Tepelne cerpadla - ceny

Tepelne cerpadla - ceny

Poslaťod deko » Pia 05. Feb 2010 14:04:34

fabka2004 píše:inac prozaicka otazka k vodnej podlahovke, ma zmysel pri TS pod 2kW uvazovat nad tym ze casom
povedzme o 25r ju budem vediet aj inac napajat ako elektrokotlom?
teda myslim napr TČ a pod ... pretoze si myslim ze TČ nebude take vyhodne ani o 25r,

v sucasnosti sa marze pri TC pohybuju na urovni tisic a viac percent. ved si pozri, aku cenu ma chladnicka. odpocitaj takych 50 percent marza velkoobchodu a maloobchodu. dostanes sa niekam na vyrobne naklady, spolu s nakladmi na dopravu. naklady na vyrobu TC su priblizne rovnake. takze mozno o par rokov (ak ludia nebudu blbi a nebudu kupovat brutalne predrazene TC) bude cena v porovnani so sucasnostou na desatine...
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!

S týmto príspevkom autora deko súhlasil:  Jookie
Obrázok užívateľa
deko

Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 59 krat

Tepelne cerpadla - ceny

Poslaťod MartinH » Pia 05. Feb 2010 15:01:29

deko píše:v sucasnosti sa marze pri TC pohybuju na urovni tisic a viac percent

Nenazranych predajcov a priekupnikov na Slovensku nikdy nebolo malo, ale taketo marze moze mat len monopol a na trhu TC je konkurencia.
Obrázok užívateľa
MartinH

Dal súhlas: 11 krat
Dostal súhlas: 32 krat

Re: elektricke podlahove kurenie (topne kable) a koberce

Poslaťod esde » Pia 05. Feb 2010 15:07:01

>ale taketo marze moze mat len monopol

Stacia neinformovani a lahostajni spotrebitelia. Ale ak je niekomu zatazko preklikat par stranok... potom su tie marze opravnene.

S týmto príspevkom autora esde súhlasil:  Londoner
esde

Dal súhlas: 19 krat

Poslaťod Londoner » Pia 05. Feb 2010 15:33:08

Tema ide uz trosku off-topic, ale jednu kratku poznamku pridam. Mam cerstvu skusenost s nakupom elektronaradia a ceny v tu UK su casto o aj 50% nizsie ako doma, napr. - Makita akuskrutkovac £75 vs 149 slovenskych toliarov. Samozrejme kupovane nie cez e-bay, tam to moze byt este horsie pre SR :nie: Kupyschopnost a priemerne platy radsej porovnavat nejdem... Otazka znie, preco? :dash
Naposledy upravil Londoner dňa Pia 05. Feb 2010 17:08:23, celkovo upravené 1
you don´t have to be perfect - you just need to pretend you are..
Londoner

Obrázky: 0
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Poslaťod stevo79 » Pia 05. Feb 2010 16:01:26

esde píše:Uz v sucasnosti nestoji TC pre 2kW viac ako povedzme 400 - 600 E.

hovorite o tepolnom cerpadle voda/voda alebo o beznej klime?
stevo79

Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 12 krat

Poslaťod MartinH » Pia 05. Feb 2010 16:23:17

esde píše:>ale taketo marze moze mat len monopol

Stacia neinformovani a lahostajni spotrebitelia. Ale ak je niekomu zatazko preklikat par stranok... potom su tie marze opravnene.

Kolko stranok musim preklikat, aby som usetril 91% ?
Obrázok užívateľa
MartinH

Dostal súhlas: 32 krat

Poslaťod mendo » Pia 05. Feb 2010 20:00:09

ma niekto skusenosti s tymito cerpadlami http://www.eltex-km.cz/, ked ste od kablov uz u cerpadiel :)
Ja som tak isto na nervy a riesim to iste ako Fabka, len stym ze ja som chcel radiatory pre nizke pociatocne naklady ale pri tak nizkych stratach (ja ich mam cca 3kw) je u dreva problem bez AN , ktora s prislusenstvom okolo dost navysi + ktomu plyn. Krb odmietam
mendo

Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Poslaťod MiroM » Uto 09. Feb 2010 7:30:58

deko píše:v sucasnosti sa marze pri TC pohybuju na urovni tisic a viac percent. ved si pozri, aku cenu ma chladnicka. odpocitaj takych 50 percent marza velkoobchodu a maloobchodu. dostanes sa niekam na vyrobne naklady, spolu s nakladmi na dopravu. naklady na vyrobu TC su priblizne rovnake. takze mozno o par rokov (ak ludia nebudu blbi a nebudu kupovat brutalne predrazene TC) bude cena v porovnani so sucasnostou na desatine...

Tak toto je pritiahnute za vlasy. TC porovnavat s chladnickou...... Nieze by som sa zastaval slovenskych obchodnickych nenazrancov, ale TC sa cenovo porovnavat s chladnickou neda. Porovnaj si len taky kompresor. Aky je v chladnicke a aky je v TC? V TC je omnoho viacej komponentov ako v chladnicke(vymennik, expanzny ventil, zlozitejsia regulacia....). Aj chladnicky, ktore maju zlozitejsiu regulaciu, pripadne maju funkcie navyse, sa cenovo "splhaju" pomerne vysoko. TC ma s chladnickou spolocny len princip,nic viac.
Obrázok užívateľa
MiroM

Dal súhlas: 16 krat
Dostal súhlas: 58 krat

Poslaťod opus » Uto 09. Feb 2010 9:15:57

MiroM píše:
deko píše:v sucasnosti sa marze pri TC pohybuju na urovni tisic a viac percent. ved si pozri, aku cenu ma chladnicka. odpocitaj takych 50 percent marza velkoobchodu a maloobchodu. dostanes sa niekam na vyrobne naklady, spolu s nakladmi na dopravu. naklady na vyrobu TC su priblizne rovnake. takze mozno o par rokov (ak ludia nebudu blbi a nebudu kupovat brutalne predrazene TC) bude cena v porovnani so sucasnostou na desatine...

Tak toto je pritiahnute za vlasy. TC porovnavat s chladnickou...... Nieze by som sa zastaval slovenskych obchodnickych nenazrancov, ale TC sa cenovo porovnavat s chladnickou neda. Porovnaj si len taky kompresor. Aky je v chladnicke a aky je v TC? V TC je omnoho viacej komponentov ako v chladnicke(vymennik, expanzny ventil, zlozitejsia regulacia....). Aj chladnicky, ktore maju zlozitejsiu regulaciu, pripadne maju funkcie navyse, sa cenovo "splhaju" pomerne vysoko. TC ma s chladnickou spolocny len princip,nic viac.

Ak mozem nieco napisat, existuju chladnicky ktore maju viac komponentov ako TC, a este zlozitejsiu kontrolu a regulaciu, ano cena je niekedy pre nas astronomicka a v pohode prejde aj cenovu hranicu auta nizzej strednej triedy.
takze da sa porovnavat chladnicka z TC ale treba poznat toho trocha viac...
opus

Dostal súhlas: 1 krat

Poslaťod miskin » Uto 09. Feb 2010 9:18:56

S cenou TC a porovnanim s beznou domacou chladnickou je pravda niekde uprostred, myslim. TC a chladnicka toho ma na prvy pohlad dost spolocneho, ale komponenty v TC su jednak ovela vykonnejsie a tiez aj efektivnejsie. Nehovoriac o regulacii atd. To ale neznamena, ze TC ma stat v stovkach tisic korun.

Ceny TC su nehorazne nadhodnotene a podla mna su hlavnym dovodom dotacie. Nemyslim samozrejme dotacie na Slovensku. Napriklad kolegovia v rakusku stavali domy a obaja kuria pomocou TC (jeden vzduch/voda a druhy zem/voda). Kedze sa jedna o moderne baraky, ktorych tepelne straty su urcite pod 10kW, su to male cerpadielka. Pritom za zem/voda zaplatil chlapik cca 40.000Eur. Dostal ale stedru dotaciu, takze ho to nakoniec vyslo cca polovicu a to sa mu zdalo vyhodne.
Za cerpadlo vzduch/voda dal druhy kolega asi 20.000 Eur, ale opat vdaka dobrej dotacii na stavbu sa mu to vraj oplatilo.

Ak dostane zakaznik povedzme 50% ceny TC od statu spat a tym sa mu cena zda ok, preco by predajca zlacnoval? Navyse, ludia ocakavaju vysoku cenu TC (pretoze podla mna netusia ako to vlastne funguje a co je vo vnutri) a lacne cerpadla su podozrive. Za kvalitu sa predsa plati.

Kedze na Slovensku dotacie nemame, tak su cerpadla velmi drahe. Ale vzdy sa najde niekto, kto si to kupi, lebo chce setrit, nech to stoji co to stoji a medzinarodne znacky TC nemozu ten isty tovar na Slovensku predavat za 5000 Euro a v rakusku za 30000 Euro.

Priklad toho, ze TC sa da predavat lacno a pritom dobre je podla mna HotJet. Pri ich cenach zacinaju byt skladacky od Eltexu nezaujimave - ked uvazime ze je tam zaruka, siemens regulacia, copeland scroll kompresor a slusny vymennik... mate s nimi niekto prakticke skusenosti? Papierovo vyzeraju velmi dobre.
miskin

Dostal súhlas: 9 krat

Tepelne cerpadla - ceny

Poslaťod esde » Uto 09. Feb 2010 10:06:55

>Porovnaj si len taky kompresor. Aky je v chladnicke a aky je v TC?

V chladnicke ma prikon cca 130 - 150 W, v TC pre fabku (2 kW) pre COP povedzme 2 (rezerva) bude potrebovat 1kW napr. Copeland scroll. Uz len toto predstavuje velky skok v ucinnosti ale maly skok v cene.

>V TC je omnoho viacej komponentov ako v chladnicke(vymennik, expanzny ventil, zlozitejsia regulacia....)
Vymenniky maju obidve aj chladnicka aj TC, expanzny ventil tiez (v chladnicke je to to zuzene miesto vylisovane na vnutornom vyparniku). Regulacia je casto zlozitejsia a kvalitnejsia v lepsich chladnickach oproti beznym TC (= vacsina predrazenych predavanych v strednej europe).

>komponenty v TC su jednak ovela vykonnejsie a tiez aj efektivnejsie.
Vykon pri dome ako ma fabka nie je urcujucim kriteriom, skor bude mat problem najst take male TC :-).
Efektivnost je dana:
- kompresorom. Dnes je to uz velmi vyrovnane
- mediom ("chladivom"). Pre dane teploty a tlaky nie je problem vybrat "spravnu" napln.
- rozdielom teplot vstup-vystup. Najst zdroj s co najvyssou teplotou a kurenie s co najnizsou pozadovanou teplotou. T.j. podlahovka s malymi rozostupmi.

Naopak, je velmi vhodne porovnavat chladnicku a TC. Hlavne pred predajcom TC. Ma to dva efekty, dozviete sa neuveritelne mnozstvo bludov odporujucich fyzike a ak mate stastie, dokazete ho vytocit do biela, samozrejme ak sa drzite fyziky, ekonomiky, mate v ruke kalkulacku a nereagujete na marketingove bludy. A to za to stoji :-).
Naposledy upravil deko dňa Uto 09. Feb 2010 14:55:59, celkovo upravené 1
Dôvod: oddelene od temy "Vykurovanie RD s nizkymi stratami"

S týmto príspevkom autora esde súhlasili - 2:  deko, miskin
esde

Dal súhlas: 19 krat

Tepelne cerpadla - ceny

Poslaťod miskin » Uto 09. Feb 2010 11:24:10

No, s predajcami je vazna zabava. Take prepocty, co som dostal... financna navratnost takmer hned, akurat vo vypoctoch bolo xx% zdrazovanie energii kazdy rok a pre istotu nespomenute ceny za istic (ktore su v rocnych nakladoch u mna vyssie, ako vychadza cena za energiu pre TC). A to uz ani nehovorim o ludoch ako ja, ktori to maju na 6% hypoteku, kde na urokoch za rozdiel TC-cokolvek ine clovek moze kurit elektrokotlom a usetri.

S tym nizkym vykonom TC je to naozaj problem, najmensie TC od hotjet voda/voda je myslim cca 8-10kW, co je (dufam) raz tolko ako potrebujem. Moc by pomohlo, keby sa na rozumnu cenu dostali invertorove TC, ktore by vedeli ist na nizsi vykon v pripade potreby.
miskin

Dostal súhlas: 9 krat

Re: Tepelne cerpadla - ceny

Poslaťod MiroM » Str 10. Feb 2010 8:16:47

esde píše:>Porovnaj si len taky kompresor. Aky je v chladnicke a aky je v TC?

V chladnicke ma prikon cca 130 - 150 W, v TC pre fabku (2 kW) pre COP povedzme 2 (rezerva) bude potrebovat 1kW napr. Copeland scroll. Uz len toto predstavuje velky skok v ucinnosti ale maly skok v cene.

>V TC je omnoho viacej komponentov ako v chladnicke(vymennik, expanzny ventil, zlozitejsia regulacia....)
Vymenniky maju obidve aj chladnicka aj TC, expanzny ventil tiez (v chladnicke je to to zuzene miesto vylisovane na vnutornom vyparniku). Regulacia je casto zlozitejsia a kvalitnejsia v lepsich chladnickach oproti beznym TC (= vacsina predrazenych predavanych v strednej europe).

Vykon pri dome ako ma fabka nie je urcujucim kriteriom, skor bude mat problem najst take male TC :-).
Efektivnost je dana:
- mediom ("chladivom"). Pre dane teploty a tlaky nie je problem vybrat "spravnu" napln.
- rozdielom teplot vstup-vystup. Najst zdroj s co najvyssou teplotou a kurenie s co najnizsou pozadovanou teplotou. T.j. podlahovka s malymi rozostupmi.

Naopak, je velmi vhodne porovnavat chladnicku a TC. Hlavne pred predajcom TC. Ma to dva efekty, dozviete sa neuveritelne mnozstvo bludov odporujucich fyzike a ak mate stastie, dokazete ho vytocit do biela, samozrejme ak sa drzite fyziky, ekonomiky, mate v ruke kalkulacku a nereagujete na marketingove bludy. A to za to stoji :-).

Porovnavas primitivny piestovy chladnickovy kompresor s kvalitnym skrutkovym kompresorom? Cena tychto kompresorov sa hybe okolo 20000(v starej mene), samozrejme zavisi aj na aky vykon su stavane. Aky vymennik je v chladnicke? Ten primitivny v stenach chladnicky z Cu rurok? TC maju vymenniky troska inej narocnejsej konstrukcie(zavisi samozrejme od typu TC). Davas tu marne nadeje, ze ceny tepelnych cerpadiel budu na cene chladniciek, to nebudu ani nahodou.
Realne ceny ma v ponuke Zeravik, vyrobne naklady su mozno polovicne, ale vyrobca musi z niecoho zit. Ako sa mozes pozerat na to z pohladu vyrobnej ceny(alebo to bol deko???). Pozeras sa snad na to, ze vyrobna cena mlieka je 8Sk a predava sa za 16?
Ina je situacia pri predrazenych monstrach typu IVT alebo Viessmann , tam clovek naozaj nevie, za co vlastne tie statisice zaplatil, tam uz sa da hovorit o nevedomosti a naivite kupujuceho.
Obrázok užívateľa
MiroM

Dal súhlas: 16 krat
Dostal súhlas: 58 krat

Re: Tepelne cerpadla - ceny

Poslaťod opus » Str 10. Feb 2010 10:07:51

MiroM píše:
esde píše:>Porovnaj si len taky kompresor. Aky je v chladnicke a aky je v TC?

Efektivnost je dana:

Porovnavas primitivny piestovy chladnickovy kompresor s kvalitnym skrutkovym kompresorom? Cena tychto kompresorov sa hybe okolo 20000(v starej mene), samozrejme zavisi aj na aky vykon su stavane. Aky vymennik je v chladnicke? Ten primitivny v stenach chladnicky z Cu rurok? TC maju vymenniky troska inej narocnejsej konstrukcie(zavisi samozrejme od typu TC). Davas tu marne nadeje, ze ceny tepelnych cerpadiel budu na cene chladniciek, to nebudu ani nahodou.
Realne ceny ma v ponuke Zeravik, vyrobne naklady su mozno polovicne, ale vyrobca musi z niecoho zit. Ako sa mozes pozerat na to z pohladu vyrobnej ceny(alebo to bol deko???). Pozeras sa snad na to, ze vyrobna cena mlieka je 8Sk a predava sa za 16?
Ina je situacia pri predrazenych monstrach typu IVT alebo Viessmann , tam clovek naozaj nevie, za co vlastne tie statisice zaplatil, tam uz sa da hovorit o nevedomosti a naivite kupujuceho.

Odporucam si pozriet chladnicky firmy bosch alebo gaggenau viac uz nemam ktomu co dodat....
chladnicky napr gaggenau (dvojdverova) nemaju klasciky vymennik ako pozna 99% ludi, su v nej pouzite vetraky a ventilatory riadene PWM, kazdy priecinok je riadeny na 0.5 stupna ovladany klapakamy, ta chladnicka ma automaticke rozmrazovanie ktore ani neviete kedy nastane vsetko je riadene procesorom, chladnicky ktore sme pouzivali za totality uz niesu v mode. Skoda ze sme stale vychodna krajina pre zapad a tym padom ludia ani nevedia co je na trhu na zapade, cize znova to napisem su niektore chladnicky ktore su zlozitejsie skoro vo vsetkom ako bezne TC...
ano cena tychto chladniciek je od 12ooo eur vyssie
opus

Dostal súhlas: 1 krat

Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

• Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia