Zvukova izolacia bytu, izby, miestnosti

Zvukova izolacia bytu, izby, miestnosti

Poslaťod gepard » Štv 18. Feb 2010 12:07:43

Ahojte,

urcite ste uz mnohi z Vas zazili neprijemne stavy pri nutenom zdielani problemov vasich susedov v panelakovych bytoch. Problem znasobuje silny hlasovy potencial suseda / susedky, ktory je casto prezentovany v nocnych, v horsich pripadoch aj v skorych rannych hodinach. Nemozete pokojne spavat vy, ani vase deti, nepomahaju napomenutia, ani hrozby policajnych zasahov.. Jednou z moznosti, ako situaciu poriesit, je zvukovo odizolovat byt.

V tejto teme by som rad nasiel odpoved na otazku ako ucinne a podla moznosti nie draho svojpomocne odizolovat jednu miestnost v byte. Prispievatelov k teme poprosim o rady, postupy a navody ako to urobit.

Podla mojich doterajsich poznatkov, ucinnu zvukovu barieru poskytuje mineralna vlna (napr. Nobasil) v kombinacii s vhodnym krycim materialom - drevo, sadrokarton.., pricom je potrebne izolacnu vrstvu aplikovat na vsetky steny, strop aj podlahu a somostatne poriesit izovaciu radiatorov a okien. Otazne je dalej, ako spravit rost, do ktoreho je treba vlozit mineralnu vlnu, z akeho materialu, ako rost odizolovat od podlahy a vrchnej vrstvy aby sa zvuk neprenasal popri mineralnej vlne po konstrukcii, aku hrubku ma mat mineralne vlna, z akeho materialu urobit "novu podlahu" - vrchnu vrstvu, ako poriesit steny a strop - sadrokarton ? Ako ho prichytit tak, aby sa zvuk neprenasal po nosnej konstrukcii.. Skratka hladam podrobnejsi navod ako izolaciu uspesne svojpomocne instalovat.

Za napady, rady a navody vopred dakujem.
gepard
 
Príspevky: 2
Registrovaný: Uto 16. Feb 2010 16:15:31
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: Zvukova izolacia bytu, izby, miestnosti

Poslaťod Pavlík Juraj, Ing. » Štv 18. Feb 2010 16:34:10

Hluk dobre pohlcujú konštrukcie s vysokou plošnou hmotnosťou alebo pohltivé materiály. Ak by sa mala odizolovať jedna izba, treba myslieť na steny, strop, podlahu, okná, ostenia, dvere, zárubne... Prenos hluku, vibrácií a otrasov pôsobí rôznymi "smermi" a spôsobmi...

Pri použití zvukovej/tepelnej izolácie z interiéru treba myslieť aj na riešenie parozábrany!

S týmto príspevkom autora Pavlík Juraj, Ing. súhlasil
gepard
Pavlík Juraj, Ing.
 
Príspevky: 71
Obrázky: 1
Registrovaný: Pon 21. Dec 2009 1:01:37
Dal súhlas: 13 krat
Dostal súhlas: 15 krat

Re: Zvukova izolacia bytu, izby, miestnosti

Poslaťod Jookie » Pia 19. Feb 2010 9:56:35

Pavlík Juraj, Ing. píše:Hluk dobre pohlcujú konštrukcie s vysokou plošnou hmotnosťou alebo pohltivé materiály.


Co by som si pod tymto mohol predstavit? Mam vybetonovat dalsiu vrstvu v byte, ak chcem zvukovu izolaciu? Mam akurat dojem, ze dalsi beton by tam uz asi aj tak nepomohol, kedze on zvuk vedie celkom dobre (nakolko je v jednom kuse), navyse by to asi aj dost zvysilo zataz podlahy...

Dnes som pocul nazor, ze pomaha hrubsia korkova plavajuca podlaha, ale vyskusane to nemam.
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: Zvukova izolacia bytu, izby, miestnosti

Poslaťod Pavlík Juraj, Ing. » Pia 19. Feb 2010 13:25:55

Pod plošnou hmotnosťou si predstavme hmotnosť 1 m2 konštrukcie pri danej hrúbke. Je jedno, či vodorovnej, alebo zvislej. Samozrejme nebudete robiť betónovú stenu. Al chcel som tým povedať, že zhotovením, odizolovaním jednej steny celkom nezabránime prenosu hluku a vibrácií. Je potrebné to riešiť komplexne. Skúste si nájsť niekoho, kto sa zaoberá stavebnou akustikou - akustiský útlm sa dá spočítať, aby ste vedeli navrhnúť optimálne riešenie. Obávam sa, že to ale bude nemalá a finančne náročná záležitosť...
Pavlík Juraj, Ing.
 
Príspevky: 71
Obrázky: 1
Registrovaný: Pon 21. Dec 2009 1:01:37
Dal súhlas: 13 krat
Dostal súhlas: 15 krat

Re: Zvukova izolacia bytu, izby, miestnosti

Poslaťod gepard » Sob 20. Feb 2010 0:43:24

Inspirujuc sa vami navrhovaneho postupu a zhromazdujem niekolko klucovych slov, ktore po zadani do okna vyhladavaca vratia mnozstvo relevantnych odkazov k teme:
- Stavebna akustika - akustický útlm
- Vzduchová nepriezvučnosť
- Krokova nepriezvucnost
- Lahka plavajuca podlaha
- Tazka plavajuca podlaha

V pripade bytu je zrejme rozumne instalovat Lahku plavajucu podlahu, pouzitim suchych materialov. Jednotlive vrstvy by mali pozostavat z (zo spodu):
- izolacii proti vlhkosti,
- tepelno - zvukovej izolacnej vlozky (doporucuje sa spevnena / samonosna mineralna alebo kamenna vlna, vyhradene pre tento ucel)
- velkoplošnej roznášacej vrstvy, prenasajucej tlak chodze / bodoveho zatazenia podlahy rovnomernejsie na izolacnu vlozku
- vrchnej podlahovej krytiny (vrchna korkova krytina sa z hladiska dodatocneho zvysenia akustickej izolacie doporucuje).

Pri vytváraní tepelnoizolačnej a zvukovoizolačnej vrstvy sa musíme vyvarovať vzniku rôznych dutín pri napájaní jednotlivých dosiek izolácie, ktoré znižujú odpor konštrukcie. Mimoriadnu pozornost je treba venovat miestam spojov podlah / izolacnej vrstvy s bocnymi stenami, aby nevznikali neziaduce zvukove kanaly, mosty napr. pevnym „opretim“ pevnych vrstiev o bocne steny, alebo opacne vznikom strbiny pri nedotesneni tlmiacou izolacnou vlozkou.

Pri potrebe zvysenie úžitkového zaťaženia podlahy je mozne izolacnu vrstvu vystuzit nosnym rostom. Rost môže byť zhotovený z dreva alebo z kovových profilov, pricom jednotlivé prvky rostu musia byť podlepené pružnou útlmovou fóliou.

Ucinnost akustickej izolacie miestnosti vyrazne zvysi sucasne zvukove odizolovanie bocnych stien a stropu, dveri.. , ako tu uz bolo spomenute, pricom krycou vrstvou by mohol byt sadrokarton.

Tak a zostava si vsetko do detailov prestudovat na strankach vyrobcov izolacnych vrstiev (mineralnych vln ..) postup si podrobne rozanalyzovat a naplanovat, urobit rozpocet, nakupit material a pustit sa do prace. Tusim, ze to nebude celkom lacna zalezitost so zarucenym vysledkom ..

Dakujem obom prispievatelom k teme – Ing. Jurajovi aj Jookiemu a tesim sa na dalsie postrehy, rady a doporucenia.
gepard
 
Príspevky: 2
Registrovaný: Uto 16. Feb 2010 16:15:31
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Zvukova izolacia bytu, izby, miestnosti

Poslaťod Dodo » Sob 20. Feb 2010 20:26:52

Trochu prispejem k teme otazkou:
Ako riesit zvukovu izolaciu v interieri medzi dvoma miestnostami v priecke z SDK.
Jedna sa mi o oplastenie, nakolko som sa docital, ze idealne je dat z jednej strany dvojitu a z druhej strany priecky jednu vrstvu SDK kvoli "naruseniu rezonancie".
1.Je jedno, z ktorej strany ma byt dvojite oplastenie? (jedna miestnost "ziva", druha "pokojna")
2. Kedze v zvukovoizolacnej priecke z SDK ma byt izolacia + vzduchova dutina, otazka znie o ktoru stranu (2x,1x SDK) treba "opriet" izolaciu?


Potesim sa, ked sa mi ozve aj tomasg. :roll:
Prílohy
sdk.png
sdk.png (113.89 KiB) Zobrazené 1902 krát
Per aspera ad astra
Obrázok užívateľa
Dodo
 
Príspevky: 328
Obrázky: 15
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 23:28:40
Dal súhlas: 117 krat
Dostal súhlas: 39 krat

Re: Zvukova izolacia bytu, izby, miestnosti

Poslaťod tomas g » Sob 20. Feb 2010 21:07:35

Na tomto linku je technicky list na predsadene steny z SDK.
http://www.knauf.sk/files/File/pdf/tech ... ty/W62.pdf
Na strane 2 su akusticke vlastnosti priecok z roznych materialov a ich vylepsenie po realizacii predsadenej steny.

Co sa tyka oplastenia priecky:
Urcite z oboch stran 2x12,5 mm. Rusenie roznych frekvencii sa riesi pri inych prevadzkach (kino) a hlavne inym sposobom - teda nie vynechanim jedneho plasta, ale kombinaciou hrubky dosiek, napr. 12,5 mm + 15 mm z oboch stran priecky. Samozrejme, pri tych kinach je omnoho viac vrstiev dosiek. Na dosiahnutie este lepsej nepriezvucnosti sa pouzivaju dosky s vacsou hmotnostou (Knauf Diamant alebo Piano) a specialne MW profily s prerusenym akustickym mostom.
tomas g
 
Príspevky: 1040
Obrázky: 0
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 17:33:12
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 150 krat
Dostal súhlas: 144 krat

Re: Zvukova izolacia bytu, izby, miestnosti

Poslaťod filipino » Uto 13. Mar 2012 13:13:14

Mám tiež otázku k tejto téme. V jednej izbe máme plánovanú zvukovo izolačnú stenu. Teraz je tam klasická priečka z 10cm Ytong ako všade inde. Pd začiatku počítame s tým, že k tomu Ytongu niečo pridáme kvôli zvukovej izolácii, lebo ide o stenu kúpeľna/spáľňa.
Najjednoduchšie riešenie je domurovať k Ytong priečke ešte jednu stenu z najtenších VPC tvárnic. Asi aj najlacnejšie riešenie.
Zložitejšie a drahšie riešenia sú sendviče z rôznych hrúbok SDK, vata + ešte niečo a do rohov pásky.

Keď beriem, že tá kúpeľna nie je až taký hlukový hardcore, ako susedova obývačka v paneláku na silvestra, tak by som tam zniesol možno aj tú dodatočnú VPC stenu. Lebo ak sme v spálni, tak väčšinou nie sme v kúpeľni :-)
Len občas sa to bude rušiť. A pračku tiež nezvykneme púšťať v noci. Je to len tak pre istotu.
Čo myslíte?
Ytong 25+20EPS/14EPS podlaha/26-36 spadovy EPS v streche+25 ŽB strop/rekuperácia/trojsklá
filipino
 
Príspevky: 269
Registrovaný: Pon 31. Aug 2009 14:38:58
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 11 krat





Späť na Izolácie, zateplenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia

cron