Keďže klasické kachľové pece a šporáky nie sú veľmi rozšírené v domácnostiach, v obľube sú skôr teplovzdušné krby, trochu to tu spestrím a aspoň pre zaujímavosť prinášam ukážku stavby takéhoto šporáka.
Najjednoduchším spôsobom by bolo asi kúpiť si prenosný typ, teraz už sú na trhu naozaj pekné kúsky. Cez deň priveziete a večer už varíte Keďže ale tu sa jednalo o to, aby to bolo zakomponované do kuchynskej linky a viac sa mi páči takáto keramická stavba, robilo sa to na mieru. Je to typ bez šišky , ohnisko aj rúra sú v jednej rovine. Priznám sa, že teraz by som si namiesto krbu na poschodí spravil tiež takýto šporák. Nie rustikálny, z kachlíc, ale moderný, robený z hladkých kachlíc alebo obložený umelým kameňom. Dvierka ohniska sú presklené, takže by to fungovalo ako krb, ale zároveň by som si na tom pripravil jedlo. Či už priamo na šporáku alebo v rúre.
Po dôkladnom vymeraní a premyslení, čo a ako, aby to všetko dokopy sedelo sa pristúpilo k samotnej stavbe. Keramické kachlice sa ukladajú na hlinu, ktorou sa aj spájajú. Denne dva rady. Po vytvrdnutí hliny sa samotné kachlice ešte spájajú drôtmi. Hlina netvrdne ako malta alebo cementové lepidlo, kachlice je preto potrebné zaistiť proti pohnutiu.
Vnútro sa vypĺňa materiálom, ktorý máme k dispozícii. Akumulácia je účinná až vo vyššej časti, ktorá sa nahrieva od ohniska a rúry, ale ja som mal použité tehly z pôvodného krbu a tak som ich použil aj na spodnú časť. Tá slúži zároveň aj ako miesto pre šuflík na ukladanie dreva, aby to nezavadzalo pri pohybe v kuchyni. Rám je zvarený z 20-tky L profilu, na podlahe je zvarená pásovina, ktorá bude slúžiť na vymedzenie pohybu koliesok samotného šuflíka.