Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenTherm

Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenTherm

Poslaťod yoyo » Sob 12. Jan 2019 1:38:08

Predcasom som si zaobstaral smart termostat Nest s nadejou, ze tym chcem usetrit na spotrebe plynu. Na to, aby som to mohol relevantne zhodnotit este sice neuplynula dostatocna doba, ale nateraz sa s vami chcem aspon podelit o skusenosti a samotnu montaz v kombinacii s jednoduchym plynovym kotlom Attack Small Plus. Slovensko ako krajina nepatri do zoznamu podporovanych krajich pre tento termostat, takze necakajte, ze tu budete mat cesku, alebo slovensku mutaciu. Budete si musiet vystacit s anglictinou.

Nest termostat 3. generacie sa vyraba v 2 prevedeniach - jeden pre US a druhy pre EU trh. Rozdiel medzi nimi okrem ineho je aj ten, ze EU verzia ma tzv. HeatLink - v podstate sa jedna o riadiacu jednotku, ktora je umiestnena v blizkosti kotla. Tento HeatLink je prepojeny s kotlom a tiez z termostatom, ktory je niekde v izbe. Dalsi podstatny rozdiel je ten, ze EU verzia podporuje protokol OpenTherm. Na druhej strane US verzia podporuje aj viacero funkcii ako je napr. chladenie, co EU verzia nema... . Je tam este viac rozdielov, ale ja sa skusim zamerat na to, co ponuka prave ta nasa EU verzia.

Velkou vyhodou plynoveho kotla Attack Small Plus je to, ze na komunikaciu pouziva standard OpenThem napriek tomu, ze mozno tato znacka nepatri prave k tym premiovym. Tym, ze je tam OpenTherm, tak v principe to znamena, ze mozme na tento kotol pripojit akykolvek termostat, ktory prave tento OpenTherm podporuje. Ja som doteraz mal ku kotlu termostat, ktory sa standardne dodava spolu s tymto kotlom - Termostat CR04 (myslim, ze to vyraba firma Honeywell).

------

Instalacia bola v podstate velmi jednoducha a vyhodou je to, ze zakladna termostatu sa da pekne namontovat na el. krabicku KU68. Samotny termostat pozostava zo zakladne a termostatu, ktory sa nacvakava na tuto zakladnu.

Zakladna vyzera nejako takto:
Obrázok
- kedze Nest ma senzor pohybu, je dobre ho umiestnit tam, kde sa najviac zdziavate, aby vedel, ze ste doma
- idealna vyska umiestnenia je do max 140cm, aby vedel registrovat aj deti pripadne sediace osoby


Ak do zakladne zaklopite samotny termostat, tak to vyzera nasledovne:
Obrázok
- takto uz v podstate vyzera nakonfigurovany termostat - ak zaregistruje pohyb, tak vam zobrazi jednu zo zvolenych obrazoviek (ja som si zvolil pocasie)


HeatLink (umiestneny vedla kotla):
Obrázok
Obrázok

U mna bol postup instalacie nasledovny:
- kedze mam pivnicu, tak u mna je plynovy kotol umiestneny v pivnici/kotolni. Termostat mam umiestneny na 1. podlazi. Medzi termostatom a HeatLinkom mam relativne kratku vzdialenost a oddeluje ju v principe len jedna ZB deka. Tu treba este poznamenat, ze sa snazte namontovat HeatLink tak, aby nebol velmi vzdialeny od termostatu, lebo napriek tomu, ze termostat je spojeny s HeatLinkom kablom, tak pri OpenTherme zaroven vyzaduje aj Wireless spojenie.
- po namontovani HeatLinku na stenu som podla predpisanej schemy v manualy pripojil dvojlinku na svorky OT1 a OT2, ktore smerovali do kotla na miesto kde som povodne mal napojeny stary termostat (na poradi nezalezi).
- na svorky T1 a T2 som napojil dvojlinku, ktora smerovala k termostatu (len pre zaujimavost - ak som meral, tak na tychto svorkach HeatLink dava 12V jednosmernych).
- nakoniec som pripojil do HeatLinku zdroj/napatie (kabel nie je sucastou balenia)

V podstate to vyzeralo takto:
Obrázok
- HeatLink LED dioda moze svietit 3 farbami - modra/blika = je pripraveny na sparovanie s termostatom; zlta/svieti = nie je spojeny s termostatom; zelena/svieti = je sparovany s termostatom
- HeatLink ma tiez v strede jeden take velke okruhle tlacidlo, ktore sa pouziva na 2 ucely: ak ho podrzime 10s, tak ho vyresetujeme do fabric default; ak ho iba 1x kratko stlacime, tak zapneme tzv. manualny mod. Tento manualny mod nerobi nic ine, iba da priamy prikaz kotlu, aby zacal kurit (pripadne teplej vode, aby ju zacal ohrievat)
- na obrazku pod lavou skrutkou mozete este vidiet, ze som tam zacmaral cervenou nejaky kod - aby som ten kod nesharoval takto verejne na fore :). Tento kod sa vyuziva na sparovanie termostatu s HeatLinkom, takze sa k tomu este dostanem.

V kotle to vyzeralo takto:
Obrázok
- modry/hnedy -> dvojlinka z HeatLinku zo svoriek OT1 a OT2


ostatne svorky (nepodarilo sa mi to lepsie odfotit):
Obrázok
- svorka 1/2 -> vonkajsia teplotna sonda (toto som kludne mohol odpojit, lebo Nest si stahuje udaje o vonkajsej teplote z internetu)
- svorka 3/4 -> sonda z externeho zasobnika vody
- svorka 5/6 -> volne

Ak uz bol takto pripraveny a napojeny HeatLink, tak stacilo nacvaknut Nest termostat do jeho zakladne a zacal sa proces konfiguracie:
- nebudem tu davat vsetky obrazovky, ale v principe zacne sa to tym, ze sa vyberie aky chcete mat jazyk (ja som si zvolil anglictinu)
- v dalsom kroku sa bude chciet Nest napojit na Internet/WiFi
- tiez to, aka je vasa adresa / lokacia -> na zaklade toho vyberie najblizsiu meteo stanicu aby z nej tahal data o pocasi

a potom dalej niekolko zaujimavych nastaveni:
Obrázok
- ja som zvolil Multi-Family

Obrázok
- Nest chce vediet, kde je termostat umiestneny

Obrázok
- tiez to, kolko dalsich termostatov v domacnosti mate. V pripade, ze by ich bolo viac, tak vedia medzi sebou komunikovat.

Obrázok
- kedy bol dom postaveny...

Obrázok
- eco temperature je v celku zaujimava vec, ktora hovori o tom, ze aka minimalna teplota ma ostat v dome, ked termostat sa prepne do stavu Away (teda to sa udeje, ked manualne niekto nastavi, ze v dome nikto nie je a kotol nebude kurit alebo tiez sa tato funkcia da aktivovat 'automaticky' na zaklade lokacie telefonu vsetkych rodinnych prislunikov - a ak zisti podla lokacie, ze nikto nie je doma, tak za 1-2 hodinky automaticky sa prepne do modu Away -> tuto feature viete samozrejme aj vypnut v pripade, ze by vam nevyhovovala).
- osobne este nie som velmi presvedceny o efektivite tejto funkcie pre moj dom s podlahovym kurenim. Je sice pekne ked sa vyberiem na 4 dni prec a v dome mi klesne teplota na tych 21 (pred tym som mal nastavene na 20) a hreje ma pocit, ze nemusi platit za kurenie ked nie som doma a temperuje sa len na 20 stupnov (dom az tak rychlo nevychladne ked je dobre zatepleny.... akurat problem je ten, ze ked dom chcete nahriat naspat na pozadovanych povedzme 22,5, tak zohriat dom o 2,5 stupna niekedy trva viac ako jeden den ak su vonku velke mrazy ... . Toto este nemam presne odsledovane a budem to v najblizsich dnoch/tyzdnoch skumat, lebo rychlost vyhriatia domu zalezi tiez od dalsich vstupnych parametroch, ktore su tam (napr. aku maximalnu teplotu vody moze Nest termostat pouzit na kurenie).
Pri radiatorovom kureni si viem predstavit, ze nabeh teploty v dome bude ovela rychlejsi ...


Obrázok
- Nest Pro ID je v podstate referencia na nejakeho origo Nest majstra, ale kedze ja ziadneho Nest odbornika nemam, tak som si samozrejme nezadal

Obrázok
- tu definujeme, aky druh kotla mame. Z toho co som si o tom nastudoval mozem povedat, ze:
- Combi boiler = kotol, ktory sposob ohrevu pre teplu vodu funguje ako klasicky prietokovy ohrievac -> teda nie je tam externy zasobnik vody
- System boiler = u nas klasika -> plynovy kotol s externym zasobnikom vody (tuto moznost som si nastavil aj v Nest termostate)
- Electric heating = to je jasne -> elektricke kurenie...
- ostatne som neskumal ...

Obrázok
- nastavenie kurenia spociva v definovani zopar zakladnych nastaveni:
- Control = OpenTherm (kedze moj kotol podporuje OpenTherm, tak to bola jasna volba). Myslim, ze dalia moznost tam este bola On/Off
- Source = Gas -> teda to, co je zdrojom vykurovania. U mna to je plyn.
- Delivery = ci radiator, alebo podlahovka -> v mojom pripade podlahovka (In-floor radiant)
- Supply = tu som len dedukciou prisiel na to, ze toto je parameter, ktory hovori o tom, aku max. teplotu vody ma pouzit Nest termostat na kurenie. Nie som si tym ale stale na 100% isty, lebo by som predpokladal, ze tento parameter by si mal vediet vypocitat aj sam na zaklade vsetkych vstupnych velicin, ked je taky smart...


Obrázok
- ohrev teplej vody je kapitola sama o sebe pri Nest termostate. Najprv si teda povedzme ako to fungovalo bez Nest termostatu: ako som spominal vyssie mam externy zasobnik vody, ktory ma svoje cidlo pripojene do kotla. Ak kotol zisti, ze teplota klesla pod pozadovanu teplotu v nejakom intervale tak jednoducho kotol zapol a zacal ohrievat teplu vodu -> tento sposob zabezpecil NON-STOP pozadovanu teplotu TUV (a teda aj vtedy, ked sme TUV vobec nepotrebovali mat nahriatu - je to uz kazdeho ina preferencia). -> teda ohrev TUV bol cisto v rezii kotla (toto plati v pripade, ze ten stary termostat to mal takto nastavene)
- pri Neste je viacero moznosti ako to s ohrevom TUV zriesit - je len na vasich preferenciach co je pre vas a vasu rodinu vhodne. Klucove pre nastavenie ohrevu TUV je vyber polozky 'boiler type' -> teda bud Combi boiler, alebo System boilder -> ako som spominal vyssie. Ak zvolime Combi boiler, tak ohrev TUV by mal byt cisto v rezii kotla a mal by sa spravat podla vyssie opisaneho scenara (teda NON-STOP ohrev TUV na pozadovanu teplotu) -> tuto moznost som realne neskusal, ale malo by to takto fungovat, lebo v podstate ak Nestu povieme, ze mame Combi boiler, tak pre Nest to znamena, ze sa nema starat o TUV a tym padom je to v rezii kotla. V tomto pripade ak dokoncite nastavenie termostatu, tak Nest termostat by vam nemal ani ponukat ziadne zobrazenia nastavenia o TUV.
Ak zvolime System boiler, teda pre Nest je to znak toho, ze tento druh kotla ma externy zasobnik vody, tak nam Nest ponukne moznost to nakonfigurovat. Konfiguracia spociva v zadefinovani toho ako sa ma riadit ohrev TUV (ja som vybral moznost OpenTherm, dalsie moznosti tam boli On/Off a potom disconnected). Neviem vam povedat aky je rozdiel medzi OpenTherm a On/Off riadenim pre ohrev TUV. Tak jedna ako aj druha moznost pre ohrev TUV vyuziva Scheduler - teda nejaky tyzdenny plan, v ktorom definujete, kedy ma byt voda nahriata na pozadovanu teplotu a ako dlho ju v tomto stave ma udziavat. Ak zvolime teda moznost ohrevu TUV pre System boiler, tak Nest nam po nakonfigurovani bude ponukat prehlad nastaveni pre TUV a informacie o tom. Ak rozmyslate nad tym, ze co ak budete potrebovat obcasne mat nahriatu vodu aj mimo stanoveny cas ktory mate v Schedulery, tak viete to jednoducho urobit stlacenim jednej volby na termostate (alebo cez mobilnu apku) tzv. Boost, ktory okamzite zacne nahrievat teplu vodu. Z mojej skusenosti a na moje prekvapenie - ja mam nastaveny Scheduller na ohrev TUV 2x za den (rano a vecer - vid obrazok nizsie) a pri ohreve vody na 55 stupnov voda vydrzi velmi dlho horuca az do najblizsieho ohrevu TUV, ktory je vecer. To samozrejme velmi zalezi aj od toho ako a kolko TUV sa spotrebuje ... . Ale ked poznate svoj rezim, tak si to viete +/- prisposobit.
- Nest umoznuje zadat min 55*C pre ohrev TUV .. nizsie sa neda (ano viem.. legionella a pod... ale po pravde ja som to velmi neriesil pri starom termostate a TUV som ohrieval len na 40*C a plne mi to postacovalo)
- co je dolezite pri tomto tiez vediet -> ak Nest termostat spravuje ohrev TUV a teda funguje na zaklade Schedulera/planovaca kedy ma tu vodu ohrievat, tak v case, ked sa TUV nema ohrievat je kotol v ECO rezime (na displayi na kotle svieti kontrolka ECO). Nest termostat mu to natvrdo povie, ze teraz som v rezime ked nemam hriat TUV tak sa prepni do ECO rezimu -> co znamena, ze kurenie funguje, ale ohrev TUV nie.

Obrázok
- takto vyzera defaultny scheduler pre ohrev TUV, ktory si mozte nastavit podla vlastneho uvaznia

---------------

Ako som spominal uz vyssie - Nest termostat pri OpenTherme vyzaduje aj Wireless pripojenie k HeatLinku (teda nestaci len kablom). Ked som prvykrat nastavoval ten termostat tak sa mi nedarilo spojit Nest s HeatLinkom napriek tomu, ze som bol presvedceny, ze vzdialenost medzi nimi je fakt minimalna. Nakoniec som ale prisiel na to, kde bol problem. V pripade, ze vam Nest zahlasi, ze Wireless pripojenie k HeatLinku zlyhalo, tak urobte to, ze vyberiete moznost 'Replace HeatLink' -> to vas upozorni na jednu vec, na ktoru si teraz nepamatam -> date Continue a dostanete sa na obrazovku, kde bude potrebne zadat 6 miestny kod HeatLinku. Ten kod najdete presne tam, kde som zacmaral cervenou farbickou pri obrazkoch vyssie (teda ked otvorite HeatLink, tak pod lavou skrutkou), alebo tento kod tiez mozete najst na kryte v spodnej casti pri skutke. Po zadani tohto kodu by sa mal uz Nest bez problemov spojit s HeatLinkom.
Ak by ale aj napriek tomu ste s tym mali problem a mate pocit, ze ste uz tam domixovali nejake nastavenia, tak to mozte skusit osvedcenou metodou:
- vytiahnut Nest termostat zo zakladne
- resetnut HeatLink pridrzanim tlacidla na 10s (musi blikat modre svetlo - to indikuje, ze HeatLink je pripraveny na pripojenie s Nestom)
- zalozit Nest do zakladne a zacat postup konfiguracie...

Obrázok
- takto vyzera chyba, ktora hovori o tom, ze Nest vyzaduje aj Wireless pripojenie k HeatLinku -> tomu predchadza taky oznam, ze Nest je pripojeny len cez wired (drot) a nie wireless.

Obrázok
- a takto to vyzera, ked uz je pripojenie pre drot a aj wireless v poriadku


-----

Obrázok
- takto to vyzera, ked Nest je v rezime kurenia (izbova teplota 22 a pozadovana 22,5)

-----

Ako som spominal vyssie - mozete vyuzivat aj mobilnu aplikaciu, kde okrem zakladneho managementu pre termostat viete na dialku aj nieco skonfigurovat v pripade ze by ste to potrebovali (z mojho pohladu hracka tak na 3 dni a potom to cloveka prestane bavit). Ale ovladanie termostatu na dialku je uz v celku zaujimava a uzitocna vec.

Obrázok
- takto vyzera uvodna obrazovka appky. V pripade ze Nest sa stara aj o ohrev TUV, tak tam mate aj moznost pre Hot water


Obrázok
- toto je sekcia pre kurenie - teda vidite aka je teplota v dome, aka je pozadovana teplota, tiez to aka je vlhkost a vonkajsia teplota.
- viete na dialku nastavit kotol do ECO rezimu (teda Away modu), nastavit Scheduler a pod..


Obrázok
- pre ohrev TUV to pre zmenu vyzera takto
- teda je tam moznost urobit Boost v pripade ze chceme ohriat vodu mimo stanoveny planovany cas
- ukazuje aktualnu teplotu v boilery -> aj ked tuto si myslim, ze je to nejako nedoriesenie, lebo kebyze teraz pustim vodu z kohutika, tak urcite bude horuca (min 40*C) a nie 14* ako to tam ukazuje.. Neviem preco je tato informacia tak skreslena, ale mam odsledovane, ze ked je kotol v stave ked ohrieva TUV tak pekne vidiet ako sa tato teplota na tejto obrazovke zvysuje az kym nepride na 55*C ... Skusal som aj kontrolovat ci po zohriati vody naozaj ma voda 55*C a vsetko bolo v poriadku - nazoaj mala 55*.


---------------

Takze to je +/- vsetko co som chcel s vami pozdielat ... v pripade ze by ste mali nejake otazky alebo nejake veci, ktore by mohli pre zmenu mne pomoct (ak uz mate Nest nejaky ten rocik), tak budem len rad.
Casom uvidime, ako sa to odzrkadli na spotrebe... .



-----------

- este pre doplnenie a mozno inspiraciu - ja som svoj Nest termostat kupoval cez anglicky Amazon, kde ma v case Black Friday vysiel na 170eur (s tym, ze dopravu som si poriesil cez kamosa, ktory tam v tom case bol).
3-podlazny/165m2 vykurovacia plocha/Ytong 30+20EPS/36 Nobasil MPN v streche/rekuperácia/trojskla

S týmto príspevkom autora yoyo súhlasili - 6
bladerunner, joko, marko182, MartinH, raven, sigma
yoyo
 
Príspevky: 1090
Obrázky: 25
Registrovaný: Pon 24. Aug 2009 11:59:53
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 47 krat




Re: Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenThe

Poslaťod bladerunner » Sob 12. Jan 2019 12:02:56

k ohrevu TUV- aj pôvodný termostat CR04 Honeywell samozrejme umožňuje nastaviť kedy sa má ohrievať TUV / v ktorý deň, v ktorú hodinu/, čo aj využívam
Ináč si to pekne zdokumentoval :ano:

S týmto príspevkom autora bladerunner súhlasil
joko
bladerunner
 
Príspevky: 1245
Registrovaný: Pon 05. Okt 2009 20:10:55
Dal súhlas: 72 krat
Dostal súhlas: 126 krat

Re: Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenThe

Poslaťod raven » Sob 12. Jan 2019 20:56:14

Chválim snahu a námahu, ktorú si si dal so spravením tutorialu.
Aj vďaka takým, ako ty, a takýmto témam má fórum vysokú odbornú úroveň, čo ma aj po tých rokoch, čo som tu, nesmierne teší.
Za mňa palec hore :ano:

S týmto príspevkom autora raven súhlasil
joko
Obrázok užívateľa
raven
 
Príspevky: 658
Registrovaný: Str 14. Jan 2009 20:50:27
Bydlisko: Košice-okolie
Dal súhlas: 35 krat
Dostal súhlas: 41 krat

Re: Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenThe

Poslaťod yoyo » Sob 12. Jan 2019 21:03:33

@raven, @bladerunner: ďakujem
3-podlazny/165m2 vykurovacia plocha/Ytong 30+20EPS/36 Nobasil MPN v streche/rekuperácia/trojskla
yoyo
 
Príspevky: 1090
Obrázky: 25
Registrovaný: Pon 24. Aug 2009 11:59:53
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenThe

Poslaťod raven » Pon 14. Jan 2019 19:37:44

Ako ten čas letí. Práve pozerám, že dnes je to 10 rokov, čo som už tu na fóre...:)
Obrázok užívateľa
raven
 
Príspevky: 658
Registrovaný: Str 14. Jan 2009 20:50:27
Bydlisko: Košice-okolie
Dal súhlas: 35 krat
Dostal súhlas: 41 krat

Re: Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenThe

Poslaťod marko182 » Pon 14. Jan 2019 22:19:02

@yoyo
klobuk dole, super tutorial aj pre laika. Dik.

Mam ten isty kotol a snad sa tento rok uz konecne po 8 rokoch aj nastahujem :dash Zaujimalo by ma, co ta motivovalo ku kupe Nestu na vymenu za ten Honeywell.
Hlavnu vyhodu samozrejme vidim v ovladani na dialku a asi aj viac user-friendly. Porovnat nemozem, kedze moj Honeywell je zatial este stale v krabicke. Dizajn neriesim, aj ked na ten Nest sa urcite lepsie pozera.
Takze budem rad, ked pridat dojmy, tipy, skusenosti. Budem sledovat :ano:
Fire walk with me...
marko182
 
Príspevky: 208
Registrovaný: Ned 07. Jún 2009 13:52:44
Dal súhlas: 19 krat
Dostal súhlas: 16 krat

Re: Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenThe

Poslaťod yoyo » Str 16. Jan 2019 11:13:34

@marko182, dakujem

K tvojej otazke: ja som sa rozhodol pre Nest z viacerych dovodov, aj ked musim uznat ze ziaden z nich nebol nijako existencny a ci s Nestom, alebo bez Nestu by v tome bolo teplo.
Teda prvy z dovodov bol ten, ze na hlavnom Honeywell na hlavnom displayi nemal vonkajsiu teplotu - co mi dost vadilo - chcel som jednoducho pohladom na termostat vediet ako je vonku. Druhy dovod preco som sa rozhodol je, ze 1x sa mi uz stalo, ze som odisiel na cely tyzden v zime prec a tesne pred odchodom sa mi pokazil kotol (myslim, ze odisiel 3 cestny ventil). Ked som sa vratil domov, tak som mal peknych 18 stupnov. Nemal som samozrejme moznost to nijako zistit resp. kontrolovat ci vsetko je OK pocas mojej nepritomnosti v dome. Nest toto umoznuje.
Od Nestu tie zocakavam to, ze by mala prist uspora v kureni (ale toto neviem relevantne zhodnotit/povedat, kedze ho mam este kratko a zatial ako som pisal o Away rezime nie som az tak na 100% presvedceny ze pre podlahovku je vhodny... a ak je vhodny, tak jedine v tom pripade, ze idem z domu na fakt dlho - co sa stava malokedy - alebo by som pre Away mode dal ECO teplotu na nejakych 21 a nie menej, lebo potom trva velmi dlho kym sa nahreje).
No a potom este bonus Nestu je to, ze vyzera fakt pekne.... . Tak ci onak, keby som mal za Nest dat 300 eur (ako to je na SVK), tak by mi horeuvedene argumenty za to nestali. Ale kedze som to kupil za 170eur (co sa priblizuje cene termostatu Honeywellu), tak mne to uz stalo za to... .
3-podlazny/165m2 vykurovacia plocha/Ytong 30+20EPS/36 Nobasil MPN v streche/rekuperácia/trojskla
yoyo
 
Príspevky: 1090
Obrázky: 25
Registrovaný: Pon 24. Aug 2009 11:59:53
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenThe

Poslaťod marko182 » Str 16. Jan 2019 12:30:59

Ja najvacsiu vyhodu vidim hlavne v tom vzdialenom pristupe. Jedna vec je, ze mas prehlad, co sa deje, ci kotol funguje a druha, ze si vies den, dva pred navratom pustit alebo pridat kurenie, aby si sa vratil do tepleho domova.
Ja zatial len temperujem a kotol je ovladany uplne zakladnym termostatom na udrzanie teploty. Este nebyvame, takze nemam vyladene okruhy, nastavene prietoky, atd. Neviem, ci budem musiet riesit veci typu teplota vykurovacej vody, spiatocky, vplyv ekvitermu, krivky a vsetky tieto technicke detaily, ktore viem, ze sa daju nastavit cez HoneyWell, ale predpokladam, ze cez Nest mas pristup len k niektorym z tychto parametrov. Preto hovorim, ze budem vdacny za kazdu skusenost a podla toho sa rozhodnem, ci do toho ist alebo nie. Ten HoneyWell mam uz tak ci tak kupeny, ale stale je moznost ho predat.
Fire walk with me...
marko182
 
Príspevky: 208
Registrovaný: Ned 07. Jún 2009 13:52:44
Dal súhlas: 19 krat
Dostal súhlas: 16 krat

Re: Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenThe

Poslaťod ... » Str 16. Jan 2019 14:35:30

ad vzdialene ovladanie
to co kuri u mna ma siemensacku regulaciu a k tej je aj krabicka ktora mi to da na ethernet (a ma svoju IP) a viem sa na to pripojit ci uz cez prehliadac alebo cez siemensacky acs-tool
pristup k tomu z vonku si riesim cez vlastnu vpn-ku
avsak aby som si domov zavesil nieco co komunikuje niekde nevedno kam von je koledovanie o problem, bude sranda ak sa Vam niekto len tak z nudy do toho nabura a pohra s nastaveniami... (a toto nie je otazka ze ci, ale iba kedy sa to stane ...)
...
 
Príspevky: 1053
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 79 krat

Re: Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenThe

Poslaťod yoyo » Str 16. Jan 2019 14:53:39

ano, da sa na to aj tak pozerat, ale v tomto pripade by som ti radit zrusit vsetky coudove riesenia, dropbox, email, tiez zbavit sa smartphonu a nasliby sme toho este viac... .
3-podlazny/165m2 vykurovacia plocha/Ytong 30+20EPS/36 Nobasil MPN v streche/rekuperácia/trojskla
yoyo
 
Príspevky: 1090
Obrázky: 25
Registrovaný: Pon 24. Aug 2009 11:59:53
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenThe

Poslaťod ... » Str 16. Jan 2019 16:24:49

yoyo píše:ano, da sa na to aj tak pozerat, ale v tomto pripade by som ti radit zrusit vsetky coudove riesenia, dropbox, email, tiez zbavit sa smartphonu a nasliby sme toho este viac... .


no ja ani ziadnbe cloudove riesenia nepouzivam (prave pre bezpecnost svojich dat), vsetko mam na (vlastnych) serveroch a na telefonovanie pouzivam staru nokiu E52...
skus dat este nieco dalsie :-D
...
 
Príspevky: 1053
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 79 krat

Re: Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenThe

Poslaťod k+k » Str 16. Jan 2019 16:38:46

pri istej urovni paranoje je lepsie vlastne data nemat ... lebo neukradnu ti len to, co nemas, plati pre data, auto, akykolvek majetok :)
a k tomu dialkovemu ovladaniu kotla ... nuz svagor take nieco predvadzal pred dvomi rokmi na lyzovacke (iny system, ale to je jedno) ... vypol kurenie na dialku ... pri opatovnej snahe kotol zapnut mu kotol nenabehol > isiel z lyzovacky o den skor, ked uz mal 17C v dome a nemal mu kto nakopnut kotol :D ... takze opaterno s takymito vychytavackami :)

S týmto príspevkom autora k+k súhlasil
sigma
Obrázok užívateľa
k+k
 
Príspevky: 1184
Registrovaný: Uto 17. Feb 2009 21:31:42
Dal súhlas: 63 krat
Dostal súhlas: 81 krat

Re: Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenThe

Poslaťod yoyo » Str 16. Jan 2019 17:13:30

... píše:
yoyo píše:ano, da sa na to aj tak pozerat, ale v tomto pripade by som ti radit zrusit vsetky coudove riesenia, dropbox, email, tiez zbavit sa smartphonu a nasliby sme toho este viac... .


no ja ani ziadnbe cloudove riesenia nepouzivam (prave pre bezpecnost svojich dat), vsetko mam na (vlastnych) serveroch a na telefonovanie pouzivam staru nokiu E52...
skus dat este nieco dalsie :-D

ak kvoli svojim datam spravujes vlastne servre doma, aby si mal data pristupne smerom von ked to potrebujes... tak to uz potom nemam k tom u co dodat 8-) .. . Kazdy sa na tento svet pozerame inym pohladom (tym nechcem povedat, ze cloudove riesenia je jedina a ta spravna cesta) ... Nechcel by som tuto debatu nejako dalej rozvyjat, lebo by sme podla mna dosli k tomu, ze zabezpecenie tvojich servroch doma moze byt tak krehka, ze by som sa na extra bezpecnost tvojich dat az tak nespoliehal. Problem cloudu ja vidim akurat v otm, ze data, ktore ty spristupnis ma v sprave niekto iny.. cize dolezite je skor to CO spristupnujes.. a ani nie to ci je to cloud alebo nieco ine .. . Ale to uz je ina tema
3-podlazny/165m2 vykurovacia plocha/Ytong 30+20EPS/36 Nobasil MPN v streche/rekuperácia/trojskla
yoyo
 
Príspevky: 1090
Obrázky: 25
Registrovaný: Pon 24. Aug 2009 11:59:53
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenThe

Poslaťod ... » Štv 17. Jan 2019 11:28:38

yoyo píše:Nechcel by som tuto debatu nejako dalej rozvyjat, lebo by sme podla mna dosli k tomu, ze zabezpecenie tvojich servroch doma moze byt tak krehka, ze by som sa na extra bezpecnost tvojich dat az tak nespoliehal.

to uz je ale moja zodpovednost a ak sa nieco stane, mozem si za to sam (+ sam viem co mi kde bezi a ake to ma rizika)
ale je mi jasne ze pre vacsinu je pohodlnejsie nestarat sa a ak sa nieco stane tak moct nadavat na niekoho/nieco druhe....

PS: neexistuje zabezpecenie (ani v IT) ktore by sa nedalo prekonat, ide len o to ze aku namahu na to musis vynalozit a ci sa ti ju vynalozit oplati...
...
 
Príspevky: 1053
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 79 krat

Re: Tutorial: Nest Termostat a Attack Small Plus cez OpenThe

Poslaťod theb » Štv 17. Jan 2019 14:56:51

Existuje zabezpecenie, ktore sa neda prekonat...
Obrázok
:drink
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 857
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 77 krat




Ďalší

Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron