Bytové jadro

Bytové jadro

Poslaťod Bogi » Sob 08. Aug 2015 11:34:51

Zdravým Vás chcel by som sa opýtať, keď vyhodím umakartové jadro a pôvodné nenosné konštrukcie jadra a nemením pôdorys - ak som to neohlásil bytovému družstvu môžu ma za to pokutovať? Pýtam sa preto, lebo domovník niečo spomínal, že je treba statický posudok, súhlas susedov, papier v ktorom bude zapísaná firma resp. stavebný dozor atď., pozeral som aj stavebný zákon ale mám s toho chaos prosím poradte mi . Za odpovede ďakujem /Bogi
Bogi
 
Príspevky: 2
Registrovaný: Sob 08. Aug 2015 11:06:14
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: Bytové jadro

Poslaťod TomasHo » Ned 09. Aug 2015 21:50:50

Kedze momentalne posobim ako predseda spolocenstva vlastnikov bytov a nebytovych priestorov, skusim ti odpovedat:
- bytove druzstva uz dnes plnia len ulohu spravcovskych spolocnosti. Vlastnictvo bytu upravuje zakon 182/1993 (pozri napriklad na vyvlastnenie.sk). Podla tohto zakona mate bud spolocenstvo vlastnikov, ktore vedie, predseda (teda ziaden domovnik), alebo ho nemate, a v takom pripade mate spravcovsku spolocnost, ktora komunikuje s vlastnikmi prostrednictvom "zastupcu vlastnikov", teda znova ziaden domovnik.
- rozum da, ze pri upravach, ktore maju vplyv na statiku domu je treba ziskat posudok statika (neviem, ci sa k tomuto vyjadruje stavebny zakon), a co sa tyka komunikacie so spravcom/spolocenstvom, tykaju sa ta tieto dva odseky zakona v §11:
(4) Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome nemôže vykonávať úpravy bytu alebo nebytového priestoru v dome, ktorými by ohrozoval alebo rušil ostatných v neprimeranom rozsahu alebo by menil vzhľad domu bez súhlasu spoločenstva; ak sa spoločenstvo nezriaďuje, je potrebný súhlas väčšiny všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Ustanovenia osobitných predpisov nie sú tým dotknuté.
(8) Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome, ktorý stavebne upravuje byt alebo nebytový priestor, je povinný na výzvu umožniť prístup do bytu alebo nebytového priestoru správcovi alebo predsedovi z dôvodu kontroly, či stavebné úpravy neohrozujú, nepoškodzujú alebo nemenia spoločné časti domu alebo spoločné zariadenia domu. Ak vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome neumožní vstup do bytu alebo nebytového priestoru, správca alebo predseda je povinný oznámiť vykonávanie stavebných úprav bytu alebo nebytového priestoru príslušnému stavebnému úradu.

Spolocenstvo moze mat v spolocenskej zmluve zakotvene nejaku pokutu napriklad za znepristupnenie spolocnych rozvodov, ale to si musis zistit na spolocenstve (alebo u spravcu).

Z praktickeho hladiska prihliadaj na to, ze ak by bolo treba stupacky vymenit, a ty si ich zamurujes, tak na tvoje naklady v pripade potreby bude obmurovka odstranena. Bytove jadra su robene obvykle tak, ze stupacka je pristupna v pripade havarie. Odporucam napriklad riesit cast jadra nejakym odnimatelnym panelom alebo drevenym prvkom, ktory sa da bez poskodenia vymontovat a znova osadit.

Staticky by s jadrom nemal byt problem, ale moze byt problem v tom, co som povedal. V nasom dome sa napriklad chysta rekonstrukcia stupaciek (TUV, SV, kanal), a mnohi, co maju jadra zamurovane sa budu asi cudovat. Existuju technologie, ako vypilit murivo napriklad na skare medzi kachlickami, ale tym sa cela praca predrazuje a komplikuje.


- akekolvek prerabky v byte samozrejme (zo zdraveho rozumu) nesmu mat vplyv na statiku domu. V pripade pochybnosti treba mat staticky posudok. Ak mate spolocenstvo, tak v jeho spolocenskej zmluve moze byt zakotvene, ze vlastnici
TomasHo
 
Príspevky: 573
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Bytové jadro

Poslaťod Bogi » Str 12. Aug 2015 20:20:27

Ďakujem za odpoveď pomohol ste mi :)
Bogi
 
Príspevky: 2
Registrovaný: Sob 08. Aug 2015 11:06:14
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Bytové jadro

Poslaťod bigben » Pia 20. Júl 2018 15:22:37

"Bytove jadro je jadro mojho prolemu", spieva jeden nemenovany sk spevak. Jasne ze ho vyhodim, ale.... teraz este nie. Byt sa planuje penajimat, hlavne studentom. Ked budu peniazky o 2-3 roky, tak potom pojde jadro von. Teraz by som ho nejak "vhodne" potreboval "očančať" - zhygienizovať. Date mi nejake typy? Viem ze mozem vhodnym lepidlom nalepit obkladacky priamo na umakart. Tuna predpokladam vyssiu casovu aj financnu narocnost. Dalsia moznost je nejaka vodeodolna (mozno fasadna) farba. Casovo a financne myslim celkom o.k., co ale budu robit rohy - styk stena/stena, nebudu rohy praskat? zatekanie vody, plesne... Dalej nejaka tapeta, samozrejme tiez musi byt vodeodolna a asi bude treba aby bola samolepiaca. Tapetoval som zatial iba s klasickymi tapetami, lepidlo som nanasal stetcom (papier a vynil ci co to bolo)
Ma niekto preskumanu tuto oblast? Co je financne, casovo a svojpomocne menej narocne a ako tak vyhovujuce? Pripadne ine moznosti?
Vdaka.
bigben
 
Príspevky: 566
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 13:40:00
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 45 krat
Dostal súhlas: 46 krat

Re: Bytové jadro

Poslaťod mp1 » Pia 20. Júl 2018 16:23:17

keď sa mi nepáčil umakart a mal som hlboko do vrecka, striekacia pištoľ a acetónová farba --- na miestach, kde nebolo treba utierať od vody zasa tapeta.
umakartové jadro v kúpeľni sa dá očistiť fixinelou od kameňa, savom od špiny a rias/plesní.
tapety, obkladačky - aby vydržali budú stáť viac ako je pre prenájom krátkodobým (študenti/sezónni robotníci) únosné.

S týmto príspevkom autora mp1 súhlasili - 2
jablonko, WYSIWYG
mp1
 
Príspevky: 486
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 13:15:08
Dal súhlas: 79 krat
Dostal súhlas: 30 krat





Späť na Stavebné práce, stavebný materiál

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron