Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod emkac » Ned 13. Nov 2016 18:22:14

chcel by som mat prehlad o teplotach vo viacerych castiach domu a v okoli - kazda izba, pivnica, bazenova sachta, vonkajsok, domcek zahradny a pod.

teraz mi dost vadi, ze netusim, kde je kolko stupnov, ci mozem do pivnice dat hento, ci mi cosi zamrzne v domceku, ako pomoze sachte, ked ju prikryjem a pod.
a samozrejme porovnavat tieto teploty s realnou vonkajsou

poradte nejaku sadu teplomerov, pricom pozadujem pravidelny zapis (raz za minutu, pol hodinu, hodinu), nech si porobim potom nejake pekne prehlady
a pripadne aj upravim prietoky v podlahovke a tak.

a) prenosa dat realtime vzduchom - v tomto pripade chcem + 7 interierovych a 4 exterierove teplomery
b) prenos dat batchovo (raz za cas zapojim teplomer do PC a zhram data) - taktize 7+4
c) prenos dat po kabli - cca 3+2 (kedze na viac miest kable natahane nemam)

meranie vlhkosti by bol benefit, ale bez toho prezijem
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2865
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 259 krat




Re: Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod vvv » Ned 13. Nov 2016 22:33:07

Neviem, ci nieco take bude dostupne na trhu v rozumnej cene. Ak si trosku IT podkuty, skus dat do googlu Arduino, resp WEMOS a Dallas temperature senzor a vsetko co si napisal v poziadavkach sa da realizovat odhadujem tak do do 40-50€ z cinskych e - shopov.
vvv
 
Príspevky: 397
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 15:14:47
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 62 krat

Re: Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod mp1 » Pon 14. Nov 2016 9:39:33

taká "šachta" - stačí ju otvoriť keď mrzne a vidno, pokiaľ "premŕza: kam až (do akej "hĺbky") je na povrchu srieň.
k ochrane - skoro každý ohrievač má niečo ako protimrazovú poistku - aj taký čínsky z teska, stačí ho mať zapojený do siete a stiahnnutý na minimum. okolo n+5°C by mal spustiť.
ps - v 90l nádrži pri záhradnej pumpe zamrzla hladina, o dva metre ďalej "za kvetináčmi" v plechovej miske (pre psa) voda nezamrzla, na trávniku vo fúriku premrzla 5cm vrstva vody.
pps - záhradkárske min/max teplomery.
mp1
 
Príspevky: 372
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 13:15:08
Dal súhlas: 39 krat
Dostal súhlas: 24 krat

Re: Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod WYSIWYG » Pon 14. Nov 2016 12:59:55

Toto, alebo podobne, si skusal?:
http://meteoshop.sk/

Tiez som sa pred casom zaoberal takymto riesenim a vzdal som to.
Nasiel som zahradnu meteostanicu od Sencoru (uz sa tusim nevyraba), ktora dovolovala pouzit 4 senzory teploty, z toho jeden kombinovany s vlhkomerom.
Sucastou bol zapichovaci podny teplomer.
Chcel som merat teplotu v studni (v hlbke 80 com pod povrchom, cize mohla tam byt aj voda aj vzduch).
Dalej exterierovu teplotu a vlhkost podla standardnych meteorologickych pravidiel (2m nad povrchom, zatienene),
teplotu a vlhkost v skleniku, teplotu pody v skleniku, teplotu pody exterierovej.

Za rozumnu cenu nebolo vhodne riesenie. Vacsina meteostanic ma max. 3 senzory, 4-senzorova bola fakt rarita.
Rozmyslal som aj nad 2 meteostanicami, kazda by bola tematicky zamerana (1x sklenik, 1x bezne prostredie).
Ako pisem, zabalil som to. Povedal som si, ze pohybom urobim nieco pre seba :-)
Ale kupil som IR teplomer s dosahom asi 10m a ten mi ciastocne riesi moju zvedavost.

Avsak nedavno som nasiel tycove/zapichovacie teplomery. Pouzivaju sa pri vodoinstalaciach na zistenie teploty media.
Stoja par EUR a prave tieto by som vedel pouzit na meranie pody.
Laudatus...!
Obrázok užívateľa
WYSIWYG
 
Príspevky: 284
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 13. Aug 2009 15:48:40
Bydlisko: Bratislavské humná
Dal súhlas: 122 krat
Dostal súhlas: 25 krat

Re: Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod theb » Pon 14. Nov 2016 14:33:47

Na nieco podobne som daval DHT22 a arduino, ak das ESP8266, tak si to mozes dat aj z miest odkial kabel netahas. Musis tam vsak mat prsitup WiFi.
DHT22 ti doda teplotu aj vlhkost. A mozes si dotahovat teplotu real-time, to uz zavisi od nastaveni.

S týmto príspevkom autora theb súhlasil
matthewcheck
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 780
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 11 krat
Dostal súhlas: 65 krat

Re: Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod emkac » Pon 14. Nov 2016 15:23:15

pozeram to arduino a tie cacky okolo, vyzera to zaujimavo... asi si z toho spravim nejaky vacsi projekt, narvem tie data do cloudu, do nejakej serioznej databazy, spravim z toho IoT, nejaky analytiku nad tym :D, skusim spravit predikciu teplot a tak :) :) a este to aj v nasej firme ako demo vyuzijem :D
taktiez je fajn, ze mozem ist do alternativy a), cize mat vsetko wifi... snad ma dosah aj do pivnice :D (ak nahodou nie, tam je tusim aj kabel)

co sa mi vsak nepaci su presnosti tych DHT22 alebo DS18B20.. obe meraju teplotu s presnostou +- 0,5C, co mi pride dost... su aj nejake presnejsie? co hladam, tak moc zatial neviem najst...
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2865
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 259 krat

Re: Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod vvv » Pon 14. Nov 2016 15:57:19

emkac píše:co sa mi vsak nepaci su presnosti tych DHT22 alebo DS18B20.. obe meraju teplotu s presnostou +- 0,5C, co mi pride dost... su aj nejake presnejsie? co hladam, tak moc zatial neviem najst...


Ja som objednaval tieto: https://www.aliexpress.com/snapshot/821 ... 2725722432
5 ks za nejakych 6€ v prevedeni s kovovym telom a 1 m pripajacim kablom. Po zapojeni vsetkych piatich snimacov sa teplota po pol hodine ustalila v styroch pripadoch presne na tej istej hodnote a piaty mal cca o 0.06 stupna viac. Na overenie presnosti staci len nejaky presny teplomer na kalibrovanie a nasledne mozes softvarovo skalibrovat kazdy snimac - ci uz linearne, alebo interpolujes nejakou funkciou na zaklade merania :) . Datovy vystup (presnost) zo snimaca je delta 0.04 (alebo 0,06? uz nepamatam) stupnov celcia.
vvv
 
Príspevky: 397
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 15:14:47
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 62 krat

Re: Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod Branulo » Pon 14. Nov 2016 22:51:07

Emkac. Ja pouzivam TFA 'KlimaLogg Pro' (Kat. Nr. 30.3039.IT). Specifikaciu si mozes najst napriklad na stanek vyrobcu:
http://tfa-dostmann.de/index.php?id=161&L=1

"Zakladnova stanica" dokaze komunikovat az s 8ks externymi snimac,i (dokupil som si ich vsetky 8ks, typu teplota/vlhkost Kat.Nr. 30.3180.IT). Celkovo teda snimam udaje z 9 roznych miest). Komunikacia PC so "zakladnovkou" je cez usb wi-fi adapter. je k tomu dodavany aj sw, ktory (od poslednej verzie) dokaze kreslit aj grafy priebehov.

Ak by si mal nejake dalsie otazky, sem s nimi.
Branulo
 
Príspevky: 42
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 8:01:11
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod _luky_ » Uto 15. Nov 2016 10:43:05

emkac píše:co sa mi vsak nepaci su presnosti tych DHT22 alebo DS18B20.. obe meraju teplotu s presnostou +- 0,5C, co mi pride dost... su aj nejake presnejsie? co hladam, tak moc zatial neviem najst...

Před časem jsem koupil 5ks DS18B20. Originály z TME (netuším, kde to berou ty číňani, jestli je to originál nebo nějaký klon). Máme v práci kalibrovanou "troubu", tak jsem je tam vrazil a výsledek je takový, že přesnost je o mnoho vyšší než udávaných 0.5°C. Kdyby byl velký zájem, můžu to zkusit zopakovat a tentokrát uložit všechna čísla.
http://podskalou.blogspot.cz
_luky_
 
Príspevky: 344
Registrovaný: Uto 08. Feb 2011 12:47:24
Dal súhlas: 78 krat
Dostal súhlas: 56 krat

Re: Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod theb » Uto 15. Nov 2016 12:07:31

Do meteostanic je vhodne aj cidlo PT100, avsak cena 10x viac a najlepsia presnost cca 0.28 °C (+- zavisi od teploty ktoru merias +1/6 x (0.3 + 0.005 x t). Meria vsak vacsi rozsah teplot, nemera vlhkost.

Co tak 2 senzory DHT22 spriemerovat teploty a presnost mozno bude aj porovnatelna? Mal som 16 cidiel po 4 hodinach sledovania na tom istom mieste som ich posparoval a teplota mi sedi.
Odchylka max. 0.2 °C, co som sa rozhodol, ze s tym prezijem :drink
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 780
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 11 krat
Dostal súhlas: 65 krat

Re: Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod MartinH » Uto 15. Nov 2016 13:05:31

emkac píše:co sa mi vsak nepaci su presnosti tych DHT22 alebo DS18B20.. obe meraju teplotu s presnostou +- 0,5C, co mi pride dost... su aj nejake
presnejsie? co hladam, tak moc zatial neviem najst...


Potrebujes to tak presne vediet? Aby si nedopadol ako v tom starom vtipe: "Pan riaditel, desatkrat som to prepocitala a tu je tych desat vysledkov.". Ked merias v izbe, rozdiely v merani na roznych miestach su vacsie ako 0,5 stupna. Ked merias vonku, teplota sa meni rychlo aj v case.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3684
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 199 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod MiroM » Pon 21. Nov 2016 11:35:03

Ja na snimace od Dallasu (maxim itegrated) nedam dopustit. Su to velmi presne snimace/prevodniky (myslim original Dallas, ziadne cinske nahrady). Urcite maju vyssiu presnost ako 0,5°C. Tych 0,5°C je myslene ako najvacsia chyba v celom meranom rozsahu (rozsah maju naozaj obrovsky). Pri izbovej teplote sa odchylka pohybuje maximalne 0,1°C. Dal som si ich do zvazku a porovnal s PT100. Vacsinou sa jedna o offset, takze to nie je problem v SW, ktorym citas teplotu zo snimacov, upravit.
A ako uz niekto pisal, teplota v izbe je pomenre silno rozvrstvena, nemyslim horizontalne, ale aj vertikalne (v blizkosti vonkajsich stien, okien a pod.).
Takze DS18B20 su viac nez postacujuce na danu aplikaciu.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3037
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod tienik » Štv 24. Nov 2016 23:30:55

MiroM píše:Ja na snimace od Dallasu (maxim itegrated) nedam dopustit. Su to velmi presne snimace/prevodniky (myslim original Dallas, ziadne cinske nahrady). Urcite maju vyssiu presnost ako 0,5°C. Tych 0,5°C je myslene ako najvacsia chyba v celom meranom rozsahu (rozsah maju naozaj obrovsky). Pri izbovej teplote sa odchylka pohybuje maximalne 0,1°C. Dal som si ich do zvazku a porovnal s PT100. Vacsinou sa jedna o offset, takze to nie je problem v SW, ktorym citas teplotu zo snimacov, upravit.
A ako uz niekto pisal, teplota v izbe je pomenre silno rozvrstvena, nemyslim horizontalne, ale aj vertikalne (v blizkosti vonkajsich stien, okien a pod.).
Takze DS18B20 su viac nez postacujuce na danu aplikaciu.



Pripajam sa, ja nimi uz viac ako 4 roky uspesne meriam teplotu kazdej miestnosti (niekde aj 2x) a riadim podla toho kurenie. Myslim ze na domace pouzitie je presnost viac nez dostatocna. A pri tej cene....
tienik
 
Príspevky: 2244
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod embe » Str 04. Jan 2017 11:53:54

Branulo píše:Emkac. Ja pouzivam TFA 'KlimaLogg Pro' (Kat. Nr. 30.3039.IT). Specifikaciu si mozes najst napriklad na stanek vyrobcu:
http://tfa-dostmann.de/index.php?id=161&L=1

"Zakladnova stanica" dokaze komunikovat az s 8ks externymi snimac,i (dokupil som si ich vsetky 8ks, typu teplota/vlhkost Kat.Nr. 30.3180.IT). Celkovo teda snimam udaje z 9 roznych miest). Komunikacia PC so "zakladnovkou" je cez usb wi-fi adapter. je k tomu dodavany aj sw, ktory (od poslednej verzie) dokaze kreslit aj grafy priebehov.

Ak by si mal nejake dalsie otazky, sem s nimi.


Tiez mam tento a som spokojny. Merace mam v garazi, zahradnom domceku, vonku v exterieri (kde je mimochodom dost obtiazne najst tomu miesto fixne na cely rok, dal som senzor do EPS krabice spravil do nej dierky, ale ked svieti slnko aj v zime tak to ukazuje zvysenu teplotu).
Povodne som chcel merat teplotu v kazdej miestnosti, na co samozrjeme tento pristroj nestaci ale po case som zistil, ze vlastne naco? Teplota v dome kolise +/- 1 stupen v miestnostiach a myslim si ze to nema vyznam riesit...su ovela dolezitejsie veci co vyznam maju riesit.
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 555
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 50 krat
Dostal súhlas: 31 krat

Re: Sada teplomerov a pravidelny zber dat

Poslaťod embe » Str 04. Jan 2017 12:07:08

tienik píše:
MiroM píše:Ja na snimace od Dallasu (maxim itegrated) nedam dopustit. Su to velmi presne snimace/prevodniky (myslim original Dallas, ziadne cinske nahrady). Urcite maju vyssiu presnost ako 0,5°C. Tych 0,5°C je myslene ako najvacsia chyba v celom meranom rozsahu (rozsah maju naozaj obrovsky). Pri izbovej teplote sa odchylka pohybuje maximalne 0,1°C. Dal som si ich do zvazku a porovnal s PT100. Vacsinou sa jedna o offset, takze to nie je problem v SW, ktorym citas teplotu zo snimacov, upravit.
A ako uz niekto pisal, teplota v izbe je pomenre silno rozvrstvena, nemyslim horizontalne, ale aj vertikalne (v blizkosti vonkajsich stien, okien a pod.).
Takze DS18B20 su viac nez postacujuce na danu aplikaciu.



Pripajam sa, ja nimi uz viac ako 4 roky uspesne meriam teplotu kazdej miestnosti (niekde aj 2x) a riadim podla toho kurenie. Myslim ze na domace pouzitie je presnost viac nez dostatocna. A pri tej cene....


Ahoj, to ma celkom zaujima ako by som mohol regulovat teplotu v miestnostiach. Kamarat ma problem, nechal si stavat dom na kluc a samozrejme netusi ako su v podlahe natahane rurky, ako nahusto, kazdopadne v dvoch miestnostiach najdalej od obytnej casti dimu ale paradoxne na juznej strane, ma zimu. V celom dome ma OK teplotu a v tychto 2 miestnostiach chlad. Skusal uz aj priskrtit okruhy kde ma teplo ale nepomohlo.

Ja mam trosku iny problem, termostat mam na prizemi domu v mieste kade idu vsetky rurky k jednotlivym okruhom podlahovky. Cize tam termostat ukazuje dajme tomu 25C alebo aj viac ale v inych miestach domu je samozrjeme teplota nizsia.

Ako sa toto da vyriesit, kedze mne priskrtenie okruhobv nepomoze vobec, kedze rurky idu stejne rovno pod termostatom? Na poschodi termostat vobec nemam :(( Napadlo ma riesenie, hlavne pre kamosa, ale mozno by pomohlo aj mne, ze do kazdej obytnej miestnosti miestnosti termostat ktory by nejako komunikoval s rozdelovacom a uzatvaral okruhy podla potreby. Ale neviem si to predstavit ci exituje nejaky rozdelovac ktory by vedel komunikovat s rozdelovacom bezdratovo...aj som hladal ale nenasiel som....existuje nejake dobre riesenie? Alebo nejake automaticke hlavy ktore by sa pridali na rozdelovac existujuci...
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 555
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 50 krat
Dostal súhlas: 31 krat




Ďalší

Späť na Rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron