Základový zemnič v Bungalove

Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod Noem » Ned 10. Júl 2011 11:30:08

Ahojte,

som tesne pred výkopom ryhy pre zákaldové pásy. Na internete som čítal rôzne názory na zhotovenie základového zemniča. Moja prvá predstava bola položiť pásovinu FeZn 30/4 na dno základovej škáry a zaliať betónom. Potom som sa tu na fóre dočítal, že tá pásovina na dne (aj keď pozinkovaná) môže po rokoch skorodovať a preto je lepšie, aby bola zaliata v betóne.

Podľa projektu (Bungalov 1177 Z od Euroline, http://www.eurolineslovakia.sk/sk/proje ... kadlo.html) by som mal zvariť po obvode domu prút oceľovej výstuže min ø10 a k nej navariť gulatinu, ďalej viesť ako skrytý zvod. S čím teda nesúhlasím je „skrytý zvod“ – chcem bleskozvod ťahať po stene (aby som potom nemusel opravovať fasádu).

Prosím Vás o názor, či takéto uzemnenie bude v poriadku a dostatočné pre môj dom. Pásovina FeZn 30/4 po obvode domu „na stojato“, v rohoch 2x spojky (prípadne bez prerušenia) - cca 50mm nad základovou škárou, aby bola pásovina obklopená zo všetkých strán betónom. V každom rohu vyvedená gulatina FeZn ø10 (pripojená 2 spojkami) do výšky cca 1 meter nad budúcu základovú dosku. Prechod gulatiny betón-zem ošetrím asfaltovým náterom 30cm v betóne, 100cm v zemi. Spoje v betóne tiež ošetrím asfaltovým náterom. Podľa projektu budem ťahať gulatinu FeZn ø10 aj k Ekvipotenciálnej svorkovnici v technickej miestnosti (cez vnútorný základ). Projekt však ešte zabudol na elektrický rozvádzač v chodbe, k nemu tiež vytiahnem uzemnenie gulatinou FeZn ø10.

Na zdvihnutie pásoviny nad základovú škáru si zhotovím malé drevené podpery(vidno na obrázku), ktoré natlčiem do základovej škáry každý meter.

Prosím Vás o názory prípadne návrh na vylepšenie.
Prílohy
Noem
 
Príspevky: 18
Registrovaný: Pia 24. Jún 2011 9:25:19
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod Londoner » Ned 10. Júl 2011 14:48:38

K bleskozvodu sa urcite vyjadria povolani, ja len malu poznamku k tym podperam. U znameho som videl, ze natlkli kusky roxoru na dno vykopu a pasovinu len jednoducho k nemu pridrotovali. Ci to bolo dobre, to uz neviem...
you don´t have to be perfect - you just need to pretend you are..
Londoner
 
Príspevky: 153
Obrázky: 0
Registrovaný: Pia 19. Dec 2008 18:42:53
Bydlisko: ZM, Londyn
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 11 krat

Re: Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod MartinH » Ned 10. Júl 2011 19:25:35

Postup vo vseobecnosti vyzera spravne. V pripade neelektrika to vyzera na velmi dobre pripraveneho investora :ano:

1. Zvod na HOP staci jeden do blizkosti hlavneho rozvadzaca. Zvod je potrebny na uzemnenie bodu rozdelenia PEN a uzemnenie zvodicov bleskovych prudov (prepatove ochrany). Ak sa da, toto by malo byt umiestnene na obvodovej stene objektu aj vo forme samostatneho mini rozvadzaca. Ak to tak nevyjde, odporuca sa viest elektricky privod od obvodoveho muru k hlavnemu rozvadzacu v kovovej uzemnenej rure.

Druhy rozvadzac nepotrebuje hlavne uzemnenie. Moze sa mu spravit prizemnenie hrubsim (napr. 10mm2) medenym drotom z HOP na PE listu podruzneho rozvadzaca. Taketo zasahy by vsak mal riesit projektant.

2. Na pripojenie HOP sa moze priviest aj priamo pas, svorkovnice na to maju velku plochu svorku. Je horsie ohybny ako gulatina, ale malo by to vyhodu perfektneho spoja bez svoriek, ak by sa vyviedol koniec slucky zo zakladov von hore na HOP

3. Podpery existuju aj hotove (do Googlu: DEHN 290001 alebo 290002) a su ploche kovove. Preto nevydim dovod proti kuskom tenkeho roxoru, co je bezna prax a jednoduchsia ako vlastna vyroba z dreva.

4. Ak je v zakladoch kari alebo ina zelezna vystuz, pripojenim na zemnic sa zlepsia jeho parametre.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod tienik » Ned 10. Júl 2011 20:28:35

Tak, musim sa aj ja pochvalne vyjadrik k priprave - fakt sa to nevidi casto.
Mojich par postrehov:

1) ako nahrada zvareneho spoja sa povazuje v "blesko oblasti" zdvojenie svoriek. Takze spoj ktory spojis 2x svorkou na pre nas rovnaku vahu ako zvareny. Samozrejme, vsetky osetrit asfaltom.
2) prechod beton - zem, da sa izolovat asfaltovym naterom, len potom na to treba davat pozor aby sa povrch neposkodil. Preto ja radsej davam aj odporucam zmrstovaciu buzirku s lepidlom. Tam je pri spravnom zmrsteni kvalita zarucena a odolnost znacne vyssia. Ale ak si na ten nater dohliadnes, da sa aj ten spravit dobre. Ale ak sa da, tahaj gulatinu zo zemnica hore este aj cez DTcka a prechod beton zem (vzduch) rob na urovni dosky. Tak je to najlepsie chranene, aj sa to tam dobre robi.
3) v dome mas sprave naprojektovanu len jednu HOP, ostatne sa pripaja drotmi k nej (dimenzie su podla pouzitia - riesi projekt). Len treba mrknut projekt, kde mas delenie PEN vodica. Ak v rozvadzaci RE (elektromerovy na plote) musis aj tam mat kvalitnu zem. Potom zalezi od polohy (dlzka) ako to vyriesis. Vyvod na HOP urob gulatinou, ta pasovina je strasne tazko ohybatelna - zvyku potom pukat bocne drziaky HOP pripojnice. Ale ak mas trpezlivost, mozes aj pasovinu vyklepat (doslova) do spravnej polohy tak, aby tam bola bez pnutia.
4) ako podpery pod pasovinu mam overene roxory premeru aspon 8mm, tensie ta potvorska pasovina zvykne sem tam zatlacit do zeme. A nejak nimi nesetri, ked sa zacne liat beton z jednej strany, zvykne to dost pracovat (pnutie).
5) som rad ze si sa nedal na skryte zvody, ale aby si to v buducnosti mohol po vonku pekne zamaskovat, nasmeruj si zvody do miest kde bude koncit odkvapove potrubie. Svorkami na to urcenymi to potom k nemu pripnes a malokto bude vediet, ze tam nieco je.

Vela zdaru pri praci!
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod Noem » Ned 10. Júl 2011 23:05:17

Ďakujem za povzbudivé slová a pripomienky. Uzemňovací pás pridrôtujem na kúsky roxorov. Gulatinu v rohoch vyvediem cez DTčka v doske (beton-vzduch) tak ako písal tienik.

Rozdelenie PEN mam projektované v hlavnom rozvádzači v dome. Z RE ťahám káblom CYKY-J 4Bx16 .

Nie je mi celkom jasné, ako mám urobiť EPP. V projekte je vyvedená gulatina FeZn ø10 k Ekvipotenciálnej svorkovnici v technickej miestnosti. Odtiaľ by som mal (zrejme) ťahať káblom CY 10 k hlavnému el. rozvádzaču a pripojiť k nemu PEN (ešte pred rozdelením). Neviem, prečo je toto projektované do tech. miestnosti.

Radšej EPP umiestnim v blízkosti hlavného rozvádzača a ak bude potrebné, potiahnem medeným káblom do TM.

MartinH písal, že je vhodné umiestniť EPP na obvodovú stenu. Neviem, či som to správne pochopil – na obvodovú stenu dám menší rozvádzač do ktorého vyvediem gulatinu zo základového zemniča a pripojím na EPP. Vodič PEN takisto pripojím na EPP, do tohto rozvádzača dám aj prepäťovú ochranu a do hlavného rozvádzača to potiahnem 4 žilovým káblom (stále je to TN-C). V hlavnom rozvádzači bude prúdovými chráničmi (PF7-40) rozdelená sieť na TN-S. Ak som to pochopil zle, prosím, opravte ma. Ešte ma napadá, či je to vôbec potrebné v mojom prípade takto komplikovať, čo tým získam ? Mohol by som EPP umiestniť do hlavného rozvádzača ?

V základových pásoch nemám navrhnutú žiadnu výstuž. Stavebný dozor povedal, že mám dobré podložie a že armatúra v základových pásoch je zbytočná (pásy budú 50x50cm, DT 30cm). Do základovej dosky dám určite karisiete (asi 150x150x6, zatiaľ som nad tým neuvažoval). Ak by som prepojil základový zemnič s karisieťami, musel by som ich všetky pospájať dokopy (asi zvariť). Ako mám pripojiť karisiete k základovému zemniču? Gulatinu k zvodom vyvediem cez základovú dosku von – môžem v tomto mieste pripojiť karisiete na gulatinu (ešte v základovej doske)? A v prípade, že do domu udrie blesk plnou silou, nemôže to poškodiť základovú dosku ?

Ďakujem
Noem
 
Príspevky: 18
Registrovaný: Pia 24. Jún 2011 9:25:19
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod mlaco » Pon 11. Júl 2011 6:55:38

tienik píše:....odkvapove potrubie. Svorkami na to urcenymi to potom k nemu pripnes a malokto bude vediet, ze tam nieco je


tienik, toto ma caka taktiez.

- ake presne svorky mas na mysli? Je to toto: "Svorka na odkvapové potrubie" ???
http://www.zinkovo.sk/bleskozvody/svork ... -potrubie/


- aky odporucas postup prac vzhladom na realizaciu zateplenej fasady?
Štádium: tmelenie, upratovanie, police. Inak hotovka (44+15eps, strecha 48, sikminy 36, inels)
Obrázok užívateľa
mlaco
 
Príspevky: 1091
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 0:24:13
Dal súhlas: 36 krat
Dostal súhlas: 58 krat

Re: Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod Eval » Pon 11. Júl 2011 7:17:15

tienik píše:2) ... ak sa da, tahaj gulatinu zo zemnica hore este aj cez DTcka a prechod beton zem (vzduch) rob na urovni dosky. Tak je to najlepsie chranene, aj sa to tam dobre robi.
A máš v zálohe aj nejaký návrh na prechod zvodu cez vrstvu zateplenia základov?
A navliekať DT na 2-3m dlhý kus drôtu tiež nie je úplná sranda.

Hlavne kvôli zatepleniu základov som vytiahol zvody z betónu už na úrovni pásov.
Nie som pokorený, len ryjem držkou v zemi.
Eval
 
Príspevky: 245
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 20. Okt 2010 10:42:33
Bydlisko: Lomnička
Dal súhlas: 15 krat
Dostal súhlas: 15 krat

Re: Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod tienik » Pon 11. Júl 2011 8:17:35

mlaco píše:
tienik, toto ma caka taktiez.

- ake presne svorky mas na mysli? Je to toto: "Svorka na odkvapové potrubie" ???
http://www.zinkovo.sk/bleskozvody/svork ... -potrubie/


- aky odporucas postup prac vzhladom na realizaciu zateplenej fasady?



Ahoj,

ano, tie svorky su pouzitelne, lenze tie zo Zinu su relativne masivne - to znamena dost viditelne na dane pouzitie. Skus skor mrknut na stranke Dehn, tie mi pripadaju "pozeratelnejsie" objednat sa daju aj v nejakch zakladnych farbach - doda ich v pohode Hagard.

Postup:
Ked je to na mne, tak sa zvykne ist takto:

1) hned po dokonceni strechy sa nahodi bleskozvod a pripoji sa docasne dlhymi "slehunmi" gulatiny zo strechy priamo na zvody do zemnica. Nie je to v tom okamihu nijak upevnene a znacne to odstava od domu, ale co je hlavne - v pripade zasahu by to bolo funkcne, aj ked asi len raz.
2) potom nasleduju ostatne prace na fasade az po montaz odkvapov. Tam je dobre dat odkvapy o dake 2-3 cm (podla svorky nan) od steny dalej ako sa davaju obycajne.
3) no a potom zvody rozpojim a vytvarujem presne podla odkvapu a je hotovo.


Samozrejme, nie je to uneverzalny navod - treba sa prisposobit konkretnemu domu.
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod tienik » Pon 11. Júl 2011 8:26:07

Eval píše:A máš v zálohe aj nejaký návrh na prechod zvodu cez vrstvu zateplenia základov?
A navliekať DT na 2-3m dlhý kus drôtu tiež nie je úplná sranda.

Hlavne kvôli zatepleniu základov som vytiahol zvody z betónu už na úrovni pásov.


v pohode, ked to robis sam, da sa to ustrazit. Prechod v urovni pasov byva problemom ked sa na elektriku vrhnu murari (bez urazky) - vtedy je to tazko ustrazitelne.
Prechod na urovni dosky nie je plosny, je to viac menej len dakych 6-7 cm cez izolaciu, takze tam ani pri velkom udere nemoze dojst k velkemu pohybu (ked berieme miesto prechodu do betonu ako pevny bod). Takze kus chranicky - trubky to spolahlivo spravi.
Ta dlzka je problem, uznavam, ale na druhej strane ja vzdy vidim ako problem nechavat zvody 2-3m dlhe - aj ked pre mna by to bolo idealne. Na 90% potom pri montazi su kadejako dokrutene, poodierane, zamaltovane, atd...... Mne sa viac osvedcilo dat zvod, len tak mozno na 0,5 m nad povrch. Ten potom docasne zakryjem (izolacka, igelit, zmrstovacka bez lepidla.....) a normalne schovam do zeme vedla stavby. Tam prezije hrube prace a potom slavnostne pouzijem ked pride jeho cas.
Je pravda - je tam spoj naviac, ale ked tam dam dobru svorku, nic tym nepokazim. A hlavne vysledok prace potom nejak vypada a dokonca aj funguje :-)
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod MartinH » Pon 11. Júl 2011 9:33:35

Noem píše:Rozdelenie PEN mam projektované v hlavnom rozvádzači v dome. Z RE ťahám káblom CYKY-J 4Bx16 .

Nie je mi celkom jasné, ako mám urobiť EPP. V projekte je vyvedená gulatina FeZn ø10 k Ekvipotenciálnej svorkovnici v technickej miestnosti. Odtiaľ by som mal (zrejme) ťahať káblom CY 10 k hlavnému el. rozvádzaču a pripojiť k nemu PEN (ešte pred rozdelením). Neviem, prečo je toto projektované do tech. miestnosti.

Radšej EPP umiestnim v blízkosti hlavného rozvádzača a ak bude potrebné, potiahnem medeným káblom do TM.

MartinH písal, že je vhodné umiestniť EPP na obvodovú stenu. Neviem, či som to správne pochopil – na obvodovú stenu dám menší rozvádzač do ktorého vyvediem gulatinu zo základového zemniča a pripojím na EPP. Vodič PEN takisto pripojím na EPP, do tohto rozvádzača dám aj prepäťovú ochranu a do hlavného rozvádzača to potiahnem 4 žilovým káblom (stále je to TN-C). V hlavnom rozvádzači bude prúdovými chráničmi (PF7-40) rozdelená sieť na TN-S. Ak som to pochopil zle, prosím, opravte ma. Ešte ma napadá, či je to vôbec potrebné v mojom prípade takto komplikovať, čo tým získam ? Mohol by som EPP umiestniť do hlavného rozvádzača ?


Myslel som to tak, ze na obvodovu stenu je vhodne umiestnit EPP aj s ukoncenim privodneho kabla a prepatovou ochranou B+C (SPD typ 1 a 2 v novom znaceni). Nemusia tam byt ziadne ine pristroje (ja by som ale dal centralny selektivny chranic 100mA) a hlavny rozvadzac moze byt inde, ak napr. v strede domu vychadzaju lepsie trasy kablov.

Vseobecne pravidla su tieto:

Vsetky prichadzajuce vodive potrubia a kable by mali byt osetrene proti zavedeniu prepatia (uzemnenie alebo prepatovka, co je tiez forma uzemnenia, ale len pocas trvania prepatia) co najblizsie k vstupu do objektu.

Ak z HOP (ine meno pre EPP) potecie bleskovy prud cez zvodice do privodneho kabla a odtial von z domu, chceme, aby tato trasa v dome bola co najkratsia, lebo indukuje velky elektromagneticky impulz. Alternativa je tienenie kovovou uzemnenou rurkou.

Prepojenie HOP na prepatovky ma byt nielen co najkratsie, ale aj dostatocne vodive. Napr. CYA25. Tu ma dolezite slovo projektant. Inde spominanych CY10 do podruzneho rozvadzaca uz ma iny ucel ako ochrana proti ucinkom blesku. Pri bleskovych prudoch ide uz aj o tvar vodica ci kablu, ziadne zavity, ziadne ostre ohyby, cize neukladat do rozvadzaca za kazdu cenu "esteticky" vodorovne a zvisle.

Z toho vyplyva, ze ste sa rozhodli spravne dat EPP do blizkosti hlavneho rozvadzaca. Este raz, klobuk dole ako sa orientujete v tejto problematike. Ja som trochu elektrikar, ale moj zemnic je pobabrany, lebo ho robila "renomovana firma" a ked sa robili zaklady, bol som este vo faze naivny stavebnik. Tak drzim palce.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod tienik » Pon 11. Júl 2011 11:33:56

Noem píše:Ďakujem za povzbudivé slová a pripomienky. Uzemňovací pás pridrôtujem na kúsky roxorov. Gulatinu v rohoch vyvediem cez DTčka v doske (beton-vzduch) tak ako písal tienik.

Rozdelenie PEN mam projektované v hlavnom rozvádzači v dome. Z RE ťahám káblom CYKY-J 4Bx16 .

Nie je mi celkom jasné, ako mám urobiť EPP. V projekte je vyvedená gulatina FeZn ø10 k Ekvipotenciálnej svorkovnici v technickej miestnosti. Odtiaľ by som mal (zrejme) ťahať káblom CY 10 k hlavnému el. rozvádzaču a pripojiť k nemu PEN (ešte pred rozdelením). Neviem, prečo je toto projektované do tech. miestnosti.

Radšej EPP umiestnim v blízkosti hlavného rozvádzača a ak bude potrebné, potiahnem medeným káblom do TM.

MartinH písal, že je vhodné umiestniť EPP na obvodovú stenu. Neviem, či som to správne pochopil – na obvodovú stenu dám menší rozvádzač do ktorého vyvediem gulatinu zo základového zemniča a pripojím na EPP. Vodič PEN takisto pripojím na EPP, do tohto rozvádzača dám aj prepäťovú ochranu a do hlavného rozvádzača to potiahnem 4 žilovým káblom (stále je to TN-C). V hlavnom rozvádzači bude prúdovými chráničmi (PF7-40) rozdelená sieť na TN-S. Ak som to pochopil zle, prosím, opravte ma. Ešte ma napadá, či je to vôbec potrebné v mojom prípade takto komplikovať, čo tým získam ? Mohol by som EPP umiestniť do hlavného rozvádzača ?

V základových pásoch nemám navrhnutú žiadnu výstuž. Stavebný dozor povedal, že mám dobré podložie a že armatúra v základových pásoch je zbytočná (pásy budú 50x50cm, DT 30cm). Do základovej dosky dám určite karisiete (asi 150x150x6, zatiaľ som nad tým neuvažoval). Ak by som prepojil základový zemnič s karisieťami, musel by som ich všetky pospájať dokopy (asi zvariť). Ako mám pripojiť karisiete k základovému zemniču? Gulatinu k zvodom vyvediem cez základovú dosku von – môžem v tomto mieste pripojiť karisiete na gulatinu (ešte v základovej doske)? A v prípade, že do domu udrie blesk plnou silou, nemôže to poškodiť základovú dosku ?

Ďakujem



takto, co Ti kde priestorov vychadza, musis vediet najlepsie sam - treba to vyladit, ale veci co musis dodrzat:

1) BOD rozdelenia PEN na PE a N musi byt prizemneny - bez ohladu na to v ktorom rozvadzaci sa to udeje. Ja osobne sa drzim zasady - PEN prizemnujem rovnakym prierezom ako ma PEN v privodnom vodici. Je to niekedy vela, ale istota je istota.

2) k EPP sa pripaja a aj pospojovanie z kupelne, vana, sprchac, atd.... preto treba uvazit je umiestnenie tak, aby k nej nebolo od nikadial daleko (preto asi TM)

3) Prepetovky - podla normy by v rozvadzaci ziadny prepoj na prepetovku (fazy, N, aj PE) nemal byt dlhsi ako 0,5m - prave pre tu indukciu. Pozor, vela firiem pri zostavovani rozvadzaca na to z vysoka...

4) Siet sa prudovymi chranicmi chrani pred priamym dotykom, v ziadnom pripade chranic nesluzi na delenie TN-C na TN-S, asi si si to zle uvedomil zo schemy.

5) Kari siet v doske nepripajaj. Jednak nie je volne pristupna a tiez nema vplyv na kvalitu zemnica, lebo je uz vysoko. Niet preco sa s tym zabavat, jedine ze chces mat od spodu "tienenie" :-) Pri prechode zvodu cez beton by mal byt aspon 30 cm dlhy kus izolacie (radsej viac) v neposkodenom stave, takze iste ziadne spoje.

6) na prepetovkach netreba setrit - zariadenie v dome je drahsie. Minimalne prvy stupen v dome (pravdepodobne B+C) odporucam pripojit k zemi (EPP) maximalnym prierezom co sa do strmena svorky zmesti - ak by fakt riadne zaposobila, kazdy kusok medi je v tom okamihu dobry.
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod MartinH » Pon 11. Júl 2011 12:31:03

tienik píše:2) k EPP sa pripaja a aj pospojovanie z kupelne, vana, sprchac, atd.... preto treba uvazit je umiestnenie tak, aby k nej nebolo od nikadial daleko (preto asi TM)


Myslim, ze toto nie je povinne.

S týmto príspevkom autora MartinH súhlasil
-rq-
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod Eval » Pon 11. Júl 2011 12:35:53

tienik píše:
Eval píše:A máš v zálohe aj nejaký návrh na prechod zvodu cez vrstvu zateplenia základov?
... Prechod na urovni dosky nie je plosny, je to viac menej len dakych 6-7 cm cez izolaciu, takze tam ani pri velkom udere nemoze dojst k velkemu pohybu (ked berieme miesto prechodu do betonu ako pevny bod). Takze kus chranicky - trubky to spolahlivo spravi ....
Tiež som ešte neprišiel na to, čo tvorca normy myslel pod pojmom nekovová netrieštivá trubka .... a kde to rastie.
FYI: na DT mám zateplenie 150mm XPS, od DT až po +0,15 je to 250mm XPS, zvyšok 350mm EPS. Pri reči o zateplení 6-7 cm sa len pousmejem.

Dosku som vylieval do debnenia z polystyrénu.
Skrátka a (s)prosto, nemal som chuť riešiť akékoľvek prechody zvodov cez horľavý materiál.
Nie som pokorený, len ryjem držkou v zemi.
Eval
 
Príspevky: 245
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 20. Okt 2010 10:42:33
Bydlisko: Lomnička
Dal súhlas: 15 krat
Dostal súhlas: 15 krat

Re: Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod -rq- » Pon 11. Júl 2011 12:41:41

tienik píše:2) k EPP sa pripaja a aj pospojovanie z kupelne, vana, sprchac, atd.... preto treba uvazit je umiestnenie tak, aby k nej nebolo od nikadial daleko (preto asi TM)


hmm, to znamena, ze ak na EPP bude pripojeny aj bleskozvod, bude aj na vani par stoviek megavoltov? :P
-rq-
 
Príspevky: 322
Registrovaný: Uto 14. Júl 2009 17:50:52
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 31 krat

Re: Základový zemnič v Bungalove

Poslaťod tienik » Pon 11. Júl 2011 12:53:25

Eval píše:Tiež som ešte neprišiel na to, čo tvorca normy myslel pod pojmom nekovová netrieštivá trubka .... a kde to rastie.
FYI: na DT mám zateplenie 150mm XPS, od DT až po +0,15 je to 250mm XPS, zvyšok 350mm EPS. Pri reči o zateplení 6-7 cm sa len pousmejem.

Dosku som vylieval do debnenia z polystyrénu.
Skrátka a (s)prosto, nemal som chuť riešiť akékoľvek prechody zvodov cez horľavý materiál.



K trubke sa nevyjadrujem, bolo by to treba cenzurovat, tiez neviem kde taku kupit.
K hrubke zateplenia - furt vidim len taketo, takze asi deformacia :-), alebo nespravne domy.
Polystyren na dome NESMIE horiet, tu skor ide o tepelne ucinky.
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat




Ďalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron