Sadrove strojove omietky

Sadrove strojove omietky

Poslaťod Amater Vana » Štv 14. Jún 2012 19:44:48

Ahoj stavitelia hlavne tí domáci, resp. tí čo staviate svojpomocne.

Dovoľte mi aby som sa s Vami podelil o moje skúsenosti so sádrovými omietkami. Dal som sa na ne nalanáriť, keď som vydel prácičku u mojho známeho, 9m dlhá stena bez nerovností, a to myslím doslovne. Na tejto dĺžke bola vlastne je sádrová omietka jednoducho urobená do roviny. Tak som si navnadený vybral dodávateľa, podpísal zmluvu a zaplatil zálohu. Výsledok moja nespokojnosť za predraženú cenu. Preto Vám radím:

1. Niektoré firmy si dávajú do zmluvy vyhotovenie podľa normy STN EN 13914-2 „Navrhovanie, príprava a vyhotovenie vnútorných a vonkajších omietok – 2. Časť: Navrhovanie a podstatné zásady pre vnútorné omietky“. Samozrejme že v zmluve nevidíte čo sa za touto normou skrýva. Ide v stručnosti o to, že zhotoviteľ môže urobiť na dĺžke 2m priehlbinu 7mm, na 1m tuším 5mm a na 10cm max 3mm. Ak je toto uvedené v zmluve a ak ste to podpísali tak to rovnejšie jednoducho mať nemusíte aj keby ste sa neviem ako snažili naliehať na zhotoviteľa. Uvedením spomínanej normy ste sa so zhotoviteľom dohodli na požadovanej kvalite a jeho povinnosťou je dodržať ju. Nie je však povinný ju navýšiť, ak sa Vám to neskôr nebude páčiť.

2. Do zmluvy, ktorú sme podpísali s manželkou, bolo zaimplementované aj účtovanie nadspotreby. Nadspotreba sa účtovala stanovenou cenou za jeden kilogram materiálu spotrebovaného navyše oproti stanovenému optimálnemu množstvu spotreby. Nám vo finále zhotoviteľ nakalkuloval 60% nadspotreby. Pritom múry sme mali vytiahnute veľmi slušne, myslím že hore uvedená norma by bola po neuvažovaní špár na spojoch v pohode splnená. V našom prípade zhotoviteľ nalepil lišty okolo okien tak, že musel nahadzovat 3cm sádry. Ked som ho na to upozorňoval, tak vravel že je to normálne, a že spotreba vychádza v pohode. Žiaľ výsledok bol celkom iný a nadspotrebu sme pekne zacvakali. Resp. peniažky, ktoré som predpokladal, že nám vráti, ak spotreba vyjde OK, som už od zhotoviteľa nedostal. Našťasie toto upravuje ustanovenie § 636 Obchodného zákonníka v znení neskorších predpisov. No ale budete sa kôli tomu súdiť?!

3. Nedávajte peniaze dopredu za žiadnu prácu ani materiál. Je veľa firiem, ktoré preberú zodpovednosť a nakúpia materiál za svoje alebo aspoň zálohu vykalkulujú primeranú.

Suma sumarum:
1. Keď sa povie strojová omietka, je to len spôsob nahadzovania omietkového materiálu na stenu, zarovnáva sa to ručne. Teda stroj. omietky nezaručujú kvalitu, kvalitu zaručí dobrý majster
2. Dopredu si do detailov dohodnite kvalitu povrchu. Na Slovensku sú majstri, ktorí Vám to urobia perfektne, ale aj ty slabší. Najlepšie je si pozrieť ich prácu, niečo čo robili oni a pri obhliadke si dohodnúť aj výslednú kvalitu.
3. Spomínanu normu nepodpisujte. Dnes sa už robí presnejšie. Ja by som ju zákazal.
4. Buďte opatrní pri definovaní nadspotreby a ceny za ňu. Doporučujem dohodnúť sa na výslednej fixnej cene. Ma to aj dalšiu výhodu, ľachšie porovnáte jednotlivé cenové ponuky.
5. Zvážte zaplatenie zálohy, nedávajte neprimerane veľkú čiastku predom.

To sú moje skúsenosti. Meno zhotoviteľa je pan Peter Priwitzer (www.priwi.sk). Uvadzam jeho meno aj napriek jeho vyhrazkam, že má dá na súd kôli ohováraniu. Dotyčnému pánovi neprajem nič zlé a chcem veriť, že sa snaží pracovať ako najlepšie vie. Mám však z tohoto pána pocit, že na túto prácu jednoducho nestačí. Je to zrejme dobrý obchodník, no ako majster podľa mojich merítok neobstál.
Nech sa Vám darí ľudkovia, poučte sa z mojich chýb.

Amater Vana.
Amater Vana
 




Re: Sadrove strojove omietky

Poslaťod Kokxo » Štv 14. Jún 2012 20:50:51

Si ho pamatam z e-filipa, nebol prispevok, kde by nepchal odkaz na svoju stranku. :kill
Kokxo
 
Príspevky: 554
Registrovaný: Sob 12. Dec 2009 21:46:05
Dal súhlas: 32 krat
Dostal súhlas: 32 krat

Re: Sadrove strojove omietky

Poslaťod noname » Str 15. Aug 2012 23:47:29

Dovolim si sa nasackovat do tejto temy. Mam sadrove omietky. Dodatocne som sa rozhodol ze namiesto SDK na prizemi dam omietnut stropy v najvacsich izbach aby som mal svetlu vysku aspon 259 cm. Ide len o 58 m2. Kable su uz zasekane v ZB deke. Strop je nastastie celkom rovny. Je to dost mala plocha aby si niekto kvoli mne nohy lamal. Poprosim cez SS kontakt na sadrovych omietkarov s ktorymi ste boli spokojni. Skusim im zavolat ci nahodou nie su niekde nablizku. Som ale z vychodu. Svojich povodnych omietkarov nechcem ani vidiet. :grc Myslim ze sadrove omietky uz ani nerobia. Budem vdacny za kazdy kontakt. Z 10 hadam jeden vyjde. p.s Mam sice Knauf ale asi nebude problem ak na strope bude Rigips alebo nieco ine ...
noname
 
Príspevky: 275
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 30. Dec 2008 1:13:50
Bydlisko: východ
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 1 krat





Späť na Steny, omietky, obklady, fasáda

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron