zacinam prerabat starsi RD-projekt+rady

zacinam prerabat starsi RD-projekt+rady

Poslaťod vasil » Uto 11. Aug 2009 9:45:56

takze ako novacik ohladom stavieb mam par napadov ako nieco prerobim, nieco som uz zacal, ale momentalne do zimy by som chcel spravit dve veci-a to vymurovat schody a zateplit podlahu s poterom v dvoch miestnostiach a k tomu aj strop v nich (obyvacka a spalna).

kratky popis:
cena: 25000 eur domu + pozemok 1700m2, obvodove mury su hrube 55cm (tehla je 45 vostinka prekladana 30+15) a k tomu brizolitova omietka 5-10cm.
plany som si nakreslil sam, kedze od domu ziadny papier nie je :)

V tych dvoch miestnostiach co planujem do zimy spravit boli povodne drevene podlahy pod ktorymi bolo 20cm stavebneho bordelu (vsetko som vyviezol do trativodu co som kopal mesiac:)
na spodu som narazil na deku s kolajnicovymi vystuzami a navrchu je naukladana stara ipa. planujem na tuto ipu polozit 10cm polystyrenu a zaliat to poterom cca 6cm, na ktoru pojdu drevene hranoly a drevena podlaha.tieto miestnosti su podpivnicene.k tomu v tychto miestnostiach chcem dat aj na strop 5cm EPS koli docasnej izolacii, pretoze podkrovie sa bude prerabat cca o 10 rokov (zalezi od financii).
chcem sa spytat ci je potrebne tu IPU spajat alebo zlepit dohromady (zatavit)-pretoze su to len pasy naukladane na seba-podla mna to netreba z dovodu, ze zospodu vela vody ani par hadam nepojde, kedze su tam pivnice.
dalej, aj na poter musi ist este nejaka folia,alebo rovno uz tie drevene hranoly s podlahou?Podlaha sa bude ukladat na poter o rok.

Dom je na svahu, co znamena, ze polovica pivnic je v zemi a polovica ja na vonkajsom vzduchu.
Steny pivnic su vymurovane z tatranskej zuly hrubej 60-70cm

Schody som si taktiez navrhol sam, ale pre nedostatok miesta su specificke a do pivnice prudsie a do podkrovia su krastie ako by mali byt podla vzorca :) v pivnici je vyska stupna 19cm a dlzka 25cm a na podkrovie je vyska 17,2cm a dlzka taktioez 250cm.stale premyslam, ci spravit klasicke s podestou, alebo zakrivene (nechce s ami ist do toho koli zlozitemu salungu).

S celou stavbou sa vynaraju otazky ako postupovat s pracami (zatial financii nie je vela, tak momentalne su v plane len buracie prace)...
ako naplanovat niektore veci?
1, ake kurenie? (elektrina, plyn, klasicke ustredne an tuhe palivo+krb). plynova pripojka nie je...
2, zateplovat, ak ano ako?pretoze strechu a podkrovie planujem prerobit cca o 10 rokov.netusim akym sposobom by sa dala v pivnici ta zula zateplit...
podotykam, ze u nas a v nasich podmienkach aj mesiac v kuse su zimne tpeloty -25C...tuto zimu bolo tyzden v kuse -27C.
3, ci dat podlahovku do celeho domu, alebo len do kuchyne, kupelne, chodby...

dakujem za vsetky pripadne rady a dotazy...rad uvitam, pretoze skusenosti vela nemam...viac menej si chcem vsetko polozit svojpomocne (roboty sa nebojim a nehanbim) :)
na prerabanie mam cca 2-3 roky, aby som to ako tak spravil byvania schopne.
stano
Prílohy
vasil
 
Príspevky: 10
Registrovaný: Pon 10. Aug 2009 9:43:26
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: zacinam prerabat starsi RD-projekt+rady

Poslaťod esde » Uto 11. Aug 2009 10:58:05

Krok c.1:
Poriadne si premysliet novu dispoziciu. Neskor sa uz veci menia tazko (vysychaju peniaze, ubuda sil)

Krok c.2:
Rozdelit si dom na detaily a okolo kazdeho z nich si najst dost informacii napr. viewforum.php?f=28

S vasim postupom (uz mate premyslenu skladbu podlahy ale vo vela inych veci nemate este jasno) skacete z celku na detail co je "dost" draha cesta.

T.j. pribrzdit s lopatou, pritvrdit s ceruzkou a kalkulackou. Ja viem, ze ruky svrbia a na papierovacky a cmaranice nie je velka chut (nic po nich fyzicky nevidno) ale prave tie cmaranice vam usetria kopec prace a penazi.

Ak to prezeniem, ak budete mat jasno aku rurku, preco a kde date do podlahovky, ako uchytite evidencne cislo domu (nie cez fasadu), ako bude uchyteny bleskozvod (nie v EPS), kde a preco date el. rozvadzac a to vsetko budete mat nakreslene hoci aj rukou (v zosite) mozte chytit lopatu.
Ak vam to bude pripadat ako strata casu, nie je to pravda, naopak.
esde
 
Príspevky: 1226
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 18:33:16
Dal súhlas: 49 krat
Dostal súhlas: 162 krat

Re: zacinam prerabat starsi RD-projekt+rady

Poslaťod vasil » Uto 11. Aug 2009 12:38:49

hm, dispozicne som to uz tolkokrat zmenil, ze na obrazkoch je viac menej finalne riesenie az na par detailov.
ako podlahy este neviem ake budu,ale tak izolaciu+poter mozem dat. dalsie podlahy budem robit az spolu s kurenim a pokladkou podlajoveho kurenia. cmaranic bolo dost, a aj je:)
schody som si uz rozkreslil 2D aj 3D,ale stale sa mi to nejak nepozdava.
jasne,ze cmaranice nie su strata casu, spekulujem uz nad tym skoro pol roka na striedacku s lopatou a krompacom.zatial vsak boli len prace nizkorozpoctove.
teraz zacinaju tazke prace aj financne narocne, preto rozmyslam co a ako a chcem vediet a pytam sa a citam.
vasil
 
Príspevky: 10
Registrovaný: Pon 10. Aug 2009 9:43:26
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: zacinam prerabat starsi RD-projekt+rady

Poslaťod esde » Uto 11. Aug 2009 13:13:50

1. Dispozicia podla uvedenych obrazkov (doporucenia mozu byt uplne mimo misu, kedze moze byt rozny odstup od suseda, tvar pozemku, vyhlad,...)
- kuchyna s jedalnou "utopena" na severe. Skor by sa pytala do SV (alebo JV) rohu, ranne slnko do jedalne.
- obyvacka radsej do JV(alebo JZ) rohu. Tam mate to najdolezitejsie na dome, juzne slnko. Za spalnu na J by sa malo vesat :-)
navyse na juhu mate barieru voci prijmu W z juhu v tvare muru.
Spalne a detske na S
- znovu sa tu opakuje vstup do kupelne z predizby. Skuste si len na chvilu predstavit rozospate dieta ako tapka nozickami v noci po verande (zima, spina, topanky) a ide na zachod. Tam sedi na mise a na nohy mu taha z "verandy". Chuda. Aspon skuste vstup z chodby.

>planujem na tuto ipu polozit 10cm polystyrenu a zaliat to poterom cca 6cm, na ktoru pojdu drevene hranoly a drevena podlaha

Preco tak zlozito a draho?
Co tak HI (konkretne prevedenie v dalsom kroku), tepelna izolacia, poter s podlahovkou a drevena (alebo ina) podlaha? Aku funkciu ocakavate od drevenych hranolov? Ake tepelne straty vam vysli pri prechode z podlahy, kolko W?


>k tomu v tychto miestnostiach chcem dat aj na strop 5cm EPS koli docasnej izolacii, pretoze podkrovie sa bude prerabat cca o 10 rokov (zalezi od financii).
Takze planujete kombinovat vnutornu a neskor vonkajsiu izolaciu. Obe maju svoje miesto ale oba typy sa chovaju UPLNE inac a su pri kazdom type dolezite INE detaily prevedenia. Kolko W planujete, ze vyriesi uvedenych 5cm? Je to v sulade s vasou snahou o efektivitu alebo vas to len tak napadlo (JPP)?

>ci spravit klasicke s podestou, alebo zakrivene (nechce s ami ist do toho koli zlozitemu salungu).

Salung je to najmenej podstatne. Je to jednorazova zalezitost (povedzme 2-3 dni) ale chodit tam budete buducich povedzme 20 rokov (=7300 dni) pomer 1: 365, nie je o com.Ak tam bude zit aj vasa rodina, povedzme 2 + 2 potom je pomer 1:1400. Samozrejme aj preto doporucujem klasicke s podestou ale nie je to kvoli nejakemu salungu ale kvoli noham vasim a vasej rodiny. Usporiadajte si priority.

>1, ake kurenie? (elektrina, plyn, klasicke ustredne an tuhe palivo+krb).

Primarne zalezi od tepelnych strat domu, od nich sa vsetko odvija. Kolko W? Kolko z toho strecha(strop), steny, podlaha, okna, dvere, vetranie?

2. ano, ale na to pridete casom aj sam, citajte aj ine temy.

3. Do celeho
esde
 
Príspevky: 1226
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 18:33:16
Dal súhlas: 49 krat
Dostal súhlas: 162 krat

Re: zacinam prerabat starsi RD-projekt+rady

Poslaťod vasil » Uto 11. Aug 2009 13:53:04

no skusim par veci vyvratit, po pripade sa tu este viac zhodim...
dom stoji na kopci, na ktory svieti od rana do poobedia.strecha je orientovana S-J, preto viac menej z juhu nie je ziadna izba,pretoze tam svieti slnko co najmenej.najviac svieti V-JV.preto je tam nasmerovana obyvacia izba. Spalnu som tam orientoval preto, lebo s priatelkou sme sa zhodli na tom,ze ranne slnko do spalne je potrebna vec. Kazde rano je lepsie,ked svieti od 4-5 do izby (som na tom vychovany) :)
taktiez okno z kuchyne ide smerom na vychod,co aj rano umoznuje slnku tu rano svietik. Do obyvacky svieti teda slnko najviac spolu so spalnou.podotykam,ze som v planoch zabudol zakreslit to, ze z chodby na zapad bude terasa namiesto toho okna (postupne to dorabam).
z juhu mi teda slnko moc nesvieti,kedze som na kopci,kde svieti rano a na obed a v zime ked je slnko nizko,mi uz zavadzia sused o kus vyssie na svahu:(

Kupelnu som sa rozhoddol riesit tak ako je z dovodu, ze jedina nepodpivnicena miestnost je prave kupelna. vyvod z wc je niekde zakopany ani neviem kde, ale urcite nejde pivnicami...hlavne,ze funguje a odpad pride do zumpy,ktore je vedla domu.neviem si predstavit,ako by som vybijal novy odtok z wc cez zulovy zaklad, na ktoreho spodok som nedorazil ani ked som kopal trativod z tej zapadnej strany (vykopal som ho 40cm pod uroven podlahy v pivnici a stale same zuly s rozmermi 70x70x70...
kedze bude podlahovka v kupelni, zdroj tepla je akumulacny,tak predpokladam, ze v noci tam bude cca tepla podlaha, a taktiez v tej "verande" bude podlahovka s botnikom, tak by to mohlo byt v pohode.

preco zlozito podlahu?podla mojich skusenosti u suseda-pokladal drevenu podlahu na hranoly,nie priamo na poter...
10cm EPS tam chcem koli tomu,ze dole su pivnice a chcem odizolovat straty prechodom do vykurovania pivnice.

dalej tych 5cm EPS ma napadlo z viacerych dovodov: ako docasnu izolaciu (aby neslo teplo priamo pod strechu,kedze podkrovie neexistuje,ale casom bude.dalej chcem vyrovnat strop a natiahnut na tento EPS peknu sietku s omietkou-kedze terajsi strop vyzera tak,ze kedysi ho robili s 2 promile alkoholu v krvi :)
potom ked bdue podkrovie a budem robit strechu,cele sa to odizoluje pod strechou-ktora bude samozrejme nova.ale to planujem o 10 rokov. najskor to chcem spravit byvania schopne,prestahovat sa a pokracovat dalej,podla toho ako budu peniaze, ktorych momentalne je malicko.

klasicke schody s podestou chcem aj ja, ja som stale proti tocenym,ale tlak z okolia ma presvedcuje, ze tie su naj... :)naplanoval som si rovne a take chcem,preto som chcel len nejaku podporu :) su to MOJE schody a nie ich ;-)
a budem poi nich chodit ja,aj rodina :) cize 2+5=7 ludi ;-)

zateplovat sa teda bude,ale tiez casom...dovtedy daco prestudujem...dik za info a rady a odkazy.

zatim dik
vasil
 
Príspevky: 10
Registrovaný: Pon 10. Aug 2009 9:43:26
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: zacinam prerabat starsi RD-projekt+rady

Poslaťod esde » Uto 11. Aug 2009 14:50:06

Ako som napisal, vela veci zavisi od okolia, takze dufam, ze to mate zladene.
BTW>lebo s priatelkou sme sa zhodli na tom,ze ranne slnko do spalne je potrebna vec
Vy sa musite rozhodnut, ktorej izbe date slnku prednost.

>neviem si predstavit,ako by som vybijal novy odtok z wc cez zulovy zaklad,
Keby islo len o prestavy, nie je to problem. Pokial o realizaciu, tiez to nemusi byt problem, rurkovy diamat. vrtak.

>podla mojich skusenosti u suseda-pokladal drevenu podlahu na hranoly,nie priamo na poter..

To je presne to, pred cim chcem varovat. Co robi vas sused je jedna vec, co urobite vy, je vec druha. Na skladbu musite mat racionalny dovod, nie odkukavat od suseda. Ak skoci do studne, skocite aj vy? Ak si mate racionalne vybrat medzi EPS a hranolmi, ktore z toho vam prinesie vacsi efekt? Hlavne vo vasej klimatickej oblasti. Ktore z toho bude "zarabat" a ktore bude len ako prazdna vypln? Proste, sused NIE je argument. Ci uz kladny alebo zaporny.

Zatial ste neuviedli z coho mate sucasny strop (predpokladam tramy zo zaklopom), ako ho planujete premenit vhodny na obytne podkrovie, ci bude vyhovovat unosnost, atd.

Caka vas studium vsetkych dostupnych moznosti riesenia, nerozhodujte sa apriori (hovori sa tomu predsudky) ale az po zvazeni vsetkych pre a proti pre kazde riesenie. Az z toho sa "vylupne" ktorym smerom pojdete.

Pocitat pocitat pocitat, zatial ste neuviedli ziadne cisla.

V tomto case by som najskor zistil podrobne stav jednotlivych casti (napr. hlavy tramov, zaklady, drenaz, krov, ...) aspon prebehol doporucenu literaturu a az nasledne vyberal. Teraz totiz nevyberate z moznosti, ale beriete vsetko zaradom co k vam pride.
esde
 
Príspevky: 1226
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 18:33:16
Dal súhlas: 49 krat
Dostal súhlas: 162 krat

Re: zacinam prerabat starsi RD-projekt+rady

Poslaťod vasil » Uto 11. Aug 2009 15:11:03

no pravdu mate...robim co pride a ako to pride...nastudovane moc toho nemam,len odkukavam od kadekoho ako kto robil.pokial som nenasiel toto forum,vsetko s ami zdalo jednoduche a pohodove...ako citam stale viac a viac,ono to nie je take jednoduche a asi ani nebude :)
no strop je ako spodna deka-taktie deka s kolajnicovymi vystuzami a podla smerov tych kolajnic (ktore vidno na z podkrovia) su vsetky priecky viac menej nosne, kedze sa krizuju.
tie drevene hranolky chcem davat len ako podklad pod podlahu, jasne,ze EPS tam bude k tomu pod poterom,lebo neviem,ako spravit poter super rovny,aby som priamo nan mohol ulozit podlahu.
v prilohe fotos pred a po v obyvacke :)

v pivnici som skusal narezat jednu drazku diamantovym kotucom na flexke,po 15 min a kopou prachu som vyvrtal v tej zule cca 0,5mm jammku,som sa na to vyprdol a urobil ju vedla v omietke :) tak si fakt neviem predstavit ako to navrtat. o dedka co ma podobnu pivnici pred 7 rokmi chceli tak plynari navrtat malu dieru na rurku na plyn. po 4 hodinach vrtania neviem akymi vrtakmi 4 chalpi natiahli tu rurku oknom :) a to ma odradilo cokolvek robit a vrtat do zuly :)

a to podkrovie?tak nad tym som este neuvazoval...nad tym budem spekulovat v zime,ked nebude co robit...vtedy si presne navrhnem aj elektroinstalaciu,vodoinstalaciu a kurenie.taktiez aj nejaky realny druh kurenia.
po dohode s priatelkou do obyvacky a tej spalne nepojde podlahove vykurovanie.

este musim jedny dvere zamurovat v pivnici co mi zavadzaju pre schody a vrhnem sa teda na tie schody z pivnice...dufam,ze dovtedy pridem na to,ake tam chcem :) ale asi tie klasicke rovne s podestou.
ked spravim tie schody,pojdu tie dve izby s poterom a do zimy hadam pokoj. Rozmyslal som aj nad krbom,ze si do zimy kupim,ale to je uz zas o inom.
Prílohy
vasil
 
Príspevky: 10
Registrovaný: Pon 10. Aug 2009 9:43:26
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: zacinam prerabat starsi RD-projekt+rady

Poslaťod esde » Uto 11. Aug 2009 16:02:34

>lebo neviem,ako spravit poter super rovny,aby som priamo nan mohol ulozit podlahu.
Tak ako to robia tisicky inych stavebnikov po celej SR. Myslite, ze normalne kazdy dava rost kvoli krivemu poteru?

Podla uvedeneho popisu patri postup prac do temy: Takto nie.

Strop, zrejme ide o hurdiskovy strop.

Pustili ste sa najdrahsou a najpracnejsou cestou. Ste na zaciatku a preto doporucujem prestat s pracami a zacat studovat. Takto len oplieskavate kopec penazi, energie a nervov. Chyba vam par tyzdnov studia.
esde
 
Príspevky: 1226
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 18:33:16
Dal súhlas: 49 krat
Dostal súhlas: 162 krat

Re: zacinam prerabat starsi RD-projekt+rady

Poslaťod vasil » Uto 11. Aug 2009 16:14:58

no pravdu povediac,zatial som do toho vrazil len par eur...
takze zatial najdrahsie to nie je :) az na tie nervy...
hor sa teda do studovania...
vasil
 
Príspevky: 10
Registrovaný: Pon 10. Aug 2009 9:43:26
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat





Späť na Posudzovanie návrhov domov

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron