Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Poslaťod ulri » Pon 19. Júl 2010 11:36:10

Mozno som zle hladala, ale nikde som nenasla konkretnu informaciu, kolkoohmove kable sa pouzivaju na privod kablovky do domu a na rozvod signalu od satelitneho prijimaca, pripadne kablovky po dome, 50ohmove, alebo starsie socialisticke 75ohmove.
Vie mi niekto poradit?
Dakujem
Naposledy upravil emkac dňa Ned 25. Júl 2010 22:28:24, celkovo upravené 1
Dôvod: Zmena nazvu temy z "privod a rozvody v dome koaxialom"
ulri
 




Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod tienik » Pon 19. Júl 2010 12:45:24

Socialisticky koax :-) to pocujem prvy krat :-)

Koaxy delime podla impedancie a prave tie 75 ohmove su pre TV signal
50 ohmove sa v dome daju pouzit napr. na WIFI anteny.
A kez uz tahas k TV, nezabudni k nemu tahat aj LAN siet, do buducnosti to bude asi skor potrebne ako koax.

S týmto príspevkom autora tienik súhlasil
MartinH
tienik
 
Príspevky: 2254
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 257 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod emkac » Uto 20. Júl 2010 10:53:00

Urcite kup kvalitne kable, pri rozvodoch v dome ich sice na prvy pohlad nevyuzijes, na druhy ano.

Co to znamena - napr. medzi spickove koaxialne kable sa pocita aj Belden. Dnes by som uz robil rozvody iba z neho. Kvalitovo mozno ziskas velmi malo, ak je dlzka kablu mensia ako 30 metrov, ale kable su pevne, dobre izolovane, odolavajuce pocasiu. A vynikajuco sa na ne prichytavaju konektory.
Ja mam vnutri vedene obycajnymi kablami, von okolo paraboly Beldeny. A je to citit, ako pevne sa da na neho pripevnit konektor, ako sa neohyba, ako je na pohlada aj dotyk kvalitnejsi.
Tolko k kvalite. Teraz ku kvantite. Ak planujes prijimat zo satelitu, je jasne, ze kazdy televizor potrebuje satelitny prijimac. A kazdy prijimac potrebuje minimalne jeden kabel. Ak planujes na TV jeden prg. pozerat a druhy nahravat, tak potrebujes tam pritiahnut 2 kable. Ak 2 nahravat a jeden pozerat, potom potrebujes 3 kable.
Nenechaj sa nahovorit od elektrikarov na taku kravinu, ze zo satelitu ide dole par kablov do nejakej skriny a odtial mas hviezdicu do kazdej izby, kde je TV. Zbytocne ti tak vzniknu spoje v skrinke, navyse hviezdica nema vyznam.

Ako to vyzera v realite? Nech mas parabolu, ktora bude prijimat signal zo styroch satelitov. Nech mas doma 2 TV. Ako tahat kable?
Z jedej TV idu 2 kable hore pod povalu, z druhej TV detto. Bez prerusenia. Tieto 4 kable musis vystrcit cez stenu von, tam sa v buducnosti napoja na tzv. DiseqC prepinace. Nechaj trcat zo steny tolko, aby kabel dosiahol na parabolu. Radsej o nieco viac ako menej.

Toto ti bude stacit aj na pripadne zlucenie satelitneho signalu s DVB-T, dalsi kabel nepotrebujes.

A ako pisal tienik, ku kazdemu prijimacu natiahni minimalne jeden LAN kabel.

(ak by bol zaujem o tuto problematiku, mozem rozviest)
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2879
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod vvv » Uto 20. Júl 2010 15:27:28

emkac píše:Urcite kup kvalitne kable, pri rozvodoch v dome ich sice na prvy pohlad nevyuzijes, na druhy ano.




Z jedej TV idu 2 kable hore pod povalu, z druhej TV detto. Bez prerusenia. Tieto 4 kable musis vystrcit cez stenu von, tam sa v buducnosti napoja na tzv. DiseqC prepinace. Nechaj trcat zo steny tolko, aby kabel dosiahol na parabolu. Radsej o nieco viac ako menej.



Ak je diseq prepinac pri parabole, tak od kazdeho satelitneho prijimaca treba tahat len jeden koaxial ku parabole (ku prepinacu), satelitny prijimac ma len jeden vstup sat in. Alebo su prijimace aj s viac vstupmi?
vvv
 
Príspevky: 397
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 15:14:47
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 62 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod emkac » Uto 20. Júl 2010 15:36:54

Ak ma prijimac viac tunerov, tak je potrebne tahat tych kablov viac.
Dvojtunerove prijimace su uz bezne, a iba vtedy sa da plnohodnotne jeden program pozerat a druhy nahravat.
Vtedy treba dva kable.
Alebo mat dva prijimace (ako mam ja), ked sa kupuju postupne. Ale aj tam treba 2 kable.

Ak u niekto ma natiahnuty iba jeden kabel (ako mam ja), je iste riesenie, ale jednako stoji cca 100 EUR, jednako je to komplikacia navyse. Toto je vsak mozne len ako alternativa dvoch kablov, tri uz nenahradi.
Alebo je este drahsie riesenie, ale to ma vyznam iba ked je jeden kabel natiahnuty seriovo, nie hviezdicou, medzi viacerymi prijimacmi. Vtedy sa da tahat do kadeho prijimaca rozny signal po jednom kabli. Len je to sakra drahe.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2879
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod Vydra » Štv 22. Júl 2010 20:44:45

Skúsi mi niekto laicky vysvetliť, ako pripojiť v dome ešte jednu TV?

Terajší stav je taký, že mám parabolu, konvertor, z ktorého idú dva koaxiály, každý k jednému prijímaču s kartou, do ktorého je napojená TV. Teraz by som potreboval pridať ešte jednu TV, je to možné aj bez toho, aby som musel kupovať ďalší prijímač, kartu a meniť aj niečo na parabole? Napojiť to k jednému z tých prijímačov, pretože to bude využívať iba jedna osoba, takže nikdy nepôjdu obidve naraz. Je možné v takejto situácii to nejako jednoduchšie vyriešiť?

Prípadne ak to bude komplikované a drahé, tak už radšej všetko prerobiť a aspoň pripraviť na to, že v budúcnosti bude v domácnosti viac členov a bude sa dať napojiť viac TV nezávisle na sebe.
Vydra
 
Príspevky: 207
Registrovaný: Ned 22. Feb 2009 20:36:35
Dal súhlas: 17 krat
Dostal súhlas: 34 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod emkac » Štv 22. Júl 2010 21:59:55

mam 3 otazky:

- kolko mas konvertorov?
- je mozne tahat k novemu TV este jeden kabel od paraboly?
- je mozne tahat k novemu TV kabel z hociktoreho stareho TV?

potom budem vediet odpovedat ;)
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2879
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod Vydra » Štv 22. Júl 2010 22:18:29

- konvertor je iba jeden
- nie je to možné (síce teoreticky by to možno šlo - ťahať kábel po vonkajšej omietke, zatiaľ ešte nemám zateplené, ale do toho sa mi veľmi nechce ísť, išlo by to cez celý dom alebo skúsiť do FXP 20 dať ešte ďalší kábel, ten by sa tam hádam k jednému tiež ešte zmestil)
- je to možné a práve tak by som to aj najradšej spravil, mám tam dokonca aj trubku prázdnu, ktorou by to šlo potiahnúť.
Vydra
 
Príspevky: 207
Registrovaný: Ned 22. Feb 2009 20:36:35
Dal súhlas: 17 krat
Dostal súhlas: 34 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod krtho » Pia 23. Júl 2010 1:27:38

emkac,ktory model kabelu Belden by si mi odporucil.je ich tam viac a ja sa v tom moc nejako nevyznam.dakujem
krtho
 
Príspevky: 50
Registrovaný: Sob 22. Nov 2008 20:13:06
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod emkac » Pia 23. Júl 2010 9:23:23

krtho píše:emkac,ktory model kabelu Belden by si mi odporucil.je ich tam viac a ja sa v tom moc nejako nevyznam.dakujem


jj, Beldenov je jak hadov.
121,125, Al, Cu, PE, PVC a ich kombinacie

Ked bude kabel vonku, mal by mat kryt PE, cize hladaj oznacenie PE. Ked das PVC, ten je slabsie odolny voci UV. Ak bude vsak niekde v tieni (ze mu bude parabola tienit to juzne slnko), tak to prezije.
121 je tenky kabel, 125 hrubsi. Ten tensi ma o nieco vacsi utlm, v porovnani s noname kablami je to aj tak nebe a dudy. Ked budes robit iba domove rozvody, staci aj tensi. Ja osobne mam hrubsi, je fakt pevny, poriadne tazko sa s nim robilo. Ale mam istotu, ze je to OK.
Cu a Al - kazdy monter ti odporuci nieco ine, v diskusiach ale viac inklinovali k Al.

Ja osobne mam H125 Al PE cierny, toto mi priamo odporucil jeden specialista.

Pozor, kable su jedna vec, druha su F konektory.
Do vonkajsieho prostredia je idealne dat krimpovacie konektory. Napr. tento http://shop.olmi.cz/zbozi/873-vodotesny ... 56-cx3-5-1 sa pouziva na tie kable 125. Na tu 121 sa zasa pouziva tensi.
Otazka je, ci to bude robit sam, lebo potom potrebujes aj krimpovacie klieste. (ja som si ich kupil, lebo som cvakal asi 25 konektorov, tak sa mi to oplatilo). A idealne aj orezavatko na kabel, lebo robit to rucne 25 krat je utrpenie (pri kvalitnom kabli))
Zastancovia klasiky odporucia F konektor, ale....
ked som si po roku a pol vonku na parabole vymienal kable a Fka, ten rozdiel bol pripastny. V kvalite, akou tie Fka boli upevnene na tom kabli. Skratka smejdovy spoj.
Samozrejme, ked montujes jedno Fko na jeden konvertor a druhe uz pri prijimaci, nema vyznam to az tak riesit. Urcite ale VZDY pri vonkajsej montazi srobovacieho Fka daj na to nejaku utahovaciu gumenu blbost, aby si to mal vodotesne. Nech s tym mas dozivotne pokoj. (nbieco ako http://schwaiger.cz/z2985-gumova-krytka-pro-f-konektory)
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2879
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod emkac » Pia 23. Júl 2010 9:38:48

Vydra píše:- konvertor je iba jeden
- nie je to možné (síce teoreticky by to možno šlo - ťahať kábel po vonkajšej omietke, zatiaľ ešte nemám zateplené, ale do toho sa mi veľmi nechce ísť, išlo by to cez celý dom alebo skúsiť do FXP 20 dať ešte ďalší kábel, ten by sa tam hádam k jednému tiež ešte zmestil)
- je to možné a práve tak by som to aj najradšej spravil, mám tam dokonca aj trubku prázdnu, ktorou by to šlo potiahnúť.


Takze urcite musis vymenit Twin konvertor za Quad (pozor, nie Quatro, to je ine) konvertor.
Ak mozes, treti kabel z neho natiahni k tretiemu TV. Ale to asi nemozes, inac by si sa nepytal. :shock:

Najlacnejsie riesenie je pouzit pristroj Johansson Kit (cena cca do 100 EUR). Zapojenie bude asi nasledovne:
johansson kit.JPG
johansson kit.JPG (33.8 KiB) Zobrazené 3149 krát


Ja ho mam tiez, akurat zlozitejsie zapojenie. A vsetko funguje ako ma. Navyse do neho mozes pripojit aj DVBT.

Neviem ake mas satelitne prijimace, ale ak mas nejake normalne, mozes svoju kartu medze nimi sharovat. Nepotrebujes kupovat tretiu. Staci ti jedna na cely dom.
Len to musi podporovat prijimac a musis ich mat nejako zosietovane, v horsom pripade RS 232 v lepsom LAN.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2879
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod Bororo » Pia 23. Júl 2010 21:09:48

emkac píše:
krtho píše:emkac,ktory model kabelu Belden by si mi odporucil.je ich tam viac a ja sa v tom moc nejako nevyznam.dakujem

...Cu a Al - kazdy monter ti odporuci nieco ine, v diskusiach ale viac inklinovali k Al.
...Urcite ale VZDY pri vonkajsej montazi srobovacieho Fka daj na to nejaku utahovaciu gumenu blbost, aby si to mal vodotesne. Nech s tym mas dozivotne pokoj. (nbieco ako http://schwaiger.cz/z2985-gumova-krytka-pro-f-konektory)


podla mojich informacii koaxial s medenym drotom a medenym opletenim patri medzi tie kvalitnejsie. hlinikove alebo pomedene stredove droty ci opletenie by som velmi s medenym kablom neporovnaval.
co sa tyka f-konektora do vonkajsieho prostredia, odporuca sa srobovacie fko jednoducho zaizolovat vulkanizacnou paskou a je to vybavene na dlhe roky.
Bororo
 
Príspevky: 603
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 9:48:19
Dal súhlas: 28 krat
Dostal súhlas: 31 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod Vydra » Sob 24. Júl 2010 0:45:02

emkac: vďaka za vysvetlenie a nákres. Keď tak na to pozerám, myslím, že by bolo asi lepšie spraviť všetko odznova. Takto musím kvôli ďalšej TV meniť konvertor, ťahať ďalší kábel, namontovať zlučovač, rozbočovač, prijímač... Ak by som ťahal z paraboly ďalší kábel k tretej TV, nebolo by jednoduchšie ho zapojiť priamo do prijímača? Nejak nerozumiem, prečo sa tie dva káble najprv zlúčia a potom zas rozdelia do jednotlivých prijímačov :netusim

V tomto som úplný laik, ale neexistuje niečo také, nejaký prijímač, do ktorého by bol privedený kábel z paraboly (prípadne viac káblov), v prijímači by bola jedna karta a z toho by sa dali cez nejaký rozbočovač napájať viaceré TV? Akurát pri každej TV by bola nejaká „krabička“ – jednoduchý prijímač na prepínanie programov? Niečo podobné myslím existuje napr. v hoteloch, ale tá cena je tam pre mňa nereálna.

Alebo sa vykašlem na telku a budem počas zimných večerov čítať ostavbe.sk :ano:
Vydra
 
Príspevky: 207
Registrovaný: Ned 22. Feb 2009 20:36:35
Dal súhlas: 17 krat
Dostal súhlas: 34 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod emkac » Sob 24. Júl 2010 12:31:13

Ten obrazok nie je uplne rozmerovo presny, cize preto to nie je jasne.

Z paraboly idu 3 kable. Ale v stene mas vedene iba dva. Prvy z paraboly ide cez stenu k prvemu prijimacu.
A co dalej? Vonku ku parabole das ten zlucovac, kde zlucis 2. a 3. kabel do jedneho a ten ide dalej v stene k druhemu TV.
Tam ked vylezie zo steny, napojis ten rozbocovac. Z neho ide jeden kabel do existujucej druhej TV, a dalsi kabel natiahnes k buducej tretej telke.

To co spominas ty nie je riesenie pre rodinne domy. Pri hoteloch su specialne zariadenia, kde sa daju prijimace prepajat seriovo. Ale stoji to radovo tisice EUR.

Inac VZDY budes musiet vymenit konvertor. Ak chces mat 3 TV, musis tam dat Quad konvertor. Z TWIN konvertoru nedokazes davat rozny signal do troch TV.
Cize aj keby si to preprobil a natiahol dalsi kabel cez stenu, vymene konvertoru sa nevyhnes.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2879
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod Vydra » Sob 24. Júl 2010 17:19:36

Takže jednoducho povedané – keď tu nie je a pravdepodobne asi ani nikdy nebude káblovka a som odkázaný na satelit, každá ďalšia TV bude musieť mať vlastný prijímač a kartu, tak?

Nebolo by pre mňa nakoniec rozumnejšie dať parabolu na osobitný stožiar v záhrade a tam dať aj tie rôzne zlučovače a iné „krabičky“, bude s tým aj ľahšia manipulácia, ak tam budem chcieť pridať v budúcnosti ďalšiu parabolu alebo proste niečo iné potrebné? Takisto aj pri prípadnej oprave / údržbe sa mi to zdá praktickejšie, ako mať konzolu paraboly na fasáde, kde je riziko, že pri manipulácii so satelitom poškodím EPS alebo čo tam bude :idea:
Vydra
 
Príspevky: 207
Registrovaný: Ned 22. Feb 2009 20:36:35
Dal súhlas: 17 krat
Dostal súhlas: 34 krat




Ďalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia

cron