>Porovnaj si len taky kompresor. Aky je v chladnicke a aky je v TC?
V chladnicke ma prikon cca 130 - 150 W, v TC pre fabku (2 kW) pre COP povedzme 2 (rezerva) bude potrebovat 1kW napr. Copeland scroll. Uz len toto predstavuje velky skok v ucinnosti ale maly skok v cene.
>V TC je omnoho viacej komponentov ako v chladnicke(vymennik, expanzny ventil, zlozitejsia regulacia....)
Vymenniky maju obidve aj chladnicka aj TC, expanzny ventil tiez (v chladnicke je to to zuzene miesto vylisovane na vnutornom vyparniku). Regulacia je casto zlozitejsia a kvalitnejsia v lepsich chladnickach oproti beznym TC (= vacsina predrazenych predavanych v strednej europe).
>komponenty v TC su jednak ovela vykonnejsie a tiez aj efektivnejsie.
Vykon pri dome ako ma fabka nie je urcujucim kriteriom, skor bude mat problem najst take male TC

.
Efektivnost je dana:
- kompresorom. Dnes je to uz velmi vyrovnane
- mediom ("chladivom"). Pre dane teploty a tlaky nie je problem vybrat "spravnu" napln.
- rozdielom teplot vstup-vystup. Najst zdroj s co najvyssou teplotou a kurenie s co najnizsou pozadovanou teplotou. T.j. podlahovka s malymi rozostupmi.
Naopak, je velmi vhodne porovnavat chladnicku a TC. Hlavne pred predajcom TC. Ma to dva efekty, dozviete sa neuveritelne mnozstvo bludov odporujucich fyzike a ak mate stastie, dokazete ho vytocit do biela, samozrejme ak sa drzite fyziky, ekonomiky, mate v ruke kalkulacku a nereagujete na marketingove bludy. A to za to stoji

.