ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod matthewcheck » Uto 19. Júl 2016 21:50:37

V ramci domacej automatizacie som si k vypinacom tahal namiesto klasickych silnoprudovych kablov tienene FTP kable. Tie by som v ramci datoveho rozvadzaca chcel ukoncit hned pri vstupe, aby sa s tymito kablami viac nehybalo a nedoslo k zalomeniu jednotlivych zil (kedze ide o "drotove" vyhotovenie, drotiky su velmi nachylne na popraskanie a asi to posledne co by som si zelal je ich nejako opravovat a nadpajat). Budem avsak potrebovat pracovat s jednotlivymi zilami, preto by som potreboval nejaky komponent, ktory by mi to pomohol rozdelit. Co som pozeral, dosiel som k viacerym moznostiam:

1) nieco taketo: Vyzera to celkom slusne, zabera trocha viac miesta, ale dalo by sa to zvladnut ... problem vidim v cene, kde na ebayi som to nasiel iba u jedneho predajcu, ktory je v USA a su tam pomerne vysoke poplatky za postovne, zaroven teda aj potreba zaplatit dan na colnici ... vyhodou je vyvod na uzemnenie (teda predpokladam ze by to mal byt vyvod oznaceny SH?), ktory by sa ako tak dal pouzit na uzemnenie FTP kablov

2) patch panel v kombinacii s niecim takymto: patch panel by mal byt FTP/STP, aby boli jednotlive FTP kable uzemnene ... nasledne pouzit uvedene redukcie na pripojenie jednotlivych zil ... tu hra rolu aj cena, kedze by som potreboval 48 portovy osadeny patch panel, kde uz cena moze byt vyssia ... navyse tie redukcie neviem davat do portov jednu vedla druhej, kedze kvoli sirke svorkovnice by tam nevosli ... hladal som nejake patch panely, ktore by mali jednotlive porty otocene o 90 stupnov, aby som redukcie vedel davat jednu vedla druhej, no neuspesne ... nepredpokladam zaroven ze by sa keystony dali len tak bez konfliktu otocit o 90 stupnov ... alebo?

3) kable ukoncit RJ45 koncovkami a pouzit nieco taketo: najlacnejsie riesenie, avsak potrebujem tie redukcie nejako rozumne do rozvadzaca prichytit a zaroven netusim ako by som kable elegantne vedel uzemnit

Co myslite? Mate pripadne nejake vlastne riesenia, pripadne napady?
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat




Re: ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod ... » Uto 19. Júl 2016 22:23:00

pokial tam toho potrebujes ukoncit vela, chces aby to vyzeralo slusne a nezaberalo privela miesta, skusil by som sa pohliadnu po krone paneloch, konretne verzii ktora ma na oboch "koncoch" tie narazacie svorky; nevyhodou je ze na zapajanie potrebujes narazaci nastroj (bez neho sa to robi zle), vyhodou bude malo zabrateho miesta a tiez vcelku profesionalne vyzerajuci design...
toto riesenie sa pouziva aj v telco segmente; ked potrebujes napriklad rozdelit viaczilovy telefonny kabel na jednotlive linky v budovach a pod.
ako to vyzera mozes vidiet napriklad tu:
Obrázok
Obrázok
...
 
Príspevky: 955
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 15 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod MartinH » Str 20. Júl 2016 0:07:23

Krone pasky navrhovane "..." su naozaj dobre a ten nastroj sa da kupit lacno v GME.

Ak zalezi na tieneni, tak sa to robi na vstupe plechoveho rozvadzaca listou ako na obrazku alebo systemom ako napr. tu:
http://elektrika.cz/data/clanky/os-kom- ... u-icotekae

Ak nieco srobovacie, tak radove svorky, su aj pre male prierezy.
Prílohy
lista.jpg
lista.jpg (22.56 KiB) Zobrazené 1392 krát
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3693
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 200 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod matthewcheck » Str 20. Júl 2016 6:57:54

hmm, z toho co pisete by to teoreticky teda slo aj priamo pouzitim klasickeho tieneneho patch panelu, ktory by som obratil koncovkami nahor, na privodne kable by som nakrimpoval tienene koncovky a zospodu by som si narazil samotne zily ... myslim ze celkom pouzitelne riesenie, riesi to jednoducho aj tienenie ... kus sa akurat zabavim krimpovanim, ale to by az tak nevadilo ... krone narazaci nastroj mam, kupil som z ciny spolu s testerom a krimpovacimi kliestami ... toto by teda problem nebol

neviete aky maximalny prierez kabla viem dat do tych narazacich konektorov? najradsej by som po rozvadzaci uz pouzil nieco hrubsie ako zily z UTP/FTP ... ake kabliky ste pouzili vy?
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod petob » Str 20. Júl 2016 8:51:13

Ja sa na to pozriem z telco hladiska, kedze s tym robim: no ked ide naozaj o to rozdelenie tych zil, tak by som sa vykaslal na to opacne zapojenie patch panela a pouzil rovno tie krone. Ber to tak ze nakrimplovanim RJ konektorov mas dalsie spoje navyse (krimplovanie RJ, prechod RJ konektor-zasuvka a potom interne zas krone) a hlavne na FTP drot kabel sa strasne zle davaju RJ konektory, vacsina je stava na lanko kabel, na drot by sa mali pouzit na to urcene RJ konektory (maju iny tvar zarezovych nozov), ale je problem k nim sa dostat, vascina predajcov pouziva lankove, pripadne ani nevedia o tom ze existuju rozne druhy.
sumarum : ja by som dal rovno krone, hlavne ak uz mas na to vercajg
petob
 
Príspevky: 36
Registrovaný: Štv 22. Júl 2010 11:07:06
Bydlisko: Kosice
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod matthewcheck » Str 20. Júl 2016 9:36:37

asi tu ide o viac faktorov ... jednym z nich je spomenute jednoducho a lacno vyriesene uzemnenie, druhym uvazujem rozmer, kde mam pocit ze patch panel vie byt priestorovo uspornejsi a prehladnejsi v porovnani s tymito vseobecnymi modulmi ...

dik za poznamku ohladne RJ konektorov, na to som prizabudol, budem sa musiet poobzerat po tych pre drot ... to ze som pouzil na instalaciu drot som uz olutoval, nechal som si poradit, no vidim ze lanko by bolo v tomto pripade lepsie z viacerych hladisk ...

ono chapem to tak ze v principe je to stale ekvivalentne zapojeniu ktore sa bezne pouziva v sietarine, z jednej strany narazane, z druhej RJ45 ... pri patch paneloch teda sa takato situacia opakuje este raz pri prepojeni 2 RJ45 pomocou patch kabla ... navyse pre moje pouzitie sa jedna povacsinou o jednoduche signaly typu stlacenie tlacitka, podrzanie stlaceneho tlacitka, nejakej komunikacie cez 1-Wire, senzory a pod. ... teda nejde o vysokorychlostnu aplikaciu typu Cat6A a myslim ze tieto straty prechodmi su v tomto pripade zanedbatelne ...
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod ... » Str 20. Júl 2016 10:22:03

matthewcheck píše:asi tu ide o viac faktorov ... jednym z nich je spomenute jednoducho a lacno vyriesene uzemnenie, druhym uvazujem rozmer, kde mam pocit ze patch panel vie byt priestorovo uspornejsi a prehladnejsi v porovnani s tymito vseobecnymi modulmi ...

dik za poznamku ohladne RJ konektorov, na to som prizabudol, budem sa musiet poobzerat po tych pre drot ... to ze som pouzil na instalaciu drot som uz olutoval, nechal som si poradit, no vidim ze lanko by bolo v tomto pripade lepsie z viacerych hladisk ...

ono chapem to tak ze v principe je to stale ekvivalentne zapojeniu ktore sa bezne pouziva v sietarine, z jednej strany narazane, z druhej RJ45 ... pri patch paneloch teda sa takato situacia opakuje este raz pri prepojeni 2 RJ45 pomocou patch kabla ... navyse pre moje pouzitie sa jedna povacsinou o jednoduche signaly typu stlacenie tlacitka, podrzanie stlaceneho tlacitka, nejakej komunikacie cez 1-Wire, senzory a pod. ... teda nejde o vysokorychlostnu aplikaciu typu Cat6A a myslim ze tieto straty prechodmi su v tomto pripade zanedbatelne ...


pokial chces ist silou-mocou cestou RJ45 konektorov, tak by som sa skor zamyslel potom nad riesenim ze ukncit tie kable tak ako sa to normalne robi v patchpaneli napevno a do toho pchat zakrimpovane RJ45 s vyvodmi zapojenymi tam kde chces...

PS: tvrdy drot (nie lanko) ma kopu vyhod ale je urceny len na "pevnu" instalaciu (t.j. v stene je to ok); akurat ze asi nik rozumny neocakava ze budu priamo na kabloch trciacich zo steny nacvakane konektory... tam sa ocakava skor ukoncenie v patch paneli alebo zasuvke a cuduj sa svete, v tych by si zas skor mal problem s lankovymi vodicmi....
...
 
Príspevky: 955
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 15 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod matthewcheck » Str 20. Júl 2016 10:56:10

RJ45 byt nemusi, nijako mi tam nechyba a najradsej by som ich tam nedaval ... skor sa mi paci patch panel co do priestoru, praktickosti, jednoduchosti a prehladnosti ... samozrejme za to nechcem vyhodit majland

otacat to rozmyslam z 3 dovodov:
a) nie je potreba extra riesit zemnenie
b) uvazoval som pouzit hrubsie kabliky na dalsiu manipulaciu, preto aj otazka ohladne maximalneho prierezu, ktory do krone viem dostat ...
c) mozem si napojit iba zily ktore aktualne pouzivam, v klasickom vypinaci napr. vyuzivam 2-3 zily, v dvojitom zaluziovom 5, v tom s 1wire senzormi 6 zil ... teda koncovku by som nakrimpoval, ale mal by som zbytocne zily ktore aktualne nepotrebujem a v buducnosti mozno budem potrebovat ... takto by som si narazil iba zily ktore mam aktualne aktivne a v pripade potreby narazil dalsie ...
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod petob » Str 20. Júl 2016 13:11:49

matthewcheck píše:RJ45 byt nemusi, nijako mi tam nechyba a najradsej by som ich tam nedaval ... skor sa mi paci patch panel co do priestoru, praktickosti, jednoduchosti a prehladnosti ... samozrejme za to nechcem vyhodit majland

c) mozem si napojit iba zily ktore aktualne pouzivam, v klasickom vypinaci napr. vyuzivam 2-3 zily, v dvojitom zaluziovom 5, v tom s 1wire senzormi 6 zil ... teda koncovku by som nakrimpoval, ale mal by som zbytocne zily ktore aktualne nepotrebujem a v buducnosti mozno budem potrebovat ... takto by som si narazil iba zily ktore mam aktualne aktivne a v pripade potreby narazil dalsie ...


a prave preto by som isiel do toho krone, raz zacvakas vsetko na vstupe a potom uz len pripajas vystupy podla potreby
petob
 
Príspevky: 36
Registrovaný: Štv 22. Júl 2010 11:07:06
Bydlisko: Kosice
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod matthewcheck » Str 20. Júl 2016 15:28:14

hmm ... no ak zvazujem nieco taketo, tak mi tam vyvstava otazka, na kolko kablov viem jeden takyto modul pouzit? ak ratam spravne tak by to malo byt na 2+1/2 kabla (10 parov = 20 ukonceni = 2x8+4 zil) ... maetie ma vsak ten piaty obrazok, kde je v spodnej casti ukoncenych 5 kablov a nejako mi to nedava zmysel, ci by som tam takto aj ja vedel tych 5 ukoncit a zaroven nadpojit a pouzit dalej ... ale pravdupovediac, ak to bude iba na 2+1/2 kabla (co predpokladam), tak mam dalsi argument v prospech patch panelu, kedze pri mojej potrebe cca 50 ukonceni potrebujem 20 takychto modulov a teda celkovo cca 2m sirky ... ak aj pocitam ze dam max 5 vedla seba (sirka rozvadzaca bude 600mm), tak potrebujem 4 rady po 5 modulov ... a to mi teda pride dost vela miesta
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod ... » Str 20. Júl 2016 16:52:51

telefonne kable maju obvykle 2 pary (a aj tak sa vacsinou vyuziva len jeden), takze tam by to davalo zmysel s tymi 5 kablami...
a pokial sa ti jedna o miesto, pozri si ten druhy obrazok z toho co som sem daval - tam mozes vidiet aj usporiadanie ake sa casto pouziva; nikde nie je napisane ze to musis mat roztiahnute vedla seba...
medzery medzy tymi panelmi mozu byt dost male (v podstate take aby si tadial vedel potiahnut vodice; a vedel s tym manipulovat; v pripade ze by si ich tahal pod tym tak v extremnom pripade to vies mat od seba na hrubku 1 zily; na nacvakanie tam je totiz aj tak miesta dost (to ale potom k tomu sa ti bude nieco dorabat tazko)
mat to vstupovane RJ45kami do patchpanelu mi stale chodi po rozume dobry skriatok ktory len tak dojde a zopar tych kablov zo steny ti tam medzi sebou z recesie prehodi (ak ku tebe nechodia na navstevu deti alebo iny mladsi recesisti; tak sa tohto problemu mozno vyvarujes, ale aj tak si myslim ze aj v pripade dorabania dalsich veci do toho by ti to slo lepsie s crone....)
...
 
Príspevky: 955
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 15 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod theb » Str 20. Júl 2016 23:45:08

Namiesto crona (kedze som o takomto rieseni doteraz este nepocul), som si pomyslel hned na "cokoladky".
Obrázok
Tam si mozes nasekat kolko ich presne potrebujes + mozes dat aj hrubsi vodic smerom von, avsak ten crone vyzera este lepsie :)

Do toho patch panelu by som asi ani ja nesiel, to ta caka viac prace, mas to menej prehladne a zavana to problemamy (viacero spojov = vacsia sanca na problem).

Ked si to rozoberies na drobne, potrebujes zapojit 50 kablov, tak ti ani 48 patch panel nepomoze a neviem ci sa vobec robia 50-tkove...

Ale samozrejme, ze na koniec celeho cirkusu sa budes musiet rozhodnut sam.
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 784
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 11 krat
Dostal súhlas: 65 krat

Re: ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod MartinH » Štv 21. Júl 2016 8:41:09

theb píše:Namiesto crona (kedze som o takomto rieseni doteraz este nepocul), som si pomyslel hned na "cokoladky".
Obrázok
Tam si mozes nasekat kolko ich presne potrebujes + mozes dat aj hrubsi vodic smerom von, avsak ten crone vyzera este lepsie :)


Cokoladky uz davno nemaju pliesok pod skrutkou a pre tenke drotiky su uplne zle :nie: . Kto neveri, nech si vyskusa. Prvy problem: drotik pod skrutku, nie vedla. Druhy problem: nepritiahnut malo, lebo nebude drzat. Treti problem: nepritiahnut vela, lebo sa drotik zlisuje a rychlo odlomi.

Radove svorky su neporovnatelne lepsie ako cokoladky. Daju sa poskladat v roznych farbach a dobre popisat.
A Krone maju vyhodu, ze praca ide rychlo.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3693
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 200 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod tienik » Pia 22. Júl 2016 10:31:22

Veru tak, dnešné "čokoládky" sú číra katastrofa, kludne ich možu prestať vyrábať a nič sa nestane.
Ja osobne som túto situáciu riešil poschodovou radovou svorkou o šírke tuším 3, 3.5 mm. Takže na jeden FTP kábel sú to 4 svorky.
Robí sa s tým dobre, prehladne to je
tienik
 
Príspevky: 2247
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: ukoncenie FTP kablov v rozvadzaci

Poslaťod matthewcheck » Pia 22. Júl 2016 11:13:30

radove svorky som zvazoval hned na zaciatku, uvazoval som prave 4 dvojurovnove svorky na jeden kabel ... odradza ma akurat tak trocha cena, ak aj pocitam s cenou 1EUR/ks (co je asi aj velmi optimisticky pohlad), tak to vychadza na 4EUR/kabel, vo vysledku pri pocte 50 ukonceni to je 200EUR ... podla mna dost vela len za ukoncenia kablov ... zas co do priestoru by to pri rozmeroch co pises bolo cca 1,2cm na kabel, dohromady 60cm pri 50 ukonceniach, vcelku prijatelne ... co do pripojenia asi najlepsia moznost, kedze mozem pouzit kludne aj hrubsie kable na rozvody v ramci rozvadzaca

@...: stale sa rozhodujem ci pouzit tie narazacie LSA produkty, cenovo su velmi prijatelne ... teda pri kupe z ciny to viem ukoncit vsetko za 25EUR, plus dokupit este na to drziaky, mozno raz tolko by som este zaplatil za ne ... akurat teda by mi trebalo este doriesit to zemnenie ... pozeral som aj tie hrebene co odporuca MartinH, akurat neviem ci nieco take na slovensku aj kupim, nenasiel som to v ziadnom obchode, okrem toho z ktoreho je link, zatial neviem ci to vedia aj poslat a dodat, cakam na odpoved ... nenasiel som velmi ine riesenia, ak nejake este mate tak sem s nimi ... aj ked stale je na zemnenie ten patch panel asi najelegantnejsi :)

@tienik: vies dat konkretny typ svoriek? pruzinove ci skrutkove? neexistuje pripadne nejaky specialny viacnasobny typ prave pre UTP/FTP kable?
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat




Ďalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron