chystame sa stavat dom, momentalne cakame na prve navrhy od architektov, a buduci tyzden s nimi zacneme preberat aj tuto vec. Mam take tusenie ze oni su fanusikmi drevodomov, ja som tomu velmi otvoreny, len by som chcel pocut viac nazorov, resp. nechat sa varovat pred pripadnymi negativami. Poctivo som prehladal cele forum, nejake info som nasiel, ale ocakaval som ze najdem presne taketo vlakno, a nenasiel som

Takze, vieme nejako dat dokopy vyhody a nevyhody drevodomov? Uz som pochopil ze nie je drevodom ako drevodom, ze to este dost zalezi od technologie a kvality, ale tak nejake vseobecne zavery sa hadam spravit daju. Mne to zatial vychadza takto:
Vyhody:
- ovela rychlejsia stavba, kedze nie su mokre procesy (t.j. realnost byvania od zacatia stavby povedzme 4-5 mesiacov, vs 9-12 pri murovanom), t.j. moznost skorej byvat + setrit na hypo
- stavba nie je limitovana zimou
- jednoduchsie, a teda aj lacnejsie zaklady (kedze drevodom je lahsi)
- uzsie steny, a teda viac uzitkovej plochy pri rovnakej zastavanej (aj ked tu som si neni celkom isty, kedze zas sa dava asi viac izolacie, ci?)
- dobre tepelne vlastnosti dreva
Nevyhody (resp. cato vytykane veci, hoci vacsina znie skor ako myty a predsudky):
- nizsia zivotnost (?) - toto je zrejme dost otazne, predpokladam ze pri dnesnych technologiach kvalitna drevostavba vydrzi 70+ rokov, co je dlhsie ako ocakavam existenciu ludstva

- horsia akumulacia tepla, t.j. pri nejakom vetrani je v dome v zime rychlejsie zima (aj ked toto je asi zlozita otazka a suvisi s mnozstvom faktorov ohladom vykurovania)
- horsia akustika stien (vertikalne ma to nezaujima, kedze pojde o bungalov) - podotykam ze chceme aby dom zvnutra aj zvonka nevyzeral dreveny, cize tie priecky aj ked budu z dreva budu musiet mat nejaku omietku (technicky nerozumiem nicomu

- riziko potkanov a mysi v stenach (je to naozaj riziko pri kvalitnej robote a dreve?)
- vacsia horlavost (aj ked ako som pochopil na vsetky domu su nejake minimalne normy, plus riziko poziaru nepokladam za nejake vyznamne)
- nizsia odolnost voci povodniam, zemetraseniam, vychriciam (nepokladam ze relevantne v BA satelite)
- takmer vylucena svojpomoc (pre mna irelevantne, zvazujeme len stavbu na kluc vs stavba systemom zhanania partii)
- vrzganie (?) cohosi po case - predpokladam ze je len otazka kvality stavby
- celkovo vacsie rizika pri nekvalitnom prevedeni
Z toho mi zatial vyplyva, ze drevodom ma par zasadnych vyhod, a nevyhody su skor predsudky, resp. veci riesitelne kvalitnym prevedenim - toto by som potreboval bud potvrdit alebo vyvratit.
Zasadnou otazkou ostava cena, kde som z toho dost zmateny. Info sa dost lisi, nie je nejak jasne ci je to v globale lacnejsie alebo drahsie. Material posudit neviem, ale nepredpokladam ze drevo je drahsie ako tehly, skor by som cakal opak. Prace by malo byt ovela menej, takze aj keby mali robotnici vyssiu hodinovku (co predpokladam, kedze zrejme na to treba trosku vyssiu uroven schopnosti a nerobi to kazdy druhy ako murarcinu dnes), tak by mali byt naklady vyrazne nizsie (na hrubu stavbu) - porovnavam samozrejme na kluc vs na kluc. S tym ale, ze v drevodomoch je (minimalne pred par rokmi bola) nizsia konkurencia, a dobrych firiem nie je vela, cize mozu mat este stale dost vysoke marze - vyssie ako pri murovanych domoch.
Vopred vdaka za kazdy nazor, ci uz k vyhodam nevyhodam vseobecne, alebo nejake vysvetlenie k cenam.