Stránka 1 z 2

Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Štv 23. Feb 2012 9:11:09
od PeterHr
Chcem sa opýtať akú značku a typy nožov máte/používate v kuchyni?
Máte ich v drevených stojanoch alebo na magnete?
Čo okrem ocieľky používate na brúsenie?
Máte celokovové nože alebo s drevenou rukoväťou?

Re: Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Štv 23. Feb 2012 12:16:49
od martin.stangel
Ja mam Victorinox dreveny stojan nozov s drevenou ruckou. Mam ich uz 4 roky a zatial velka spokojnost. Pre drevene rucky nemozu ist do umyvacky ale zase vyzeraju ovela lepsie ako umelohmotne a mne vyzeraju aj lepsie ako celokovove. Ked ich clovek viac krat zabudne vo vode tak rucky stracaju farbu. To sa ale da ciastocne obnovit tym, ze sa daju do oleja. Ostrim ich len ocielkou z bloku, nicim inym netreba ak to clovek kratko robi (skoro) vzdy pred pouzitim.

Re: Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Štv 23. Feb 2012 13:01:40
od maniny
mame viacero znaciek nozov, ale najlpesie z toho co mame su Wüsthof Solingen. Stale ked idem nieco robit, tak siahnem po nich. Mam od nich aj ocielku. Kamarat, ktory je umelecky noziar mi dal na brusenie taky kozenny pas, ale este som na tom nebrusil. Podla neho je to najlepsie pre ostrenie a najsetrnejsie k nozu. Ale treba to s nim vediet.
Totot je taka zakladna kuchynska sa da od nich:
http://www.kvalitninoze.cz/kuchynske-no ... solingen-2

Re: Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Štv 23. Feb 2012 13:56:45
od jezo
maniny píše:Totot je taka zakladna kuchynska sa da od nich:
http://www.kvalitninoze.cz/kuchynske-no ... solingen-2

Dreizack je urcite spicka, ale myslim ze noze z toho linku napriek popisu nie su kovane, ale brusene "z pasoviny". U kovanych je to vidiet na prechode cepele do rukovate. Mali by byt kvalitnejsie, ale su o dost drahsie.

Ja mam uz hodne rokov taketo:
http://www.kuchynskyriad.sk/product_inf ... 5ghka5h2m7
Su tiez kovane ale cenovo isto prijatelnejsie, ako by stala podobna sada od Dreizacku. Ja som spokojny, ale nic lepsie som v ruke nemal, takze porovnat neviem.
Zato mozem porovnat s tescomou (rada profesional, cca 10 rokov stare) a tie stoja uplne za h...

Re: Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Štv 23. Feb 2012 14:36:05
od maniny
jezo:

tie noze z predosleho linku su brusene z tahanej ocele. Mam aj dva taketo kovane
http://www.kvalitninoze.cz/kuchynske-no ... --solingen
a mas pravdu tieto boli za cca dvojnasobnu cenu.

Pravdupovediac s tymi brusenimi sa mi robi lepsie. Maju uzsiu cepel a su pruznejsie a o dost lahsie. Zalezi od toho na co je clovek zvyknuty a ako mu ten ktory noz padne do ruky.

Re: Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Štv 23. Feb 2012 14:37:35
od PeterHr
Jezo, co je vidiet na prechode cepele do rukovate?

Z toho co som sa docital ja tak
- k základnému vybaveniu domácnosti by v podstate mohli stačiť tri-štyri nože: (šéf)kuchársky, na zeleninu, filetovací a vykosťovací. Všetky ostatné typy nožov (na lúpanie, na syr, špikovací alebo na chlieb) robia síce varenie pohodlnejším a rýchlejším, ale ak nevaríte denne, tak sa bez nich zaobídete
- do umývačky riadu nepatria žiadne nože. Aj keď sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, nože by sme mali opláchnuť a utrieť ihneď po použití

http://www.youtube.com/watch?v=Iqm3MPTUy-E

Re: Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Štv 23. Feb 2012 15:01:14
od jezo
PeterHr píše:Jezo, co je vidiet na prechode cepele do rukovate?

Nechce sa mi hladat lepsi obrazok, snad to bude stacit. Proste cepel je vykovana z hrubsieho kusu ocele a cast z neho je viditelny na zaciatku rukovate (pripadne aj na konci)

Este k tej vete "ale ak nevaríte denne, tak sa bez nich zaobídete": nuz ja prave najcastejsie pouzivam noz na chlieb a ten co mam je vyborny. S klasickym nozom rozrezat cerstvy rozok po dlzke, tak aby sa nezhuzvalo vnutro, je dost problem...

Re: Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Štv 23. Feb 2012 22:01:47
od tomas g
My mame zatial dva keramicke (darovane) a nejke lacne z Tesca - tie sa tak rychlo vytupia, ze ich pouzivame minimalne. Keramicke sa (zvlast pri nasom drsnom zaobchadzani) tupia tiez, ale stale maju velmi slusnu ostrost. Ked sa dostanem k zariadovaniu kuchyne, chcel by som na (odporucanie kamarata - profesionalneho kuchara) Wusthof. Aj mi uz nejake ich noze ukazoval a odporucil. Vravel, ze je zbytocne mat celu sadu - aj on pouziva od nich iba dva zakladne noze a tie mu stacia na vsetko. Male noziky na cistenie zeleniny a pod. pouziva uplne obycajne parkorunove noze z domacich potrieb, lebo to je pre neho spotrebny tovar a za rok ich zoderie niekolko.

Re: Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Štv 23. Feb 2012 22:31:51
od PrasinaPE
Nozov mame vela, rozdelujem ich na tupe, este tupsie, male, velke a keramicke (tie su ako tak kvalitne). Ziadne z nich ale nestoja za nic.
Ale ked potrebujem nieco seriozne odrezat, dokaze to iba jeden - moj milacik UTON (ČS armadna verzia, vid.prilohu). Kuchynskym nozom ho nemozno nazvat, avsak nijaky noz nedokaze to co on.
Hlavkova kapusta, zmrznute maso, ryby ci krajec cerstveho chleba je pre neho malina. Ostrim ho 1x za rok - prebehnem ostrie dvoma oslickami, potom vyhladim garbiarskou kozou.
Sem-tam ho berem aj na medvede, ale este som ho nepouzil 8-)

Re: Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Štv 23. Feb 2012 23:23:20
od MartinH
Tento rok som kupil dva lepsie noze Zwiling Four Star. Mame radi aj lacnejsie Tescoma Azza a v kuchyni je aj zopar lacnych podpriemernych nozov.

Celokovove ani keramicke nemame a stredne a velke noze odkladame do dreveneho bloku. Male nie.

Inak moja dobra zena deli noze nielen na ostre a tupe, ale ma aj tazko vysvetlitelnu kategoriu "hluche". Tie su nanic aj ked su ostre.

Neviem, kam tato tema smeruje, ale chcem sa spytat, ci niekto doma ma a pouziva elektricky krajac. Nie elektricky noz, ale krajac ako na syr alebo sunku v obchode. Niektore veci lepsie chutia, ked su nakrajane na skoro priesvitne tenke platky.....

Re: Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Pia 24. Feb 2012 17:25:11
od Palino007
Davat noze do umyvacky by mal byt trestny cin ;)
Jednoznacne odporucam Wusthof - mam 3 kovane (sada za 99) a ich ocielku a po roku aj pol nebadam ze by vyznamne otupeli. Ukladam ich do original krabicky lebo ziaden magneticky drziak vraj nie je dost pekny :)

Re: Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Pon 27. Feb 2012 8:19:39
od ziletka
Palino007 píše:Davat noze do umyvacky by mal byt trestny cin ;)
Jednoznacne odporucam Wusthof - mam 3 kovane (sada za 99) a ich ocielku a po roku aj pol nebadam ze by vyznamne otupeli. Ukladam ich do original krabicky lebo ziaden magneticky drziak vraj nie je dost pekny :)

Predpokladam ze pri tych nozoch je urcene ci mozu alebo nemozu ist do umyvacky. ako je to? preco by to mal byt trestny cin?
Ja zatial pouzivam len stare noze alebo take nejake lacne a zopar keramickych. Ked noz nepotrebujem tak ho do tej umyvacky dam.
Je proti logike umyvat cosi v umyvadle ked sa prednostne pouziva umyvacka.
Staci ze v umyvadle umyvame hrnce (diamantove alebo ake su to. Tie co staci ooplachnut studenou vodou) a nejake riady ktore sa casto pouzivaju.

Re: Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Pon 27. Feb 2012 9:37:35
od Palino007
ziletka píše:
Palino007 píše:Davat noze do umyvacky by mal byt trestny cin ;)
Jednoznacne odporucam Wusthof - mam 3 kovane (sada za 99) a ich ocielku a po roku aj pol nebadam ze by vyznamne otupeli. Ukladam ich do original krabicky lebo ziaden magneticky drziak vraj nie je dost pekny :)

Predpokladam ze pri tych nozoch je urcene ci mozu alebo nemozu ist do umyvacky. ako je to? preco by to mal byt trestny cin?
Ja zatial pouzivam len stare noze alebo take nejake lacne a zopar keramickych. Ked noz nepotrebujem tak ho do tej umyvacky dam.
Je proti logike umyvat cosi v umyvadle ked sa prednostne pouziva umyvacka.
Staci ze v umyvadle umyvame hrnce (diamantove alebo ake su to. Tie co staci ooplachnut studenou vodou) a nejake riady ktore sa casto pouzivaju.


Kvalitne noze maju ocel tvdrsiu (myslim ze je tam viac (alebo menej?) uhlika) a teda menej odolnu voci korozii. A naviac horuca voda noz otupuje.
Ale moj nazor ber skor ako odporucanie, na noze si potrpim :)
Pri mnohych vyrobkoch - ked si pozries pribalene informacie - je uvedene ze sice do umyvacky mozu ist, ale neodporuca sa to. A to sa zdaleka netyka len nozov.

Re: Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Pon 27. Feb 2012 15:18:39
od igi_bb
Na skusku na vianoce som kupil japonske noze - jeden univerzal a jeden na zeleninu. maju drevenu rucku, su ostre ako britva a vyborne padnu do ruky. mozem len odporucit! chystam sa coskoro dokupit dalsie (kupovane tu http://www.mehr-als-werkzeug.de/product ... sheath.htm)

Re: Nože v kuchyni

PoslaťNapísal: Sob 24. Mar 2012 19:04:55
od Michal Z.
Drevený stojan na nože, nože mám od zepteru - vždy choď do tvrdej ocele, tie ohybné nože si tvrdosť neudržia!
na brúsenie si kúp nástavček (kludne aj v IKEA zoženieš) cez ktorý pretiahneš nôž a naostrí ti ho..