:44:38
Mám 15 l smaltovaný v kotline. Viac ako 8 ľudí sa na guláš nenazbiera. Ten je ale taký zlatý klinec programu, kým sa uvarí, je vždy na stole množstvo iných vecí ako pečené klobásy, údené mäso, chlebíčky, očká, zelenina... Väčšinou vždy niečo z gulášu ostane aj na ráno, ale nie je to pravidlo. Takže ak má byť guláš len jedným jedlom pre 12 ľudí, pripájam sa k deko-vi, tých 10 – 16 l asi nebude stačiť. Síce píšeš, že to bude len doplnok ku grilovaniu, ale zase si neviem predstaviť, ako sa to bude naraz všetko realizovať, aj v krbe grilovať a súčasne tam variť guláš.
Asi by som neriešil kotlík do záhradného krbu. Predsa len sa pri varení s tým treba vyhrať, miešať, dozerať stále na to a v tom krbe to bude nepohodlné. Teda ak je to ten systém, ktorý sa bežne používa, že kotlík je na takom otočnom ramene a zasúva sa do ohniska. Hotová kotlina sa dá kúpiť za rozumnú sumu, dá sa prenášať, varenie je pohodlné, oheň nepáli, dym neotravuje a vydrží dlho. Moja kotlina už síce melie z posledného, ale má asi 12 r., guláš v nej robím cca 3 - 4x do roka a ešte zo 2x robím v ňom aj huspeninu.