Výbava Rodinného domu

Výbava Rodinného domu

Poslaťod roman5555 » Str 28. Máj 2014 14:03:59

Ahojte . Potreboval by som jednu komplexnu odpoved na moju otazku. Idem stavat dom.
Budem mat vlastnu vrtanu studnu, zumpu, chcel by som zachytavat dazdovu vodu ktoru by som chcel nasledne vyuzivat na wc, pranie a polievanie zahrady, automaticky kotol.
Taktiez chcem automaticku zavlahu v zahrade.

Mohol by mi niekto napisat co vsetko potrebujem /nadoby, zariadenia... / a ako to poprepajat cele.

Moja idea je. Budem zachytavat dazdovu vodu. Tu chcem vyuzivat na wc, pracku a polievanie zahrady automatickou zavlahou. Na umyvanie a pitie budem mat vodu zo studne. Chcem ale aby tieto systemy boli prepojene kedze ked nebude prsat aby sa pouzivala voda zo studne.

A tiez sa chcem spytat ako sprevadzkovat automaticky kotol a podlahove kurenie ? dakujem .
roman5555
 
Príspevky: 61
Registrovaný: Štv 07. Jún 2012 17:21:11
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: Výbava Rodinného domu

Poslaťod sigma » Str 28. Máj 2014 14:21:05

(Toto su take "psychologicke" otazky, ktore zistuju vlastne potrebu a vyuzitelnost nadrze na vodu):
Ked bude prsat, budes polievat dazdovou vodou aj ked nebude treba polievat?
Ak bude treba polievat, budes polievat dazdovou vodou, aj ked bude prazdna nadrz?
Kolko elektriny usetris, ak na splachovanie pouzijes vodu z nadrze oproti vode zo studne?
Aku velku budes mat nadrz, ked na polievanie 700m2 travy a zahrady treba 1-4m3 H2O denne? Minule leto bolo tri mesiace sucho.
Dazdovu vodu mozes vyuzit akurat tak v skleniku, kde neprsi.
Pri dazdi sa zmyje vsetka spina zo strechy do nadrze. To len k tomu, ze s tou vodou chces prat.

Tvoje zadanie ma trhliny. Radsej urob vsakovacie jamy na prebytocnu vodu (co budes musiet urobit tak-ci-tak.)
Podla studne treba vybrat vhodny typ cerpadla a podla potreby vody parametre cerpadla.
Obrázok užívateľa
sigma
 
Príspevky: 1877
Obrázky: 10
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 9:23:12
Bydlisko: NR
Dal súhlas: 336 krat
Dostal súhlas: 108 krat

Re: Výbava Rodinného domu

Poslaťod Palino007 » Str 28. Máj 2014 14:55:24

Keby na to Roman pozera ekonomicky tak ho zrejme nikdy nenapadne dat si nadrz na dazdovu vodu ako pridavok k studni. To sa zrejme nikdy nezaplati
Ja ju mam tiez, ale napriklad aj preto ze si myslim ze kazdy by mal zadrziavat vodu ktora naprsi na to miesto kde postavil dom. Je to logicke a spravne. Polievam nou travnik a planujem nou aj splachovat a prat. Je cista ako ta z kristalovej studnicky..
Palino007
 
Príspevky: 187
Obrázky: 4
Registrovaný: Uto 19. Apr 2011 9:50:52
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Výbava Rodinného domu

Poslaťod roman5555 » Str 28. Máj 2014 15:14:45

Na dazdovu vodu budem mat nadrz v zemi cca 7 m3 /moze sa menit/.
Mozno ze by bolo dobre vyuzivat iba zo studne ale pokial budem pouzivat automaticku zavlahu bojim sa aby sa studna stacila doplnat. preot ta nadrz na dazdovu vodu

Sigma chapem tvoje otazky ale napriklad asi nevies ze pranie v dazdovej vode /cez filter samozrejme/ je omnoho lepsie . Dazdova voda je makka. ale to je jedno o tom sa nechcem bavit . ja som chcel skor radu ako cely tento system efektivne a co najlepsie skombinovat.
roman5555
 
Príspevky: 61
Registrovaný: Štv 07. Jún 2012 17:21:11
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Výbava Rodinného domu

Poslaťod _luky_ » Str 28. Máj 2014 15:25:10

Spíš mám pocit, že odpověď na tyto otázky by vydala na knihu - jinak zbude spousta nezodpovězených a nejasných věcí. Mám pocit , že ohledně závlah je zde popsáno dost.

Ohledně topení bych mohl i poradit, ale tohle je fakt složité téma. Navíc je potřeba vědět spousta věcí o domě a obyvatelích, jinak to nelze navrhnout ani poradit. Dám ti tedy pár hesel, kterým je potřeba porozumět. Popř. lze najít projektanta topení a tomu to dát za úkol. Pozn: chlapík s kladivem v ruce není projektant, ale topenář. Tedy umí spojit trubky, ale neví proč. (skoro vlastní zkušenost)
hesla:
volba paliva a způsobu topení: možnosti v okolí, vlastní zdroje, možnosti uskladnění paliva, dostupná technika pro zpracování, časové možnosti, potřeba tepla pro vytápění, obsazení domu (noclehárna/žena na mateřské), schopnost obyvatel přiložit
automatický kotel - emisní třída, typ hořáku, záruční palivo, dostupnost náhradních dílů, možnosti vestavěné regulace, správa na dálku (internet), účinnost, havarijní rošt, litina/plech
záložní systém (porucha/dlouhá nepřítomnost) - elektro/plyn/...
sklad paliva, doprava paliva na místo, komín šamot/nerez, stavěný/zavěšený
směšovací ventil (termostatický, se servopohonem), regulace vytápění (ekvitermní, zónová, věstavěná v kotli, nahřívání bojleru ...)
ohřev TUV - kombinovaný bojler, akumulační nádrž - nerezový výměník, vestavěný bojler, solárko
http://podskalou.blogspot.cz
_luky_
 
Príspevky: 350
Registrovaný: Uto 08. Feb 2011 12:47:24
Dal súhlas: 80 krat
Dostal súhlas: 56 krat

Re: Výbava Rodinného domu

Poslaťod ... » Str 28. Máj 2014 18:36:01

roman5555 píše:Na dazdovu vodu budem mat nadrz v zemi cca 7 m3 /moze sa menit/.
Mozno ze by bolo dobre vyuzivat iba zo studne ale pokial budem pouzivat automaticku zavlahu bojim sa aby sa studna stacila doplnat. preot ta nadrz na dazdovu vodu


tak otazka je ze aku vydatnost studne (a aku vodu v nej) budes mat, pokial vsak nebudes mat problem s vydatnostou alebo zlozenim tak nevidim dovod riesit relativne komplikovany system na vyuzitie dazdovej vody a pouzival by som len studnovu; a ak chces nepustat zbytocne vodu dakam inam tak si sprav len zasiakavaciu nadrz/trativod

a este doplnim druhu cast:
roman5555 píše:Sigma chapem tvoje otazky ale napriklad asi nevies ze pranie v dazdovej vode /cez filter samozrejme/ je omnoho lepsie . Dazdova voda je makka. ale to je jedno o tom sa nechcem bavit . ja som chcel skor radu ako cely tento system efektivne a co najlepsie skombinovat.


zo studne ide mne napriklad makka voda, omnoho maksia ako je napriklad v mestskom vodovode; vsetko zavisi od zlozenia podlozia... (jasne ale ze pokial si v krasovom uzemi tak asi voda bude dost tvrda, u mna sa ale ta zula do vody velmi nerozpusta :-P)
Naposledy upravil ... dňa Str 28. Máj 2014 20:51:58, celkovo upravené 1
...
 
Príspevky: 1053
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 79 krat

Re: Výbava Rodinného domu

Poslaťod sigma » Str 28. Máj 2014 20:02:22

Moje skusenosti su ovplyvnene lokalitou:
Rovina, polnohospodarska krajina = prasnost, 200m od rieky, hladina spodnej vody v hlbke 4m = vydatnost studne nezmeratelna.
Obrázok užívateľa
sigma
 
Príspevky: 1877
Obrázky: 10
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 9:23:12
Bydlisko: NR
Dal súhlas: 336 krat
Dostal súhlas: 108 krat

Re: Výbava Rodinného domu

Poslaťod roman5555 » Str 28. Máj 2014 22:49:47

Vydatnost budem vediet az po navrtani ale vraj je tam silny spodny zdroj.
ja som na rozdiel od teba sigma v uplne inej lokalite :D hornata krajina konkretne banska stiavnica. Poda ilovita viac menej /aj ked neviem co je nizsie/ .
Vrtat vraj musim takych 70m.

Ono jasne ze by som to aj ozelel vyuzivat dazdovu vodu v dome ale aspon na polievanie zahrady a napojenie na automaticku zavlahu je fajn si myslim.
roman5555
 
Príspevky: 61
Registrovaný: Štv 07. Jún 2012 17:21:11
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Výbava Rodinného domu

Poslaťod Lubomir » Štv 29. Máj 2014 12:56:24

Tiez pouzivam dazdovu vodu, tak skusim zhrnut par rad a sposob ako to mam urobene a co by som urobil inak.
1. velkost nadrze a tvar na dazdovu vodu: Velkost sa da spocitat podla velkosti strechy, z ktorej bude voda zachytavana. Podla mna je ale velmi dolezite uvedomit si, kde sa bude realne cerpat voda. T.j. nikdy sa nebude cerpat z dna nadrze, kedze tam sa usadzuje bordel. Ja cerpam cca 30cm od dna nadrze. T.j. realne nevyuzijem cely objem nadrze a bolo by fajna nadimenzovat velkost nadrze viacej, aby som tutu stratu ozelel. Tak isto mi z objemu ubera prepad do kanalizacie (to ked vela prsi aby mala kam voda odtekat). Pre tieto dovody su podla mna vhodnejsie nadrze radsej uzsie a vyssie ako lezate, lepsie sa vyuzije ich objem.
2. vyuzitie dazdovej vody: ja ju pouzivam na zavlahu (aj z presvedcenia, ze ta voda je lepsia na polievanie) a na splachovanie zachodov. Na pranie aj ked sme uvazovali, ju nepouzivame, tam sa zase toho realne tolko neminie a ked vidim ako vyzeraju filtre, som aj rad ze to do pracky nepustam.
3. cerpanie vody z nadrze: pouzivam ponorne cerpadlo (neoplati sa setrit, uz som menil 3krat nekvalitne Cinske), ktore mam napojene cez prietokovy spinac. Pred tym som pouzival tlakovy spinac a tlakovu nadobu, kedze mi ale kolisal tlak, tak som to zmenil na prietokovy a ten nevypne pokial je nejaky prietok. Mam aj nadalej tlakovu nadobu, ale to len preto, aby sa pri kazdom splachnuti nemuselo hned pustat cerpadlo.
4. bizuteria okolo: nezabudnut, ze cerpadlo nesmie ist naprazdno, t.j. musi vypnut ak klesne hladina, pred tym som mal plavak, teraz mi to vypina prietokovy spinac. Spatna klapka, cerpadlo pred tym ju nemalo v sebe, terajsie to uz ma v sebe. Samotne rury ak sa ich velkost poddimenzuje, cerpadlo sa bude trapit a bude sa snazit pretlacit cez maly otvor viacej vody. Filtre, nezabudnut na filtraciu vody, ta voda casom nebude tak cista ako na zaciatku
5. co ked neprsi: ja to mam riesene tak, ze mam v nadrzi plavak, ktory ked klesne hladina zopne elektroventil a ten mi dopusti do nadrze vodu z mestkej vody. V tvojom pripade by dopustal zo studne. Akonahle dopusti tak ze plavak sa dvihne, vypne sa aj dopustanie, t.j. je to tak nastavene, aby sa zbytocne vela nedoplnalo
6. este postrehy: v lete ked prsi (co je v poslednej dobe zriedkavy ukaz), tak po rozpalenej streche steka vyrazne ohriata voda. Co to v nadrzi robi neviem, ale nemam z toho dobry pocit, ked mam polievat teplou vodou. Pristup k nadrzi, kedze ju mam pod stojiskom na auta, dal som tam taky pojazdny poklop na ktorom je este zamkova dlazba. Vzdy ked tam potrebujem ist, tak to stoji vela namahy, teraz by som uz riesil podstatne lahsi poklop. Voda sa v lete pomerne rychlo minie, staci aby tyzden neprsalo a zarucene uz nemam dazdovu vodu, ale to zalezi od vela faktorov spotreby. Zase mam teraz vzdy dovod na radost ked prsi a pocujem ako sa mi plni nadrz. Ekonomicky je to podla mna obzvlast ked je dobra studna nenavratne, ale toto uz nebude az tak o ekonomike, aj ked do buducnosti moze voda vyrazne zdraziet a vtedy to uz bude na zamyslenie.
Tak snad som trochu pomohol.

S týmto príspevkom autora Lubomir súhlasil
sigma
Lubomir
 
Príspevky: 147
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 23:18:05
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Výbava Rodinného domu

Poslaťod theb » Štv 29. Máj 2014 13:51:52

Zastavam sa sigmovho nazoru. Ak chces nechat vodu na zalievanie travnika, tak proste sprav zvody ustiace do travnika, to je jedina investicia, kde by som uvazoval o vyuziti dazdovej vody. Naozaj to za tie peniaze a nasledne komplikacie nestoji. Vo finale aj tak budes musiet (ak to nebudes mat inak riesene) 2x precerpavat vodu a to zo studne do nadrze, z nadrze dalej.

Vsakovacia nadrz/vykop/trativod je asi jednoznacne riesenie.
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 857
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 77 krat

Re: Výbava Rodinného domu

Poslaťod edo1 » Štv 29. Máj 2014 14:20:05

Pridám moju skúsenosť. Akurát som dokončil zavlažovanie takže:
Sme na kopci s podložím čistá skala, takže studnu som zavrhol. Preto od začiatku som uvažoval nad zbernou nádobou.
Mám osadenú nádobu 6m3- 1100e+ kanalizačné zvody do nádoby/ to si už dobre nepamätám- možno 200e/
Teraz zavlažovanie /svojpomoc hunter- dost komplikovaný pozemok, dost postrekovačov/ 1200e/vrátane čerpadla, regulácie atd.
Zakladal som trávnk, čiže denne veľké polievanie v suchu/ešte že prišli dažde :D / nádobu som vyčerpal za 5dní.
V prípade ale existujúceho trávnika sa už toľko polievať nemusí, odhadujem že mi nádoba vystačí na cca 10dní polievania. V prípade vyčerpania chcem ešte dorobiť automatické prehodenie na verejný vodovod.
Ked si to jednoducho prerátam- zavlažovanie cca 3-4 mesiace denne cca 600l vody za 1.5e za kubík: 0.6x120x1.5e- 108e rok ušetrené na vode na zavlažovanie.
Čiže celá sranda sa vráti pri rovnakých cenách vody/tie si ale nepamätám presne čiže odhad/ a ked pre jednoduchosť nerátam elektriku a opravy za 23 rokov.
Čiže ak studňu tak nádobu už podla mna nemá zmysel. Radšej poriadnu studňu a je vystarané.
E
edo1
 
Príspevky: 139
Registrovaný: Uto 13. Apr 2010 12:30:25
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Výbava Rodinného domu

Poslaťod Lubomir » Štv 29. Máj 2014 15:36:21

S tym prepajanim systemov opatrne, to len ked som spomenul vodarom, tak to kategoricky odmietli, ze to sa v ziadnom pripade nesmie. Dazdova voda a mestsky vodovod musia byt dva samostatne oddelene systemy.
Lubomir
 
Príspevky: 147
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 23:18:05
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Výbava Rodinného domu

Poslaťod tienik » Štv 29. Máj 2014 20:21:39

Lubomir píše:S tym prepajanim systemov opatrne, to len ked som spomenul vodarom, tak to kategoricky odmietli, ze to sa v ziadnom pripade nesmie. Dazdova voda a mestsky vodovod musia byt dva samostatne oddelene systemy.


no aj to je cesta, ale existuje aj druha - ovladat legislativu, normy a predpisy. Analogicky, toto iste riesievam ja, ked objekt ma svoj zdroj prudu, zakaznik pozaduju vzajomny zaskok siet - zdroj (co je logicke).
Takze ci uz pri elektrike, alebo aj pri vode, musim zabezpecit oddelenie systemov v tom zmysle, ze nikdy za ziadnych okolnosti nedojde k toku media smerom vlastny zdroj - verejny rozvod. Pri elektrike by to znamenalo mozny uraz monterov, pri vode moznu kontaminaciu a problemy susedov. Takze riesenim je pouzit certifikovane zariadenie, ktore je vyrobcom urcene, preskusane na vzajomne oddelenie sieti - ktore samozrejme vyhovuje vsetkym poziadavkam normy.
Pre elektriku je to tkzv. "prepinac sieti" a pre vodu je to " spatny ventil zo zarucenym oddelenim prietoku". Oboje sa samozrejme da kupit a legalne pouzit.
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Výbava Rodinného domu

Poslaťod edo1 » Štv 29. Máj 2014 20:58:01

Jednoznačne tam budú original 2 spätné ventily.To by malo byť dostatočné riešenie si myslím, alebo máte iný názor?
edo1
 
Príspevky: 139
Registrovaný: Uto 13. Apr 2010 12:30:25
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Výbava Rodinného domu

Poslaťod tienik » Štv 29. Máj 2014 21:14:30

edo1 píše:Jednoznačne tam budú original 2 spätné ventily.To by malo byť dostatočné riešenie si myslím, alebo máte iný názor?


nie je podstatny pocet, ale ich typ. Proste hladaj spatny ventil zo zarucenym oddelenim prietoku. Ten staci jeden, obycajnych nestaci ani za furik aby si splnil poziadavky legislativy.
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat




Ďalší

Späť na Rôzne

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron