Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod Jookie » Str 04. Sep 2013 13:58:40

Zdar ludia,

zvazujem urobit zavlazovanie travnika v zahrade (a mozno snad okolo celeho domu), nechcem to pripajat ku dlhej teme 'Ako som robil zavlahy', a okrem technickych otazok mam aj filozoficke otazky ;) Rozmyslam nad tym preto, lebo ked som za posledne tyzdne pozeral na travnik, tak vdaka suchemu a teplemu letu je vacsina z neho stale zelena a zlta zaroven (tak na polceste k vyschnutiu, niektore stebla zelene, niektore zlte), zaroven mam par miest kde mi presahuje strecha domu a terasy a tam neprsi takmer vobec, takze tie miesta su este suchsie, miestami uz cele zozltnute, zalievat v tomto teple sa mi to rucne kazdy den nechce.

Filozoficka otazka teda znie - oplati sa mi to zavlazovat automaticky? Nikdy som nechcel dokonaly travnik okolo ktoreho by som lietal kazdu chvilu ako usilovna vcielka, preto som nedaval ani siet proti krtom (a tiez som neriesil dalsie veci ako pre golfovy green - odvodnovanie, premiesanie hornej vrstvy zeminy s pieskom, atd.), nemam chut trhat prec kazdu burinku, ale zas nechcem mat uplne suchy travnik, nechcem mat hole miesta (mam zopar flakov s priemerom asi 30 cm kde sa mi neujala trava, ked som ju minuly rok sadil). Netusim ako sa travnik spamata ked prestane byt horuco a zacne viac prsat (teraz jesen, potom jar) - ci sa znova zacne viac zelenat alebo to zlte uz proste ostane zlte :)

Ked si predstavim, ze budem musiet kopat kopec metrov kanaliku na potrubia, ze ma tie postrekovacie srandy budu stat 200 evri a potom vsetky trubky, spoje, serepeticky dalsich 200 evri (a mozno som to este slabo odhadol), potom zistim ze na to aby to malo nejaky ucinok budem na to minat este kazdy rok vodu aspon za dalsich 200 evri (studnu nemam), tak sa mi do toho moc nechce. Ked to budem takto zavlazovat a bude to stale zelene, stale som si nie isty ci to bude stat za to. :netusim

Zvazujem aj mensiu variantu - miesto celej zahrady zavlazovat len tie casti pri dome, ktore kvoli spominanej streche a pristresku nie su zavlazovane, co by bolo menej penazi aj roboty, menej vody, ale ci sa zas oplati zavlazovat len tak malo? Dalsia vec je, ze jedna cas je dost uzka (cca 2 metre) a dlha (cca 4 metre) - vid horny zavlazovac, tam je aj 8 thuji a netusim, ci sa im nebude protivit tolke zalievanie ako bude travnik potrebovat, zaroven na taky uzky pas nie je nejaky rozumny zavlazovac - zrejme by to striekalo aj trochu k susedovi cez plot ;)


(je to nakreslene v planovaci na gardena.sk - ja viem, cital som ze su aj ine / lepsie znacky zavlazovania, ale tito maju free nastroj aspon pre predstavu, je to dostupne v Hornom Bachu, da sa tam ist predavacov popytat, alternativy som zatial neskumal).

Kludne sa vyjadrite k tomu ci sa ne/oplati zavlazovat, pripadne ako zavlazovat ten kusok...
Miro
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat




Re: Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod theb » Str 04. Sep 2013 14:09:54

Odpoved na toto nie je taka jednoducha a priama, snad aku by si si chcel precitat...

Musis si subjektivne zvazit, co od travniku ocakavas. Ak nemas ziadne naroky a si spokojny s tym, co si napr. po tomto lete na dvore nasiel, tak to je zrejme pre teba bezpredmetne. Takisto absencia studne asi priklana misku na pomyslenych vahach na stranu nie.

Ja si zase predstavujem na buduci rok dvor, po ktorom budem behat naboso po travicke. Toto ocakavam ja od travnika a preto je pre mna zavlaha dost podstatna vec.

Pozor, tu uz sa hra na (po)city!
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 857
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 77 krat

Re: Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod Jookie » Str 04. Sep 2013 14:20:47

theb píše:Musis si subjektivne zvazit, co od travniku ocakavas. Ak nemas ziadne naroky a si spokojny s tym, co si napr. po tomto lete na dvore nasiel, tak to je zrejme pre teba bezpredmetne. Takisto absencia studne asi priklana misku na pomyslenych vahach na stranu nie.


Pekna zelena trava aj v najteplejsich letnych dnoch je urcite pekna vec na pohlad, otazka na ktoru si vsak neviem sam odpovedat je, ze ci si tento pohlad budem cenit viac ako peniaze co do tohoto pojdu - fakt neviem, keby som si bol isty ze mi to stoji za vsetky vynalozene peniaze, tak to tam proste dam.

Minimalne to co je znazornene na obrazku budem musiet nejako polievat - ci uz rucne, alebo strojovo - tam to totalne vysycha, inde je to len take suchsie. Preto som schopny na zaciatok pristupit aspon na tuto minimalnu verziu, aj ked nebudem polievat vsetko, aj ked nemam studnu. Tuto cast som polieval krhlou (asi 4 krhly na jedno polievanie), ale nerobim to pravidelne a aj tak mi to +- vyschlo ;)

theb píše:Ja si zase predstavujem na buduci rok dvor, po ktorom budem behat naboso po travicke. Toto ocakavam ja od travnika a preto je pre mna zavlaha dost podstatna vec.


Ja zas uplne koberec na boso mat nemusim, ja sa skor bojim ze pri chodeni po takejto nie dost zavlazovanej trave ju proste skor usliapem a ponicim, ako keby sa zavlazovala, a tak budem nabuduce dosadzat dalsie miesta - toto vsak nemam potrvdene, je to len moja predstava - mozno to ta trava rovnako vydrzi alebo rovnako nevydrzi, ci uz bude zalievana alebo nie.
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod sigma » Str 04. Sep 2013 14:32:13

Jookie píše:Netusim ako sa travnik spamata ked prestane byt horuco a zacne viac prsat (teraz jesen, potom jar) - ci sa znova zacne viac zelenat alebo to zlte uz proste ostane zlte

Momentálne tam máš (predpokladám podľa susednej švagrovej záhrady) suché, vyvýšené trsy trávy v počte 10ks/m² a medzi tým holé miesta, kde sa zbierajú semienka jednoročných burín. Tie na jar vyklíčia a obsadia holé miesta, keďže na jar bude vlhko.

Malé plochy akéhokoľvek tvaru sa pohodlne zavlažujú podpovrchovou kvapkovou závlahou.

K ostatnému nemá zmysel sa vyjadrovať - buď na to máš a chceš to a chce sa ti kosiť každý 4.-5. deň, alebo nemáš, alebo nechceš. Ale studňa je podmienkou číslo jedna. Toto extrémne suché leto 3m³/deň vody.
Obrázok užívateľa
sigma
 
Príspevky: 1877
Obrázky: 10
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 9:23:12
Bydlisko: NR
Dal súhlas: 336 krat
Dostal súhlas: 108 krat

Re: Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod Palino007 » Str 04. Sep 2013 14:48:10

sigma píše:Toto extrémne suché leto 3m³/deň vody.

Na aku plochu ? Ja chcem vybetonovat aspon 30m3 nadrz na dazdovu vodu , ale k tomu asi aj studnu.
Palino007
 
Príspevky: 187
Obrázky: 4
Registrovaný: Uto 19. Apr 2011 9:50:52
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod ivvan » Str 04. Sep 2013 14:49:51

ja som po vlastných a aj cudzích skúsenostiach vzdal snahu o nejaký krásny trávnik z dvoch hlavných dôvodov - každý rok ma napadne napríklad pre deti hodiť pieskovisko tam, šmýkalku zase tam (napríklad pieskovisko som si tiež takto pekne nakreslil v plánovači, našiel ideálne miesto a ono sa po roku ukázalo že to zrovna ideálne miesto nie je, lebo napríklad v prechodnom období tam zasvieti slnko až na obed a ak sa tam chce dieťa hrať doobeda, tak ho čaká piesok vychladený na 8C, čo zrovna zábava nie je), takže kôli tomu prehadzovať a upravovať aj závlahu sa mi nechce.
a druhý dôležitejší bod je ten, že čo urobia deti s trávnikom na jar/jeseň ked je mokro.. golfový trávnik môžem mať ked budem na dôchodku (ale zase vnúčatá že :-D), ale teraz rozhodne nebudem okrikovať ratolesti (aj tak je to pri dvojročných zbytočné) aby niekde nešlapali lebo vyšlapú blato,.. ved ten dom a záhradu som kupoval kôli nim. takže ja som závlahy a luxusný trávnik zatial odložil.

S týmto príspevkom autora ivvan súhlasil
jan45
ivvan
 
Príspevky: 347
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 13:27:42
Bydlisko: sever
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 20 krat

Re: Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod pepa » Str 04. Sep 2013 14:59:41

V prvom rade si daj urobit studnu. Lebo polievat obecnou vodou pojde pekne do penazi. Podla mna, ked nemas extra velke naroky a nie si uplne lavy a lenivy, tak to obcas polejes aj rucne. Ano cim viac zalievas a hnojis, tym lepsie rastie, tym viac je zelena a krajsia. Ale o to castejsie ju aj treba kosit. Ja som kosil v tom najvacsom teple 2x do tyzdna. Lebo rastla uplne sialene. Prisiel som z prace, zobral som plechovku piva a namocil som sa do bazena. Potom v ramci susenia a opalovania, ked slnko uz trochu kleslo, som vyliezol, zobral do ruky dalsiu plechovku a pobehal som s hadicou okolo domu. Ked som to takto praktizoval kazdy den, tak sa ta trava tak neskutocne rozbehla, ze hadam ani na golfovom ihrisku nemaju taky travnik. Ale myslim, ze by bol este celkom pekny aj keby dostaval vodu len kazdy treti den a aspon by som ho nemusel tolko kosit ...

Chvalabohu tepla uz presli a teraz ho staci poliat obcasne 1-2x do tyzdna a stale je zeleny a rastie pomalsie, kosim 1x za 7-10dni ...
dvojpodlazny 140m2 Ytong lambda+15cm eps, strop 32cm, podlaha 15cm+anhydrit, 3skla, juzne slovensko
Obrázok užívateľa
pepa
 
Príspevky: 1454
Registrovaný: Pon 27. Jún 2011 22:32:05
Bydlisko: takmer BA
Dal súhlas: 64 krat
Dostal súhlas: 103 krat

Re: Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod sigma » Str 04. Sep 2013 18:52:10

Palino007 píše:
sigma píše:Toto extrémne suché leto 3m³/deň vody.

Na aku plochu ? Ja chcem vybetonovat aspon 30m3 nadrz na dazdovu vodu , ale k tomu asi aj studnu.

cca 800m2. Nádrž Ti bude na dve veci, ak bude dva mesiace sucho. A keď budeš mať studňu, nádrž Ti to len skomplikuje.
Obrázok užívateľa
sigma
 
Príspevky: 1877
Obrázky: 10
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 9:23:12
Bydlisko: NR
Dal súhlas: 336 krat
Dostal súhlas: 108 krat

Re: Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod Jookie » Štv 05. Sep 2013 7:18:48

pepa píše:V prvom rade si daj urobit studnu. Lebo polievat obecnou vodou pojde pekne do penazi.


Studnu uz nejdem riesit - okrem toho ze sa na moj pozemok uz technika nema ako dostat (mam len priechodnu garaz, takze nic vacsie neprejde), tak ta navratnost je tiez otazna (vrtanie studne by mohlo byt v stovkach az nieco cez tisic evri). Ta trava nevyzera zas az tak strasne...

Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod ... » Štv 05. Sep 2013 7:28:13

Jookie píše:Studnu uz nejdem riesit - okrem toho ze sa na moj pozemok uz technika nema ako dostat (mam len priechodnu garaz, takze nic vacsie neprejde)


tak no neviem co sa nachadza pod tebou, ale rovnako tak moze byt pre teba cesta aj studna kopana alebo narazana (ak voda nie je hlboko a ma dostatocnu vydatnost), a v pripade tej narazanej ak si ju spravis svojpomocne tak okrem potu a mozolov su tam naklady len v podobe par pozinkovanych rur... no a potom nejake cerpadlo alebo vodarnicka...
vlastna voda je zaklad...
...
 
Príspevky: 1053
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 79 krat

Re: Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod sigma » Štv 05. Sep 2013 7:59:12

Preco by studna nemohla byt pred domom? Ten obrazok, co si kreslil je v mierke? Ake su rozmery pozemku? Mas aj hospodarsku (zemiaky, mrkva, paprika) cast zahrady?
alebo
http://www.studneslovak.sk/#konstrukcia
http://www.vrtydp.sk/technika
Obrázok užívateľa
sigma
 
Príspevky: 1877
Obrázky: 10
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 9:23:12
Bydlisko: NR
Dal súhlas: 336 krat
Dostal súhlas: 108 krat

Re: Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod pepa » Štv 05. Sep 2013 9:18:17

No co som videl, tak studne vrtali takmer rucne. Ziadne velke stroje. Postavili trojnozku, upevnili vrtak, spustili motor a uz to islo.

Hlavne si spocitaj cenu vody. A zamysli sa aby si neplatil vodne aj stocne. Lebo za rok nie je problem minut aj 100 kubikov vody na polievanie a ak kubik stoji 2 eura, tak to za 10 rokov vyjde pekna palka ...



Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
dvojpodlazny 140m2 Ytong lambda+15cm eps, strop 32cm, podlaha 15cm+anhydrit, 3skla, juzne slovensko
Obrázok užívateľa
pepa
 
Príspevky: 1454
Registrovaný: Pon 27. Jún 2011 22:32:05
Bydlisko: takmer BA
Dal súhlas: 64 krat
Dostal súhlas: 103 krat

Re: Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod Jookie » Štv 05. Sep 2013 9:54:07

sigma píše:Preco by studna nemohla byt pred domom? Ten obrazok, co si kreslil je v mierke? Ake su rozmery pozemku? Mas aj hospodarsku (zemiaky, mrkva, paprika) cast zahrady?


Hej, ten obrazok je v mierke, sirka 12 m, dlzka 42 m (jeden stvorcek na obrazku je 5 x 5 metrov). Hospodarsku cast nemam, mam len ovocne stromy a par krikov (cernice, egrese).

Neviem ci by som chcel pred domom studnu, predsa uz su tam dve sachty (kanalizacna, vodomerna). Snad tu narazanu by slo nejako spravit / nechat si spravit. Uspora na vode by sa tak urcite dosiahla, ale co potom zvysene naklady na elektrinu? :) Nemam momentalne predstavu, kolko zozere cerpadlo.

Stale mi tu vsak ostava ta dilema, ci ten zlepseny vyzor travnika (vid aktualnu fotku travnika povyse) stoji za 500 az 1000 evri za studnu, potom 500 evri za zavlazovanie, a potom mi to moje detiska tak ci onak vydru... Skusim to premysliet, aspon uz tusim ze sa pri zavlazovani oplati ist do vlastnej studne miesto zalievania vodovodom.
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod ... » Štv 05. Sep 2013 9:57:55

pepa píše:No co som videl, tak studne vrtali takmer rucne. Ziadne velke stroje. Postavili trojnozku, upevnili vrtak, spustili motor a uz to islo.



u nas vrtali s tymto:
Obrázok
tak neviem ci sa ti to zda byt male :-)

a k tomu este mali aj kompresor:
Obrázok
ale ten mali zaparkovany 50 metrov od vrtu a k vrtej suprave prepojene tlakovou hadicou :-)

a islo im to v priemere 10metrov za hodinu :-)
...
 
Príspevky: 1053
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 79 krat

Re: Zavlazovanie travniku - ako, ale zaroven preco?

Poslaťod yoyo » Štv 05. Sep 2013 10:05:20

ta masina ma fakt sfuknute zadne gumy? zamer?
3-podlazny/165m2 vykurovacia plocha/Ytong 30+20EPS/36 Nobasil MPN v streche/rekuperácia/trojskla
yoyo
 
Príspevky: 1090
Obrázky: 25
Registrovaný: Pon 24. Aug 2009 11:59:53
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 47 krat




Ďalší

Späť na Exteriér, bazén, záhrada, terasa

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron