... píše:ja sa zas s myslienkami solarnych panelov dlhodobo pohravam ako s moznostou hlavne zaskoku pre pripad ze by na dlhsie vypadla distribucka aby aspon v case ked svieti sa dala nacerpat voda.... (ani ta mestska na kopec bez elektriky nedojde) avsak na to potrebujem trojfaz a tam su ceny menicov take ze zatial som si nechal zajst chut a poistil to trojfazovym benzinovym generatorom..... nevyhoda je ze treba mat skladom zasoby benzinu ktore ked sa minu.....
tienik píše:tak, skúsil som dať aj trošku iný pohľad na vec
Ale samozrejme, rozumiem že nie každý si predstavuje relax zo šraubovákom v jednej ruke a multimetrom v druhej pobehujúc niekde po streche
tienik píše:Ja osobne v prípade komerčného riešenia by som ešte stále bol na vážkach ohľadom návratnosti. Predsa len, menič je elektronika plná kondenzátorov, tam v dnešnej dobe je fakt asi rozumné hovoriť tak o 10tich istých rokoch. No a potom dáka tá rekonštrukcia....neviem, stále nie som 100% presvedčený.
tienik píše:Každopádne, aj pri komerčnom riešení platí čo som písal ohľadne umiestnenia, ochrany a pospojovania. Mám skúsenosť že to montuje kde kto a túto problematiku niekedy ani nepozná. A ak aj pozná, zľahčuje a zahovára. Takže pozor na to.
k+k píše:tienik píše:Každopádne, aj pri komerčnom riešení platí čo som písal ohľadne umiestnenia, ochrany a pospojovania. Mám skúsenosť že to montuje kde kto a túto problematiku niekedy ani nepozná. A ak aj pozná, zľahčuje a zahovára. Takže pozor na to.
prave aj pre toto sa mi ta ZSE pozdava (ale mozno som az prilis optimista, ale aspon to nie je noname firma), lebo vsak mal som tu "majstrov" na EE s par 23 a 24, ved zrovna ty vies ako to dopadlo ...
sigma píše:O kolektoroch uvazujes, ale o vymene cerpadla za 1f nie?
theb píše:No neviem co za katastrofu ocakavas, ale ked si chces vybudovat malu privatnu hydroelektraren, tak to si zrejme velky fatalista![]()
MartinH píše:theb píše:No neviem co za katastrofu ocakavas, ale ked si chces vybudovat malu privatnu hydroelektraren, tak to si zrejme velky fatalista![]()
Nemyslel si to naopak? Fatalisti sa nepripravuju.
theb píše:Bolo to myslene s ironiou samozrejme...Mohol som to dat asi do uvodzoviek...
theb píše:No neviem co za katastrofu ocakavas, ale ked si chces vybudovat malu privatnu hydroelektraren, tak to si zrejme velky "fatalista"![]()
Osobne taketo extremy uz neriesim. Ak takato katastrofa prijde, tak ti to uz vacsinou bude jedno...
Ludo píše:solarne stresne krytiny
https://www.stresnysystem.sk/krytiny/lindab-solar-roof/
resp
https://www.solardachziegel-solteq.com/
resp
https://www.tesla.com/solarroof
tesla 3 generacie stoji :strecha s plochou 185 m2 a výkonom 10 kW = 38 300 EUR
zeby toto bolo za 5 centov, no.......
... píše:tak ono ak sa to dobre spravi, tak to vie fungovat bez straty kapacity radovo dlhsie a predvidatelnejsie ako nejake baterky
akurat pruser je ze na uskladovanie nejakeho trochu pouzitelnejsieho objemu energie pri prevyseni ktore mam k dispozicii bu bolo potrebne na oboch koncoch nie uplne male (radovo desiatky kubikov) nadrze, ktore by bolo vhodne mat schovane pod terenom co uz nie je uplne mala investicia.... na druhej strane to poskytuje napriklad aj moznost omnoho jednoduchsej (a desiatkami rokov preverenej) regulacie bez nejakej potencialne poruchovej elektroniky
theb píše:
To skor uz "vymenit" pozemok na nejaky s tecucou vodou, idealne s prevysenim, kde je aj mensi vodopad a tam nahodit tie miniturbinky.
Ze by Nori vedeli co robia?![]()
theb píše:Este taka poznamka, keby si to mal bazeny (teda 2), tak by si sa mohol aj kupat na konci, kde by bola akurat ta voda.
Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť