Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod emkac » Pon 25. Okt 2021 18:23:40

Ahojte,
specificka otazka.

Idem si zo zeme namontovat najazdove svietidla. Cosi taketo: https://www.smdledziarovky.sk/exteriero ... lo.led.smd

Mam nachystany kabel na 220, ale riesim, ako sa tie sviedila budu zapinat.
Mne by hypoteticky postacovalo, keby svietili vzdy, ked otvorim branu na vjazd/vyjazd.
Tym padom nepotrebujem ziaden rucny vypinac, ale staci mi automaticke zapinanie/vypinanie podla otvorenosti brany.

Su dve alternativy, pridam nejaky magneticky spinac na posuvnu branu a vzdy ked sa otvori a magnety sa vzdialia, "zapne svetlo", cize pusti 220 dalej do svetiel.
Na to vyuzijem napr. uz nachystany kabel na lampu, je to dost blizko brany:

Druha moznost je, ze hacknem nejako Roger posuvny pohon, ze vzdy ked sa brana otvori, tak sa niekam nejako pusti elketrina dalej:

Vyhoda je, ze ten kabel k svetlam ide blizko posunu brany, cize potiahnut ho dnu nebude problem.
Toto druhe riesenie je asi elegantnejsie, ale z webovej dokumentacie k Roger pohonu som jelen a absolutne netusim, ci a ako sa to da spravit. http://www.automatickebrany.cz/user/230 ... 1-bh30.pdf
Teda pevne dufam, ze mam BH30, lebo info od montaznikov som nedostal a nejako si zabudol vypytat. Ehm
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2905
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 264 krat




Re: Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod MartinH » Pon 25. Okt 2021 22:05:58

Ta velka zelena dvojpolova svorka dole v strede (na tvojom obrazku) ma podla navodu napis COR a je to relatko, ktore spina osvetlenie. To by malo byt vsetko, co potrebujes.

Ak by si niekedy nieco robil s magnetickym spinacom, tak ten ma jazyckovy kontakt, ktory znesie len velmi malu zataz. Tym nemozes spinat svetlo, ale iba relatko na male napatie, ktore bude spinat svetlo.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3842
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 210 krat
Dostal súhlas: 317 krat

Re: Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod emkac » Pon 25. Okt 2021 22:43:42

Pri tom magnete som tusil, ze tam bude treba nejake IZE, ktore zapne/vypne svetlo. Lenze vsetky izeoviny relatkoviny a podobne oviny su pre mna nocna mora. :(

Ale s tym COR ti to vyslo, dik za nasmerovanie!!!
Podla manualu k H30 (asi to bude dost podobne BH30) - https://www.najlepsiepohonybran.eu/wp-c ... 30-650.pdf
COR, osvětlení (čistý kontakt): max. voltáž 230Vac, see technical features. Případně můžete nastavit el. Zámek pokud nastavíte parametr 79 99.

Z dalsej dokumentacie:
79 02 Nastavenie módu blikania/svietenia externého osvetlenia
00 Deaktivované.
01 Pulzové. Svetlo krátko zasvieti pred započatím každého manévru.
02 Aktívne. Svetlo svieti počas celého pohybu brány.
03 - 90 Svetlo svieti od 3 do 90 sekúnd po uskutočnení manévru.
92 - 99 Svetlo svieti od 2 do 8 minút po uskutočnení manévru.

Cize nastavit 79 93 bude pre mna idealne. Skusim sa s tym pohrat, snad ma to nezabije.
Teda predpokladam, ze do tej dvojpolovej svorky mozem dat na skusku priamo nejaku objimku a testnut to, nie?
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2905
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod delode » Uto 26. Okt 2021 8:28:21

Schéma zapojenia výstupu pre externé osvetlenie.
Ak by ste mali ďalšie otázky ohľadne tohto pohonu, dajte vedieť.
Prílohy

S týmto príspevkom autora delode súhlasil
MartinH
delode
 
Príspevky: 10
Registrovaný: Pia 11. Mar 2011 14:25:51
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod emkac » Str 27. Okt 2021 13:18:56

Tak som spravil pokus.
Nastavil som (snad dobre) 7902 (a skusal som aj 7992) a v svorke nie je ziadna stava.
Najprv som tam mal objimku, potom som to meral multimetrom. Nic. Ani jeden voltik. (samozrejme pri posune brany)

Co mozem robit zle? Treba mat nastaveny este nejaky iny parameter?
Treba po nastaveni parametra pripadne cosi aktivovat?

Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2905
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod k+k » Str 27. Okt 2021 14:31:18

podla navodu sa parameter 79 da nastavit len pri rozsirenom mode ... mas ? pripadne ten multimeter mas v automatickom rezime (teda meria automaticky AC aj DC ?)
Prílohy
Obrázok užívateľa
k+k
 
Príspevky: 1067
Registrovaný: Uto 17. Feb 2009 21:31:42
Dal súhlas: 61 krat
Dostal súhlas: 73 krat

Re: Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod emkac » Str 27. Okt 2021 14:57:56

Nemusel som nic 4 sekundy drzat. Hned ako som klikol na sipky hore/dole, tak som sa pohyboval v nastaveni rozsireneho modu a dostal som sa az na 79xx.
Defaultne tam bolo 7960, zmenil som to na 7902 resp. 7992.
Po nastaveni som zmackol tlacitko PRG, kde ma zrusil z nastavovania a cosi tam hocijako blikalo.

Nasledne som dal otvarat branu a meral som, nic som nenameral. Na multimetri som mal striedavy prud, najpr max 450, potom aj 200.
DC som nemeral, ale podla popisu by tam malo byt aj tak 220 a nie 24V a pod.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2905
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod MartinH » Str 27. Okt 2021 15:38:09

emkac píše:Najprv som tam mal objimku, potom som to meral multimetrom. Nic. Ani jeden voltik. (samozrejme pri posune brany)

Co mozem robit zle? Treba mat nastaveny este nejaky iny parameter?


Clovece, vsak mas schemu pred ocami :roll:

To je len vypinac, teda obycajny kontakt, cize dva kusky pliesku spojene-rozpojene.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3842
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 210 krat
Dostal súhlas: 317 krat

Re: Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod k+k » Str 27. Okt 2021 16:03:35

tak v tom pripade prepni multimeter na meranie odporu ... pri vypnutom kontakte nameras mega Ohmy, pri zopnutom nieco menej ako Ohm ... po uspesnom teste ide do jednej durky faza z toho kabliku co mas pri brane (spiname fazu), do druhej kablik, co pojde do zarovcicky ... do objimky zarovcicky pojde nulak z toho kablika co ti trci pri brane a vies tam mat 220 V (cize motor samotny ti neposkytuje zdroj ale iba spinac externeho zdroja) a ked to budes kompletovat s tym kanluxom, nezabudni zltozeleny z toho kablika pouzit ... (pri testovani cez objimku nemas kam zltozeleny pripojit) ... a isto mas ten kablik pod 30mA prudovym chranicom, kedze ti vylieza zo zeme a je vonku ...
Prílohy
zapojenie.PNG
zapojenie.PNG (6.15 KiB) Zobrazené 1594 krát
Obrázok užívateľa
k+k
 
Príspevky: 1067
Registrovaný: Uto 17. Feb 2009 21:31:42
Dal súhlas: 61 krat
Dostal súhlas: 73 krat

Re: Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod emkac » Str 27. Okt 2021 18:03:41

Boze ja som retardovany.
Samozrejme ze to funguje....
To je tak, ked sa sice zamyslim nad problemom (preco idu z toho COR na scheme oba hnede droty), ale tym zamyslenim to konci.

Btw, prudovy chranic tam je, tusim 25, ak dobre rozumiem tej mini isticovej skrinke. ;)
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2905
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod MartinH » Str 27. Okt 2021 19:08:53

emkac píše:Samozrejme ze to funguje....


Gratulujem :ano:

A teraz rychlo naspat k teme. Vidim v scheme poznamku "poistka (fuse) max 1A". Tym nic nepokazis 8-)

Ak to napajas odniekial mimo rozvadzace, mohol by si tam dat napr.:

https://www.gme.sk/pojistkove-pouzdro-na-kabel-kh726
https://www.gme.sk/pojistka-trubickova- ... h-schurter

Alebo to zver elektrikarovi.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3842
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 210 krat
Dostal súhlas: 317 krat

Re: Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod emkac » Str 27. Okt 2021 23:16:30

Teoreticky mam dve moznosti.

Zo zahradneho domceka priamo z rozvadzaca tam viem dotiahnut samostatny kabel, fazu z neho dam priamo do svorky a nulak spojim s kablom na svetla.

Druha moznost je, ze to zapojim priamo zo svorkovnice, co je v brane. Vid obrazok. A tam mam pocit, ze je tiez nejaka poistka, v tom cervenom kruzku.
Inac ta brana je tiez samostatny kabel z rozvadzaca. A cele je to za prudovym chranicom.

Predpokladam, ze ciste riesenie je to mat separe. Pre mna to znamena ale dotiahnut navyse kabel k tej svorke, co teoreticky nie je problem, ale ak postaci napajanie z brany, tak preco to riesit zlozito, ci?
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2905
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod MartinH » Štv 28. Okt 2021 8:38:46

emkac píše:Vid obrazok. A tam mam pocit, ze je tiez nejaka poistka, v tom cervenom kruzku.


Ano, to je poistka, nevsimol som si ju predtym.

Uplne ciste riesenie by bolo privod rozdelit pred svorkovnicou a pridat samostatnu poistku pre svetlo.

Ale ak ides pridat malu zataz (LED osvetlenie par Wattov) a poistka je blizko predpisanej 1A ... tak by som chapal, ze si to zjednodusis.
Navyse v obmedzenom priestore.

emkac píše:ale ak postaci napajanie z brany, tak preco to riesit zlozito


Ano. Privod mas, tahat druhy netreba. (Spominal som rozvadzac v zmysle, ze do rozvadzaca sa standardne dava istic, ale sem das len malu poistku.)

Nespajaj vsak vodice v tej svorke "cokoladke". To je nespravne.
(Do vacsiny svoriek moze ist len jeden vodic do jednej dierky.
Do niektorych dva, ak su uplne rovnakeho typu a prierezu.)
Pridaj Wago svorky za cokoladkou.
Ak su vsetky vodice pevne, tak 2273 alebo 221, ak je niektory ohybny, tak iba 221 (packova).

https://www.wago.com/cz/instala%C4%8Dn% ... p/2273-203
https://www.wago.com/cz/propojovaci-tec ... svorky/221
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3842
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 210 krat
Dostal súhlas: 317 krat

Re: Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod k+k » Uto 02. Nov 2021 13:34:15

ak da wago pred cokoladku, tak napajaci kabel je evidentne drot a drot ma asi aj v tej zemi (tam mi to predtym nedoslo, ze to je kabel ku svetlam a nie napajaci kabel :)) ...
emkac píše:Predpokladam, ze ciste riesenie je to mat separe. Pre mna to znamena ale dotiahnut navyse kabel k tej svorke, co teoreticky nie je problem, ale ak postaci napajanie z brany, tak preco to riesit zlozito, ci?

spolocne napajanie moze teoreticky navodit situaciu, ze pri prudkom dazdi zatecie ziarovcicka a nasledne stuknutie do dialkoveho od brany sposobi skrat a mozno odide len ta 1A poistka ... a mozno aj istic, ktori isti tu branu ... a brana sa neotvori
Obrázok užívateľa
k+k
 
Príspevky: 1067
Registrovaný: Uto 17. Feb 2009 21:31:42
Dal súhlas: 61 krat
Dostal súhlas: 73 krat

Re: Ako zapinat osvetlenie (magneticky) posuvnou branou?

Poslaťod emkac » Uto 02. Nov 2021 18:32:44

kabel ku svetlam tam zatial nikde nie je vidno, ten trci zo zeme cca meter odtial a este ho musim do branoveho posunu priviest

akoze teoreticky mozem este priviest separe napajanie, ale to znamena novy nadzemny vyvod kabla z domceka zahradneho
domcek je sice meter od brany, ale aj tak je potrebne nejako ten kabel spravne vyviest cez stenu, aby to nebolo ani skarede ani zavadzajuce a este to aj v tom branovom pohone nejako bezpecne a dobre spojit

preto zatial inklinujem k spolocnemu napajaniu svetiel (5x0,7W) a brany, pricom spojenie cez wago za cokoladku
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2905
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 264 krat




Ďalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron