Fotovoltaika montáž

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ... » Str 18. Jan 2023 20:38:43

tienik píše:
... píše:ďalšia vec, ako často zažívaš výpadky siete? Ja žijem pri Senci a tých výpadkov je tak málo, že ma nenapadá jediný dôvod aby som to riešil - naozaj ma to nijak neobmedzí keď niekedy cez deň 2-3h nejde elektrika.


neplanovany vypadok siete som nezazil nepamatam, ale ked vidim co robia nemci s energosustavou a kedze cela energosustava je v ramci EU prepojena tak radsej pocitam s tym ze nejake tie vypadky v buducnosti byt mozu a mozu byt aj vcelku casto a dlho....
a byt pri sviecke mi sice nijak zasadne nevadi, ale zato nemoct si umyt ruky alebo sa napit by mi vadilo dost zasadne (a prave to bol u mna dovod riesit nejake FVE)
(a ti co si myslia ze ved maju mestsky vodovod ze sa ich to netyka nech sa skusia zamysliet ze ako sa don ta voda asi dostava......)
...
 
Príspevky: 1038
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 75 krat




Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod emkac » Str 18. Jan 2023 21:48:29

... píše:ale zato nemoct si umyt ruky alebo sa napit by mi vadilo dost zasadne (a prave to bol u mna dovod riesit nejake FVE)
(a ti co si myslia ze ved maju mestsky vodovod ze sa ich to netyka nech sa skusia zamysliet ze ako sa don ta voda asi dostava......)


nechcem byt silne offtopic, ale mam taky pocit, ze tvoja FVE nijako nepomoze vodarni, aby tu vodu dostala k tebe
inak povedane, vodu budu mat aleob vsetci alebo nikto, bez ohladu na FVE
inak povedane, ak je voda dovod pre FVE, tak nie je spravny (pokial teda nemas studnu, vtedy uz spravny je... tam je skor otazka, ze ci uz nemat rovno naftovy generator pre tieto ucely, lebo FVE bez bateriek je na toto nepouzitelna a s baterkami pouzitelna len na obmedzeny cas)

ale vravim, nechcem byt OT
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2969
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 271 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod tienik » Štv 19. Jan 2023 0:13:25

Tak tak, ak záloha, tak to musí vypadať úplne ináč ako FVE. Môžeš mať menič akých chceš, bateriek koľko chceš, ale ak príde výpadok v decembri, alebo januári, veľa toho neporiešiš.
Ak ideme až do tejto "hladiny" tak potom ako píše Emkáč, aj na dáky ten generátor treba nájsť miesto.
Ale nebudem klamať, že aj mňa nenapadlo rozmýšľať týmto "apokalyptickým" smerom.
Ale:
1) sviečky na svietenie nie sú úplne od veci
2) Krb a drevo na cca 2 zimy dávajú aký taký pocit istoty
3) Vlastná studňa, vedro a kus lana istia aj tú vodu :-)
4) a cca 20 kg propánbutánu tiež na varenie chvíľku vydrží

takže nie, generátor ešte doma nemám a FVE zostane zatiaľ ongrid. A moja primitívna "záloha" je funkčná 12 mesiacov v roku.
tienik
 
Príspevky: 2355
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ... » Štv 19. Jan 2023 22:18:13

emkac píše:
... píše:ale zato nemoct si umyt ruky alebo sa napit by mi vadilo dost zasadne (a prave to bol u mna dovod riesit nejake FVE)
(a ti co si myslia ze ved maju mestsky vodovod ze sa ich to netyka nech sa skusia zamysliet ze ako sa don ta voda asi dostava......)


nechcem byt silne offtopic, ale mam taky pocit, ze tvoja FVE nijako nepomoze vodarni, aby tu vodu dostala k tebe
inak povedane, vodu budu mat aleob vsetci alebo nikto, bez ohladu na FVE
inak povedane, ak je voda dovod pre FVE, tak nie je spravny (pokial teda nemas studnu, vtedy uz spravny je... tam je skor otazka, ze ci uz nemat rovno naftovy generator pre tieto ucely, lebo FVE bez bateriek je na toto nepouzitelna a s baterkami pouzitelna len na obmedzeny cas)

ale vravim, nechcem byt OT


nuz ale ja studnu mam a prave studnicne cerpadlo je zapojene v EPS casti (a aj "mestsku" vodu musim tahat k sebe hore na kopec cerpadlom a to este aj BVSka ma dalsie cerpadlo v polke ulice, takze tam je odstavka v pripade ze nie je stava na ulici tiez.....)

tienik píše:Tak tak, ak záloha, tak to musí vypadať úplne ináč ako FVE. Môžeš mať menič akých chceš, bateriek koľko chceš, ale ak príde výpadok v decembri, alebo januári, veľa toho neporiešiš.
Ak ideme až do tejto "hladiny" tak potom ako píše Emkáč, aj na dáky ten generátor treba nájsť miesto.
Ale nebudem klamať, že aj mňa nenapadlo rozmýšľať týmto "apokalyptickým" smerom.
Ale:
1) sviečky na svietenie nie sú úplne od veci
2) Krb a drevo na cca 2 zimy dávajú aký taký pocit istoty
3) Vlastná studňa, vedro a kus lana istia aj tú vodu :-)
4) a cca 20 kg propánbutánu tiež na varenie chvíľku vydrží

takže nie, generátor ešte doma nemám a FVE zostane zatiaľ ongrid. A moja primitívna "záloha" je funkčná 12 mesiacov v roku.


benzinovy generator (3F, max 9kW (v pripade symetrickej zataze)) mi uz par rokov hovie v sope, tak raz za cca 1/2 roka ho aj testacne nastartujem, tvori druhy zdroj EE (pripojeny pred hlavnym domovym rozvadzacom cez manualny "prepinac sieti" takze v pripade vypadku vyzaduje okrem nastartovania (ktore by sa na nom dalo riesit aj automaticky) rucne prepnut prepinac)
na druhej strane, aj benzin sa casom minie (toho mame inac bezne doma uskladneneho cca 100-150L, len to treba priebezne minat a obnovovat skrz nestastne biozlozky a ich degradaciu) a vyhoda FVE je ze aj ked po trochach ale baterku aj teraz v zime aspon trochu dobijes, ak to co vyprodukuju panely nevyplytvas na ine - aj pocas hmlistych dni dostanem z panelov cca 1-1.5 kWh za den co na nacerpanie aspon trochy vody postaci.....

3) vlastna studna sice je, ale vzhladom na hlbku a priemer do nej vedro nezmestim a povrchovou pumpou vodu nevytiahnem (kedze pri hladine ktora je hlbsie ako 10m od povrchu dojde k roztrhnutiu vodneho stlpca) - preto je pre mna elektrina na pohon cerpadla viac-menej nutnost (druha moznost by bolo ponorne cerpadlo s mechanickym pohonom co tiez nie je velmi lacna sranda)

4) propan-butanu mame takmer vzdy viac nez 20 kg (jedna 10kg flasa nam vydrzi na cca 2-3 mesiace varenia, cyklujeme 3 flase)
...
 
Príspevky: 1038
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 75 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ospaly » Štv 19. Jan 2023 23:12:14

Vďaka za reakcie... Total stop bude na vypnutie AC ističa ze meničom, a na vypnutie DC ističov. DC ističe umiestním v podkroví, takže na streche (betonová KM Beta) bude Voc 400V, ale v dome už budú vodiče bez napatia. Samozrejme, hasiči môžu a nemusia veriť, ale ak tam bude jednoduchá schéma, tak sa hádam nebudú iba pozerať, ale pôjdu aj hasiť.
Relé vôbec nesúvisí s total stop. Pýtam sa preto, lebo dimenzujem ističové skrinky, aby som vedel koľko modulov bude na sledovanie poradia fáz. V DS poradie fáz nesledujem, vo FVE.... môže sa vôbec stať, že sa fázy v meniči prehodia??, ale výpadok jednej fázy môže nastať, a relé by to malo zachytiť.
Už teraz som na cca 82 moduloch (niečo som rátal aj na vyrážaciu cievku, ale koľko treba nechať neviem), plánoval som 90 modulovú skrinku, ale asi budem musieť dať 108 modulovú (na pomocné svorkovnice) a aj tak to bude prehustené.
P.S. Každý si musí zvážiť načo chce FVE. Ja osobne ju beriem aj ako zálohu (keby niečo), aj keď verím, že aspoň pár politikov ma zdravý rozum a nepohnoja to úplne .
ospaly
 
Príspevky: 66
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 23:28:29
Bydlisko: KE okolie
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod tienik » Pia 20. Jan 2023 10:40:08

Fuha, 82 modulov? To nemám ani ja :-) a to si som si doteraz myslel že som tu s elektrikou najväčší blázon :-)
Každopádne, schéma nie je zlý nápad - tak ako som písal. Beriem to tak, že keď ju potvrdím ako revízny technik - istá miera dôvery tam bude :-)
K tým ochranám, FVE nemôže zmeniť poradie fáz, to si mýliš. Začnime tým, že v prvom rade napíšeš pod ktorú distribučku spadáš a presne aký menič montuješ.
Následne sa pozrieme čo hovoria pripojovacie podmienky.
A naozaj, FVE nie je záloha.
tienik
 
Príspevky: 2355
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod emkac » Pia 20. Jan 2023 11:55:25

iba tak pre istotu..... 82 modulov sa netyka cisto FVE, ze? lebo to nie je jasne v prispevku uvedene, coho sa tyka
a ak je to pre cely dom, tak do toho nespadaju DC veci pre FVE, ze?
ak ano, tak to nemiesaj
DC veci (istic, poistkovy odpajac, DC prepatovka) maj v inej skrinke, ako AC veci
necital som normy, neviem, ci to moze/nesmie byt spolu (vela firiem to montuje spolu), ale urcite to nie je dobry napad a treba to oddelit

co sa tyka poradia faz a vypadku fazy, ak sa toho bojis, tak si pridaj napr. HRN100 a stykac
to sa bezne pouziva ako externa ochrana pred menic, aby sa menic vypol, ak sa cosi na gride pokazi (vyzaduje distribucka)
a jednou z veci, co to sleduje, je aj poradie alebo vypadok fazy

cize ak si to pre vlastny klud das ZA menic niekam, tak ti to bude strazit, aj ked neviem, co na ten stykac napojis, co vlastne od tej ochrany cakas
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2969
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 271 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ... » Pia 20. Jan 2023 15:41:48

tienik píše:Fuha, 82 modulov? To nemám ani ja :-) a to si som si doteraz myslel že som tu s elektrikou najväčší blázon :-)

heh, k uplne identickemu cislu modulov som sa pri spocitani nainstalovanych prvkov v hlavnom domovom rozvadzaci dopocital aj ja a to je este za nim pozapajana kopka podruznych rozvadzacov (aj obytna cast ma svoj vlastny) + este prepetovky su mimo neho v separatnych instalacnych krabickach co najblizsie k prechodu kablov von, na druhej strane u mna tam robi vela to ze jednak mam vela fuzov (3fazovych) von do dalsich objektov na pozemku, pricom kazdy z nich ma vlastne istenie a dvak ze kazda "odbocka" z "hlavnej" napajacej zbernice ma okrem istica hned za nim podruzne meranie (a 3fazovy digitalny elektromer zabera 4 moduly)
samotna FVE u mna z toho cisla zabera navyse 6 modulov - 3 su istic na prepoji zo siete na rozvadzac menica a dalsie 3 su hlavny vypinac pre EPS obvody (ktory tam pred instalaciou FVE nebol potrebny kedze to vypol "normalny" hlavny vypinac)
...
 
Príspevky: 1038
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 75 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod mp1ver2 » Pia 20. Jan 2023 16:16:02

vlastna studna sice je, ale vzhladom na hlbku a priemer do nej vedro nezmestim a povrchovou pumpou vodu nevytiahnem (kedze pri hladine ktora je hlbsie ako 10m od povrchu dojde k roztrhnutiu vodneho stlpca)

ručné pumpy pre hĺbky nad 8m boli aj v predminulom storočí. poznajú sa podľa pomeru pák - piest nielen "ťahá", ale aj tlači CELÝ vodný stĺpec nahor.
zmestili sa do 20cm vrtu/rúry.
mp1ver2
 
Príspevky: 73
Registrovaný: Uto 13. Júl 2021 14:41:13
Dal súhlas: 13 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ... » Pia 20. Jan 2023 16:55:22

mp1ver2 píše:vlastna studna sice je, ale vzhladom na hlbku a priemer do nej vedro nezmestim a povrchovou pumpou vodu nevytiahnem (kedze pri hladine ktora je hlbsie ako 10m od povrchu dojde k roztrhnutiu vodneho stlpca)

ručné pumpy pre hĺbky nad 8m boli aj v predminulom storočí. poznajú sa podľa pomeru pák - piest nielen "ťahá", ale aj tlači CELÝ vodný stĺpec nahor.
zmestili sa do 20cm vrtu/rúry.


pokial mas piest nad zemou (resp. vysoko nad hladinou), tak fyzika nepusti, vodu s hladinou hlbsie ako 10m nevytiahnes, roztrhne sa Ti vodny stlpec
cerpadla pre hlboke studne jasne ze existovali uz "davno", akurat tu hydraulicku cast aj vtedy museli mat dole, idealne pod hladinou a nasledne riesit mechanicky prenos vykonu z nadzemia k samotnemu valcu - priklad (snad nebude povazovane za nevhodnu reklamu) mozes vidiet/kupit napriklad tu:

https://www.prodoshop.sk/hlavna-stranka ... escription (vybrane nahodnym vyberom na zaklade toho co mi vyhladal google)
(a teda este nezabudnut dokupit dostatocny pocet "tiahel" :-D , v zakladnom sete je iba jedno 2m)
a cena ak si ju vsimnes v kombinacii s tym ze to musi byt presne nad studnou (a mne by to tam zavadzalo, studnu mam v mieste kde sa ponad nu chodi aj jazdi) ma viedlo k nepouzitiu takehoto riesenia....
...
 
Príspevky: 1038
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 75 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ospaly » Pia 20. Jan 2023 17:40:44

AC aj DC strana je v samostatných skrinkách a skrinka s ističmi pre dom sa nemenila (nezasahujem do nej). Mne tiež veľa modulov zoberú 3f vodiče. Nakoľko chcem mať možnosť zapínať samostatne na DS dom, TČ a nabíjačku na elektroauto (nemám :) , ale nech sa to porieši teraz a nie v budúcnosti...Číňania začínajú slušne konkurovať a aj keď ich auta nedosahujú parametre napr Tesly, sú omnoho lacnejšie), takže 3x I-0-II prepínač, samozrejme niekoľko 3f aj 1f elektromerov, aby som mal prehľad, koľko vyrobím a spotrebujem atď... (inteligentný dom nemám, a ani nebudem mať, ale aj tak sa toho nazbieralo)

Meniče Studer xtm 4000, 3f zapojenie, budem galvanicky oddelený od DS (VSE), batérie doma skladané (kúpim od známeho), pricucávanie z DS nerátam, budem sa manuálne prepínať, príp ak nájdem niečo vhodné tak aj automaticky (ale 3f ATS pre bez prerušené prepínanie ... cena v tisícoch, ale je to info od firmy, kt dodáva pre nemocnice a pod)
ospaly
 
Príspevky: 66
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 23:28:29
Bydlisko: KE okolie
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod tienik » Pia 20. Jan 2023 20:01:10

Tak, ja som bral ten počet modulov len pre FVE :-)
To radšej mojich 6ks rozvádzačov nejdem sčitovať dohromady :-)

No ale ja by som do tohoto takto nešiel
1) akékoľvek ručné prepínanie v bežnej prevádzke by ma prestalo baviť. Ak sa má čosi udiať, proste to u mňa musí prebehnúť bez môjho zásahu.
2) Batérie v dome sa bojím ako čert kríža. Keď už do nej pôjdem, tak jedine do "opapierovaného" riešenia s dokladmi a tým pádom pohodovo vystaviteľnou revíziou. Nakoľko viem, koľko stojí "bižutéria" bezpečnej baterkárne (v práci riešime pravidelne), tak to si radšej odpustím.
3) v tomto osadení podľa mňa nie je nádej aby sa Ti to vrátilo v rozumnom čase, takže predpokladám že Ťa inšpirovalo niečo iné ako úspora energie.
tienik
 
Príspevky: 2355
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod emkac » Sob 21. Jan 2023 18:20:38

Ok, neriesim teraz baterku, ale podme pocitat.

AC skrinka nemoze mat viac ako 20 pozicii
3 - 3f istic
9 - uf guard
4 - ac prepatovka
4 - rezerva na svorky na din listu

DC skrinka pre 2 stringy nemoze mat viac ako 20 pozicii
2x2 - istic
2x2 - poistkovy odpinas
2x4 - prepatovka
4 - rezerva na svorky na din listu

Bral som do uvahy maximalne vyuzitie, roztahany uf guard, mega silnejie prepatovky, skratka to, co sa nikde komercne nepouziva, lebo zakaznik to nezaplati.

A som na cisle 40. A to ja mam doma pre DC 14 a pre AC 11, kedze nemam Uf Guard ale zasa mam aj AC FVE prepatovku.

Kde je tu 84??
Ani baterka tolko neprida.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2969
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 271 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ospaly » Sob 21. Jan 2023 23:11:33

Zdravím. Inšpirovala ma "Ukrajina" a aj ďalšie udalosti v Europe, presnejšie to vystrašilo manželku.... Mne je jasne, že sa to v rozumnej dobe nevráti, ale časť tych peňazí beriem ako poistku. V skrinke bude AC Prepaťovka T2, Istič DS 3x25A, I-0-II dom, I-0-II TČ, I-0-II EV
4+3+3+3+3 = 16 modulov
2.rad Istič 3x32A za meničom, Prud chranič typu B, Relé sledovač faz, Istič 3x16A - TČ, Istič 3x32A- dom, Istič 3x20A EV 3+ 4+ 1+ 3 + 3+ 3 = 17modulov
3.rad Elektromer FVE, Elektromer DS, medzera, stykač k relé na sledovanie fáz, medzera, Istič 3x20A na zasuvku 380V z DS v garáži (aby jedna zásuvka na 380V bola vždy na DS), 4.5+ 4.5 + 2+ 3 = 14modulov + 2x medzera = 16modulov
4.rad Elektromer TČ-DS, Elektromer TČ - FVE, Elektromer EV-DS, Elektromer EV -FVE, 4.5 + 4.5 +4.5 + 4.5 = 18 modulov
5.rad Klima jazierko (Istič, Prudovy chránič , Elektromer), 2x 1f istič + elektromer (pre istotu... do buducnosti), istič 3x20A, elektromer 3f (pre istotu... do buducnosti - elektromer zatiaľ nenamontujem), 1 + 2 + 1 + 1 +1 +1 +1 + 3 + 4.5 = 15.5 modulov

Sú tam aj nejaké medzery (2x), takže iba 80 modulov, plus tam treba tri svorkovnice na prívod ku I-0-II prepínačom, a sú tam aj veci mimo FVE, ale tie vznikli, lebo sa robí FVE (jazierko by som nikdy nechladil klimatizáciou, ale v lete, keď bude energi veľa.... škoda nevyužiť)
Samozrejme, ani mňa nebude baviť manuálne prepínanie a rád by som to poriešil automaticky, ale neviem ako..... preto som išiel cestou jednoduchšieho riešenia (nie som elektrikár). A časom sa možno podarí aj automatické prepínanie, kedy podľa úrovne vybitia batérii to bude inteligentne prepínať automaticky (ideálne bez výpadku).
Oslovil som elektrikára, sľúbil mi pomôcť s total stop tlačidlom, môj montér FVE sa k tomu postavil "vlažne".... so slovami, nech si zistím aj druhu stranu mince.... netuším, čo mal na mysli.... Ale som už vo fáze, že idem do studeru (meniče sú už doma), tak nemám chuť sa s nim naťahovať a nebudem hľadať iného, kto mi namontuje a spustí FVE..... preto hľadám rady na fore.
P.S. na odľahčenie.... už sa mi v hlave zrodil ďalší projekt... jazierko pre ryby (jeseteri) :) , tak chcem tohto roku poriešiť FVE, dlažbu na terase (aby ma manželka nezabila.... aj tak asi zabije 8-) ) a pôjdem do toho.
ospaly
 
Príspevky: 66
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 23:28:29
Bydlisko: KE okolie
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod tienik » Ned 22. Jan 2023 0:05:26

No, síce silne pochybujem, že toto je riešenie problému "Ukrajina" ale sú to Tvoje peniaze, takže v pohode.
Technicky, hotový rozvádzač by mal mať rezervu, to jest známa náplň bude len 75% kapacity. ďalšia vec, každý prvok má isté stratové teplo. Pri väčších rozvádzačoch je dobré to prerátať aby nedošlo k prehrievaniu.
Ku kolaudácii potrebuješ revíziu, k revízii potrebuješ výrobnú dokumentáciu rozvádzača, prehlásenie o zhode a jeho výrobný štítok. Píšeš, že nie si elektrikár, to jest rozvádzač si legálne ani nemôžeš vyrobiť.
Total stop je v tomto použití aj podľa mňa čistá zbytočnosť. Ty vieš kde sa to vypína a nikto iný sa na to nespoľahne.

Keď ideš do ostrovnej prevádzky, nezabudni riešiť nové problémy-
1) ochrana pred nebezpečným dotykom - napájaná sieť bude aká? TN, TT?
2) ochrana pred preťažením obvodov - žiadny istič Ti nebude fungovať v oblasti skratovej spúšte a takmer určite nie do 0,4 sekundy - čo je klasická požiadavka pre ochranu pred nebezpečným dotykom.

Ono je to všetko pekné keď sa to zapojí a funguje, ale je celkom záhul dotiahnuť to všetko do konca v zmysle noriem a ochrany života.
Ešte raz zopakujem, som elektrikár, projektant, revízny technik - ale FVE mam ongrid :-)
tienik
 
Príspevky: 2355
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat




PredchádzajúciĎalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron