Umiestnenie datoveho uloziska

Umiestnenie datoveho uloziska

Poslaťod martin.melisek » Sob 10. Jan 2015 20:37:52

Zdravim. Mate niekto nejaky napad ako rozumne ulozit datove ulozisko, router a switch v technickej miestnosti? Je na to nejaky rack, alebo treba si na stenu dat nejaku policku? Ako to mate vy?
martin.melisek
 
Príspevky: 299
Registrovaný: Sob 11. Sep 2010 17:06:54
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 9 krat




Re: Umiestnenie datoveho uloziska

Poslaťod ... » Sob 10. Jan 2015 21:57:49

pre inspiraciu:
Obrázok
ale zas ja som v tomto tak trosku extremista :-D

S týmto príspevkom autora ... súhlasil
raven
...
 
Príspevky: 965
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 20 krat
Dostal súhlas: 66 krat

Re: Umiestnenie datoveho uloziska

Poslaťod raven » Sob 10. Jan 2015 22:06:21

...
Mám pocit, že by sme si v tejto téme rozumeli... :D

BTW - pekná "serverovňa" :)
Obrázok užívateľa
raven
 
Príspevky: 609
Registrovaný: Str 14. Jan 2009 20:50:27
Bydlisko: Košice-okolie
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 36 krat

Re: Umiestnenie datoveho uloziska

Poslaťod matkoo72 » Ned 11. Jan 2015 0:22:56

Takto je to u mna, v miestnosti kde je pracka, kotol, vylevka...
Obsah: 2x NAS, switch, FTP do kazdej miestnosti, voip telefon, raspberry pi.

Martin
Prílohy
https://vzahradke.blogspot.com/
matkoo72
 
Príspevky: 93
Registrovaný: Ned 13. Sep 2009 15:16:55
Bydlisko: Vajnory
Dal súhlas: 22 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Umiestnenie datoveho uloziska

Poslaťod ... » Ned 11. Jan 2015 10:11:28

matkoo72 píše:Takto je to u mna, v miestnosti kde je pracka, kotol, vylevka...
Obsah: 2x NAS, switch, FTP do kazdej miestnosti, voip telefon, raspberry pi.

Martin


ja mam technicke miestnosti dve, jedna (tzv. "sucha") kde su silno a slaboprudove technologie je pod schodami a druha ("mokra") zas obsahuje technologie pracujuce s vodou + pivnicnu kupelnu

obsah racku je 2x24 portovy patchpanel kde su vytahane datove trasy z celeho domu, 24+4(SFP) portovy gigovy managovatelny switch, zdroj od RR spoja, jeden mikrotik sluziaci ako VPN koncentrator (mam doma naroutovane 2 verejne subnety, celkovo 24 verejnych IP adries takze viem aj doma prevadzkovat rozne sluzby), na racku hore je PC sluziace ako router, server a nas (obsahuje 6 diskov :-P), a sice by sa zmestilo aj do racku ale z dovodu lepsieho chladenia som to tam radsej nestrcil...
(cela tato sranda dokopy zerie cca 100W/h, takze uz len toto sa podpisuje pekny kusok na spotrebe elektriky)
a dole na zemi je aj zopar UPSiek, len nemaju aktualne funkcne baterky takze su tam len uskladnene (casom ale planujem niektoru z nich sprevadzkovat
...
 
Príspevky: 965
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 20 krat
Dostal súhlas: 66 krat

Re: Umiestnenie datoveho uloziska

Poslaťod matkoo72 » Ned 11. Jan 2015 11:17:50

Ehm, ty prevadzkujes ISP? ;-)

Martin
https://vzahradke.blogspot.com/
matkoo72
 
Príspevky: 93
Registrovaný: Ned 13. Sep 2009 15:16:55
Bydlisko: Vajnory
Dal súhlas: 22 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Umiestnenie datoveho uloziska

Poslaťod martin.melisek » Ned 11. Jan 2015 19:22:24

to matkoo72
Vies mi prosim povedat co je to za rack??? velkost a cena, pripadne link???
nejak tak si to totiz predstavujem.

tak ako to robil ... to je na mna privela, tam moje znalosti ani moznosti nesiahaju
martin.melisek
 
Príspevky: 299
Registrovaný: Sob 11. Sep 2010 17:06:54
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 9 krat

Re: Umiestnenie datoveho uloziska

Poslaťod ... » Ned 11. Jan 2015 22:21:18

martin.melisek píše:to matkoo72
Vies mi prosim povedat co je to za rack??? velkost a cena, pripadne link???
nejak tak si to totiz predstavujem.

tak ako to robil ... to je na mna privela, tam moje znalosti ani moznosti nesiahaju


odhadom to je asi 6U, 19", inac su tieto racky +- standardizovane a jedine co si volis je vyska v "U"
mozes zohnat napriklad tu:
http://www.agem.sk/produkty/sietove-pro ... tml?page=3
alebo tu:
http://online.asbis.sk/default.asp?cls= ... me&Page=19
alebo tu:
http://www.edsystem.sk/pages/productlis ... =2656,2217,
alebo si najdi ineho tebe sympatickeho predajcu... :-D
...
 
Príspevky: 965
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 20 krat
Dostal súhlas: 66 krat

Re: Umiestnenie datoveho uloziska

Poslaťod matkoo72 » Ned 11. Jan 2015 22:45:05

Ani neviem, nekupoval som ho ja...
Ale ako píšu tri bodky, podobných je na trhu veľa.

Martin
https://vzahradke.blogspot.com/
matkoo72
 
Príspevky: 93
Registrovaný: Ned 13. Sep 2009 15:16:55
Bydlisko: Vajnory
Dal súhlas: 22 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Umiestnenie datoveho uloziska

Poslaťod theb » Pon 12. Jan 2015 13:59:46

@...: Len 100 W/h? To musis mat velmi dobre prepracovany setriaci rezim na diskoch. Daj nejake rady do zivota, nech to ma rozumnu pristupovu dobu aj malu spotrebu. :S Alebo tam mas aj SSD-cka?
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 794
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 11 krat
Dostal súhlas: 68 krat

Re: Umiestnenie datoveho uloziska

Poslaťod TomasHo » Pon 12. Jan 2015 14:07:17

@... tak od oka by som povedal, ze mas skor 9U, ja mam Triton 6U a ten je mensi nez ten tvoj. Co je skoda, lebo sa tam veci tiesnia.

pre martina meliska, ak mas v dome natahanu strukturovanu kabelaz (teda ftp kable a zasuvky v miestnostiach), tak potrebujes zhruba toto:

1. Skrina (rack)
ako pise ..., daj 19", ja som kupoval Triton 6U (to je vyska, chod radsej do 9U), za 78e
2. Patch panel (tam sa zvedu vsetky kable z domu)
ja som mal Intellinet 24port CAT6 STP (kable aj zasuvky mam CAT6, kvoli pripadnej vyssej rychlosti)
49e v ageme, su aj za polovicu, ak ti staci CAT5
3. Switch
Napriklad Zyxel GS1910-24 (24 portov, z toho 20Gbit internet, 4 combo, menezovatelny, 19")
111 eur v edsysteme
4. Patch kable - pouziju sa na prepojenie medzi patch panelom a switchom
ja som bral 0,5m z agemu
5. instalacne haraburdy (Narazaci nastroj LSA Krone, Intellinet tester FTP kablov, krimpovacie klieste na RJ45, odblankovavac Digitus, dokopy asi 18 eur, plus nejake dobre RJ zasuvky, ak si potrebujes ukoncovat kable - ja som potreboval pripojit vzduchotechniku, kameru, tepelne cerpadlo a tak)
6. Zasuvkovnicu do racku (ACAR z agemu za 21e)
7. Router (podla lubovole)

Volitelne su ako pise ... raspberry pi na drobne serveroviny, ovladaci domovy tablet, ip kamera (mozem odporucit nakup z ciny cez jeden z mnohych webov co sa vynorili), dobra sietova tlaciaren (laser, nie atrament), takisto mozem odporucit konkretny model.

Ja este urcite planujem UPS, a na ten VPN koncentrator sa pozriem tiez.
Disk mam z USA (WD Mycloud), ziadny RAID, len taky spotrebak na filmy a fotky.
TomasHo
 
Príspevky: 569
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Umiestnenie datoveho uloziska

Poslaťod _luky_ » Pon 12. Jan 2015 15:41:58

OFFTOPIC:
Spotřeba se udává v jednotkách Wh (Watt hodina), popř. kWh (kilowatthodina).
Výkon se udává ve W (Watt).
Ta jednotka W/h (asi watt za hodinu) je nesmysl.
Příklad: Počítač má spotřebu 200W, běží 3 hodiny v kuse. Spotřeba energie je 200 W * 3 h = 600 Wh = 0,6 kWh. V českých tedy asi 0,6 kWh * 4 Kč = 2,4 Kč.
Děkuji za pochopení.
http://podskalou.blogspot.cz
_luky_
 
Príspevky: 349
Registrovaný: Uto 08. Feb 2011 12:47:24
Dal súhlas: 79 krat
Dostal súhlas: 56 krat

Re: Umiestnenie datoveho uloziska

Poslaťod ... » Pon 12. Jan 2015 20:05:27

theb píše:@...: Len 100 W/h? To musis mat velmi dobre prepracovany setriaci rezim na diskoch. Daj nejake rady do zivota, nech to ma rozumnu pristupovu dobu aj malu spotrebu. :S Alebo tam mas aj SSD-cka?


disk ako taky ma v plnej prevadzke okolo 5 W, pri piatich diskoch je to ~25W, samotny (normalny) procak spapa viac (bral som nizkospotrebovu verziu bezneho intelu, s vynimkou diskov to bola najdrahsia vec z celeho servera, doska, pamate, sietove karty a skrinka dokopy stali menej ako ten proc)

TomasHo píše:@... tak od oka by som povedal, ze mas skor 9U, ja mam Triton 6U a ten je mensi nez ten tvoj. Co je skoda, lebo sa tam veci tiesnia.

ja som to len tak od oka ratal ale nebol som si isty...
TomasHo píše:2. Patch panel (tam sa zvedu vsetky kable z domu)
ja som mal Intellinet 24port CAT6 STP (kable aj zasuvky mam CAT6, kvoli pripadnej vyssej rychlosti)
49e v ageme, su aj za polovicu, ak ti staci CAT5

cat5e ti staci na gigabit bez akychkolvek problemov
...
TomasHo píše:5. instalacne haraburdy (Narazaci nastroj LSA Krone, Intellinet tester FTP kablov, krimpovacie klieste na RJ45, odblankovavac Digitus, dokopy asi 18 eur, plus nejake dobre RJ zasuvky, ak si potrebujes ukoncovat kable - ja som potreboval pripojit vzduchotechniku, kameru, tepelne cerpadlo a tak)

narazaci nastroj sa mu asi oplati si skor niekde pozicat, pouzie raz a moze odlozit na vecnost... (takze zbytocne vyhodene prachy a tiez aj z hladiska ekologie...)
...
 
Príspevky: 965
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 20 krat
Dostal súhlas: 66 krat





Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron