Majo 2 píše:Ludo oživil si vo mne starú myšlienku,to znamená el. podlahovka a pre istotu si aj naťahať rúrky.
v konečnom dôsledku by to nevyšlo viac ako el. kotol.
keď príde čas na TČ, tak by som bol pripravený,1 až 3 stykače by som využil potom tu a pokiaľ ten čas nie je a možno ani nikdy nebude tak by som si užíval spoluprácu káblov, termostatov a krbu.
a možno termostaty by som potom využil pri riadení vod. podlahovky , ktorá pokiaľ je riadená iba jedným centrálnym termostatom tak dosť znemožňuje používanie krbu.
a viem o viacerých domoch kde z tohto dôvodu krb cez zimu nepoužívajú, iba na jeseň a jar.
pokiaľ sa vyjadríte že to je blbosť tak to budem rešpektovať.
Majo 2 píše:Ludo oživil si vo mne starú myšlienku,to znamená el. podlahovka a pre istotu si aj naťahať rúrky.
fabka2004 píše:MiroM píše:Nechcem ta odhovarat, ale si uz 100%-ne rozhodnuty pre lektricke kable? Urcite si zvazoval za aj proti, ale aj tak sa pytam. Tie koberce budu celoplosne, polozene priamo na potery? Alebo budu len lokalne polozene na laminatovej podlahe?
2 MiroM:
Cenova ponuka na kompletne kurenie formou kablov sa pohybuje okolo 1.100€ (vratane 8 termostatov),
a to je len prva ponuka, urcite este ponuky rozposlem ...
investicne naklady su velmi nizke a navyse kurenie v dobre izolovanom dome nieje dolezite,
spotreba elektr na TUV bude riadny zrut (v porovnani s kurenim) ...
tepelne straty vypoctom su pod 2kW ...
investicia do vodnej podlahovky pri danych cenovych rozdieloch sa mi nevyplati,
cenu na vodnu podlahovku neviem dostat bnizsie ako pod 3.300€ (co je trojnasobok)
jedina vyhoda (a to dost podstatna) je moznost volby zdroja tepla pri vodnej podlh
(TC, plyn, peletky a pod ...)
tazko povedat co bude „optimalne“ ako zdroj tepla povedzme o 25r,
na druhej strane staviam na uver takze investicne naklady a prevadzkove naklady su pre mna prim,
a ked ich porovnam pri tepelnej strate do 2kW tak vychadzaju topne kable lepsie ....
MartinH píše:Majo 2 píše:Ludo oživil si vo mne starú myšlienku,to znamená el. podlahovka a pre istotu si aj naťahať rúrky.
Jeden system ma nizke pociatocne naklady a drahu prevadzku. Druhy system je na tom presne naopak. Obidva spolu su priprava na zmenu kurzu o 180 stupnov. Co by sa v buducnosti muselo stat, aby to odovodnilo taky kotrmelec ?
boro píše: Pri 2 kW stratách by mohli bohato stačiť aj rozostupy 30 cm, t.j. 350 m trubky
bobco píše:boro píše: Pri 2 kW stratách by mohli bohato stačiť aj rozostupy 30 cm, t.j. 350 m trubky
sorry za vytrhnutie z kontextu, ale mať "teplejšie" prívodné rúrky od seba 60 cmAby potom bosou nohou presne neurčoval polohu trubiek. Je pravdou, že aj takáto podlahovka zabezpečí teplo v dome, ale podľa mna je to nekomfortné ( raz som sa s tým stretol ). Samozrejme, že bude závisieť od delta T prívodu a spiatočky.
fabka2004 píše:boro píše: Pri 2 kW stratách by mohli bohato stačiť aj rozostupy 30 cm, t.j. 350 m trubky
ak uz vodnu podlahovku tak rurky co najhustejsie (z dovodu aby pripadne TC pracovalo na co najnizsiu teplotu) a na druhej strane co najriedsie aby nebola vysoka tlakova strata a nizka vstupna investicia ....
Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia