Vykurovanie RD s nizkymi stratami

Re: elektricke podlahove kurenie (topne kable) a koberce

Poslaťod mPeto » Str 03. Feb 2010 22:54:27

Ej toto sa ale dobre cita, v celku to dava optimizmus, ze da sa aj lacnejsie. Dnes som mal tep 200/s ked som otvoril ponuku na podlahovku, plocha cca 150 m, trubky PE-RT vr. cem. poteru 7300 €. pri PB 7950 € a to som pytal listy nie systemovu dosku. Je to sice "na kluc" ale ked uz sme to s polovickou dotiahli po kurenie, urobime aj to lebo inak :dash
mPeto

Dal súhlas: 5 krat
Dostal súhlas: 14 krat

Poslaťod Andrej » Str 03. Feb 2010 23:22:10

Majo 2 píše:Ludo oživil si vo mne starú myšlienku,to znamená el. podlahovka a pre istotu si aj naťahať rúrky.
v konečnom dôsledku by to nevyšlo viac ako el. kotol.
keď príde čas na TČ, tak by som bol pripravený,1 až 3 stykače by som využil potom tu a pokiaľ ten čas nie je a možno ani nikdy nebude tak by som si užíval spoluprácu káblov, termostatov a krbu.
a možno termostaty by som potom využil pri riadení vod. podlahovky , ktorá pokiaľ je riadená iba jedným centrálnym termostatom tak dosť znemožňuje používanie krbu.
a viem o viacerých domoch kde z tohto dôvodu krb cez zimu nepoužívajú, iba na jeseň a jar.
pokiaľ sa vyjadríte že to je blbosť tak to budem rešpektovať. :kill

Podla mna to vobec nieje zly napad. Teda pokial tie kable nejako nebudu vadit tym trubkam od podlahovky.
Andrej

Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Poslaťod MartinH » Štv 04. Feb 2010 0:08:07

Majo 2 píše:Ludo oživil si vo mne starú myšlienku,to znamená el. podlahovka a pre istotu si aj naťahať rúrky.

Jeden system ma nizke pociatocne naklady a drahu prevadzku. Druhy system je na tom presne naopak. Obidva spolu su priprava na zmenu kurzu o 180 stupnov. Co by sa v buducnosti muselo stat, aby to odovodnilo taky kotrmelec ?
Obrázok užívateľa
MartinH

Dal súhlas: 20 krat
Dostal súhlas: 56 krat

Poslaťod MiroM » Štv 04. Feb 2010 7:51:09

fabka2004 píše:
MiroM píše:Nechcem ta odhovarat, ale si uz 100%-ne rozhodnuty pre lektricke kable? Urcite si zvazoval za aj proti, ale aj tak sa pytam. Tie koberce budu celoplosne, polozene priamo na potery? Alebo budu len lokalne polozene na laminatovej podlahe?

2 MiroM:
Cenova ponuka na kompletne kurenie formou kablov sa pohybuje okolo 1.100€ (vratane 8 termostatov),
a to je len prva ponuka, urcite este ponuky rozposlem ...
investicne naklady su velmi nizke a navyse kurenie v dobre izolovanom dome nieje dolezite,
spotreba elektr na TUV bude riadny zrut (v porovnani s kurenim) ...
tepelne straty vypoctom su pod 2kW ...
investicia do vodnej podlahovky pri danych cenovych rozdieloch sa mi nevyplati,
cenu na vodnu podlahovku neviem dostat bnizsie ako pod 3.300€ (co je trojnasobok)
jedina vyhoda (a to dost podstatna) je moznost volby zdroja tepla pri vodnej podlh
(TC, plyn, peletky a pod ...)
tazko povedat co bude „optimalne“ ako zdroj tepla povedzme o 25r,
na druhej strane staviam na uver takze investicne naklady a prevadzkove naklady su pre mna prim,
a ked ich porovnam pri tepelnej strate do 2kW tak vychadzaju topne kable lepsie ....

Asi si ma zle pochopil, ja ta odhovaram od podlahovky ako takej, v tvojom pripade teda od kablov. Predpokladam, ze ta do podlahoveho kurenia dotlacila manzelka. Predstavovala si, ako sa bude s detmi hrat na tepluckej podlahe. Ale aby nebola sklamana. Uz sme tu na tomto fore o tom diskutovali(neviem, ci si sa tam zapojil aj ty), podlaha bude pri takych nizkych tepelnych stratach viacej vypnuta ako zapnuta. Ak aj bude zapnuta, dlazba nebude nejako vyrazne tepla.
Najnizsie pociatocne naklady budu mat priamovyhrevne telesa. Existuju dnes celkom pekne dizajnove kusky. Do izieb by som dal 300W priamovyhrevne telesa, do vacsich izieb ako obyvacka silnejsi nejaky 500-700W. Tie priamovyhrevne telesa sa daju regulovat hromadne a samozrejme aj lokalne(co je vyhodnejsie pre dosiahnutie rozdielnych teplot). Do kupelni si mozes dat vykurovacie rohoze- teplu dlazbu, pripadne elektricky rebrik.
Ja by som isiel tymto smerom.

A ak silou mocou chces podlahove kurenie, tak potom urcite teplovodne(dovody vies). Ako tu niekto pisal, svojpomocne sa do da zvladnut za ovela mensie peniaze, ako si mal ponuky. Rurky su lacne a jeden rozdelovac cenu az tak nenavysi.
Obrázok užívateľa
MiroM

Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 108 krat

Poslaťod MiroM » Štv 04. Feb 2010 7:52:59

MartinH píše:

Jeden system ma nizke pociatocne naklady a drahu prevadzku. Druhy system je na tom presne naopak. Obidva spolu su priprava na zmenu kurzu o 180 stupnov. Co by sa v buducnosti muselo stat, aby to odovodnilo taky kotrmelec ?

Toto je podla mna scestne. Ak uz su natiahnute teplovodne rurky, aky budu mat vyznam elektricke kable? Jedinou vyhodou kablov su nizke pociatocne naklady, ale tie su uz v kybli, kedze zainvestujes aj do teplovodnej podlahovky.

S týmto príspevkom autora MiroM súhlasil:  esde
Obrázok užívateľa
MiroM

Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 108 krat

Poslaťod esde » Štv 04. Feb 2010 10:20:46

Pri danych podmienkach a dalsich obmedzeniach(peniaze), ktore presne nepozname, nie je rozhodovanie pre fabku lahke, to chapeme. Sam vie vsetky plusy aj minusy oboch rieseni.

Jeden z dalsich nastrelov:
- instalovat do podlahy pripravu na podlahovku. T.j. budu to len naklady na hadicu, prichytky a skrinku pre rozdelovac. Vsetko ostatne bude v buducnosti, ked prejde na vodnu podlahovku. Tym sa znizia naklady na podlahovku, tie ponuky su naozaj financne od veci. Pozor, aspon na cas si musite pozicat rozvadzac na natlakovanie hadice pocas prac na poteroch, potom ho uz mozte vratit.
- na kurenie sa pouziju tie najlacnejsie el. telesa, schvalne napr. z bazaru. Dovodom je motivacia. Pri krasnych novych dizajnovo zvladnutych by nezostala motivacia na postupne dokoncenie podlahovky :-).

T.j. prvych par sezon by sa v dome kurilo el. telesami, doslova za par supov. Po malej pauze na oddych po vystavbe domu bude cas na dokoncenie a zaroven bude kde byvat(=menej stresu).

El. podlahovka pri malych stratach je z investicneho hladiska naozaj astronomia, alebo povedane inac, ide o najdrahsie kable v dome. Aj ked sa to nezda.

S regulaciou si nie je nutne robit starosti. Nastavenie termostatov na telesach bude trvat max. par dni v prvej sezone. K tomu max. casove hodiny, ak bude velka nuda.
esde

Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 84 krat

Poslaťod boro » Štv 04. Feb 2010 14:15:26

Tym cenám za podlahovku celkom nerozumiem. Pri 2 kW stratách by mohli bohato stačiť aj rozostupy 30 cm, t.j. 350 m trubky za 300 euro, spony za 30 euro, rozdeľovač za 150 euro, bižutéria za 20 euro. Oproti káblom stále zostáva 600 euro na zdroj tepla (elektrokotol?).

Montáž svojpomocne (odhadujem to na dva-tri dni pre dvoch ľudí čo to robia prvý krát v živote), alebo firma (max. 60 hod x ??? euro).

EPS ani anhydrid/betón poter do ceny nerátam, ten treba dať aj pri vykurovacích kábloch.

Ak ide o cenu investície, tak pri týchto stratách by som alternatívu hľadal skôr v lokálnych konvektoroch, možno v kombinácii s krbovou vložkou/pieckou (aj pri kúpe dreva z Baumaxu je to najlacnejší zdroj tepla, len treba mať k tomu sklony :).

S týmto príspevkom autora boro súhlasil:  Ludo
boro

Dal súhlas: 18 krat
Dostal súhlas: 17 krat

Poslaťod bobco » Štv 04. Feb 2010 22:37:46

boro píše: Pri 2 kW stratách by mohli bohato stačiť aj rozostupy 30 cm, t.j. 350 m trubky

sorry za vytrhnutie z kontextu, ale mať "teplejšie" prívodné rúrky od seba 60 cm :roll: Aby potom bosou nohou presne neurčoval polohu trubiek. Je pravdou, že aj takáto podlahovka zabezpečí teplo v dome, ale podľa mna je to nekomfortné ( raz som sa s tým stretol ). Samozrejme, že bude závisieť od delta T prívodu a spiatočky.
Obrázok užívateľa
bobco

Dal súhlas: 8 krat
Dostal súhlas: 18 krat

Poslaťod fabka2004 » Štv 04. Feb 2010 22:57:16

dakujem vsetkym za prispevky,

pri TS pod 2kW podlaha tepla na dotyk nebude, tajkze toto nieje dovod preco podlahovka,
dovod preco podlahovka je cisto prozaicky, nezavadzaju vykurovacie telesa
a z financneho hladiska som rozmyslal nad elktr kablami, ale na zaklade tejto diskusie a Vasich prispevkoch
si dostudujem vodnu podlahovku a skusim si ju nacenit aby sonm vedel ci to co pisete je realne dosiahnut

inac prozaicka otazka k vodnej podlahovke, ma zmysel pri TS pod 2kW uvazovat nad tym ze casom
povedzme o 25r ju budem vediet aj inac napajat ako elektrokotlom?
teda myslim napr TČ a pod ... pretoze si myslim ze TČ nebude take vyhodne ani o 25r,
a investovat povedzme 2.500€ do TČ nebude navratne pri takych stratach,
to by museli dramaticky vyskocit ceny energii, a ked vyskocia tak pre vsetkych,
investicia do vodnej podlahovky je investicia do budcnosti ohladne moznosti volby zmeny volby vykurovacieho media,
plyn voci elektr nebude tak vyhodny aby sa to pre velmi dobre zateplene domy oplatilo,
preco to pisem? ... nahlas premyslam nad tym ze za co mozem v budcnosti vymenit elektrokotol,
elbo podlahovka ako taka (a ak uz tak radsej vodna o tom bez debat) sa v dobre izolovanom dome vlastne nevyplati vobec,
jedine ak to berieme ako nechanie otvorenej moznosti zmene volby vykurovacieho zdroja
fabka2004

Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 30 krat

Poslaťod fabka2004 » Štv 04. Feb 2010 23:01:28

bobco píše:
boro píše: Pri 2 kW stratách by mohli bohato stačiť aj rozostupy 30 cm, t.j. 350 m trubky

sorry za vytrhnutie z kontextu, ale mať "teplejšie" prívodné rúrky od seba 60 cm :roll: Aby potom bosou nohou presne neurčoval polohu trubiek. Je pravdou, že aj takáto podlahovka zabezpečí teplo v dome, ale podľa mna je to nekomfortné ( raz som sa s tým stretol ). Samozrejme, že bude závisieť od delta T prívodu a spiatočky.

ak uz vodnu podlahovku tak rurky co najhustejsie (z dovodu aby pripadne TC pracovalo na co najnizsiu teplotu) a na druhej strane co najriedsie aby nebola vysoka tlakova strata a nizka vstupna investicia ....

PS: rurky 30cm od seba vo velmi dobre izolovanom dome su OK z tohto uhla pohladu, lebo diskomfort nieje mozny, ine je to v pripade bezneho standardu, tam je to diskomfortne, pretoze je citit rozdiel teplot ... velkost rozostupov je dany kompromisom spomenutym vyssie ... vidim to niekde na 15cm ...
fabka2004

Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 30 krat

Poslaťod boro » Štv 04. Feb 2010 23:18:24

fabka2004 píše:

ak uz vodnu podlahovku tak rurky co najhustejsie (z dovodu aby pripadne TC pracovalo na co najnizsiu teplotu) a na druhej strane co najriedsie aby nebola vysoka tlakova strata a nizka vstupna investicia ....

Čo sa týka rozostupu: Pozrel som do tabuľky, našiel najnižšiu uvádzanú teplotu vody (35 oC) a hľadal výkon primeraný uvádzaným stratám. Aj pri najväčšom rozostupe (30 cm) a drevených parketách to vychádzalo na 33 W/m2. Takže je tam stále veľká rezerva aj pre prípadné ďalšie znižovanie teploty vody. Tlakových strát by som sa tiež nebál, bežné čerpadlo musí zvládnuť aj pol kilometra trubiek.
boro

Dal súhlas: 18 krat
Dostal súhlas: 17 krat

Poslaťod Majo 2 » Štv 04. Feb 2010 23:33:56

fabka2004 pomeru cien elektriny a plynu v budúcnosti sa až tak nebojím ale skôr predstavy že o pár desaťročí energia na kúrenie bude tak drahá pre bežný rozpočet domácnosti že použitie TČ bude veľká finančná výhoda oproti kúreniu plynom a oproti káblom duplovane.
myslím domy typu NED , kde TČ bude mať návratnosť pár rokov a niektoré aj dnes stavané domy budú energeticky nezvládnuteľné.
teda mňa by to ani toľko netrápilo, ale čo deti ?
Majo 2

Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 6 krat

Poslaťod esde » Pia 05. Feb 2010 9:09:30

>ma zmysel pri TS pod 2kW uvazovat nad tym ze casom
povedzme o 25r ju budem vediet aj inac napajat ako elektrokotlom?

Ano.

>2.500€ do TČ nebude navratne pri takych stratach,

Uz v sucasnosti nestoji TC pre 2kW viac ako povedzme 400 - 600 E. Samozrejme, vyzaduje to vzdat sa gaucingu.

>to by museli dramaticky vyskocit ceny energii, a ked vyskocia tak pre vsetkych,

Pochybujem, ze by vam to pomohlo :-). Jedine ako psychologicka utecha.

Celkovo, ponuky firiem nebrat ako nejaku referenciu. Na ziskanie referencnych cien je vhodne zratat naklady na material, odhadnut narocnost prac. To su naklady. Zbytok je odhad firiem, co znesu zakaznici. A ti toho, ako vidim, znesu hodne.
esde

Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 84 krat

Poslaťod Ludo » Pia 05. Feb 2010 10:05:44

je to tak s firmami
presne ako s certifikovaným zateplením od certifikovanej firmy s certifikovaným systémom - na takéto zateplenie sa vacsina z vas vykaslala
a spravili ste si to sami, či nejaka partia z vami nakupeneho, kvalitneho ale lacneho materialu
presne tak to je aj s podlahovkou
Ludo

Dal súhlas: 26 krat
Dostal súhlas: 26 krat

Poslaťod opus » Sob 06. Feb 2010 19:53:52

ak sa mozem vratit k teme, vobec nikto neuvazuje o podpore kurenia zo solaru? dufajme ze v blizkej buducnosti bude solar lacnejsi a navratnost bude realnejsia,
a pri elektrickej podlahovke sa solar asi neda pouzit :?
opus

Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 1 krat

PredchádzajúciĎalší

Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

• Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia