u sestry po relatívne krátkej dobe (10rokov) dochádza k veľa problémom s "novostavbou".
problém vidím jednoznačne v neinformovanosti "klientov" budúcich, aj už bývajúcich, v tom, čo chceli a čo im ODBORNÍCI ponúkali, na čo ich nahovorili, k čomu sa nechali naviesť.
vďaka k môjmu pôvodnému zamestnaniu, kedy som bol od prvého dňa vedený k hľadaniu chýb (vtedy na výkresoch, neskôr v dokumentácii) som sa nad každým krokom zamýšľal čo sa stane AK a to ak som nastavoval ad absurdum. tuná na fóre (aj iných) mnohí s mojimi názormi nesúhlasili, dokonca tvrdili že odporujú normám až fyzike. lenže u mňa fungujú a roky k spokojnosti.
a k téme otázky - tepelné črpadlo je fajn vec, ALE treba mať skutočné referencie z rovnakej oblasti. nestačí (ako u sestry) tvrdenie AUTORA návrhu žemá "veľmi veľa dát" z konkrétneho miesta. dáta sú k ničomu, ak sa nevzťahujú na konkrétne miesto. rovnako referencie výrobcu sú NAPRD ak bude prevádzkované v hraničných podmienkach.
takže - teplo/energia sú najlepšie také, ktoré netreba - budova má byť pasívna, potom už netreba kúriť, vodu dnes zohreje slnko (jedno či napriamo, či "elektrinou z neho, či okľukou absorpčným TČ), ... náklady sa oproti času vzniku fóra posunuli úúúúplne inam.
a k tej pasivite - sestre projektant tvrdil, že presahy "strechy" postračia na odtienenie letného slnečného žiarenia. HOVNO odtienili. ďalšie náklady na plachty, kotvenie, ... jednoducho verili jemu a nie mne, ktorý má rukolapne vonkajšie žalúzie ...
ps - tie výrazy sú umiernené, pravé som si nechal pre seba

pps - v tom dome funguje spoľahlivoo iba krb, staval ho rodinný známy.