esde píše:To ale znamena, ze rozmiestnenie nabytku je dane a obmedzene na buducich povedzme 20 rokov a to dane nazorom v case lepenia vykurovacej folie. Chapem snahu o setrenie ale toto je uz z kategorie "nechci slevu zadarmo". Ak bude len na ploche 30-40%, potom to budu len vacsie radiatory v podlahe. A bude potrebna vyssia teplota prave na tych 30% plochy aby bol preneseny dany vykon.
Ad rozmiestnenie. Skuste si spocitat o kolko narastie teplota podlahovky ak ju budete mat aj pod sedackou. Zistite, ze to nie je problem. Pod foliou mate totiz peknu teplotnu zbernicu nazyvanu poter (ci uz betonovy alebo sadrovy).
ano mozno je to pravda, ale nabytok je vacsinou po obvode miestnosti, TV a sedacky niekedy nie, niekedy ano. Ak to vyrobca neodporuca tak naco riskovat. Ak bude poriadna zima a folie budu kurit rovnako, miestnost sa bude d podlahy ohrievat ale pod nabytkom (myslim ak je priamo na zemi) sa teplo bude akumulovat. priznam sa, neviem prepocitat ci dojde k prehriatiu alebo zniceniu.
tiez som spominal ze nepotrebujem folie na celu miestnost (ako na obr. v prilohe). Ak by som to tak spravil tak:
a) napr. do 30m2 dam minimalne 60W/m2 a budem mat "obrovsky predimenzovany radiator" 1800 W aj ked pre obyvacku mi postacuje 600W Pozrel som si stranky vyrobcu a pod laminat by malo ist 80W/m2
b) nevyhnem sa postaveniu nabytku nad EP
c) zaplatim 2x viac za material (rohoze, folie atd)
esde píše:Mozno vam to uslo, ale u vas tiez nepojde o suchy proces. Pouzijem fabku ako priklad (nic osobne).
Obaja budete mat izolaciu pod poterom a poter, v tom nebude ziaden rozdiel. Fabka vsak povedzme zaleje do poteru hadice a ma poter + kurenie. Vy tiez urobite poter a potom polozite vykurovaciu foliu. Niekde tam nevidim usporu casu ani vylucenie mokrych procesov. Dokonca vam to bude trvat minimalne o uvedeny 1 den dlhsie ako fabke. Niekde mate v uvahach chybu alebo ste to napisali inac ako ste to mysleli.
ano ospravedlnujem sa, zabudol som na roznasaciu vrstvu nad EPS, mate pravdu.

Pozabudol som ze tam nieco musi byt. Pre nazornost prikladam tiez jeden obrazok z tzb-info.
[code="esde"] Ad ucinnost. Ak uvadzate ucinnost 98%, potom urcite budete vediet kde sa "stratia" tie 2% a v akej forme. Pozor, moze to byt narocne, myslim emocionalne. Rovnako je to s vodnou. Jedine straty, ktore sa nedostanu do podlahy su straty obehoveho cerpadla. Ale aj tieto straty sa "stratia" v dome, tym ze ho vykuruju.
[/code]
ucinnost mam odtial
http://stavba.tzb-info.cz/t.py?t=16&i=269&energie_gj=126.8mozno som to ja zle pochopil ale rozne kurenie rozna ucinnost. Ano, zakon energie plati ale su tam pravdepodobne nejake straty. Napr. kondenzacny kotol ma 106% - mne to trosku pripada ako perpetum mobile - ked viac energie vyrobi ako prijme.
esde píše: Jediny dlhodoby rozdiel medzi el. a vodnou (ktora bude napajana tiez elektrinou) je s buducej slobode volby tepelneho zdroja. Do kablov sa blbo pcha teplo z TC, solaru, pece, ... bozonoveho generatora (vymyslel som si). Pri vodnej to nie je problem. Jediny rozdiel je v pociatocnej cene ale, ako tu uz presakuje asi cez 2 strany, ani to nemusi byt az tak celkom pravda. T.j. neuzatvarat sa pred jednym alebo druhym sposobom ale ujasnit si svoj pohlad do buducnosti, prepocitat obe varianty a podla toho sa rozhodnut.

)) toto je oblubeny argument ludi co davaju podlahovku. Ano neberiem im to, ale sami nevieme co bude o 20-30 rokov. Teraz mame FV panely s ucinnostou chabych 16%, potom mozno bude mozne dosuahnut aj 50 a viac. Kazdu NED alebo PD bude sebestacny. Pred 20-30 rokmi by to u nas nikoho nenapadlo ze su vobec nejake PD. A mozno vas bozonovy generator bude vyrabat el. energiu kombinovanu zo slnka, vetra alebo spodnej a povrchovej vody

Majo 2 píše: caki , ešte to trochu predimenzuj, z el. sa kúri 20 max. hodín denne, samozrejme dá sa aj 24, novostavba vyžaduje tiež viac kúrenia, pokiaľ bude doma niekto chorý a bude chcieť o stupeň viac dlho sa načaká, obyčajný sušiak prádla zhltne veľa energie.
ak to mam brat ako odporucanie tak si to preratam, zas pustit do domu s TS 3kW zdroje tepla s 5-6 kW. Nie je to uz zbytocne vela?
predpokladám že tie tepelné straty sú počítané poriadne a nie obálkovou metódou.
ano skusal som PHVP, tzb-info aj Forfox Univentu - vychadza to +- 5%. Ale menil som dispoziciu tak to budem musiet upravit

PHVP je sice obalkova ale snazil som sa prisposobit rozmery aby to co najviac sedelo v plochach.