Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Re: Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Poslaťod MartinH » Uto 09. Apr 2013 16:11:58

nový prispivateľ píše:Môžem na vnútornú stenu šachty použiť kryštalickú hydroizoláciu?


Poznám len jeden typ, robil som s ním aj prakticky ale len drobnú preventívnu izoláciu proti vzlínaniu. Je to len pre betón. Je šachta betónová?

Pred nanesením treba narušiť povrch drôtenou kefou alebo kyselinou, čo môže byť problematické, ak v šachte už sú rozvody a technológie.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3726
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 205 krat
Dostal súhlas: 305 krat




Re: Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Poslaťod nový prispivateľ » Uto 09. Apr 2013 16:46:17

MartinH píše:
nový prispivateľ píše:Môžem na vnútornú stenu šachty použiť kryštalickú hydroizoláciu?


Poznám len jeden typ, robil som s ním aj prakticky ale len drobnú preventívnu izoláciu proti vzlínaniu. Je to len pre betón. Je šachta betónová?

Pred nanesením treba narušiť povrch drôtenou kefou alebo kyselinou, čo môže byť problematické, ak v šachte už sú rozvody a technológie.


Šachta je robená z DT. Tou kefou by to určite šlo.
Ide mi o to, či zásah môže byť zvnútra alebo musí byť zvonku (odkopanie...)
nový prispivateľ
 
Príspevky: 171
Obrázky: 1
Registrovaný: Sob 06. Dec 2008 22:59:58
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Poslaťod MartinH » Uto 09. Apr 2013 16:50:49

nový prispivateľ píše:Šachta je robená z DT. Tou kefou by to určite šlo.
Ide mi o to, či zásah môže byť zvnútra alebo musí byť zvonku (odkopanie...)


Zvnútra. Kryštalická izolácia je drahá a používa sa práve v takýchto prípadoch, keď sa inak nedalo alebo sa zabudlo, či nepodarilo.

http://www.hydrostop.sk/co-je-xypex

Otázka je, či to pomôže, teda či je hlavný problém presakujúca voda.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3726
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 205 krat
Dostal súhlas: 305 krat

Re: Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Poslaťod nový prispivateľ » Uto 09. Apr 2013 23:51:07

MartinH píše:
nový prispivateľ píše:Šachta je robená z DT. Tou kefou by to určite šlo.
Ide mi o to, či zásah môže byť zvnútra alebo musí byť zvonku (odkopanie...)


Zvnútra. Kryštalická izolácia je drahá a používa sa práve v takýchto prípadoch, keď sa inak nedalo alebo sa zabudlo, či nepodarilo.

http://www.hydrostop.sk/co-je-xypex

Otázka je, či to pomôže, teda či je hlavný problém presakujúca voda.


Určite môžem vylúčiť spodnú vodu - tá je v hĺbke cca 5m.
nový prispivateľ
 
Príspevky: 171
Obrázky: 1
Registrovaný: Sob 06. Dec 2008 22:59:58
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Poslaťod Technik EZ » Ned 02. Jún 2013 16:24:40

Dobrý Deň.

Už ste si to vyriešili problém "Vyhadzuje ističe - prosím o radu" ?

Otázka:

"Zostáva ešte jedna záhada: ak elektrikár doobeda kontroloval kábel, ktorý vyhlásil za bezchybný, prečo ten kábel vyrážal istič (skratoval)?"

Odpoveď: - Vlhkosť! (môže byť spôsobené chybou izolačného stavu kábla!)

1. Máte elektro projekt na RD?
2. Máte na tú Vašu el. inštaláciu, vydanú aj platnú revíznu správu?

Ako spomínal užívateľ p."kriloter" - jedná sa o skrat, ale ak sa vám to nevyhadzuje stále (keby ste mali 100% priamy skrat, v takomto prípade ani nezapnete HL istič!) znamená to že, tento poruchový stav pravdepodobne spôsobuje vlhkosť!

Logicky vyplýva:

1. pravdepodobne na 99% mate poškodený kábel. -porušený izolačný stav kábla! (spôsobený asi s kopaním, alebo neodborná montáž el. zariadení: rozvádzačov).

2. alebo do rozvádzačov niekde sa Vám dostane vlhkosť! (nedobré tesnenie)

Premeraním izolačného stavu kábla ľahko zistíte kde je problém!!!! ;)

Skontrolujte si:

1. Vypnúť el. prúd! - HL vyp. pri hodinách!

2. Vizuálny stav podružných rozvádzačov: spojov, tesnení, korózie.

3. Premerať si izolačný stav káblov! - obyčajnou skúšačkou sa to nedá! (Doporučujem Vám vyhľadať si revízneho technika alebo elektrotechnika s vybavením: meracím prístrojom pre meranie izolačného stavu napr (združení merací prístroj UNIMER 09 a pod.)

P.s.

1. Následne Vám doporučujem si dať aj skontrolovať selektivitu obvodov (ističov)!

2. Prvý príspevok! Chyba čo som si všimol: istič zásuviek 220 V (10A) --- istič zásuviek 230V (predtým 220V) je istení podľa aktuálnych právnych predpisov a STN noriem 16A/B (kábel: cyky 3x2,5), Istenie 10A sa používa pre svetelné obvody (kábel: cyky 3x1,5)

3. citujem Vás "potom prišiel elektrikár ktorý to celé počas stavby zapájal. taktiež kontroval napätie v garáži /O.K/ potom odpojil prívodný kábel v šachte a zaizoloval ho.čakal 2 hod nič sa nestalo tak odišiel."

Znamená to že ten Váš elektrikár nemá dostatočné vybavenie pre meranie izolačného stavu! Lebo ak by vlastnil takýto merací prístroj určite by nečakal 2 hod, že čo sa stane! Skúsený kvalifikovaný elektrotechnik vždy meria a preveruje!

Inakšie s tým meracím prístrojom čo som si spomínal dá sa vyskúšať aj funkčnosť prúdových chráničov atď.!

V prípade otázok ma neváhajte kontaktovať s Pozdravom: Technik EZ
Obrázok užívateľa
Technik EZ
 
Príspevky: 3
Registrovaný: Ned 02. Jún 2013 14:03:04
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Poslaťod MartinH » Ned 02. Jún 2013 21:19:59

Technik EZ píše:2. Prvý príspevok! Chyba čo som si všimol: istič zásuviek 220 V (10A) --- istič zásuviek 230V (predtým 220V) je istení podľa aktuálnych právnych predpisov a STN noriem 16A/B (kábel: cyky 3x2,5), Istenie 10A sa používa pre svetelné obvody (kábel: cyky 3x1,5)


Považujete za chybu ak dá niekto (zámerne, nie omylom) istič 10 miesto 16A?
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3726
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 205 krat
Dostal súhlas: 305 krat

Re: Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Poslaťod tienik » Ned 02. Jún 2013 23:07:55

MartinH píše:
Technik EZ píše:2. Prvý príspevok! Chyba čo som si všimol: istič zásuviek 220 V (10A) --- istič zásuviek 230V (predtým 220V) je istení podľa aktuálnych právnych predpisov a STN noriem 16A/B (kábel: cyky 3x2,5), Istenie 10A sa používa pre svetelné obvody (kábel: cyky 3x1,5)


Považujete za chybu ak dá niekto (zámerne, nie omylom) istič 10 miesto 16A?



NIe, nie je mi znama stat normy co by taketo cosi prikazova - odhliadnuc od skutocnosti ze je to logicka blbost.
A v principe je dost odvazne pridavat sem taketo zasadove vyhlasenia ako uzivatel TechnikEZ a tu normu zjavne ani nemat precitanu :-)
16A je maximalne istenie jedneho zasuvkoveho obvodu v ranci RD, opakujem maximalne, nikde nie je povedane ze to nemoze byt menej.

Z praktickej stranky to vyuzivam, ked niekde davam zasuvku mimo chranica (podla normy mozem, ak nie je urcena na vseobecne pouzitie - ja ju davam napriklad na vyhradne pripojenie chladnicky)
no ale ako zabezpecit, aby potom vsetko co "vyhadzuje chranic" neslo prave na nu? Tak tam dam istic, 4 - 6A a je to, chladnicke to staci, ale kadejake stare varice a ohrievace (90% veci co je za padajucimi chranicmi) to spolahlivo zhodia dole. Takze zasuvka potom je len a len pre chladnicku.
tienik
 
Príspevky: 2254
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 257 krat

Re: Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Poslaťod kriloter » Pon 03. Jún 2013 9:45:14

"1. Následne Vám doporučujem si dať aj skontrolovať selektivitu obvodov (ističov)!"

ako?
kriloter
 
Príspevky: 625
Registrovaný: Str 11. Jan 2012 16:36:30
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 10 krat

Re: Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Poslaťod Technik EZ » Pon 03. Jún 2013 19:15:28

Považujete za chybu ak dá niekto (zámerne, nie omylom) istič 10 miesto 16A?

- Keď je to zámerne, to nie, ale zvyčajne sa to nerobí ;) horší prípad by bolo keby dal na cyky 3x1,5 istenie 16A!!!!!!!!!

Selektivita: Skúsený elektrikár to už vie.

- napr. pozrieť si hlavný istič či je napr. B25, následne prekontrolovať priemer káblov, prepojov (pri novších rozv. je použ. s pomocou prepoj. lištou, pri starších rozv. zvykli byť prepoje robené s drôtikmi napr. s priemerom 10mm na toto som si myslel) a potom nainštalovať ostatné modulárne doplnky ;) - dbajte bacha nato aby sa nestalo, napr. 1,5 med istíte s ističmi 16A!
Obrázok užívateľa
Technik EZ
 
Príspevky: 3
Registrovaný: Ned 02. Jún 2013 14:03:04
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Poslaťod MartinH » Pon 03. Jún 2013 21:27:41

Technik EZ píše:Považujete za chybu ak dá niekto (zámerne, nie omylom) istič 10 miesto 16A?

- Keď je to zámerne, to nie, ale zvyčajne sa to nerobí ;)

Nebolo potom predcasne to oznacit za chybu, ked to chyba nemusi byt?

Technik EZ píše:Selektivita: Skúsený elektrikár to už vie.

- napr. pozrieť si hlavný istič či je napr. B25, následne prekontrolovať priemer káblov, prepojov (pri novších rozv. je použ. s pomocou prepoj. lištou, pri starších rozv. zvykli byť prepoje robené s drôtikmi napr. s priemerom 10mm na toto som si myslel) a potom nainštalovať ostatné modulárne doplnky ;) - dbajte bacha nato aby sa nestalo, napr. 1,5 med istíte s ističmi 16A!


Toto veru nie je selektivita.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3726
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 205 krat
Dostal súhlas: 305 krat

Re: Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Poslaťod tienik » Uto 04. Jún 2013 9:30:24

Technik EZ píše:Považujete za chybu ak dá niekto (zámerne, nie omylom) istič 10 miesto 16A?

- Keď je to zámerne, to nie, ale zvyčajne sa to nerobí ;) horší prípad by bolo keby dal na cyky 3x1,5 istenie 16A!!!!!!!!!

Selektivita: Skúsený elektrikár to už vie.

- napr. pozrieť si hlavný istič či je napr. B25, následne prekontrolovať priemer káblov, prepojov (pri novších rozv. je použ. s pomocou prepoj. lištou, pri starších rozv. zvykli byť prepoje robené s drôtikmi napr. s priemerom 10mm na toto som si myslel) a potom nainštalovať ostatné modulárne doplnky ;) - dbajte bacha nato aby sa nestalo, napr. 1,5 med istíte s ističmi 16A!



pocuvaj, neviem coto si fakt "technik", ale z nasho "tabora" zjavne nebudes.
Len tak opat pre info - aby sme boly presny. Prepojovaci vodic CY 1x1.5 (ludovo povedane izolovany drat 1apolka) mozem vo vzduchu istit na 23A - vid katalogove udaje vyrobocov.
Ine je to pri kabli samozrejme, ale pises o drote, tak skus dodrzat presnost.
Ina vec je, ze norma pre instalcie uvadza dve minima - svetelny okruh min 3x1.5 zasuvkovy 3x2,5, to az tak prudko z prudom nesuvisi, skor ide o mechanicku odolnost a impedanciu vypinacej slucky.
Len pre info, kabel CYKY 3x1.5 v idealnom pripade viem zatazit az 17A a kabel CYKY 3x2.5 az 24A. Samozrejme, ked zvazim vsetky okolnosti a som si isty ze je to OK.

No a nakoniec, sam sa rad pridem pozret na to ako robis prepoje v rozvadzaci "drotikmi" priemeru 10 mm :-)

A posledny uz vyssie spominany fakt - to co si popisal, fakt selektivita nie je. Je to dymenzovanie na povolenu prudovu zataz - ale to je uplne ina "disciplina" aj ked tiezt potrebna.
tienik
 
Príspevky: 2254
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 257 krat

Re: Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Poslaťod nový prispivateľ » Sob 26. Júl 2014 13:55:32

Ahojte! Ako to celé skončilo?
Spolu so švagrom sme chceli z chráničky vytiahnúť kábel, ktorý spája dom s bazénovou šachtou (pri dome sme ho prerezali). Aké však bolo naše prekvapenie, keď sme ho povytiahli o cca 5cm a zistili sme, že nejaký šikovný elektrikár pri odrezaní nadbytočného kábla načal kábel, ktorý po 6 rokoch začal vyhadzovať istič.
Položili sme nový kábel a skrinku sme dali z bazénovej šachty na plot.
nový prispivateľ
 
Príspevky: 171
Obrázky: 1
Registrovaný: Sob 06. Dec 2008 22:59:58
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Poslaťod tienik » Str 30. Júl 2014 11:50:01

nový prispivateľ píše:Ahojte! Ako to celé skončilo?
Spolu so švagrom sme chceli z chráničky vytiahnúť kábel, ktorý spája dom s bazénovou šachtou (pri dome sme ho prerezali). Aké však bolo naše prekvapenie, keď sme ho povytiahli o cca 5cm a zistili sme, že nejaký šikovný elektrikár pri odrezaní nadbytočného kábla načal kábel, ktorý po 6 rokoch začal vyhadzovať istič.
Položili sme nový kábel a skrinku sme dali z bazénovej šachty na plot.


poprosim v takychto prispevkoch pisat "elektrikar" v uvodzovkach, lebo takyto clovek s nami fakt nic spolocne nema :-)
tienik
 
Príspevky: 2254
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 257 krat

Re: Vyhadzuje ističe - prosím o radu

Poslaťod nový prispivateľ » Str 30. Júl 2014 16:50:31

tienik píše:
nový prispivateľ píše:Ahojte! Ako to celé skončilo?
Spolu so švagrom sme chceli z chráničky vytiahnúť kábel, ktorý spája dom s bazénovou šachtou (pri dome sme ho prerezali). Aké však bolo naše prekvapenie, keď sme ho povytiahli o cca 5cm a zistili sme, že nejaký šikovný elektrikár pri odrezaní nadbytočného kábla načal kábel, ktorý po 6 rokoch začal vyhadzovať istič.
Položili sme nový kábel a skrinku sme dali z bazénovej šachty na plot.


poprosim v takychto prispevkoch pisat "elektrikar" v uvodzovkach, lebo takyto clovek s nami fakt nic spolocne nema :-)


Máš pravdu. Takže šikovný "elektrikár".
nový prispivateľ
 
Príspevky: 171
Obrázky: 1
Registrovaný: Sob 06. Dec 2008 22:59:58
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Poslaťod kriloter » Štv 31. Júl 2014 12:26:05

To u nas sa zauzivala veticka .... Pane, vy ste cukrar alebo elektrikar? :-)

Sent from my HTC Desire X using Tapatalk
kriloter
 
Príspevky: 625
Registrovaný: Str 11. Jan 2012 16:36:30
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 10 krat




PredchádzajúciĎalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť