Fotovoltaika montáž

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod tienik » Pon 17. Okt 2022 15:03:40

mp1ver2 píše:len neviem
ctrl c/v
RD pripojený káblovým vedením - možnosť priameho úderu do prívodu prakticky nulová ...

v týchto dňoch nám ťahajú prívody, ku káblom priložili fe/zn pásnicu.
náš prokektant sa pozrel na dom, spýtal sana bleskozvod, kde sú zvody a hneď - zvod kaťždých15m, takže knvedniu vás dvochpriložíme pásnicu a vytiahnete si na strechu zvod.

moja otázka - ak bude vedľa kábla z elektromerovaj skrine do istiacej skrine/náš prípojný bod a ďalej súbežne s káblami ripojená na bleskozvod ... mám mať traumu z indukcie, nprskoku, alebo čohokoľvek nežiadúceho?

nemal som to vyššie čítať, nevedomý človek má jednoduchý život, poučený sa bude báť čo naň vyskočí spod postele.



nie je problém takto bleskozvod riešiť, ale nevidím výkres, neviem sa 100% vyjadriť
či sa niečo indukuje, alebo nie, to nie je problém - zvládne to prepäťovka.
tienik
 
Príspevky: 2355
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat




Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod emkac » Pon 17. Okt 2022 16:11:07

tienik píše: Takže mi proste menič chránime pred problémom z oboch strán, nie že by sem očakávali "preskakovanie" DC a AC strana. Samozrejme, ak máš doma prepäťovku (čo máš :-)) a pred menič dáš ešte jeden C stupeň, nič nepokazíš - ale ani zas percentuálne nič veľa nezískaš.


Ergo, menic je chraneny z DC strany DC prepatovkami, ak cosi prejde zvyskove do menica, nemalo by to prejst az do rozvadzaca.
Skor prejde cosi od rozvadzaca, preto by sme AC vystup menica mali napojit do rozvadzaca ZA prepatovku.
A ak tam je prepatovka dobra, tak je mala sanca, ze cosi pride zvonku, prejde cez dobru prepatovku a odtial este do menica.

Ak ano, tak konecne tomu chapem, tym padom pre mna dalsia prepatovka nema vyznam.
A asi ani pre fabku, kedze jeho prepatovka je SVBC, cize tipujem aj B a C. Skusim kuknut nazivo u neho.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2969
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 271 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ospaly » Ned 06. Nov 2022 18:01:13

Ad tienik:
Vdaka za vysvetlenie, bolo to dosť poučné. Ja som sa odmlčal, nakoľko som oslovil projektanta, ale ešte stále čakám na cenovú ponuku projektu, k projektu je ešte asi ďaleko :)
Pozrel som SALTEK FLP-PV550 V/U, čo znamená " Najvyššie trvalé prevádzkové napätie mód 1/2 zapojenie I (UCPV) 1 120,00 V DC. Najvyššie trvalé prevádzkové napätie mód 1/3, 2/3 (UCPV) 560,00 V DC" Ja plánujem 9 panelov v serii, Voc 50V, to je 450V, TC -0,272 pri -20st.C cca 520V. Posledný string sú dva panely v serii a následne pararelne spojené, takže cca 100V a 20A. Čo sú tie módy? Jeden ten modul je na jednu seriu panelov (blbá otázka, ale iba pre istotu). Ešte raz vďaka.
ospaly
 
Príspevky: 66
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 23:28:29
Bydlisko: KE okolie
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod emkac » Ned 06. Nov 2022 18:55:58

Neviem zodpovedat uplne presne na otazku, ale k prepatovkam asi toto:

Samozrejme, jeden string je jedna prepatovka.
A ak prepatovka?

Ak nemas bleskozvod alebo mas bleskozvod a zaroven je dodrzana vzdialenost S panelov od bleskozvodu, dava sa DC prepatovka typu T2.
Ak mas bleskozvod a zaroven nemas dodrzanu S vzdialenost a/alebo mas spojenu konstrukciu s bleskozvodom, dava sa DC prepatovka T1 a T2.


Toto je odporucanie priamo od Salteku, je viacero dokumentov, nejaky tu: https://www.saltek.eu/files/document/22 ... ystemy.pdf


A zaujalo ma, ze na jednom stringu planujes mat 100V. Nejako nerozumiem skladbe.
Kolko budes mat realne stringov, 2? Kolko panelov v kazdom stringu 9 a 2?
Aky menic?
100V ti bude stait na nastartovanie MPPT?
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2969
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 271 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ospaly » Ned 06. Nov 2022 23:19:15

Vďaka.
Bleskozvod sa plánuje, oslovil som projektanta, zatial čakám na cenovu ponuku, vzdialenosti sa nedaju dodržať, takže sa bude používať HVI. Ja som plánoval (po preštudovaní diskusii) Kiwa T1+2 pod strechou, v strojovni (cca 8-10m) Kiwa T2. Ale ta Kiwa T1+2 je iba 12,5kA (teraz viem, v čom je rozdiel... ešte raz vďaka), taže asi bude nutné dať Saltek 25kA.
Stringy 4x po 9 panelov, na piaty mi ostalo miesto iba na 4panely(2panely v serii a potom spojené pararelne, takže 100V a 20A). Regulátor Studer VS70, meniče tiež Studer (všetko plánovane zo secondsolu.....teraz ale nedostupné, takže čakám). Na piaty string dám VT65.... Ale ako je teraz problém s dostupnosťou, rozmýšľam aj nad alternatívou Fangpusun a ich meniče... Nemá niekto vedomosti, či sú dobré.
ospaly
 
Príspevky: 66
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 23:28:29
Bydlisko: KE okolie
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod emkac » Str 16. Nov 2022 11:10:30

Kolegovi sa snazim pomoct (ja viem, chyba) s navrhom FVE zostavy. V zasade planuje Huawei menic, baterky a backup box.
Technicke fakty:

Vystup menica:
Rated output power 10000W
Max. apparent power 11,000 VA
Rated output voltage 220 Vac/ 380 Vac, 230 Vac/ 400 Vac, 3W / N+PE
Max. output current 16.9 A

Vystup backup boxu:
Maximum apparent power 3,300 VA
Rated output voltage 220 V / 230 V
Maximum output current 15 A

Medzi garazou a technickou miestnostou ma existujuci 5x2,5 (teraz je pouzita ako 400V zasuvka) a existujuci 3x2,5 (ako klasicka zasuvka).
V AC skrinke k menicu bude B16 3F istic.


OTAZKY

a) Mozem pouzit existujuci 5x2,5 na spojenie menica a rozvadzaca?
Ano, hypoteticky sa odporuca predimenzovat, dat 5x4 (videl som choro radit az 5x10), ale je to symetricky menic, nemal by dat viac ako 3300W na fazu, cize 16A je postacujuce, ze?
A tym padom 2,5 drot staci, nie? (vzdialenost 5-8 metrov)

b) Mozem pouzit existujuci 3x2,5 na spojenie backup vystupu a jednej fazy rozvadzaca?
Vid vyssie, asi mozem, nie?

c) Ako bude fungovat 1F backup?
V rozvadzaci elektrikar "prehodi istice" a nastavi na jednu fazu to, co ma byt backupovane, cize nejake zasuvky, svetla, alarm, internet a pod.
Celkovo by to asi malo byt pod 3300W? Alebo to moze byt aj viac, akurat ked vsetko zapne, tak mu to "cosi vyhodi", lebo nebude dostatok vykonu?

d) Ako budu zapojene existuje 3F spotrebice? Napr. varna doska, samostatny 3F istic. Jedna faza bude normalne napojena na ten backup?
Vlastne vsetko 3F bude napojene na backup L1 a obycajne L2 a L3?
Co to spravi s 3F spotrebicom, ked cez backup bude funkcna iba jedna faza L1 a tie dve budu off?

Dakujem


Disclaimer: ja som iba konzultant, ziadneho drotu sa mu nechytim, kolega iba chce vediet moznosti, kym si k sebe zavola elektrikara a postavi ho pred hotovy navrh.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2969
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 271 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ... » Str 16. Nov 2022 14:11:28

emkac píše:
OTAZKY

a) Mozem pouzit existujuci 5x2,5 na spojenie menica a rozvadzaca?
Ano, hypoteticky sa odporuca predimenzovat, dat 5x4 (videl som choro radit az 5x10), ale je to symetricky menic, nemal by dat viac ako 3300W na fazu, cize 16A je postacujuce, ze?
A tym padom 2,5 drot staci, nie? (vzdialenost 5-8 metrov)

b) Mozem pouzit existujuci 3x2,5 na spojenie backup vystupu a jednej fazy rozvadzaca?
Vid vyssie, asi mozem, nie?

c) Ako bude fungovat 1F backup?
V rozvadzaci elektrikar "prehodi istice" a nastavi na jednu fazu to, co ma byt backupovane, cize nejake zasuvky, svetla, alarm, internet a pod.
Celkovo by to asi malo byt pod 3300W? Alebo to moze byt aj viac, akurat ked vsetko zapne, tak mu to "cosi vyhodi", lebo nebude dostatok vykonu?

mam 3F backup a funguje to tak, ze spotrebice ktore su na nom zapojene su na zvlast kabli z menica, povodna prepojovacia zbernica medzi isticmi je prerusena - rozdelena na cast zalohovanu a cast nezalohovanu
(rozvadzac som mal na toto uz predpripraveny a vsetko co som chcel mat zalohovane mal nastrkane pokopy

a v pripade ze prekrocis maximalny odber v offline rezime, menic to odpoji vsetko (nema ako odpojit "cosi" - nema ruku ktorou by dociahol do rozvadzaca a cosi nahodne vypol :-D )

emkac píše:d) Ako budu zapojene existuje 3F spotrebice? Napr. varna doska, samostatny 3F istic. Jedna faza bude normalne napojena na ten backup?
Vlastne vsetko 3F bude napojene na backup L1 a obycajne L2 a L3?
Co to spravi s 3F spotrebicom, ked cez backup bude funkcna iba jedna faza L1 a tie dve budu off?

3F spotrebice nema zmysel zapajat jednym zalohovanym fuzom a dvoma nezalohovanymi, a spravi to to iste co ked vypadnu na stlpe 2 fazy - zavisi od spotrebica a jeho vnutorneho zapojenia.....
...
 
Príspevky: 1038
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 75 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ospaly » Pon 16. Jan 2023 21:32:50

Zdravím. Trvalo to dlho, ale Cest la vie ;) . Ďakujem za všetky príspevky, si myslím, že boli užitočné nielen pre mňa, ale aj ostatných, vďaka. Projektant mi navrhol 2 zachytavajúce tyče na hrebeni a jednu na komine, následne 5 zvodov na zem, tam prepojenie na FeZn guľatinu a uzemnenie 2m zemnými tyčami (cca 11ks dohromady, samozrejme bude sa premerávať zemný odpor), vzájomné spojenie všetkých zvodov nie je možné (je tam už chodník aj vybetonovanie pre altánok a pod). Následne som oslovil veľmi ochotného pána z Dehn, poradil, vysvetli, našpecifikoval, kt položky mám objednať.... všetko super, ale cena cca 6000€... a to je pre mňa príliš veľa. Znova projektant.... navrhol oddialený bleskozvod (oddialený aj od hrebeňa smerom na severnú strechu, lebo tesne pri hrebeni už bude konštrukcia), nebude to vyzerať asi tak pekne, ako keď sú zachytávajúce tyče priamo na hrebeni, ale cena nepustí. Jeden zvod po ľavej strane panelov som vynechal (výpočtovo to vychádza aj so 4 zvodmi) a na pravej strane FV poľa by som tiež nevedel dodržať "s" vzdialenosť... tam som musel vynechať krajné panely a zmenšiť inštalovaný výkon o 4ks panelov (nevadí, je to kompromis a som spokojný).

Kupil som meniče zo seconsol.de (akurát dnes ich švagor kúpil a vyzdvihol v nemecku a už je na ceste domov :) )

Prepaťovky dám Kiwa, navrhol projektant (myslím, špecifikáciu, že T1+2 pod strechou, T2 v strojovni, na vstupe do domu T1+2 na AC vedenie a v strojovni T2). On mi vravel, že Kiwa je lacnejšia prepaťovka, a napr český Saltek je lepší (ale dvojnásobne drahší).... som zvažoval, ale asi budem musieť ostať pri Kiwa z dôvodu ceny.

Prekopal (rozšíril) som návrh ističov, elektromerov a pod v ističovej skrinke (strašné množstvo modulov :D, ale čo narobím) Smart dom neviem už urobiť (popravde ani si neviem predstaviť, ťo presne to znamená, žo môžem ovládať... som stará škola, tak to budem zapínať a ovládať manuálne) .. neviem ešte koľko miest potrebujem pre stop tlačidlo...
Poradil aj iné drobnosti, som spokojný.

Takže momentálne riešim Total stop tlačidlo. Rozumiem ako to má fungovať a v mojom prípade by stačila aj jednoduchšia verzia.... 2x tlačidlo (v skrinke na plote pre požiarníkov a na fasade domu). Cievky nemajú vypínať, ale držať (takže ak by prehoreli káble, alebo sa inak poškodili, tak dôjde k autom vypnutiu). Zálohovanie môžem riešiť samostatnou UPS kou (nejaká počitačová, stačí aj menšia kapacita). Vypol by sa AC istič na výstupe meničov, takže dom by nebol pod prúdom, následne vypnutie DC ističov na stringoch (asi rovno v podkroví, alebo stačí v strojovni pred regulátormi). Otázka to vypnutie musí byť s oneskorením, alebo môže byť naraz. Baterie asi nebudem vypínať (pod napatím budú iba káble z baterie v strojovno, a vypínať 160A v DC asi nie je jednoduché, batéria bude uzemnená).
Ako sa rieši oneskorenie a ako vlastne vyzerá to zapojenie (v zmysle: v ističovej skrinke nechať 1modul na vyrážaciu cievku pre 3fAC istič, na stringoch tiež 1modul na vyrážaciu cievku... ale každý string musí mať svojú vyrážaciu cievku)
A ako vyzerá zapojenie rele na sledovanie fáz (znova.... potrebujem 2moduly na relé a XY modulov na neviem čo, aby to vyplo niečo)
Ak by bol niekto ochotný mi to nakresliť, veľmi rád sa odvďačím (veci okolo FV študujem pol roka a aj tak tomu nerozumiem... som laik a ani nikdy nebudem plne rozumieť.... a ďalšie mesiace študovať stop tlačidlo, to už nemám čas, nakoľko jar je o chvíľu tu ;) )
Ďakujem.
ospaly
 
Príspevky: 66
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 23:28:29
Bydlisko: KE okolie
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod tienik » Uto 17. Jan 2023 9:55:08

Fuha, zobral si to naozaj od základu :-). ale tak to má byť.

Poďme tomu stop tlačidlu. Ono TI nejak vyplýva z projektu?
Lebo aké máme reálne podmienky a povinnosti.
1) nič na FVE ani za svet nesmie mať viac ako 1000V - lebo to už ideme do iného súboru noriem a nároky sú úplne inde.
2) Norma tak nejak mlčky predpokladá vždy základné prostredie a hovorí nám, že pri poruche (ktorou požiar nesporne je) musíme zabezpečiť aby sa na neživej časti neobjavilo viac ako 50V AC alebo 120V DC.
3) Norma STN332000-7-712 nám určuje zaujímavú povinnosť, ktorú som ešte naživo nevidel okolo mňa dodržanú, že minimálne začiatok inštalácie musíme označiť predpísanou značkou znamenajúcou prítomnosť FVE.
4) všetky skrinky, rozvádzače, alebo prípadne iné rozpojovacie miesta musia byť označené, že je prítomné napätie z FVE -tým pádom nezávislé od vypnutia hlavného vypínača.
5) hasiči vedia, že v prípade požiaru RD idú hasiť objekt kde je 400V AC a sú na to aj patrične pripravený.

čítal som k tomu množstvo literatúry, prednášok, výkladov predpisov......a ono neexistuje presná "kuchárka". Proste treba ovládať normy a použiť zdravý rozum naraz :-)
Ja to vidím takto:
1) V prvom rade značenie, to jest nálepka k elektromeru, nálepka na vchodové dvere, nálepka na samotný striedač, nálepka na všetky rozvádzače kadiaľ DC prívod ide. TO stoji všeho všudy nič a určite to nezaškodí - skôr pomôže
2) Zamyslieť sa nad napätím stringov. úplný ideál je optimizér na každom panely. Vtedy po vypnutí DC strany sa systém "rozpadne" na zdroje do 40V DC, takže to môže hasiť hocikto hocičím. Ak sa to z nejakých dôvodov nedá, tak sa snažiť ísť do tých 400V - to jest napätia, z ktorým hasiči v RD už rátajú.
3) dbať na to, aby sa DC vývod dal naozaj vypnúť. Tým myslím použiť spínací prvok, ktorý dokáže bezpečne vypnúť plný skratový prúd panelov, nie len najlacnejší poistkový odpínač.
4) Alfou a omegou je dokumentácia. Bez toho aby veliteľ zásahu na 100% vedel aký je stav, je akékoľvek tlačidlo na fasáde alebo na plote zbytočné. Veľké objekty, kde sa tieto tlačidlá používajú, odovzdávajú dopredu dokumentáciu hasičom na schválenie a tak sú si istý do čoho idú. Pri RD takýto postup nie je.

K čomu som sa dopracoval ja, tak aby som bol kľudný?
1) Mám ongrid bez batérii - jedna starosť menej
2) V TM som inštaloval dymové čidlo a automatiku vypnutia DC od jeho hlášky.
3) Podľa hesla, čím menší požiar, tým ľahšie riešenie, som tesne nad rozvádzače inštaloval https://www.e-safetyshop.sk/p/protipozi ... GSEALw_wcB
4) Klasickú výbavu domu práškovými HP som doplnil jedným CO2 HP s papiermi do 1000V
5) Všetko som označil a popísal - ako píšem hore
6) Na základe viacerých rozborov a príspevkov z konferencii som sa rozhodol vyhotoviť jednu A4 zo schémou elektrárne a dôležitými hodnotami na jednej strane a fyzickým rozmiestnením na druhej strane. To zalaminujem a jednu prilepím k vchodu do TM, druhú na zvnútra dvierok elektromerového rozvádzača - tam by iste išiel hasič ako prvé po príchode k požiaru.

No, či je to dosť, alebo málo ťažko povedať. Každopádne je to presne o 100% viac ako pri riešeniach od "licencovaných" "odborných" firiem čo som dosial videl. Oni z tohoto neriešili ani jeden bod.
tienik
 
Príspevky: 2355
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ospaly » Uto 17. Jan 2023 14:38:26

Vďaka za odpoveď. Doplním aj piktogramy a aj ja vytvorím nejakú schému FVE. Batéria je 48V, takže tam spĺňam požiadavku. Ale vzhľadom k tomu, že bude v jednom stringu 8 panelov, t.j. 320V a Voc 400V, tak total stop budem potrebovať.
ospaly
 
Príspevky: 66
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 23:28:29
Bydlisko: KE okolie
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod tienik » Uto 17. Jan 2023 15:03:22

ospaly píše:Vďaka za odpoveď. Doplním aj piktogramy a aj ja vytvorím nejakú schému FVE. Batéria je 48V, takže tam spĺňam požiadavku. Ale vzhľadom k tomu, že bude v jednom stringu 8 panelov, t.j. 320V a Voc 400V, tak total stop budem potrebovať.


Ako, vzhľadom na nástup FVE a vecí okolo toho som aj ja v stave "učenia sa" a priznávam sa, že možno je vec čo prehliadam - ale ako si došiel k tomu total stopu?
Ako som písal predtým, mám za to, že ak nebolo spracované a hasičmi schválené požiarno-bezpečnostné riešenie stavby, tak ide o zbytočné riešenie.
Z pohľadu hasiča idúceho na zásah:
Prídem k domu čo horí, na fasáde má "nejaký" gombík označený Total stop. Stlačím ho a v pokoji sa chytám čoho chcem? Ako viem že to nie je atrapa? Ako viem čo som tým vypol? Vypol som tým všetko?
Podľa mňa, kým nie je toto riešenie konzultované s hasičmi a dokumentácia vypracovaná, odovzdaná a schválená - tak aj tak budú postupovať ako keby tam nič také nebolo.

Za mňa je teda naozaj najdôležitejšie aby sa to vlastne vypnúť dalo a aby sa ľahko zistilo kde. A vypnúť myslím naozaj vypnúť "cvaknutím páčky", určite nie rozpájaním poistiek, konektora - alebo ako som sa v jednom fóre dočítal, seknutím sekerou, ktorá je na ten účel upevnená na stene pod striedačom. A samozrejme, informácie, informácie a ešte raz informácie.....
tienik
 
Príspevky: 2355
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod bakula » Str 18. Jan 2023 1:35:07

ospaly píše:Takže momentálne riešim Total stop tlačidlo. Rozumiem ako to má fungovať a v mojom prípade by stačila aj jednoduchšia verzia.... 2x tlačidlo (v skrinke na plote pre požiarníkov a na fasade domu). Cievky nemajú vypínať, ale držať (takže ak by prehoreli káble, alebo sa inak poškodili, tak dôjde k autom vypnutiu). Zálohovanie môžem riešiť samostatnou UPS kou (nejaká počitačová, stačí aj menšia kapacita). Vypol by sa AC istič na výstupe meničov, takže dom by nebol pod prúdom, následne vypnutie DC ističov na stringoch (asi rovno v podkroví, alebo stačí v strojovni pred regulátormi). Otázka to vypnutie musí byť s oneskorením, alebo môže byť naraz. Baterie asi nebudem vypínať (pod napatím budú iba káble z baterie v strojovno, a vypínať 160A v DC asi nie je jednoduché, batéria bude uzemnená).
Ako sa rieši oneskorenie a ako vlastne vyzerá to zapojenie (v zmysle: v ističovej skrinke nechať 1modul na vyrážaciu cievku pre 3fAC istič, na stringoch tiež 1modul na vyrážaciu cievku... ale každý string musí mať svojú vyrážaciu cievku)
A ako vyzerá zapojenie rele na sledovanie fáz (znova.... potrebujem 2moduly na relé a XY modulov na neviem čo, aby to vyplo niečo)
Ak by bol niekto ochotný mi to nakresliť, veľmi rád sa odvďačím (veci okolo FV študujem pol roka a aj tak tomu nerozumiem... som laik a ani nikdy nebudem plne rozumieť.... a ďalšie mesiace študovať stop tlačidlo, to už nemám čas, nakoľko jar je o chvíľu tu ;) )
Ďakujem.

Pleties tu dve rozdielne veci. Total stop tlačidlo a rele na sledovanie fáz. Dufam ze tym rele na sledovanie fáz nechces riadit vypinacie cievky! Ak ano tak budete mat casto tmavu domacnost. Tomu total stop akosi nerozumiem ani ja. Napatie z panelov aj tak nevypnes pokial bude svietit. Vie to iba jedna znacka menicov na trhu (meno si teraz nespomeniem) a ked vypne menic tak sa vypnu optimizery cim odpoji vsetky panely priamo na streche.
bakula
 
Príspevky: 95
Registrovaný: Uto 19. Mar 2013 10:21:05
Bydlisko: SSR
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod emkac » Str 18. Jan 2023 2:09:08

bakula píše:Napatie z panelov aj tak nevypnes pokial bude svietit. Vie to iba jedna znacka menicov na trhu (meno si teraz nespomeniem) a ked vypne menic tak sa vypnu optimizery cim odpoji vsetky panely priamo na streche.


To uz tienik pisal. Treba tie optimizery. Tie pri vypadku gridu spravia to, ze rozpoja vsetky panely a namiesto 10*40V=400V je na streche iba 10 rozpojenych panelov po 40V a do domu ide 0V.
Vedia to myslim vsetky optimizery, Huawei a SolarEdge su tym asi najznamejsie (lebo maju vlastnu znacku optimizerov), ale ak mas inu znacku menica a optimizery Tigo, tak to funguje tiez. Vola sa to Rapid shutdown a aby to fungovalo, potrebujes Tigo Access Point (TAP) a Cloud Connector Advanced (CCA)

Nevyhoda tohoto riesenia je, ze to logicky komplikuje situaciu, ked mas baterku.

Ak mas Huawei, tak to prebieha tak, ze ked sa vypne grid, vypnu sa optimizery a baterka ti napaja jednu fazu (galvanicky oddelenu od zvysku)*. Strecha nejde aj ked svieti slnko, panely su rozpojene. (lenze pozor, Huawei tak funguje aj bez optimizerov. Ak je vypadok gridu, tak sa menic akoby vypne, baterka napaja backup fazu a strecha sice posiela dole tych 400V, ale menic je off a nic nevyraba).

Ak mas iny menic a baterku a tie Tigo optimizery, tak to netusim, co robi baterka vtedy, lebo ine menice pri vypadku prudu napajaju backup fazu/fazy aj elektrinou z menica, cize strecha ide. Tam sa ASI stane to, ze padne grid, rozpoja sa panely vdaka optimizerom, baterka napaja fazu/fazy. Ale toto nemam nastudovane, nemal som dovod sa tomu venovat.

*toto neviem ako funguje pri Huawei to napojenie backupu na jednu fazu tak, aby v pripade vypadku gridu bola napajana iba ta backup faza a zvysok domu vratane gridu bol bez napatia. Ale viem, ze to funguje.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2969
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 271 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ... » Str 18. Jan 2023 11:03:20

emkac píše:Nevyhoda tohoto riesenia je, ze to logicky komplikuje situaciu, ked mas baterku.

Ak mas Huawei, tak to prebieha tak, ze ked sa vypne grid, vypnu sa optimizery a baterka ti napaja jednu fazu (galvanicky oddelenu od zvysku)*. Strecha nejde aj ked svieti slnko, panely su rozpojene. (lenze pozor, Huawei tak funguje aj bez optimizerov. Ak je vypadok gridu, tak sa menic akoby vypne, baterka napaja backup fazu a strecha sice posiela dole tych 400V, ale menic je off a nic nevyraba).



nuz, ja by som (logicky) cakal od hybrydneho riesenia to, ze ak skape grid (siet) tak sa prepne do off-grid rezimu a funguje tak ako menice pre off-grid riesenia = ak mam dostatok vykonu z panelu, tak pouziva ten ci uz na zapojenu zataz alebo na dobijanie baterie, z tohto pohladu je potom ten huawei obycajny on-grid menic s pribalenou UPS...
...
 
Príspevky: 1038
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 75 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod tienik » Str 18. Jan 2023 12:13:09

... píše:nuz, ja by som (logicky) cakal od hybrydneho riesenia to, ze ak skape grid (siet) tak sa prepne do off-grid rezimu a funguje tak ako menice pre off-grid riesenia = ak mam dostatok vykonu z panelu, tak pouziva ten ci uz na zapojenu zataz alebo na dobijanie baterie, z tohto pohladu je potom ten huawei obycajny on-grid menic s pribalenou UPS...


Technicky máš pravdu, ale huawei nie je "čistokrvný" hybrid. Keď si aj pozrieš na stránke ZSD, nie je medzi schválenými hybridmi - aj oni ho beru ako ongrid. Mne osobne príde ako veľmi zaujímavý tým, že tú možnosť pripojenia bateriek má. Mám to dokonca nachystané tak, že obrazne povedané do 5 minút to nahodím, ale to by museli zlacnieť :-)
Každý z nás si musí v prvom rade ujasniť, prečo do FVE ide. Ja napríklad nemám zámer v marci vypnúť istič pred elektromerom a pripojiť sa až koncom novembra. A osobne si myslím, že podobne na tom budeme tu všetci - pretože vždy sme tu preberali aj výhodnosť a návratnosť riešenia vecí na dome. Pre tých, čo ako mantru majú odpojenie od siete sú iné fóra :-). ďalšia vec, ako často zažívaš výpadky siete? Ja žijem pri Senci a tých výpadkov je tak málo, že ma nenapadá jediný dôvod aby som to riešil - naozaj ma to nijak neobmedzí keď niekedy cez deň 2-3h nejde elektrika. Takže nech pozerám ako pozerám, zostáva mi jeden reálny dôvod - šetrenie. No a preto som robil FVE ongrid a využívam virtuálnu baterku. Ale, kým takto pred rokom mohol človek za 2€ mesačne hocičo uložiť a hocičo odobrať, tak sa nám to pomaly mení. Magna aj tuším GE zaviedli časy, kedy sa čerpať z VB nedá. No a tu je zas priestor na uvažovanie. Kúpim a pripojím si baterku a tie 2x3h si vykryjem sám? Technicky som na to pripravený lebo mám "polohybrid", takže dumám len o cene baterky. Výsledkom pre mňa napríklad je, že teraz na to dlabem :-). Ale možno o pol roka....
Proste naozaj každé nasadenie si vyžaduje veľmi dobré zváženie možností a okolností. Ak to samozrejme nie je nadšenie na tému "ušetrím, nech to stojí čo to stojí :-)"
tienik
 
Príspevky: 2355
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat




PredchádzajúciĎalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron