stavba krbu - otázky k obostavbe

stavba krbu - otázky k obostavbe

Poslaťod Grey1 » Pia 14. Jan 2011 12:18:40

rád by som sa konečne pustil do obostavby krbu a niečo si upresnil. okolo vložky mám už položenú dlažbu. je nejaký dôvod, prečo by som nemal stavať obostavbu na dlažbe? ako ste riešili detail kde končí vložka a začína obostavba? čítal som, že sa nechava medzierka kvoli rozťažnosti, aká veľká?

díky za rady
Naposledy upravil MartinH dňa Pon 17. Jan 2011 13:18:56, celkovo upravené 1
Dôvod: Upresnenie názvu
Grey1
 
Príspevky: 221
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:21:21
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat




Re: stavba krbu

Poslaťod Ludo » Pia 14. Jan 2011 16:00:31

aku medzeru mysliš????
lebo obstavba
zboka - min 10 cm , ideal cca 15 cm
zozadu - min 15 cm, ideal cca 20 cm
okolo ramu dvierok, ci vlozky spredu - len medzera kvoli roztaznosti - min cca 0,5 cm ideal cca 1 cm
Ludo
 
Príspevky: 1781
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:33:55
Dal súhlas: 153 krat
Dostal súhlas: 216 krat

Re: stavba krbu

Poslaťod Grey1 » Pia 14. Jan 2011 19:29:30

Ludo píše:aku medzeru mysliš????


okolo rámu, tie okolo vložky som našiel. Len som sa pozeral v jednom krbárstve a okolo rámu mali obklad a nevidel som tam žiadnu medzeru, ale je fakt, že horšie vidím :P , ale 1 cm by som videl. tak by ma zaujimalo, či naozaj dávate medzeru 1 cm, kvôli rozťažnosti.

a čo sa týka tej dlažby, kukol som príspevky, ktoré ste priradili k môjmu dotazu o vzdialenosti dlažby, ale mám pocit, že podľa tej vyhlášky, či čo to bolo sa jednalo u uzavretých zariadení, ako krbová vložka o to, že v určitej vzdialenosti nemohli byť iné materiály ako materiály spadajúce do A1, A2 triedy, ak som to dobre pochopil, čo moja keramická dlažba je (uznávam, že som sa mohol zmieniť, že je to dlažba keramická). chcel som len vedieť, že či je nejaké riziko, keď obostavbu z liaporu a izolačných dosiek budem stavať rovno na dlažbu a nebudem ju odsekávať dole, čo by bolo dosť pracné a prašné. Predsa takú obostavbu musí tá dlažba uniesť.
Grey1
 
Príspevky: 221
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:21:21
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: stavba krbu

Poslaťod Grey1 » Pon 17. Jan 2011 12:03:12

zaujímali by ma ešte dve veci:
1. je nutné tmeliť spoje na dymovode? tmel na to určený mi vytvrdol, popraskal a vypadal. má to nejaký význam? prípadne aký tmel ste použili?

2. mám vložku inserto 60, ktorá ma opláštenie s dvoma výduchmi. jeden výduch chcem dať cez stenu do vedľajšej izby s anemostatom. Bude problém pre vložku, ka sa ten anemostat uzavre, tzn. že jedným výduchom nebude prúdiť vzduch?
Grey1
 
Príspevky: 221
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:21:21
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: stavba krbu - otázky k obostavbe

Poslaťod Slavo_T » Štv 20. Jan 2011 23:03:32

Obostavba z izolacnych dosiek bude vazit iba par kil , najtazsia na krbe bude krbova vlozka , ale aj ta by nemala robit problem dlazbe , vaha sa rozlozi na nozicky , alebo na podstavu pod vlozkou . Takze ak chces , tak to mozes v pohode zacat stavat na tej dlazbe .
Medzi krbovou vlozkou a obostavbou som nechal cca 5mm medzeru , kvoli dilatacii a roztaznosti vlozky .

Grey1 píše:2. mám vložku inserto 60, ktorá ma opláštenie s dvoma výduchmi. jeden výduch chcem dať cez stenu do vedľajšej izby s anemostatom. Bude problém pre vložku, ka sa ten anemostat uzavre, tzn. že jedným výduchom nebude prúdiť vzduch?


Teplovzdusny krb musi mat nasavaci a vyfukovy otvor , rozmer v cm2 je dany podla vykonu vlozky . Vyfukovy a nasavaci otvor by sa nemal nikdy zmensit pod danu plochu , aby nedochadzalo k prehrievaniu vlozky a celej obostavby . Takze ak uzatvoris jeden vyduch , tak stale musi byt zachovana vyfukova plocha pre danu vlozku .
Obrázok užívateľa
Slavo_T
 
Príspevky: 662
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 18:28:32
Dal súhlas: 74 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: stavba krbu - otázky k obostavbe

Poslaťod Grey1 » Pia 21. Jan 2011 11:43:48

Slavo_T píše:Obostavba z izolacnych dosiek bude vazit iba par kil , najtazsia na krbe bude krbova vlozka , ale aj ta by nemala robit problem dlazbe , vaha sa rozlozi na nozicky , alebo na podstavu pod vlozkou . Takze ak chces , tak to mozes v pohode zacat stavat na tej dlazbe .
Medzi krbovou vlozkou a obostavbou som nechal cca 5mm medzeru , kvoli dilatacii a roztaznosti vlozky .


- vložku mám na ytongoch a ten priamo na potery, až potom sa robila dlažba
- obostavba je z liaporu, ale nemám pocit, že by liapor bol až tak ťažší ako izolačné dosky. mimochodom jedna platňa 5 cm liaporu váži 9 kg a na výšku 2,5 metra a šírky meter to robí 90 kg, takže v mojom prípade je tá obostavba o čosi ťažšia ako vložka, stale je to ale nič, oproti tomu, keď som v kúpelke v 300 litrovej vani so ženou a malou
- prvé dva rady obostavby som spravil z ytongu, dole aj tak teplo nejde a keď môže krbová vložka byť položená na ytongoch, môžu byť aj prvé dva rady z ytongu - môj úsudok
- tak s tou medzerou okolo vložky som zvedavý ako sa mi to podarí, považujem to za najnáročnejšiu časť, nakoľko to chcem zo žuly, takže to budem musieť lepiť a ešte k tomu bočné okraje mierne do šikma


Slavo_T píše:Teplovzdusny krb musi mat nasavaci a vyfukovy otvor , rozmer v cm2 je dany podla vykonu vlozky . Vyfukovy a nasavaci otvor by sa nemal nikdy zmensit pod danu plochu , aby nedochadzalo k prehrievaniu vlozky a celej obostavby . Takze ak uzatvoris jeden vyduch , tak stale musi byt zachovana vyfukova plocha pre danu vlozku .


vložka je 6 KW a keďže som potreboval prístup do vnútra obostavby, nakoniec budem mať prívod vzduchu dokopy cca 1200 cm2. potrebujem totížto mriežku pri dvierkach komína, ktoré budú v obostavbe krbu, nejak mi to inak nevyšlo. dúfam, že mi kominár raz neodtrhne hlavu za to ;)

jediné s čím som si nie úplne istý je to, že vložka ma obopláštenie a dva výduchy 125 mm. prevrtal som korunkou dieru do vedlajšej izby a chcem tam z jednej diery doviesť rúru s anemostatom. neviem však, čo sa stane, ak sa anemostat uzavrie, či sa vložka neprehreje. Rozmýšlal som teda na tú vetvu dať Y a jednu rúru viesť k tomu anemostatu a druhú na stenu obostavby k mriežke. No a v tomto prípade zase neviem, či vzduch bude prúdiť aj smerom k anemostatu, alebo nie (či tam nebude odpor a teplý vzduch nepôjde iba výduchom z obostavby). Samozrejme, hore na obopláštení búdú ďalšie mriežky, už len k prístupu k dymovodu bude jedna

no a nakoniec som zvedavý ako sa mi to podari presieťkovať a napojiť na omietku v rohoch, či to nebude praskať.
Grey1
 
Príspevky: 221
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:21:21
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: stavba krbu - otázky k obostavbe

Poslaťod Slavo_T » Uto 25. Jan 2011 0:53:08

Grey1 píše:- prvé dva rady obostavby som spravil z ytongu, dole aj tak teplo nejde a keď môže krbová vložka byť položená na ytongoch, môžu byť aj prvé dva rady z ytongu - môj úsudok


Urobil som to podobne , spodne dva rady su z ytongu a aj vlozka je polozena na ytongu . Aj pri intenzivnom a celodennom kureni v krbe sa ytong absolutne nenahrieva , teplo stupa hore a stale sa nasava ochladeny vzduch .

Grey1 píše:vložka je 6 KW a keďže som potreboval prístup do vnútra obostavby, nakoniec budem mať prívod vzduchu dokopy cca 1200 cm2. potrebujem totížto mriežku pri dvierkach komína, ktoré budú v obostavbe krbu, nejak mi to inak nevyšlo. dúfam, že mi kominár raz neodtrhne hlavu za to ;)


No pochvalit ta urcite nepochvali , tie dvierka su revizny / cistiaci /vymetaci otvor , ku ktoremu sa raz za cas budes potrebovat dostat a vycistit komin a povyberat sadze , takze mysli na to ....

Grey1 píše:jediné s čím som si nie úplne istý je to, že vložka ma obopláštenie a dva výduchy 125 mm. prevrtal som korunkou dieru do vedlajšej izby a chcem tam z jednej diery doviesť rúru s anemostatom. neviem však, čo sa stane, ak sa anemostat uzavrie, či sa vložka neprehreje. Rozmýšlal som teda na tú vetvu dať Y a jednu rúru viesť k tomu anemostatu a druhú na stenu obostavby k mriežke. No a v tomto prípade zase neviem, či vzduch bude prúdiť aj smerom k anemostatu, alebo nie (či tam nebude odpor a teplý vzduch nepôjde iba výduchom z obostavby). Samozrejme, hore na obopláštení búdú ďalšie mriežky, už len k prístupu k dymovodu bude jedna


Vlozka sa bude ochladzovat cez tie dva vyduchy , ale aj cez samotnu obostavbu .
Teply vzduch bude prudit cestou mensieho odporu , takze ak to chces riesit pomocou Y , tak by bolo dobre mat aj na obostavbe regulovatelnu mriezku .
Ja nemam vlozku s oplastenim , takze prieduchy su tahane a nasavaju si vzduch priamo z obostavby , v kazdej izbe je anomostat , v pripade ze sa uzatvoria vsetke anemostaty , tak na obostavbe je mriezka dostatocne velka na to aby sa neprehrievala krbova vlozka . Mriezka na obostavbe je uzatvaratelna , takze ak sa zatvori , tak vsetko teplo z obostavby je odvadzane cez prieduchy do ostatnych izieb a miestnost kde je krb je vyhrievana salanim cez dvierka krbu . Z vlastnej skusenosti ( topim druhu sezonu v krbe ) , anemostaty som max. reguloval , ale nie uplne uzatvaral , skor zatvaram a regulujem vyduchovu mriezku na obostavbe .

Grey1 píše:no a nakoniec som zvedavý ako sa mi to podari presieťkovať a napojiť na omietku v rohoch, či to nebude praskať.


Sietkovanie nebude problem ( pouzi flexi lepidlo ) , skor problem bude to napojenie na jestvujuce omietky , do rohov by mala ist sietka , presne kvoli tomu praskaniu . Mozno by pohol do rohu nejaky pruzny pretieratelny tmel ( akrylatovy,....) :netusim
Obrázok užívateľa
Slavo_T
 
Príspevky: 662
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 18:28:32
Dal súhlas: 74 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: stavba krbu - otázky k obostavbe

Poslaťod Grey1 » Pia 28. Jan 2011 20:18:39

díky za rady.

pri dvierkach ku kominu som dal nakoniec mriežku 22*22 (slúži ako menšia z dvoch na nasávanie vzduchu), takže sa dostanem až ku komínu, no hlavu tam nestrčím :lol: . ešte k tomu mám komín vedľa v izbe, tj za 30 cm stenou, ale aj tak dočiahnem rukou cez obostavbu až do vložiek, tak dúfam, že to bude v pohode.

Zvyšok v pohode, až na to, že som RATH thermokleber, či ako sa to vola to vedierko 5kg som v jednej predajni kúpil za 29 EUR a v druhej za 18EUR, tak to som dosť čumel.
Grey1
 
Príspevky: 221
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:21:21
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: stavba krbu - otázky k obostavbe

Poslaťod Kokxo » Str 16. Feb 2011 19:28:16

Pani, co poviete na toto

http://www.owo.pl/112,pl_plyty-perlitowe.html

Pouzili by ste to ako obostavbu krbu?
Kokxo
 
Príspevky: 554
Registrovaný: Sob 12. Dec 2009 21:46:05
Dal súhlas: 32 krat
Dostal súhlas: 32 krat

Re: stavba krbu - otázky k obostavbe

Poslaťod kubko333 » Ned 12. Jún 2011 9:35:55

Mám jdnu dôležitú otázku súvisiacku s krbom a obstavbou. Krb a obstavbu budem stavať až na poter. V celom dome dávam pod poter podlahový EPS o hrúbke 10 cm. V oblasti nad ktorou bude krb a obstavba nemám dávať žiadny EPS a poter oprieť rovno o základovú dosku (vznikne tam veľký tepelný most) alebo tam dám extrudovaný XPS?

A ešte jedna: túto časť poteru, ktorá bude pod obstavbou treba nejak dilatačne oddeliť od ostatného poteru, alebo to môže byť v jednom kuse.

Vďaka
Obrázok užívateľa
kubko333
 
Príspevky: 82
Registrovaný: Pia 29. Máj 2009 13:19:47
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: stavba krbu - otázky k obostavbe

Poslaťod Kokxo » Ned 12. Jún 2011 12:00:53

Daj XPS, netreba dilatovat od ostatneho poteru.
Kokxo
 
Príspevky: 554
Registrovaný: Sob 12. Dec 2009 21:46:05
Dal súhlas: 32 krat
Dostal súhlas: 32 krat

Re: stavba krbu - otázky k obostavbe

Poslaťod steve33 » Ned 12. Jún 2011 13:19:29

ja dam v kotolni pod aku nadobu a kotol na tuhe palivo ytong a tak poter. Ale zase taka 1000l aku nadoba ma aj svoju vaha
Sent from my BlackBerry Q10
Obrázok užívateľa
steve33
 
Príspevky: 432
Obrázky: 0
Registrovaný: Pia 15. Okt 2010 22:00:29
Dal súhlas: 20 krat
Dostal súhlas: 24 krat

Re: stavba krbu - otázky k obostavbe

Poslaťod ziletka » Pon 13. Jún 2011 9:30:46

ja som pod akumulacku dal taky ako vsade cize EPS 100S. Dam tam nejaku platnu na rozlozenie zataze a este tam je poter. hadam to nepraskne. Pod krb mam prichystany 150S aj ked paradoxne krb bude asi lahsi ako 1000L AN (a mozno nie. neviem kolko vazi obostavba).
Všetky peniaze nezarobíš, niektoré budeš musieť aj ukradnúť.
Obrázok užívateľa
ziletka
 
Príspevky: 1167
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 21:54:45
Bydlisko: Martin
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 72 krat

Re: stavba krbu

Poslaťod pretorianm » Štv 07. Júl 2011 22:09:21

Ludo píše:aku medzeru mysliš????
lebo obstavba
zboka - min 10 cm , ideal cca 15 cm
zozadu - min 15 cm, ideal cca 20 cm
okolo ramu dvierok, ci vlozky spredu - len medzera kvoli roztaznosti - min cca 0,5 cm ideal cca 1 cm


zboku vlozky ma byt min 10cm? (bok vlozky a obostavba)?
Obrázok užívateľa
pretorianm
 
Príspevky: 972
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 8:02:41
Bydlisko: NZ
Dal súhlas: 7 krat
Dostal súhlas: 19 krat

Re: stavba krbu - otázky k obostavbe

Poslaťod Ludo » Pia 08. Júl 2011 12:53:58

ano, aj ked to číslo je velmi zovšeobecnené
doležité je aj aká vložka a aký materiál je použitý na obstavbu, resp. na izoláciu obstavby
aj ked hraničné minimum pri použití dostatočnej izolácie je 5 cm - moj názor....
viac info - požiarno technické požiadavky výrobcu vložky a izolačnej dosky - ak sa dajú zohať,
ale ak sa ti naozaj chce, tak si naštuduj normu STN 920 030 a daj nám vedieť ako to je presne :ano:
Ludo
 
Príspevky: 1781
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:33:55
Dal súhlas: 153 krat
Dostal súhlas: 216 krat




Ďalší

Späť na Komín, krb

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron