Zaistenie kanalizacnych rur voci sadaniu

Zaistenie kanalizacnych rur voci sadaniu

Poslaťod stevo » Štv 05. Nov 2009 18:21:15

Zdravim,
nakolko som musel robil dost vysoky zaklad kvoli jame na pozemku voci ceste (vyse 1 metra), tak kanalizacia mi vychadza asi 40 cm pod povrchom buducej zakl. platne. Aby sa kanalizacia nahodou pri zasype a hutneni neposkodila, zvolil som sposob najprv cely zaklad zavozit hlinou a zhutnit. Teraz ideme robit kanalizaciu a kopat ryhy do uhutneneho zasypu. Hovori sa, ze zasyp (vykopova zem) pod dekou po urcitom case klesne aj ked je zhutneny, preto moja otazka je, ci mozem tie kanalizacne rury, ktore idu pri stene zakladu podopriet roxormi (to mi vravel vodar), ktore budu vovorovne navrtane do DT-ciek pre istotu aby rury neklesali po case aj zo zeminou. Ostatne rury vlozit do U profilu (to zas napadlo mna), vyformovaneho z roxoru a konce roxoru ohnut a prichytit o kari, ktora bude v platni. Ked ano tak ako husto tie podpery by mali byt. Troska sa bojim, aby mi nesadla po case kanalizacia. Viem ze sa zvykne podkladat kanalizacia tehlami a obsypavat strkom ale co ak sada priestor pod tehlou? Potom vlastne sada aj rura pripadne sa ohne.
stevo
 
Príspevky: 24
Registrovaný: Štv 27. Aug 2009 8:54:08
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: Zaistenie kanalizacnych rur voci sadaniu

Poslaťod joko » Štv 05. Nov 2009 20:35:19

Ja osobne Ti neodporúčam ničím podkladať rúru. Ako píšeš podklad si dostatočne zhutnil. Ležaté potrubie ukladaj do piesku, 0-4, alebo štrku do 6cm frakcii. Norma hovorí 10 cm pod, až 10 cm nad potrubím. Udupať nohami a zasypať po vrch terénu. So zhutnením nad rúrami jemnejšie, ak by si zhutnil.
Nebezpečenstvá: ak pod rúry niečo tvrdé podložíš, tak riskuješ pretlačenie tvrdého predmetu do potrubia. Je to podstatne väčšie riziko ako sadanie. Ak Ti sadne dom, tak sadne aj so základmi, dekou, no hlina pod dekou sa sama nesadne. Jedine pod ťarchou domu, a tam rozpojenie nehrozí. Rôzne sily, ktoré pôsobia na potrubie pod domom sa najlepšie absorbujú v spomínanom obsype. V obsype by v žiadnom prípade nemali biť úlomky betónu, tehly, ostré kamene a iné ostré predmety, čo by mohli poškodiť stenu ležatej kanalizácie. Do pozornosti by som dal prechody cez debniace tvárnice či základové pásy. Tu by som kládol potrubie do chráničiek, aby mali nejakú toleranciu. :ano:
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Zaistenie kanalizacnych rur voci sadaniu

Poslaťod koso » Pia 06. Nov 2009 8:44:35

možno ešte by sa dalo (akože pre lepši spanok) rury ktore pojdu potom o kolena dohora napojiť nadoraz a tam by bola nejaka vôľa po pripadnom sadnuti...
a možno ešte keby si to človek chcel viac poistiť tak spraviť nadpojeni viac (na tych 40 cm asi max. len 2) a bude vôľa na povytiahnutie ešte vyššia...
ale možno bluznim tak to berte s rezervou :roll:
koso
 
Príspevky: 178
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 15:54:40
Bydlisko: Čadca
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Zaistenie kanalizacnych rur voci sadaniu

Poslaťod joko » Pia 06. Nov 2009 12:14:16

Trošku všeobecne : Ak postavíš dom na "plávajúcom nezhutnenom podloží", tak Ti ako prvé príznaky začnú praskať múry, prípadne deka. Je to podstatne väčšie riziko ako rozpojenie či deformovanie ležatej kanalizácie. Ak podložie bez riziky unesie dom , tak niet sa čoho báť. KG tvarovky sa zasúvajú do seba 6 cm, to znamená, že ak by sa rozpojili spoje, tak by deka mala byť dávno deformovaná.
Problém skôr by mohol nastať, ako Emkac písal, že pri nezhutnenom, alebo nedostatočne zhutnenom podloží sadne dom, a potrubie nie, lebo má podstatne menšiu hmotnosť na plochu, ako základy domu a nastane opačný efekt, , že potrubie v porovnaní so stavbou sa "tlačí hore". Tu skôr hrozia zmeny vyspádovania či deformácie potrubia ako rozpojenia. Rozhodne v každom prípade pod stavbou poctivo obsypať ležaté potrubie, a udupať odsyp, koľko sa dá, a vtedy by to malo biť kompatibilné s okolím. Aj keď nebude do tej tvrdosti zhutnené ako zvyšok zastavanej plochy, no k deformácii deky nad potrubím nedôjde, vzhľadom k malým - úzkym plochám. A ako som už vyššie písal, prechody cez základy buď do chráničky, alebo do obsypu, aby sa betón netlačil na rúru a tá mala určitú toleranciu od tvrdých predmetov. Podkladanie tehlami a kameňmi by som úplne vylúčil, resp. použiť počas vyvažovania, no pri podsypaní tieto premety odstrániť. :!: :!:
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Zaistenie kanalizacnych rur voci sadaniu

Poslaťod stevo » Pia 06. Nov 2009 15:52:57

Dakujem za rady.
Obavy ohladom sadania mam skor preto, lebo zhutnenie medzi siestimi radmi DT-ciek som robil asi takto:
- na necele dva rady DT-ciek bola roztiahnuta zemina, ktora bola zo zakl. pasov. Toto som dobre popolieval.
- na to som navozil vykopovu zeminu + tehly v tom a kusky betonov. Takto boli zasypane 4 rady DT-ciek. Toto sa ubilo vibracnou doskou, doskou preto lebo ked som ju objednaval so strojnikom od jednej firmy od nas, tak vravel ze ma zabu. Lenze ked prisiel, tak uz som videl ze to zaba asi nie je. Takze vyse hodinku pobehal s touto vibr. doskou po zemine. Jeden murar od nas hovoril, ze on zvykne zabovat 4 rady naraz.
- potom zostalo zavozit zeminou este dva rady DT-ciek. Celkovo 6 radov, toto sa ubilo 600kg vibracnym valcom tiez okolo hodinu, mimochodom podorys je obdlznik 8x11m.
Mam obavy ze to nie je zhutnene rovnomerne aj ked vrch je pevny. Ako salung to podla mna vyhovuje, ale po rokoch to urcite sadne.
Ked som sa tu neskor docital ze niektory zabuju dokonca po 15 cm, tak to ma skoro krvavy pot zalial.
Co vy na to?
Joko: preco by dom mal sadat ked nie je dost zhutnene podlozie pod doskou, ked dom stoji na pasoch? V najhorsom pripade praske zakl. doska, nie?
Ak platna ma 15cm a v tom 8mm kari siet, je to malo ak by nahodou sadal podklad pod doskou?
stevo
 
Príspevky: 24
Registrovaný: Štv 27. Aug 2009 8:54:08
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Zaistenie kanalizacnych rur voci sadaniu

Poslaťod joko » Pia 06. Nov 2009 17:52:19

Nie všetky stavby majú základové pásy, každý to robí na svoje podmienky. Sú stavby, kde sa celý dom postavený na hrubú deku, niekto dáva iba DBT-čka a na to deku, Je to rôzne, záleží na stavbe a na podloží.
No ako píšeš, že zhutňoval si 1m hrubý nános s vybračnou doskou, tak to asi OK nebude. T tomto som tiež laik, no tu na fóre je prezentované spôsob zhutňovania, a to asi nepíše po 1 metry. Na druhej strane robil som na ozaj veľkých stavbách, kde povrch zhuťnovali najväčšie vibračné valce s hmotnosťou aj 20 ton, a ak podložie bolo mokré, tak to nechali vybágrovať, navozili suchý materiál, a to následne zhutňovali. Ak je hlina mokrá, a po čase stratí vhlkosť, tak stratí aj objem, viď popraskané role po záplavách - veľkých dažďoch. Hlina sa lepšie zhutný ak je suchá. V takomto prípade netvrdím, že ti navážka neklesne, no ak už máš deku , tak už nič, ak ešte nemáš, tak skúšaj vybračným valcom ešte zhutniť.
K pokládke ležatej kanalizácie neviem čo dodať. Jedine, ak by sa Ti chcelo, aby si mal dušu na mieste, tak po vykopaní rýh aj tie ešte zhutniť na dne, a do tej ryhy do zásypu ukladať potrubie. No znovu opakujem , ak si tam mal tehly, betón v navážke, tak podstivo odsypať, a radšej ručne odstrániť ostré kamene a betóny od rúr.
Na stabilitu deky sa spýtaj statyka, ak si to rozdelil aj na 1/3 , aj tak tam budú plochy 8*3,5 m a čo to spraví, ak pod dekou vznikne prázdny priestor ja netuším. Obávam sa, že sa deka prehne. Ak to tak nieje, tak ani kanalizácii sa nič nestane. Ak deka je samonosná resp. udrží záťaž, ktorá tam bude naukladaná, tak by to mohlo biť OK. No moje odporúčanie ber ako nezáväznú radu, lebo stavbu som nevidel a sprostredkované a všeobecné pravidlá v ojedinelých prípadoch nemusia biť tie najsprávnejšie. :oops: :cry:
Bolo by dobré, ak by k tomu zaujali stanovisko aj Tý skúsenejší, ako ESDE, Miro M alebo Tomáš G
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Zaistenie kanalizacnych rur voci sadaniu

Poslaťod Ivan » Pia 06. Nov 2009 21:15:37

,,murár od nas hovoril, že on zvykne žabovat 4 rady naraz"... ale asi zabudol dodať, že nie na svojom dome. :D
ako som zhutnoval ja:
3rady DT,uprostred zemina z výkopov 30m3
zhutnovat sa začalo po obvode pri DT,kolom dokola jeden jazdil žabou a další dvaja rozhadzovali zeminu až sa stou žabou dostal do stredu (celá sobota)
kopa to bola riadna, ale po užabovaní som sa dostal na 1,5DTčka :(
nechal som priviest 40m3 zeminy,cez pracovné dni navozil 20cm na hrúbku a v sobotu žabka...(20cm splaslo asi na 10cm)..a takto to pokračovalo 3 či 4 soboty
ked bolo zavozené kopala sa ryha na kanalizačné rúry(rúry uložené v piesku,spoje obbetonované) neviem či je to tak správne,dúfam že áno.
Ivan
 
Príspevky: 84
Registrovaný: Štv 11. Dec 2008 21:34:36
Bydlisko: HC
Dal súhlas: 9 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Zaistenie kanalizacnych rur voci sadaniu

Poslaťod MiroM » Pia 06. Nov 2009 21:21:48

Necital som ostatne rady(nemam teraz cas to precitat), tak mozno poradim , co uz niekto napisal. Urobil si dobre, ze si najskor hutnil a az potom osadazal rury. V opacnom pripade by hrozilo poskodenie rur pri hutneni. V blizkosti zakladov nic sadat nebude, pretoze podkladny beton bude lezat na DTckach alebo betone. Ak dobre zhutnis, tak nejakeho velkeho sadania sa nemusis bat. Samozrejme rury musia byt obsypane pieskom, aj pod aj nad nimi.
Ziadne roxory, ziadne tehly !!!! Daj spad cca 3% a aj ked mierne rury sadnu(co vobec nepredpokladam), tak stale bude spad dostatocny.
Ja som pri rurach na ZR dno nehutnil, dal som spad menej ako 1% a ziadne problemy nemam, rury boli oblepene ilom.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3039
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat





Späť na Voda, kanalizácia a ČOV

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia

cron