Krbove kachle - zhotovitel

Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod embe » Sob 15. Okt 2022 9:01:07

Viete niekto na zaklade dobrych skusenosti poradit nejaku firmu na posudenie montaze krbovych kachli, vratane posudenia umiestnenia, montaze erezoveho komina atd? Do domu sme nedali ktb, co bola asi chyba, uz dlhsiu dobu (roky) zvazujem teda krbove kachle a nerezovy komin po fasade.
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 575
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 51 krat
Dostal súhlas: 32 krat




Re: Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod WYSIWYG » Pon 17. Okt 2022 11:05:30

Mne robil krb Maxdetail. Bol som s nimi spokoný, je to už nejakých 13 rokov.
Ešte fungujú, aj keď už okolo ich prevádzky nechodím, keďže sa presťahovali.
Robia aj krbové kachle.
http://www.maxdetail.sk
(a nie je to reklama :))
Laudatus...!

S týmto príspevkom autora WYSIWYG súhlasil
embe
Obrázok užívateľa
WYSIWYG
 
Príspevky: 297
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 13. Aug 2009 15:48:40
Bydlisko: Bratislavské humná
Dal súhlas: 132 krat
Dostal súhlas: 29 krat

Re: Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod mp1ver2 » Pon 17. Okt 2022 13:26:34

začnem zoširša - dostal som leták uchádzača o poslanecký post v trenčianskomkraji. píše, že je člen kolektívu "prvého emergeticky nezávislého domu v tn".
tak som čítal čo všetko tam je - technológia ENERbang (obnoviteľné zdroje, zemný zásovník, energetické ihly, strop. chladenie, foto i term panely, bio krb, batérie, zelenástrecha. to v jednom dome.
a vtom energobang sa píše o množstve malých tepelných čerpadiel a o
KONCEPT PELETA EDGE, kde sú peletové kachle ktoré vyzerajú ako krb ale pripojovací otvor je 100mm, čo ja zmestím do odvetrávania WC a ešte ostane vôľa. cena predpokladám ižšia ako nstavaná pec.
mp1ver2
 
Príspevky: 74
Registrovaný: Uto 13. Júl 2021 14:41:13
Dal súhlas: 13 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod embe » Štv 27. Okt 2022 19:10:43

No ja vlastne potrebujem posudit od niekoho, ci tie kachle mozu byt tam, kde ich chcem dat...blizko plastoveho okna a parapetu. Takze moj plan je taky, ze niekto povie ze OK moze byt alebo nemoze alebo moze ale meter od parapetu atd. Potom si kupim v spriatelenych stavebninach Schiedel komin podla toho jak mi to nejaky schiedelak poradi a vysklada a potom mi to ten Schiedelak iba namontuje. A kachle si kupim tiez niekde sam. Takze celkom neista misia, ze by mi niekto z fachu povedal, ze OK moze to tam byt a taky alebo onaky odstup, ale bude mat z toho nic lebo komin si sam kupim, kachle tiez...achjo...
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 575
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 51 krat
Dostal súhlas: 32 krat

Re: Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod ... » Sob 29. Okt 2022 10:37:45

embe píše:No ja vlastne potrebujem posudit od niekoho, ci tie kachle mozu byt tam, kde ich chcem dat...blizko plastoveho okna a parapetu. Takze moj plan je taky, ze niekto povie ze OK moze byt alebo nemoze alebo moze ale meter od parapetu atd. Potom si kupim v spriatelenych stavebninach Schiedel komin podla toho jak mi to nejaky schiedelak poradi a vysklada a potom mi to ten Schiedelak iba namontuje. A kachle si kupim tiez niekde sam. Takze celkom neista misia, ze by mi niekto z fachu povedal, ze OK moze to tam byt a taky alebo onaky odstup, ale bude mat z toho nic lebo komin si sam kupim, kachle tiez...achjo...


nuz, predpokladam ze vacsina kachliarov a kurenarov Ti povie ze (ne)moze na zaklade toho ze pri kureni a produkovani tepla v danom mieste nic nezapalis a tiez ze sa neudusis ci uz z nedostatku vzduchu na privode alebo zlym odvodom spalin; avsak to ze ci Ti napriklad parapet alebo okno rychlejsie zdegraduje vplyvom siriaceho sa tepla Ti asi nik z nich nepovie....
...
 
Príspevky: 1038
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 75 krat

Re: Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod mp1ver2 » Sob 29. Okt 2022 16:26:14

veď ešte nedávno (55+) dávali "paravány" k peterkám, prípadne dosky z azbestu medzi sporák/rúru a skrinky kuchynskej linky.
ak si myslíš že azbest je fuj, tak vyleštený hliník je riešenie aby horúce teleso nepôsobilo degradačne na vybavenie v okolí do 1500mm od sálavej plochy
mp1ver2
 
Príspevky: 74
Registrovaný: Uto 13. Júl 2021 14:41:13
Dal súhlas: 13 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod PrasinaPE » Str 09. Nov 2022 21:30:49

embe píše:No ja vlastne potrebujem posudit od niekoho, ci tie kachle mozu byt tam, kde ich chcem dat...blizko plastoveho okna a parapetu. Takze moj plan je taky, ze niekto povie ze OK moze byt alebo nemoze alebo moze ale meter od parapetu atd. Potom si kupim v spriatelenych stavebninach Schiedel komin podla toho jak mi to nejaky schiedelak poradi a vysklada a potom mi to ten Schiedelak iba namontuje. A kachle si kupim tiez niekde sam. Takze celkom neista misia, ze by mi niekto z fachu povedal, ze OK moze to tam byt a taky alebo onaky odstup, ale bude mat z toho nic lebo komin si sam kupim, kachle tiez...achjo...


Cau , daj si napr. liatinove kachle https://www.jotul.sk/user/related_files ... k_en-2.pdf tam vidis priestorove osadenie a moznosti ake mas. Ja mam navrhnute do mojej celorocne obyvanej chaty male kachle s priamym napojenim na samonosny komin , do podlahy mam zabudovany privod ext.vzduchu. Tiez budem zhanat firmu/majstra , ktory mi to bude schopny v priebehu buduceho roka namontovat.
Po dlhej uvahe som vylucil akumulacne pece, krby s murovanymi kominmi.
PrasinaPE
 
Príspevky: 310
Registrovaný: Pia 04. Jún 2010 21:21:21
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod embe » Uto 22. Nov 2022 23:16:50

Diky Prasina. Jotul....po tych tiez poskulujem...ale konkretne ktore sa mi pacia a vyhovovali by mi, nemaju moznost externeho nasavania (budem musiet do fasady okrem komina spravit este jednu dieru na nasavanie). Zatial som nejako extra nepokrocil, ale som v kontakte od pana zo Schiedelu, ktory sa ma prist pozriet, kvoli doladeniu cenovej ponuky na nerezovy komin. Potom ten komin kupim v stavebninach cez znameho za lepsiu cenu a nejaky Schiedel zmluvny typkovia dojdu komin namontovat. Takze uz mi len ostava vyriesit kondenz, ktory sa bude tvorit na rure externeho nasavania, ked studeny vzduch dojde do domu.

No a snazim sa vypatrat, ktore znacky su okrem Jotulu top. Ale neviem sa k tomu dopatrat :( Lebo chcel by som vidiet aj nejaku alternativu k Jotulu...
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 575
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 51 krat
Dostal súhlas: 32 krat

Re: Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod Ludo » Štv 24. Nov 2022 8:37:53

a co take od Schliser?
aj ked je teda pravda ze netusim co presne hladas
ale pytal si sa na nejakych vyrobcov, ja som od tohto rakuskeho videl ozaj pekne kusky....
Ludo
 
Príspevky: 1757
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:33:55
Dal súhlas: 152 krat
Dostal súhlas: 213 krat

Re: Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod embe » Pon 28. Nov 2022 22:35:52

Ďakujem za tip Ludo! Žiaľ, pozrel som, ale nič pre mňa. To sú skôr také krby resp vstavané kachle, ja potrebujem volne stojace. Hľadám niečo ako Jotul, špičková značka, ale určite sú aj iné. U nás ale poväčšine predávajú Thorma, Romotop, Hans und Soon ci ako sa to píše a zopár ďalších o ktorých nemám ani páru.
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 575
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 51 krat
Dostal súhlas: 32 krat

Re: Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod embe » Str 07. Dec 2022 20:18:31

Že ja furt musim nejake somariny riesit...

Kachle by som uz teoreticky mal vybrane, teda aspon znacku, no vyskytuju sa postupne nove problemy, resp otazky. Kachle budu, vzhladom na dobre zatepleny dom, s rekuperaciou, mat vykon 5kW. Objem domu cca 400m3, obyvacka s kuchynou, kde budu kachle, spolu s prilahlou chodbou ma dokopy cca 40m2.

Problem je v tom, ze by som mal dat exterierovy privod vzduchu. Avsak tym, ze sa to robi dodatocne, po viac ako 10r, tak musim ist priamo cez fasadu rovno do kachli. To ale znamena, ze do kachli bude prudit vonkajsi studeny az ladovy vzduch, podla pocasia. A tu nastava problem - kondenz. Dovozca kachiel Morso mi povedal, ze budem potrebovat predohrev, nieco take ako mam na rekuperacii. Nie je to drahe, prave naopak. Lenze je k tomu nutny samozrejme privod elektriny a co ma zarazilo je spotreba 300W.

Internety sa roznia, niekto vravi, ze vobec netreba exterierovy privod, niektori vravia ze ten studeny vzduch nie je problem, ze prave naopak, je to lepsie ked je studeny, dalsi vravia, ze vzduch do kachli ma byt zohriaty a cim teplejsi, tym lepsie. Ako som pozeral rozne videa ale aj videa predajcov z USA, neriesia, sup cez stenu alebo pripadne z podlahy rovno do kachli (podlaha je volne pristupna zospodu, neviem ci je dom na koloch alebo co, ale normalne to buchol cez podlahu drvenu von).

Takze moje zakladne otazky su:
- je naozaj treba exterierovy privod?
- ako inak zamedzit kondenzu v kachliach a na privodnej rure, okrem elektrickeho predohrevu?

Ten dovozca Morso mi doslova povedal, ze mi "to zhnije" vdaka tomu kondeznu. Dalsi, dovozca a predajca Jotulu povedal, ze kachliam sa nic nestane, ale ze bude kondenz na privodnej rure.

Objednal som za super cenu Schiedel komin, aj zaplatil, pred tyzdnom. Mal byt koncom Januara, no vcera ci predvcerom mi volal typek, ze komin uz si mozem prist vyzdvihnut. Ale ked su tu taketo komplikacie, tak ma to pomalicky zacina odrazdat a som z toho zufaly. Lenze radsej som sa typka este nepytal, ci sa da komin pripadne vratit. Tvrdili mi ze Schiedel totalne nestiha, takze nemam obavy, ze by ho nevedeli predat, ale...proste tie kachle chcem, len neviem, ci to nakoniec bude realizovatelne, kvoli takej zdanlivej prkotine.
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 575
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 51 krat
Dostal súhlas: 32 krat

Re: Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod ... » Str 07. Dec 2022 21:53:28

a kde Ti tam ma vznikat ten kondenz ? ak tu privodnu ruru v interieri dostatocne zaizolujes (aby Ti nekondenzovala vlhkost na jej "vonkajsom" povrchu v interieri a zbytocne to neochladzovalo interier) tak dnu v tej rure Ti nema co kondenzovat (studeny vzduch prichadzajuci z vonka sa bude stretat iba s teplejsimi povrchmi, nie chladnejsimi).....
(druha vec su zas tepelne straty s tym spojene, zmena hermetickosti stavby a podobne srandy, teda ak by si riesil nejake tie veci ohladne "pasivnosti" domu)
...
 
Príspevky: 1038
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 75 krat

Re: Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod MartinH » Str 07. Dec 2022 23:00:28

... píše:a kde Ti tam ma vznikat ten kondenz ? ak tu privodnu ruru v interieri dostatocne zaizolujes (aby Ti nekondenzovala vlhkost na jej "vonkajsom" povrchu v interieri a zbytocne to neochladzovalo interier) tak dnu v tej rure Ti nema co kondenzovat (studeny vzduch prichadzajuci z vonka sa bude stretat iba s teplejsimi povrchmi, nie chladnejsimi)


OK, ale da sa zabezpecit, aby sa ten vonkajsi studeny vzduch nestretol s vlhkym vzduchom vnutornym, ked sa nekuri?

Pytam sa len ako zvedavy teoretik :mrgreen:
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3919
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 324 krat

Re: Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod embe » Štv 08. Dec 2022 0:42:28

... píše:a kde Ti tam ma vznikat ten kondenz ? ak tu privodnu ruru v interieri dostatocne zaizolujes (aby Ti nekondenzovala vlhkost na jej "vonkajsom" povrchu v interieri a zbytocne to neochladzovalo interier) tak dnu v tej rure Ti nema co kondenzovat (studeny vzduch prichadzajuci z vonka sa bude stretat iba s teplejsimi povrchmi, nie chladnejsimi).....
(druha vec su zas tepelne straty s tym spojene, zmena hermetickosti stavby a podobne srandy, teda ak by si riesil nejake tie veci ohladne "pasivnosti" domu)


Rozumiem. Prave sme to teraz preberali s Fabkom2004. Takze mame tu teraz 2 alternativy - jedna alterantiva je dalsia diera do domu na externe nasavanie, dobre zaizolovat a predist tak kondenzu na rure. Take rury sa asi vyrabaju predpokladam.

Druha alternativa. Nadstavit na rekuperacii trosku vyssie otacky na privode, ako na odvode. Rekuperaciu mam nadstavenu tak, ze sa mi priblizne kazde 2 hodiny zapina na 2 hodiny. Cize ked pojde rekuperacka, tak kachle budu mat vzduch z pretlaku. Ked je rekuperacka vypnuta, tak si kachle potiahnu vzduch z rozvodov rekuperacie a zvonku/zemneho registra. A k tomu preistotu kupit hlucny CO senzor. Toto riesenie sa mi ovela viac pozdava, ako robit dieru do domu. Ma jedinu nevyhodu, a tou je, ze kachle budu tahat z domu uz zohriaty vzduch.

Uz sa len rozhodnut pre spravne riesenie. Hned sme s Fabkom nadstavili v rekuperacke otacky na privode na 1494/min a na odvode 1186/min (mam Helios KWL EC 500W ET L, povodna zakladna doska mala 8 rychlosti, ale pokazila sa riadiaca jednotka ci zakladna doska, takze teraz mam 4 rychlosti, mam to permanentne nadtsavene na rychlost 2). A ak sa rozhodnem pre riesenie bez externeho nasavania, tak este ci preistotu kupit kachle s moznostou externeho nasavania, alebo to neriesit. Totiz moznost ext. nasavania obmedzuje moznosti vyberu.

Nezabudli sme na nieco s Fabkom, neuniklo nam nic? :)
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 575
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 51 krat
Dostal súhlas: 32 krat

Re: Krbove kachle - zhotovitel

Poslaťod ... » Štv 08. Dec 2022 9:11:54

MartinH píše:
... píše:a kde Ti tam ma vznikat ten kondenz ? ak tu privodnu ruru v interieri dostatocne zaizolujes (aby Ti nekondenzovala vlhkost na jej "vonkajsom" povrchu v interieri a zbytocne to neochladzovalo interier) tak dnu v tej rure Ti nema co kondenzovat (studeny vzduch prichadzajuci z vonka sa bude stretat iba s teplejsimi povrchmi, nie chladnejsimi)


OK, ale da sa zabezpecit, aby sa ten vonkajsi studeny vzduch nestretol s vlhkym vzduchom vnutornym, ked sa nekuri?

Pytam sa len ako zvedavy teoretik :mrgreen:


kedze sme podobne problemy riesili v kombinaciou s pasivarinou a krb mame murovany otvoreny, co sa "oficialne" v pasivnom dome aspon v case vystavby ani nedalo, tak v ramci hladania pouzitelnych rieseni sme sa dopracovali k tomu, ze na privode vzduchu do krbu mam pouzitu KG ruru (vedenu v polystyrene v podlahe), rozsirenym hrdlom vo fasade a ak sa nekuri tak tam do hrla supnem zatku s nalepenou tepelnou izolaciou (okrem toho je pod krbom na privode este klapka ktoru tiez treba zatvorit a taktiez kominova klapka na odvode do komina)
...
 
Príspevky: 1038
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 75 krat




Ďalší

Späť na Komín, krb

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron