mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod matkoo72 » Pon 21. Feb 2011 0:26:44

teda... nie ze by som osobne nevedel, co s nim, predstavu mam dost presnu, ale tusim sa tu o tychto veciach este nediskutovalo....
v tomto veku atomovom da asi kazdy elektrikar do ponuky hned aj "pocitacovu siet" do kazdej miestnosti, skratka ftp kabel. tu je kratky popis co s nim planujem ja... este nebyvam, ale uz mam omietky

- vsetky kable som si nechal vyviest do technickej miestnosti asi meter pod strop a na to iste miesto aj zasuvku. tu upozornujem a odporucam... zvazte ci nepotrebujete v niektorej miestnosti viac kablov. hned by som dal do obyvacky tri dalsie a do pracovne tiez :-/ - nie ze by to bolo uz teraz neriesitelne, ale bolo by to sietovo cistejsie
- bud sa hecnem a kupim maly nastenny rack (casom)... alebo docasne nejaku policku co unesie par kg...
- na policku switch minimalne s jednym GE portom, na ktorom bude pripojeny sietovy disk. do izieb bude aspon spociatku 100M stacit. plus tam asi este pojde wifi router, rozmyslam ze default vypnuty
- zive pripojky zatial budu v obyvacke... 1. domace kino, 2. TV, 3. vstup do internetu, casom 4. male decentne PC a ak detom neodolam, tak 5. aj nejaka ta herna konzola
- a v pracovni - 1. domace PC, 2. pracovny notebook, casom 3. tlaciaren

navrhy, otazky, komentare? zabudol som na nieco?

Martin
https://vzahradke.blogspot.com/
matkoo72
 
Príspevky: 93
Registrovaný: Ned 13. Sep 2009 15:16:55
Bydlisko: Vajnory
Dal súhlas: 22 krat
Dostal súhlas: 3 krat




Re: mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod emkac » Pon 21. Feb 2011 0:30:57

satelitny prijimac tiez vie byt napojeny na siet... a je to celkom fasa
idealny na domaci sharing, cize budes jednu kartu zdielat medzi viacerymi prijimacmi (a tym padom kazdy potrebuje LAN kabel)
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2995
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat

Re: mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod matkoo72 » Pon 21. Feb 2011 0:33:46

no, zatial naivne dufam, ze sa mi podari pocet TV v dome udrzat na cisle 1, ale spytam sa... cez eth sa potom kopiruje len karta ci prenasa aj obraz? predpokladam ze len karta, nie?

martin
https://vzahradke.blogspot.com/
matkoo72
 
Príspevky: 93
Registrovaný: Ned 13. Sep 2009 15:16:55
Bydlisko: Vajnory
Dal súhlas: 22 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod Pat » Pon 21. Feb 2011 1:04:42

zaujimave pre Teba by mohlo byt HDBaseT http://tech.slashdot.org/story/10/07/01/1914215/HDBaseT-Supporters-Hope-To-Kiss-HDMI-Goodbye aj ked mi to pripada az prilis rozumny standard na to aby sa presadil ;-)

S týmto príspevkom autora Pat súhlasil
artful
Pat
 
Príspevky: 27
Registrovaný: Pon 25. Jan 2010 22:03:59
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod emkac » Pon 21. Feb 2011 2:05:41

matkoo72 píše:no, zatial naivne dufam, ze sa mi podari pocet TV v dome udrzat na cisle 1, ale spytam sa... cez eth sa potom kopiruje len karta ci prenasa aj obraz? predpokladam ze len karta, nie?

martin



mat 1 TV je snom, mat ich viac je realitou :)
ale nech tu nevyvolavame flame, tak staci ked poviem, ze treba byt pripraveny na kazdu alternativu
a tou je viac TV v dome, pricom do kazdej pojdu aspon 2 ks koaxu (od parabloy, vid rozvody-v-dome-koaxialom-rozne-dotazy-k-satelitu-t3430.html a poradte-ako-zaviest-tv-digital-v-malackach-hd-v-dome-t3668-15.html#p36861) a 1 ks ethernetu (len na televizne ucely)
ak tam chces mat nejake domace zabavne pc centrum, tak dalsi LAN kabel

a tym padom je logicke, ze cez kabel sa prenasa len dekodovanie programov, cize kvazi karta
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2995
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat

Re: mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod raven » Pon 21. Feb 2011 7:52:15

Tak ja za chvíľku ťahám rozvody na domácu sieť. Tak len zopár postrehov a odporúčaní.
Kábel máš dúfam STP - minimálne CAT.6, pretože s výhliadkou do budúcna bude klasických 100 Mbit/s málo (málo je to už teraz v dobe HD streamingu - ako štandard sa berie 1Gbit/s ) a dobré tienenie je si myslím v LAN sietiach nutnosť...
Ako optimum u LAN vidím 10 Gbit/s, čo sa s STP káblom dá v pohode, takže rezervu s ním máš a nepotrebuješ ani v blízkej budúcnosti riešiť optiku...
Router kupuj výhradne s 1 Gbitovými Lan portami - kupuj pre istotu len overené značky s dobrou konfigurovateľnosťou (Ovislink, Linksys - najlepšie s podporou Open WRT a usb portom) - dajú sa v pohode kúpiť do tých 100€. 10Gbit routre sú cenovo ešte predražené, takže zatiaľ nemá zmysel sa nimi zapodievať...
Ja v mojom dome mám 4 vetvy - takže 4 portový router pre mňa bohate stačí (1 detská izba-PC pre budúceho potomka, 2 detská izba-Pc pre budúceho potomka, obývačka-settopbox, spálňa-moje pc).
TV sa už dodáva s WIFI podporou, notebooky taktiež fungujú primárne na wifi, takže ťahať káble všade nepokladám za nutné, ale kto ako chce, tak bude mať...;-).
Sieťový disk a sieťová tlačiareň je pre mňa nepohodlné a neprakticé riešenie - ja preferujem radšej pripojenie disku cez Usb port na routri a individuálnu tlačiareň pri pc, ktorá nie je zdieľaná cez domácu LAN- ale to je každého individuálna voľba... ;)
Obrázok užívateľa
raven
 
Príspevky: 658
Registrovaný: Str 14. Jan 2009 20:50:27
Bydlisko: Košice-okolie
Dal súhlas: 35 krat
Dostal súhlas: 41 krat

Re: mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod MartinH » Pon 21. Feb 2011 9:44:44

raven píše:Tak len zopár postrehov a odporúčaní.
Kábel máš dúfam STP - minimálne CAT.6, pretože s výhliadkou do budúcna bude klasických 100 Mbit/s málo (málo je to už teraz v dobe HD streamingu - ako štandard sa berie 1Gbit/s ) a dobré tienenie je si myslím v LAN sietiach nutnosť...


Myslím, že vo všeobecnosti to neplatí. Každý si musí zvážiť, čo je správne pre neho. A ešte upresním, kto chce 10Gbit, potrebuje 6A, nie 6 a nielen kábel, ale všetko.

Ja sa pohybujem okrajovo okolo sietí už dlhé roky a pre seba som si vybral obyčajný FTP Cat5e. Na gigabitový ethernet totiž stačí aj Cat5 a prakticky mi táto rýchlosť stačí. Pamätám si 10Mbit/s, teraz ma 100M nijako neobmedzuje, takže mám rezervu do budúcnosti 10x.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod Daniel75 » Pon 21. Feb 2011 10:20:03

Navrhol by som tahat vzdy dvojicu kablov... napr. pre VOIP telefon, ak mas 2 podlazny dom.
Daniel75
 
Príspevky: 41
Registrovaný: Pia 20. Aug 2010 12:49:43
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod raven » Pon 21. Feb 2011 10:27:21

Ja som si pre istotu kúpil STP Cat. 7 - a tak isto aj zásuvky aj zariadenia budú také.
A či 100Mbit/s stačí... No podľa mňa ani náhodou... :lol:
Len obyčajný Bluray film má do 50Mbit/s - a onedlho tu budú 100Mbit/s dátové toky a to je len čisto jeden stream.
A keď človek streamuje film z pc do TV (kto sa v tomto obore pohybuje, tak vie, že to nie je nič neobvyklé), tak má polovicu pásma zabitú. Ešte popritom sťahovať niečo, a sme v kýbli...:).
Preto ja odporúčam každému, s výhliadkou na budúcnosť, minimálne rozvod, ktorý umožňuje 1Gbit/s s tým, že neskôr, s výmenou routra a zásuviek, umožní plynulý prechod na 10 Gbit/s...
Si zoberme to, že akou mierou napredujú rýchlosti - prednedávnom tu boli ISDN na 64kBit/s a zrazu človek rieši Gbitove prenosy...
Takže jednoznačne - pri takom nepatrnom cenovom rozdieli tomu, kto má možnosť, tak minimálne 600Mhz STP. A dať do 16tky chráničky. Prípadná výmena za Cat. 8, 9, 10 potom nebude problém...;-)
Obrázok užívateľa
raven
 
Príspevky: 658
Registrovaný: Str 14. Jan 2009 20:50:27
Bydlisko: Košice-okolie
Dal súhlas: 35 krat
Dostal súhlas: 41 krat

Re: mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod stevo79 » Pon 21. Feb 2011 11:02:27

raven píše:Si zoberme to, že akou mierou napredujú rýchlosti - prednedávnom tu boli ISDN na 64kBit/s a zrazu človek rieši Gbitove prenosy.


ze, prednedavnom :), ISDN bola definovana v r. 1984 a Euro ISDN 1993 a inak uz aj ADSL mame na Slovensku cez 10 rokov a este jedna podstatna vec, preco vlastne reagujem. nezamienajte si prenosovu rychlost pre pripojenie domacnosti do Interentu a prenosovu rychlost datovych sieti, predpokladam, ze aj vy osobne mate aj dnes pripojenie do Internetu doma radovo desiatky Mbit/s a nie Gbit/s
stevo79
 
Príspevky: 343
Registrovaný: Pon 24. Nov 2008 22:34:15
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 20 krat

Re: mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod Jookie » Pon 21. Feb 2011 11:04:46

stevo79 píše:...predpokladam, ze aj vy osobne mate aj dnes pripojenie do Internetu doma radovo desiatky Mbit/s a nie Gbit/s


Ehm, no neviem ako ostatni mimo mesta, ale ja mam radovo nie desiatky, ale len jednotky Mbit/s a o desiatkach len snivam :-D
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod bladerunner » Pon 21. Feb 2011 11:27:42

Jookie píše:
stevo79 píše:...predpokladam, ze aj vy osobne mate aj dnes pripojenie do Internetu doma radovo desiatky Mbit/s a nie Gbit/s


Ehm, no neviem ako ostatni mimo mesta, ale ja mam radovo nie desiatky, ale len jednotky Mbit/s a o desiatkach len snivam :-D

ja mám teraz v bytovke FTTB, symetrická rýchlosť 40/40 Mbit/s :mrgreen:
bohužiaľ, tam kde staviam dom, síce je to tiež v meste a je tam cca 42 pozemkov, ale vraj keď sa robili výkopy pre siete, tak oslovení provideri /či už lokální alebo celoslovenskí/ nemali záujem o uloženie káblov resp. chráničiek . takže keď sa presťahujem asi "pofičím" na nejakej mikrovlnke 2-5/0.5 Mbit/s ??? :roll:
káble v dome som ťahal FTP cat.6
bladerunner
 
Príspevky: 1245
Registrovaný: Pon 05. Okt 2009 20:10:55
Dal súhlas: 72 krat
Dostal súhlas: 126 krat

Re: mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod MiroM » Pon 21. Feb 2011 11:50:33

raven píše:Ja som si pre istotu kúpil STP Cat. 7 - a tak isto aj zásuvky aj zariadenia budú také.

By ma zaujimalo, ci si robil prieskum trhu. Zasuvky Cat.7 zozenies velmi tazko. Uz len so zasuvkami Cat.6 som mal problem , ked som povedal ake chcem , cumeli jak puci. Aj take patch panely v Cat.6 nie su este bezne v portfoliu predajcov (na nete skor).
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3039
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod raven » Pon 21. Feb 2011 11:57:01

stevo79 píše:ze, prednedavnom :), ISDN bola definovana v r. 1984 a Euro ISDN 1993 a inak uz aj ADSL mame na Slovensku cez 10 rokov a este jedna podstatna vec, preco vlastne reagujem. nezamienajte si prenosovu rychlost pre pripojenie domacnosti do Interentu a prenosovu rychlost datovych sieti, predpokladam, ze aj vy osobne mate aj dnes pripojenie do Internetu doma radovo desiatky Mbit/s a nie Gbit/s


10 rokov dozadu si bol king, keď si mal ISDN...:D Teraz, v roku 2011 je u T-comu napríklad taký bežný štandard 2Mbit/512Kbit pripojenie. Ale za chvíľku tu bude (veríme :D) LTE, WIMAX, ADSL2+ aj dedinách, takže napreduje to...

Riešili sme tu hlavne LAN pripojenie, to znamená domáce pripojenie napríklad medzi dvoma PC, routrom, settopboxom, sieťovým diskom...
To, že rýchlosť von do Internetu nie je vysoká, nie je pre mňa až tak dôležité - pripojím si usb disk ku routeru a sťahujem non stop, pokiaľ chcem, pri 5W spotrebe routra. Ide o rýchlosť medzi komponentami, ktoré som spomenul vyššie.
Spočítal som si, že aký dátový tok využijem teraz a podľa toho som sa zariadil. S tým, že u mňa napríklad nebude problém o pár rokov, keď to celé morálne aj technologicky zastará, vymeniť celú infraštruktúru bez sekania. A rýchlosť bude reálne porovnávateľná s optikou.
A vo tom to je ;-)
Obrázok užívateľa
raven
 
Príspevky: 658
Registrovaný: Str 14. Jan 2009 20:50:27
Bydlisko: Košice-okolie
Dal súhlas: 35 krat
Dostal súhlas: 41 krat

Re: mam v dome ethernet, co s nim? (rady, tipy)

Poslaťod raven » Pon 21. Feb 2011 12:10:38

MiroM píše:
raven píše:Ja som si pre istotu kúpil STP Cat. 7 - a tak isto aj zásuvky aj zariadenia budú také.

By ma zaujimalo, ci si robil prieskum trhu. Zasuvky Cat.7 zozenies velmi tazko. Uz len so zasuvkami Cat.6 som mal problem , ked som povedal ake chcem , cumeli jak puci. Aj take patch panely v Cat.6 nie su este bezne v portfoliu predajcov (na nete skor).


Samozrejme pýtal som sa.Vedeli mi to zohnať z Konexu. Cenovo to vychádza na 30€ kus/cenníková cena. Budem ich mať za 24€ pri odbere 5 kusov. Akurát majú len jeden druh a aj to na objednávku a bude to iný druh, ako budú zásuvky, ale čo už - radšej obetujem toľko na estetike a budem mať vyššiu rýchlosť do budúcna.
Router budem mať zatiaľ s 1Gbit Lan-kou, ale keď klesnú ceny za routre s 10Gbit Lan-kou, tak ho hneď vymením - drahé CISCO zatiaľ kupovať nebudem...:)
Obrázok užívateľa
raven
 
Príspevky: 658
Registrovaný: Str 14. Jan 2009 20:50:27
Bydlisko: Košice-okolie
Dal súhlas: 35 krat
Dostal súhlas: 41 krat




Ďalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron