Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod Jano68 » Sob 25. Sep 2010 22:09:39

Ahojte,

Svojpomocne som si poskladal kúrenie podľa riadneho projektu. Je tam jeden primárny radiátorový okruh z ktorého si podlahovka (na prízemí a na poschodí) cez rozdeľovače odoberá teplú vodu. Primárny okruh ide ako hodinky. Zato podlahovka nie a neviem si s tým rady.

Ide o rozdeľovač IVAR DUAL MIX CI 557 CT (na obrázku).

Po prvom zakúrení som rukou skúšal teplotu rúrok vystupujúcich z rozdeľovača. Telo rozdeľovača bolo teplé ale rúrky ca 5 cm od mosadzného tela rozdeľovača boli rúrky okruhov podlahovky studené. Teplomery na zberačoch ukazovali v podstate takú istú teplotu aká bola nastavená na trojcestnom ventile. Zato čerpadlo bolo rozpálené tak že som na ňom neudržal ruku.

Tak som všetko povypínal a zožieral som sa že voda asi nepreteká cez rúrky. Možno som odflákol odvzdušnenie pri natlakovaní a pri betonáži sa sploštili trubky a voda cez ne nedokáže pretekať (moja nočná mora).........

Odpojil som teda podlahovku od radiátorového okruhu a pripojil jednu hadicu na rozdelovač (tade som vodu napúšťal) a jednu hadicu na zberač (tadiaľ som vypúšťal) a postupne som to prepláchol. Súčasne bol uzavretý guľový ventil na čerpadle a úplne uzatvorené prepúšťacie šróbenie – to preto aby mi voda išla postupne cez každý okruh a „neobchádzala ho cez čerpadlo alebo prepúšťacie šróbenie“. Regulačné šróbenia na rozdeľovači boli otvorené takmer na maximum. Voda pekne pretekala cez okruhy. Ak som napúšťal pod plným tlakom (úplne otvorený ventil) alebo len s pootvoreným ventilom (vtedy málo tieklo dnu a málo von) stále pretekala cez ten okruh ktorý som mal otvorený. Reagovalo to presne – len čo som zatvoril uzatvárací ventil okruhu ktorý som mal ako jediný otvorený tak voda prestala tiecť a ako som otvoril opäť začala. Odvzdušňoval som to cez odvzdušňováky na tele rozdeľovača a zberača. Odvzdušňovák na rozdeľovači po povolení šedej skrutky hore striekal vodu a prskal. Odvzdušňovák na zberači po povolení skrutky iba syčal a žiadna voda z neho nešla, teda iba minimálne – ale spočiatku aspoň syčal.

Tak som to znova celé pripojil na radiátorový okruh a dúfal že to bolo iba treba znova odvzdušniť a zakúril som. Ale beda - znova to isté. Čakal by som že ak sa po otvorení trojcestného ventilu na povedzme 30 stupňov a bežiacom čerpadle začnú rúrky jednotlivých okruhov za telom rozdeľovača začnú rýchlo zahrievať od teplej vody. Ale nič také sa nedeje. Telo rozdeľovača aj telo zberača sú teplé, telo čerpadla je horúce že na ňom nejde udržať ruku ale rúrky podlahovky vystupujúce z rozdeľovača sú citeľne omnoho chladnejšie než samotné telo rozdeľovača. Guľové ventily pred a za čerpadlom sú otvorené (výrez na šróbení je zhodne zo smerom toku vody – nie kolmo) a prepúšťacie šróbenie by-pasu je otvorené na 6 otáčok.

Vie mi niekto poradiť. Je možné že trubky ALPEX rúrok sú niekde tak sploštené že čerpadlo to nedokáže pretlačiť ale tlak vody (aj pri minimálnom otvorení kohútika) z vodovodného rozvodu áno?

Prečo sa to čerpadlo tak prehrieva? Ono sa tak dokáže zohriať aj keď pracuje iba so studenou vodou (tzn. keď je podlahovka odpojená od radiátorového okruhu – vďaka tým guľovým ventilom).

Ďakujem za postrehy,

Jano68
Prílohy
novz1.JPG
novz1.JPG (63.01 KiB) Zobrazené 4937 krát
"Žádám o povolení zemřít snahou". Holub Valiant v rovnomennej kreslenej detskej rozprávke "Valiant".
Obrázok užívateľa
Jano68
 
Príspevky: 116
Registrovaný: Pon 29. Dec 2008 19:53:16
Dal súhlas: 3 krat
Dostal súhlas: 9 krat




Re: Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod vvv » Sob 25. Sep 2010 23:39:37

Skontroluj, ci sa toci cerpadlo. Niekedy sa stane, ze oska cerpadla sa "zapecie" ak cerpadlo dlho stoji. Na tele cerpadla, kde sa konci oska by mala byt skrutka, po odskrutokovani vidis priamo osku, mozes ju opatrne skrutkovacom pootocit do jednej druhej strany, ak vidis, ze sa netoci. Po odskrutkovani tej skrutko - zatky moze trosicku vytekat voda, tak sa nezlakni. Prehrievanie moze sposobovat, ze cerpadlo je pod napatim a netoci sa.

S týmto príspevkom autora vvv súhlasil
joko
vvv
 
Príspevky: 397
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 15:14:47
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 62 krat

Re: Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod juro_b » Ned 26. Sep 2010 0:26:08

ak je cerpadlo velmi tiche,jednoduchy sposob ako skontrolovat ci bezi,je prilozit hrot skrutkovaca o telo cerpadla,a ucho k rukovati - budes ho pocut,ak sa toci
juro_b
 
Príspevky: 420
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 23:19:19
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod jan45 » Ned 26. Sep 2010 9:53:15

ako funguje taký rozdelovač? Keď pozerám fotku vidím zastavené kohúty, termoventil, ten je asi na ochranu pred vyššou teplotou, potom rozdelovač, čerpadlo a prietok do spiatočky. Čo tlačí vodu do systému? Mne sa to zdá ako skrat.
Moja logika je, že čerpadlo musí vytvárať tlak v systéme, tápoloha na obtoku má byť prepojená aby sa upravil prietok keď je vyšší výkon čerpadla ako systém spotrebuje. Ak je to zapojené podľa výrobcu, opýtal by som sa hlavne tam, aké sú funcie.
http://vegetacnecistiarne.blogspot.sk/
jan45
 
Príspevky: 535
Obrázky: 8
Registrovaný: Ned 25. Júl 2010 11:41:56
Bydlisko: Bojnice
Dal súhlas: 368 krat
Dostal súhlas: 39 krat

Re: Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod joko » Ned 26. Sep 2010 10:22:55

Zdravím Ťa Jano. Vidím že si už prelúskal všetko , i keď tá skúška odvzdušnenia bola zbytočné, lebo ak by niektorý okruh bol sploštený alebo zavzdušnený, ostatné by fungovali. Čerpadlo by vzduch pretlačil. Taktiež ma napadá iba čerpadlo, alebo ovládanie gulového uzáveru čerpadla. Tým že nemáš prietokomery, tak nedokážeš kontrolovať prietoky, ale tie tam aj tak niesú, ak rúry ostali studené. Chybu predpokladám v čerpadle, alebo v tom ventile na čerpadle Netuším či je reálna kontrola otvárania , zatvárania a stavu toho ventilu? Nech sa darí.
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod MartinH » Ned 26. Sep 2010 11:08:03

Jano68 píše:Ale nič také sa nedeje. Telo rozdeľovača aj telo zberača sú teplé, telo čerpadla je horúce že na ňom nejde udržať ruku ale rúrky podlahovky vystupujúce z rozdeľovača sú citeľne omnoho chladnejšie než samotné telo rozdeľovača.

Ak je zberač a rozdeľovač rovnako teplý, je v ňom možno rovnaká voda. Nedeje sa niečo podľa obrázku?
Prílohy
novz2.JPG
novz2.JPG (63.54 KiB) Zobrazené 4906 krát
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod Jano68 » Štv 30. Sep 2010 18:12:58

Ďakujem všetkým za rady a postrehy. Na stavbu idem až v sobotu. Tak to skontrolujem.

vvv píše:Skontroluj, ci sa toci cerpadlo. Niekedy sa stane, ze oska cerpadla sa "zapecie" ak cerpadlo dlho stoji.

Rozdeľovač (vlastne dva jeden je na prízemí a druhý na poschodí) som kúpil v januári. Na stenu som ho zavesil v apríli. Vodou sa napúšťalo v polovici mája a odvtedy to stálo až do 14. septembra. Čerpadlo je úplne tiché. Musím dať ucho takmer na telo čerpadla aby som počul aspoň tichulinké vrnenie.

vvv píše:Skontroluj, ci sa toci cerpadlo. Niekedy sa stane, ze oska cerpadla sa "zapecie" ak cerpadlo dlho stoji. Na tele cerpadla, kde sa konci oska by mala byt skrutka, po odskrutokovani vidis priamo osku, mozes ju opatrne skrutkovacom pootocit do jednej druhej strany, ak vidis, ze sa netoci.

Na tele tele čerpadla je jedna mosadzná zátka (viď obr.). Takže tú mám odšróbovať (stačí na to bežný šróbovák alebo treba niečo špeciálne???), a úplne vybrať. Pod tým nájdem niečo ako vrtuľku alebo ozubené koliečko. Ak sa netočí a čerpadlo je pod prúdom tak je "zapečené" ? Treba potom to čerpadlo odpojiť od elektriky a šróbovákom zatlačiť na lopatky (alebo čo tam vlastne bude) a rozhýbať to (nemôžem to poškodiť?). Potom čerpadlo zapojiť do elektriny a pozerať či sa lopatky točia, ak nie tak to zopakovať. Správne?

Okolo tej mosadznej zátky je namaľovaná taká šipka (na obrázkoch ju trošku vidno). Tým smerom sa to čerpadlo má točiť, alebo to má nejaký iný význam?

Ešte raz vďaka všetkým,

Jano68
Prílohy
15092010244.jpg
15092010244.jpg (47.68 KiB) Zobrazené 4842 krát
file.jpg
file.jpg (37.65 KiB) Zobrazené 4842 krát
"Žádám o povolení zemřít snahou". Holub Valiant v rovnomennej kreslenej detskej rozprávke "Valiant".
Obrázok užívateľa
Jano68
 
Príspevky: 116
Registrovaný: Pon 29. Dec 2008 19:53:16
Dal súhlas: 3 krat
Dostal súhlas: 9 krat

Re: Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod vvv » Štv 30. Sep 2010 20:47:50

Napisal si to dobre. Plochym, velkym skrutkovacom odskrutkovat zatku (sipky oznacuje smer otacania osky cerpadla). Po odskrutkovani uvidis koniec osky s malym zarezom pre pouzitie tenkeho skrutkovaca na pootocenie. Ak sa toci, tak to uvidis. Ziadne lopatky tam nie su, tie su na opacnej strane osky. Pozor na nasilie, kvalitne cerpadla maju osky keramicke. Inac na 99 percent bude problem tu, vacsine novych cerpadiel treba trochu pomoct. Moderne kotle pri prevadzke sporadicky pustaju cerpadlo, aby sa tomuto predislo v prevadzke pri dlhsom nevyuzivani kotla. Je mozne, ze toto budes musiet robit pred kazdym zaciatkom vykurovacej sezony.
vvv
 
Príspevky: 397
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 15:14:47
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 62 krat

Re: Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod Jano68 » Ned 03. Okt 2010 16:10:04

Ahojte,

podarilo sa.

Odskrutkoval som zátku a pod ňou bola niečo ako koniec tyčky so zárezom - tak akurát na šróbovák. Z otvoru trošku kvapkala voda. Zapol som čerpadlo do elektriky a ten výrez na tyčke sa nehýbal. Vypol som ho z elektriky a trošku skúsil pohýbať. Najprv to išlo fakt z tuha, potom stále ľahšie. Zapol som čerpadlo do elektriky ale aj tak sa tá tyčka netočila. Tak som ho nechal v elektrike a šróbovákom som ho roztáčal a tak pomáhal elektrike. Nakoniec sa čerpadlo vďaka takejto "resuscitácii" onedlho rozbehlo a bežalo na 1 rýchlostnom stupni (z troch možných). Tak som zátku zašróboval a išiel po svojom. Po ca 10 minútach som ale zistil že sa to asi zase zastavilo. Čerpadlo bolo opäť horúce. Tak som to znova zopakoval (tá tyčka sa zase netočila) ale teraz som ho nechal bežať na tretej rýchlosti. Zátku som dal späť. Čerpadlo potom už išlo od 09,00 do 16,00 bez problémov. To isté som zopakoval s horným čerpadlom. Aj to už potom bežalo O.K.

Len čo stiahnm fotky z telefónu tak ich sem dám.

Veľká vďaka pre "vvv" ale aj pre ostatných ktorý mi poradili.

Jano68
"Žádám o povolení zemřít snahou". Holub Valiant v rovnomennej kreslenej detskej rozprávke "Valiant".
Obrázok užívateľa
Jano68
 
Príspevky: 116
Registrovaný: Pon 29. Dec 2008 19:53:16
Dal súhlas: 3 krat
Dostal súhlas: 9 krat

Re: Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod vvv » Ned 03. Okt 2010 20:11:10

Som rad, ze to pomohlo a bola to taka banalita, nic vaznejsie. Ale aj tu vidno, ze v jednoduchych rieseniach je krasa. Preto som sa snazil svoje kurenie spravit co najjednoduchsie - vsade podlahovka, vsetko taha jedno cerpadlo v kotli, jednoducha regulacia - riesi si ju sam kotol. A kazdemu odporucam ak je v projekte navrhnute dvojokruhoveho kurenie zvazit jeho opodstatnenie, ale to tu uz bolo velakrat spominane.
vvv
 
Príspevky: 397
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 15:14:47
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 62 krat

Re: Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod MartinH » Ned 03. Okt 2010 20:50:23

vvv píše:Som rad, ze to pomohlo a bola to taka banalita, nic vaznejsie.


Ja by som sa citil okradnuty, keby mi niekto predal dve nove cerpadla, co sa neroztocia bez carovania. Je to normalne? Je v navode nieco take spomenute? Nie je to dovod na reklamaciu?
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod vvv » Pon 04. Okt 2010 11:03:35

No asi je to viac menej normalne. Vsetky tieto cerpadla maju na zadnej strane zatku a moznost "rucneho" pretocenia hriadela. Je to zrejme dan za to, ze ulozenie hriadela aj s hriadelom su keramicke, ziadne doplnkove mazanie, je to mazane len vykurovacim mediom - hriadel plava vo vode. Dnesne kotle to uz vedia osetrit - sporadicky pustaju cerpadlo ak sa dlho nepouziva bez zapalenia horakov. Ked som svojho casu kratku dobu robil z kotlami (pred 20 rokmi) uz vtedy 70 percent kotlom sa muselo pri uvedeni do prevadzky pomoct a to boli na tu dobu spickove, "zapadne" kotly :) (Vaillant, Junkers s cerpadlami Grundfos).
vvv
 
Príspevky: 397
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 15:14:47
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 62 krat

Re: Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod Jano68 » Uto 05. Okt 2010 16:04:41

Ahojte,

pripájam fotky. Lepšie raz vidieť ako 10 krát o tom čítať - aspoň pre mňa to platí.

Najprv som musel otočiť čerpadlo zátkou ku mne. V pôvodnej dispozícií sa k zátke nedalo dostať. Zavrel som guľový ventil pod a nad čerpadlom (ešte tam trčí imbusák) povolil šróbenie (ešte tam je hasák), počkal až voda z čerpadla stečie do kýblika, pootočil o 90st čerpadlo a zatiahol.

Odšróboval som zátku (stačil mi na to tento šróbovák - išlo to ľahko). Potom som resuscitoval tú hriadelku (pozri príspevok vyššie). Potom som dal zátku späť.

Otvoril som guľové ventili a odvzdušnil to odvzdušňovákom nad čerpadlom.

Všetko.

S pozdravom,

Jano68
Prílohy
Snímek 003.jpg
Krok 2. Odšróboval som zátku (stačil mi na to tento šróbovák - išlo to ľahko).
Snímek 003.jpg (42.88 KiB) Zobrazené 4719 krát
Snímek 002.jpg
Krok 3. Potom som resuscitoval tú hriadelku
Snímek 002.jpg (92.37 KiB) Zobrazené 4719 krát
Snímek 001.jpg
Krok 1. najprv trebalo otočiť čerpadlo o 90st. Zavrel som guľový ventil pod a nad čerpadlom (ešte tam trčí imbusák) povolil šróbenie (ešte tam je hasák), počkal až voda z čerpadla stečie do kýblika, pootočil o 90st čerpadlo a zatiahol.
Snímek 001.jpg (116.33 KiB) Zobrazené 4719 krát
"Žádám o povolení zemřít snahou". Holub Valiant v rovnomennej kreslenej detskej rozprávke "Valiant".
Obrázok užívateľa
Jano68
 
Príspevky: 116
Registrovaný: Pon 29. Dec 2008 19:53:16
Dal súhlas: 3 krat
Dostal súhlas: 9 krat

Re: Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod Slavo_T » Uto 05. Okt 2010 21:23:22

MartinH píše:
vvv píše:Som rad, ze to pomohlo a bola to taka banalita, nic vaznejsie.


Ja by som sa citil okradnuty, keby mi niekto predal dve nove cerpadla, co sa neroztocia bez carovania. Je to normalne? Je v navode nieco take spomenute? Nie je to dovod na reklamaciu?


Prikladam link na jednu detsku omalovanku , kde je spomenute :
Cirkulator si nevyzaduje ziaden typ udrzby . Na zaciatku zimnej sezony je potrebne sa uistit , aby hriadel motora nebol zablokovany .

http://www.dabpumps.com/dep/Cod_001359460_Ed_10-09.pdf
Obrázok užívateľa
Slavo_T
 
Príspevky: 662
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 18:28:32
Dal súhlas: 74 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: Nejde mi rozdeľovač podlahovky

Poslaťod k+k » Štv 14. Okt 2010 16:07:17

Pouzijem temu na moj problem (mne obehove cerpadla slapu v pohode). Tiez mam IVAR rozdelovac, konkretne IVAR.CS 553 D, mam vsak cistu podlahovku (dole aj hore).
Moj problem je v zahadnom stracani sa teplej vody na trase kotol <> rozdelovac. Z kotla ide tepla voda napriklad 50 C (aspon ekviterm FW 100 to tvrdi, aj rura od kotla je evidentne tepla). Kovove srobenie na vstupe rozvadzaca je ale evidentne studene (merane iba rukou), teplota na spiatocke je okolo 20 C (vid teplomery na obrazkoch nizsie). Z kotla ide rura, ktora sa po 10 m rozdeluje Tckom na dve vetvy (jedna hore jedna dole) a tie dalej pokracuju k rozvadzacom. Kotlove cerpadlo sa toci, tlak v kureni je viacmenej konstantny (okolo 1.5 az 1.7 atm), cize unik vody mimo system by nemal byt.
Minuly rok vsetko bezalo v pohode, dom sa bez problemov vykuril aj pocas tych -17C co u nas bolo. Tento rok pred vykurovacou sezonou sa robili upravy na kureni:
  • Na vstup teplej vody sa pridal redukcny ventil - to asi nema suvis, kedze voda sa do kurenarskeho systemu dopusta manualne cez gulovy ventil
  • Priestorovy termostat honeywell CM707 sa nahradil za ekvitermicky termostat Junkers FW 100
  • Flexihadice pri kotli a v hornom rozdelovaci sa nahradili PPR rurami - nie som si uplne isty, ci v hornom tipek co to robil nezamenil vstup a vystup :( - ja blbec nemam stare foto a pred opravou som si to tiez nepofotil
Samotne rozdelovace:
PA050006_resize.JPG
Spodny rozdelovac.
PA050006_resize.JPG (199.75 KiB) Zobrazené 4678 krát

PA050007_resize.JPG
Horny rozdelovac
PA050007_resize.JPG (187.06 KiB) Zobrazené 4678 krát

Privod vody do rozdelovaca je hore (aj ked podla navodu IVARu by mal byt dole :(), cerpadla sa tocia v protismere hodinovych ruciciek, system je odvzdusneny (ked povolim odvzdusnovaky, ide z nich len voda).
- Ked su zapnute obe obehove cerpadla, teplota na spiatocke horneho rozdelovaca je relativne v pohode (okolo 30 stupnov), na dolnom klesne pod 20.
- Ked horne cerpalo vypnem, dole je teplota na spiatocke okolo 22 stupnov.
- Ked vypnem obe cerpadla, vsade je okolo 20 stupnov na spiatocke.
- Ked mam zapnute len spodne cerpadlo a zavriem biele ventily hore na spodnom rozvadzaci (teda zavriem jednotlive okruhy), teplota na vstupne rozdelovaca zacne stupat a na spiatocke sa dostane cez 30 stupnov.

Momentalne teda mam zapnute len spodne cerpadlo, prietoky otvorene, spiatocka ma okolo 20 stupnov, spodok sa ako tak vykuri na 22 stupnov. Problematicky sa teda javi spodny rozdelovac, v ktorom sa ale nic nemenilo.

Co treba upravit dole, aby to znovu chodilo (zamerne sa nepytam co je zle, lebo coho sa autor dotkol, vsetko je zle :kill ) ?
Obrázok užívateľa
k+k
 
Príspevky: 1184
Registrovaný: Uto 17. Feb 2009 21:31:42
Dal súhlas: 63 krat
Dostal súhlas: 81 krat




Ďalší

Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron