uzemnenie drevoobrábacieho stroja

uzemnenie drevoobrábacieho stroja

Poslaťod JurajB » Ned 17. Júl 2016 22:08:22

Dobrý deň,
potreboval by som prosím poradiť. Nasledovná situácia: na konci záhrady stojí montovaná dieľňa do ktorej mám dotiahnutú elektriku (4 vodiče) zapojenú do klasickej kúpenej rozvodnice so zásuvkami 230 a 400V s prúdovým chráničom.
Drevoobrábací stroj sa bude pripájať predlžovačkou na 400V, 16A zásuvku. Stroj však vyžaduje uzemnenie, ktoré nie je dostupné. Mal by prosím niekto radu ako by bolo možné tento problém s uzemnením riešiť? Ďakujem.
JurajB
 
Príspevky: 3
Registrovaný: Ned 17. Júl 2016 21:50:59
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: uzemnenie drevoobrábacieho stroja

Poslaťod MartinH » Pon 18. Júl 2016 9:25:06

JurajB píše:Dobrý deň,
potreboval by som prosím poradiť. Nasledovná situácia: na konci záhrady stojí montovaná dieľňa do ktorej mám dotiahnutú elektriku (4 vodiče) zapojenú do klasickej kúpenej rozvodnice so zásuvkami 230 a 400V s prúdovým chráničom.
Drevoobrábací stroj sa bude pripájať predlžovačkou na 400V, 16A zásuvku. Stroj však vyžaduje uzemnenie, ktoré nie je dostupné. Mal by prosím niekto radu ako by bolo možné tento problém s uzemnením riešiť? Ďakujem.

Priama cesta je uzemnenie zriadit. Ked je dielna v zahrade, tak hadam nebude na skale.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3693
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 200 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: uzemnenie drevoobrábacieho stroja

Poslaťod tienik » Pon 18. Júl 2016 10:00:36

Ono je to trosku malo informacii
1. Ako daleko je koniec zahrady od rozvadzaca?
2. Aky kabel je pouzity?
3. Stroj to pozaduje = je to v dokumentacii?
tienik
 
Príspevky: 2247
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: uzemnenie drevoobrábacieho stroja

Poslaťod JurajB » Pon 18. Júl 2016 16:38:12

tienik píše:Ono je to trosku malo informacii
1. Ako daleko je koniec zahrady od rozvadzaca?
2. Aky kabel je pouzity?
3. Stroj to pozaduje = je to v dokumentacii?


Zdravím,
vydialenosť je cca 20 m a je tam použitý kábel cyky 4x4 v chráničke a v dokumentácii stroja je uvedené, že musí byť uzemnený ochranným vodičom. Ešte pre informáciu je to formátovacia pila s frézou a časom tam pribudne ešte pár vecí - drevoobrábacie stroje, ktoré sa budú používať iba sporadicky. Všetko sú to motory okolo 3 až 4kW.
Ďakujem.
JurajB
 
Príspevky: 3
Registrovaný: Ned 17. Júl 2016 21:50:59
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: uzemnenie drevoobrábacieho stroja

Poslaťod tienik » Pon 18. Júl 2016 22:48:00

Takze ked to beriem tak ze to robis teraz, je to v zmysle predpisov zle uz od privodu. Pre vodic PEN je totiz minimalny prierez v medi 10mm2, 4 su urcire zle - to by muselo byt 5x4.
Takze ked to je dielna a poziadavka na uzemnenie je dana, tak jedina moznost je zmenit privodny kabel, zhotovit zemnic, potom v dielni zriadit eps a nan pripajat stroje, ale aj bod delenia PEN na PE a N

S týmto príspevkom autora tienik súhlasil
_luky_
tienik
 
Príspevky: 2247
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: uzemnenie drevoobrábacieho stroja

Poslaťod JurajB » Uto 19. Júl 2016 11:12:44

tienik píše:Takze ked to beriem tak ze to robis teraz, je to v zmysle predpisov zle uz od privodu. Pre vodic PEN je totiz minimalny prierez v medi 10mm2, 4 su urcire zle - to by muselo byt 5x4.
Takze ked to je dielna a poziadavka na uzemnenie je dana, tak jedina moznost je zmenit privodny kabel, zhotovit zemnic, potom v dielni zriadit eps a nan pripajat stroje, ale aj bod delenia PEN na PE a N


Toho som sa obával. Bolo to robené už dávnejšie len ako dočasné riešenie, stroj sa tam nasťahoval až teraz. Pripájal som sa na elektrinu v cca. 40-ročnom dome; nejaký zemnič v ňom je, zakopaný v pivnici (je tam kúsok nevybetónovanej plochy a v nej zatlčená nejaká zemniaca tyč alebo čosi podobné, a z nej ide žltozelený vodič – asi sa to v tom období riešilo takto).

Vedľa je ďalší dom, ktorý má cca. 70 rokov a ktorý budem časom kompletne rekonštruovať, elektrina sa bude do dielne viesť potom z neho – ale to bude najskôr o pár rokov.

Preto hľadám nejaké dočasné, spoľahlivé a najmenej prácne riešenie.
JurajB
 
Príspevky: 3
Registrovaný: Ned 17. Júl 2016 21:50:59
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: uzemnenie drevoobrábacieho stroja

Poslaťod ... » Uto 19. Júl 2016 14:49:41

pokial je ten kabel v chranicke, co tak ho skusit vymenit ? (ak je chranicka neposkodena a dobre trasovana, mohlo by sa to dat)
4x4 ti uz bude moct robit problemy aj co sa tyka ubytkov napatia a ak tych strojov nahodou budes chciet niekedy spustit naraz viacej...

dalsia vec je ze spravit si zemnic by tiez asi nebolo uplne na skodu
...
 
Príspevky: 955
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 15 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: uzemnenie drevoobrábacieho stroja

Poslaťod MartinH » Uto 19. Júl 2016 17:54:30

Tienik je profi elektrikar a jeho odpoved ma vacsiu vahu ako ostatne

Ja len pridam par slov. Je to sukromny nazor. Zodpovednost je a ostane na vas.

Osobne by som vypol istice a odstavil dielnu. Teraz je instalacia nebezpecna vo vyzname, ze staci jedna porucha na ozaj vazny problem.

Minimum je dobre prizemnit PEN a UPLNE VSETKO zapojit za prudovy chranic. Tieto dva ukony spolu tvoria jedno opatrenie.

Potom by som pustil elektriku a spravil si tam v konvici caj. Instalacia zacala byt pouzitelna na beznu prevadzku.

Dalsia doplnkova ochrana je vo forme lokalneho pospajana stroja ci strojov a ostatneho, co ma elektrikarsku logiku pospajat.

Az teraz by som sa uz nebal v dielni ozaj pracovat s tym, ze je to len provizorium, kym sa nedoriesi privodny kabel.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3693
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 200 krat
Dostal súhlas: 303 krat





Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron