Fotovoltaika montáž

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod tienik » Pon 17. Okt 2022 15:03:40

mp1ver2 píše:len neviem
ctrl c/v
RD pripojený káblovým vedením - možnosť priameho úderu do prívodu prakticky nulová ...

v týchto dňoch nám ťahajú prívody, ku káblom priložili fe/zn pásnicu.
náš prokektant sa pozrel na dom, spýtal sana bleskozvod, kde sú zvody a hneď - zvod kaťždých15m, takže knvedniu vás dvochpriložíme pásnicu a vytiahnete si na strechu zvod.

moja otázka - ak bude vedľa kábla z elektromerovaj skrine do istiacej skrine/náš prípojný bod a ďalej súbežne s káblami ripojená na bleskozvod ... mám mať traumu z indukcie, nprskoku, alebo čohokoľvek nežiadúceho?

nemal som to vyššie čítať, nevedomý človek má jednoduchý život, poučený sa bude báť čo naň vyskočí spod postele.



nie je problém takto bleskozvod riešiť, ale nevidím výkres, neviem sa 100% vyjadriť
či sa niečo indukuje, alebo nie, to nie je problém - zvládne to prepäťovka.
tienik
 
Príspevky: 2333
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 267 krat




Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod emkac » Pon 17. Okt 2022 16:11:07

tienik píše: Takže mi proste menič chránime pred problémom z oboch strán, nie že by sem očakávali "preskakovanie" DC a AC strana. Samozrejme, ak máš doma prepäťovku (čo máš :-)) a pred menič dáš ešte jeden C stupeň, nič nepokazíš - ale ani zas percentuálne nič veľa nezískaš.


Ergo, menic je chraneny z DC strany DC prepatovkami, ak cosi prejde zvyskove do menica, nemalo by to prejst az do rozvadzaca.
Skor prejde cosi od rozvadzaca, preto by sme AC vystup menica mali napojit do rozvadzaca ZA prepatovku.
A ak tam je prepatovka dobra, tak je mala sanca, ze cosi pride zvonku, prejde cez dobru prepatovku a odtial este do menica.

Ak ano, tak konecne tomu chapem, tym padom pre mna dalsia prepatovka nema vyznam.
A asi ani pre fabku, kedze jeho prepatovka je SVBC, cize tipujem aj B a C. Skusim kuknut nazivo u neho.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2965
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 271 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ospaly » Ned 06. Nov 2022 18:01:13

Ad tienik:
Vdaka za vysvetlenie, bolo to dosť poučné. Ja som sa odmlčal, nakoľko som oslovil projektanta, ale ešte stále čakám na cenovú ponuku projektu, k projektu je ešte asi ďaleko :)
Pozrel som SALTEK FLP-PV550 V/U, čo znamená " Najvyššie trvalé prevádzkové napätie mód 1/2 zapojenie I (UCPV) 1 120,00 V DC. Najvyššie trvalé prevádzkové napätie mód 1/3, 2/3 (UCPV) 560,00 V DC" Ja plánujem 9 panelov v serii, Voc 50V, to je 450V, TC -0,272 pri -20st.C cca 520V. Posledný string sú dva panely v serii a následne pararelne spojené, takže cca 100V a 20A. Čo sú tie módy? Jeden ten modul je na jednu seriu panelov (blbá otázka, ale iba pre istotu). Ešte raz vďaka.
ospaly
 
Príspevky: 58
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 23:28:29
Bydlisko: KE okolie
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod emkac » Ned 06. Nov 2022 18:55:58

Neviem zodpovedat uplne presne na otazku, ale k prepatovkam asi toto:

Samozrejme, jeden string je jedna prepatovka.
A ak prepatovka?

Ak nemas bleskozvod alebo mas bleskozvod a zaroven je dodrzana vzdialenost S panelov od bleskozvodu, dava sa DC prepatovka typu T2.
Ak mas bleskozvod a zaroven nemas dodrzanu S vzdialenost a/alebo mas spojenu konstrukciu s bleskozvodom, dava sa DC prepatovka T1 a T2.


Toto je odporucanie priamo od Salteku, je viacero dokumentov, nejaky tu: https://www.saltek.eu/files/document/22 ... ystemy.pdf


A zaujalo ma, ze na jednom stringu planujes mat 100V. Nejako nerozumiem skladbe.
Kolko budes mat realne stringov, 2? Kolko panelov v kazdom stringu 9 a 2?
Aky menic?
100V ti bude stait na nastartovanie MPPT?
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2965
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 271 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ospaly » Ned 06. Nov 2022 23:19:15

Vďaka.
Bleskozvod sa plánuje, oslovil som projektanta, zatial čakám na cenovu ponuku, vzdialenosti sa nedaju dodržať, takže sa bude používať HVI. Ja som plánoval (po preštudovaní diskusii) Kiwa T1+2 pod strechou, v strojovni (cca 8-10m) Kiwa T2. Ale ta Kiwa T1+2 je iba 12,5kA (teraz viem, v čom je rozdiel... ešte raz vďaka), taže asi bude nutné dať Saltek 25kA.
Stringy 4x po 9 panelov, na piaty mi ostalo miesto iba na 4panely(2panely v serii a potom spojené pararelne, takže 100V a 20A). Regulátor Studer VS70, meniče tiež Studer (všetko plánovane zo secondsolu.....teraz ale nedostupné, takže čakám). Na piaty string dám VT65.... Ale ako je teraz problém s dostupnosťou, rozmýšľam aj nad alternatívou Fangpusun a ich meniče... Nemá niekto vedomosti, či sú dobré.
ospaly
 
Príspevky: 58
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 23:28:29
Bydlisko: KE okolie
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod emkac » Str 16. Nov 2022 11:10:30

Kolegovi sa snazim pomoct (ja viem, chyba) s navrhom FVE zostavy. V zasade planuje Huawei menic, baterky a backup box.
Technicke fakty:

Vystup menica:
Rated output power 10000W
Max. apparent power 11,000 VA
Rated output voltage 220 Vac/ 380 Vac, 230 Vac/ 400 Vac, 3W / N+PE
Max. output current 16.9 A

Vystup backup boxu:
Maximum apparent power 3,300 VA
Rated output voltage 220 V / 230 V
Maximum output current 15 A

Medzi garazou a technickou miestnostou ma existujuci 5x2,5 (teraz je pouzita ako 400V zasuvka) a existujuci 3x2,5 (ako klasicka zasuvka).
V AC skrinke k menicu bude B16 3F istic.


OTAZKY

a) Mozem pouzit existujuci 5x2,5 na spojenie menica a rozvadzaca?
Ano, hypoteticky sa odporuca predimenzovat, dat 5x4 (videl som choro radit az 5x10), ale je to symetricky menic, nemal by dat viac ako 3300W na fazu, cize 16A je postacujuce, ze?
A tym padom 2,5 drot staci, nie? (vzdialenost 5-8 metrov)

b) Mozem pouzit existujuci 3x2,5 na spojenie backup vystupu a jednej fazy rozvadzaca?
Vid vyssie, asi mozem, nie?

c) Ako bude fungovat 1F backup?
V rozvadzaci elektrikar "prehodi istice" a nastavi na jednu fazu to, co ma byt backupovane, cize nejake zasuvky, svetla, alarm, internet a pod.
Celkovo by to asi malo byt pod 3300W? Alebo to moze byt aj viac, akurat ked vsetko zapne, tak mu to "cosi vyhodi", lebo nebude dostatok vykonu?

d) Ako budu zapojene existuje 3F spotrebice? Napr. varna doska, samostatny 3F istic. Jedna faza bude normalne napojena na ten backup?
Vlastne vsetko 3F bude napojene na backup L1 a obycajne L2 a L3?
Co to spravi s 3F spotrebicom, ked cez backup bude funkcna iba jedna faza L1 a tie dve budu off?

Dakujem


Disclaimer: ja som iba konzultant, ziadneho drotu sa mu nechytim, kolega iba chce vediet moznosti, kym si k sebe zavola elektrikara a postavi ho pred hotovy navrh.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2965
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 271 krat

Re: Fotovoltaika montáž

Poslaťod ... » Str 16. Nov 2022 14:11:28

emkac píše:
OTAZKY

a) Mozem pouzit existujuci 5x2,5 na spojenie menica a rozvadzaca?
Ano, hypoteticky sa odporuca predimenzovat, dat 5x4 (videl som choro radit az 5x10), ale je to symetricky menic, nemal by dat viac ako 3300W na fazu, cize 16A je postacujuce, ze?
A tym padom 2,5 drot staci, nie? (vzdialenost 5-8 metrov)

b) Mozem pouzit existujuci 3x2,5 na spojenie backup vystupu a jednej fazy rozvadzaca?
Vid vyssie, asi mozem, nie?

c) Ako bude fungovat 1F backup?
V rozvadzaci elektrikar "prehodi istice" a nastavi na jednu fazu to, co ma byt backupovane, cize nejake zasuvky, svetla, alarm, internet a pod.
Celkovo by to asi malo byt pod 3300W? Alebo to moze byt aj viac, akurat ked vsetko zapne, tak mu to "cosi vyhodi", lebo nebude dostatok vykonu?

mam 3F backup a funguje to tak, ze spotrebice ktore su na nom zapojene su na zvlast kabli z menica, povodna prepojovacia zbernica medzi isticmi je prerusena - rozdelena na cast zalohovanu a cast nezalohovanu
(rozvadzac som mal na toto uz predpripraveny a vsetko co som chcel mat zalohovane mal nastrkane pokopy

a v pripade ze prekrocis maximalny odber v offline rezime, menic to odpoji vsetko (nema ako odpojit "cosi" - nema ruku ktorou by dociahol do rozvadzaca a cosi nahodne vypol :-D )

emkac píše:d) Ako budu zapojene existuje 3F spotrebice? Napr. varna doska, samostatny 3F istic. Jedna faza bude normalne napojena na ten backup?
Vlastne vsetko 3F bude napojene na backup L1 a obycajne L2 a L3?
Co to spravi s 3F spotrebicom, ked cez backup bude funkcna iba jedna faza L1 a tie dve budu off?

3F spotrebice nema zmysel zapajat jednym zalohovanym fuzom a dvoma nezalohovanymi, a spravi to to iste co ked vypadnu na stlpe 2 fazy - zavisi od spotrebica a jeho vnutorneho zapojenia.....
...
 
Príspevky: 1028
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 74 krat




Predchádzajúci

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron