Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod emkac » Ned 25. Júl 2010 22:27:02

Vydra píše:Takže jednoducho povedané – keď tu nie je a pravdepodobne asi ani nikdy nebude káblovka a som odkázaný na satelit, každá ďalšia TV bude musieť mať vlastný prijímač a kartu, tak?


Kazdy TV bude musiet mat samostatny prijimac, ale kartu nie. Staci jedna karta na dom, len musis mat prijimace, ktore podporuju sharing. Ciz uz po LAN kabli alebo po RS232 kabli.


Vydra píše:Nebolo by pre mňa nakoniec rozumnejšie dať parabolu na osobitný stožiar v záhrade a tam dať aj tie rôzne zlučovače a iné „krabičky“, bude s tým aj ľahšia manipulácia, ak tam budem chcieť pridať v budúcnosti ďalšiu parabolu alebo proste niečo iné potrebné? Takisto aj pri prípadnej oprave / údržbe sa mi to zdá praktickejšie, ako mať konzolu paraboly na fasáde, kde je riziko, že pri manipulácii so satelitom poškodím EPS alebo čo tam bude :idea:


Poradie umiestenia parabol, od najhorsej moznosti po najlepsiu:
- na komin
- na strechu
- na stenu
- na stoziar na zem

Cize ak mas moznost osadit poriadne hrubu tyc poriadne hlboko (aby ju vietor nemohol rozkyvat) tak, ze
a) parabola bude mat vyhlad na satelit, cca smer juh
b) nie je a tak skoro nebude ziaden strom alebo novopostaveny dom vo vyhlade
c) nebude to na zahrade zavadzat a dokazes priviest do domu kable
d) schvali ti to (z estetickeho hladiska) polovicka
potom urcite chod do tohoto riesenia. Kedykolvek budes moct nieco spravit bez toho, aby si si staval lesenie ako ja.

Inac ohladom umiestnenia satelitu na fasade s EPS pozri sem: kotvenie-cez-eps-t636.html a ako som to riesil ja: http://emkac.ostavbe.sk/uchytenie-satelitu/#more-16 (inac uz som vymenil klasicke LNBcka za TWINy a pridal ten Johansson Kit, cize to vyzera trosku inak)
Ale foto aktualne nemam. Zatial.


Jo, kedze tema nabrala iny rozmer, zmenil som jej mierne nazov. ;)
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2879
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat




Re: Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Poslaťod Vydra » Štv 29. Júl 2010 8:56:51

emkac: super, s tou kartou si ma potešil, predsa len by to boli obrovské náklady každý rok, ak by bolo na každý prijímač mať potrebné jednu. Ten spôsob, ktorý si popisoval je niečo ako jeden centrálny prijímač s kartou, do ktorého budú privedené káble z paraboly, plus možno ešte nejaký zlučovač, rozbočovač a z tohto prijímača si napojím napr. 3-4 ďalšie prijímače, ktoré podporujú sharing, ale tie už nepotrebujú kartu? Samozrejme podľa počtu TV budem musieť naddimenzovať aj výbavu pri parabole, však?

Nad stožiarom už dávnejšie uvažujem hlavne kvôli tej spomínanej údržbe, pretože čo sa môže pokaziť sa aj pokazí a hlavne v zime, mrazoch, snehoch a na Vianoce :lol:
Výška cca 2 m, aby parabole nezacláňali chodiace osoby by mala stačiť, nie?

Tento rok práca na dome stojí, tak čas využívam na teoretickú prípravu ;)
Vydra
 
Príspevky: 207
Registrovaný: Ned 22. Feb 2009 20:36:35
Dal súhlas: 17 krat
Dostal súhlas: 34 krat

Re: Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Poslaťod mendo » Štv 29. Júl 2010 9:10:17

pozor na prepojenie cez RS232 , ked som sa na to pital dovozcu ci je mozne dany model pripojit cez RS a pod. hned ma upozornil na jednu vec, ktoru na forach nikto nenapise. Pri udreti blesku , velke riziko odpalenia primaca-ov a strata zaruky. tak si treba zvazit a poinformovat sa aj inde
mendo
 
Príspevky: 802
Registrovaný: Štv 07. Máj 2009 7:55:05
Bydlisko: Trenchtown
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 36 krat

Re: Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Poslaťod emkac » Sob 31. Júl 2010 20:55:04

Vydra píše:Ten spôsob, ktorý si popisoval je niečo ako jeden centrálny prijímač s kartou, do ktorého budú privedené káble z paraboly, plus možno ešte nejaký zlučovač, rozbočovač a z tohto prijímača si napojím napr. 3-4 ďalšie prijímače, ktoré podporujú sharing, ale tie už nepotrebujú kartu? Samozrejme podľa počtu TV budem musieť naddimenzovať aj výbavu pri parabole, však?


Nie, s tou kartou je to inak.
Vezmime sa vzorovy priklad - 4 ks TV a chces chytat signal z jednej druzice. Ty mas iba v stene zabudovane dva kable, cize potrebujes 2 ks Johansson Kit.
Na parabolu namontujes jeden kus Quad LNB. 2 vystupy z neho das do zlucovaca Johannson kit 1, dva vystupy z neho das do zlucovaca Johannson kit 2.
2 kable ti idu dole k existujucim dvom TV. Ked kable vylezu zo steny, kazdy kabel napojis na jeden Johannson kit rozbocovac. Z prveho rozbocovaca ide prvy kabel do prveho prijimaca, druhy kabel do druheho prijimaca. Z druheho rozbocovaca ide prvy kabel do tretieho prijimaca, druhy kabel do strvteho prijimaca.

Teraz ohladom kariet. Ak ti vsetky prijimace podporuju sharing, t.j. su schopne spustit protokoly cccam, oscam alebo newcs, tak v jednom z nich budes mat kartu, t.j. bude fungovat ako server, a ostatne tri sa na neho budu pripajat a tie tri budu tzv. klienti. Vsetky prijimace musia byt zosietovane. T.j. prepojene, idealne cez LAN. Cize mas nejaky switch (alebo router), z neho 4 LAN RJ45 kable, do kazdeho prijimaca jeden.

Neviem ake mas prijimace a ake planujes kupit, ale o tom sa da pisat vela.

Teraz to zkomplikujeme. Nechces chytat len jednu druzicu, ale chces chytat druzic viac. Viac = 2, 4 alebo 8.
Ak chces chytat 8 druzic, potom odporucujem parabolu Toroidal 90.
Ak chces chytat 4 druzice, potom staci aj Multibeam E85, ako mam ja.
Ak chces chytat dve druzica, zvycajne staci klasicka 90cm parabola (zavisi od druzic).

Ja osobne chytam druzice 1W (UPC, Digi TV, Severania), 13E (Poliaci, Taliani, Greci), 19,2E (Nemci) a 23,5E (Skylink, CS Link). Podaktori chcu chytat este aj 4W (Magio) alebo 28E (anglicania).

Je na tebe, ci chces chytat tych druzic viac a ktore.
Ale dajme tomu, ze chces mat 4 druzice. Preto potrebujes 4 kusy QUAD LNBciek. Kazde jedno bude nasmerovane na jednu druzicu.
Z kazdeho LNB idu styri kable. Nazvime si prve LNB napr. A, druhe B a .... Prvy kabel nech ma cislo 1, druhy 2 a pod.

Kable A1, B1, C1 a D1 idu do jedneho DiseqC 4/1 prepinaca (napr. http://shop.olmi.cz/zbozi/937-diseqc-re ... erstar-411, ale tento nekupuj, je to smejd)
Kable A2, B2, C2 a D2 idu do druheho DiseqC 4/1 prepinaca
Kable A3, B3, C3 a D3 idu do tretieho DiseqC 4/1 prepinaca
Kable A4, B4, C4 a Dč idu do stvrteho DiseqC 4/1 prepinaca.

Z kazdeho prepinaca ide uz iba jeden kabel. A kedze v dome mame zabudovane iba dva kable, opat pouzijeme 2 Johannson kity. Z prvych dvoch prepinacov idu dva kable do zlucovaca..... a uz je to popisane vyssie.

Co tymto docielime? Ze na kazdej jednej TV mozeme sledovat lubovolny program z lubovolnej druzice nezavisle od seba.

Vydra píše:Nad stožiarom už dávnejšie uvažujem hlavne kvôli tej spomínanej údržbe, pretože čo sa môže pokaziť sa aj pokazí a hlavne v zime, mrazoch, snehoch a na Vianoce :lol:
Výška cca 2 m, aby parabole nezacláňali chodiace osoby by mala stačiť, nie?


A teraz si uvedom, ze hentake hebedo montujes na stenu alebo strechu a kazdu chvilu tam mas nieco nastavovat. Idealne je to fakt mat na zemi. 2 metre je OK, dolezity je sklon, kedze druzice su trosku vyssie ako 2 metre nad zemou :? , tak je parabola natocena trosku hore. Cize 2 metre je OK, clovek jej zavadzat nebude.
Okrem toho ked ti na LNB ostane sneh, nebudes mat signal. Cize ak je to pekne nad zemou, dobre sa to cisti.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2879
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod mendo » Ned 03. Okt 2010 1:27:02

Vydra píše:Takže jednoducho povedané – keď tu nie je a pravdepodobne asi ani nikdy nebude káblovka a som odkázaný na satelit, každá ďalšia TV bude musieť mať vlastný prijímač a kartu, tak?

Nebolo by pre mňa nakoniec rozumnejšie dať parabolu na osobitný stožiar v záhrade a tam dať aj tie rôzne zlučovače a iné „krabičky“, bude s tým aj ľahšia manipulácia, ak tam budem chcieť pridať v budúcnosti ďalšiu parabolu alebo proste niečo iné potrebné? Takisto aj pri prípadnej oprave / údržbe sa mi to zdá praktickejšie, ako mať konzolu paraboly na fasáde, kde je riziko, že pri manipulácii so satelitom poškodím EPS alebo čo tam bude :idea:

k umiestneniu:
z pozorovania
umiestnenie 1.
Parabola skoro za rovno murom ( balkon vsunuty do domu do juhu)
umistnenie 2.
Parabola na komine nad plochou strechou.

oba domy su v rovnakej doline

dom 1. signal full ,furt :)
dom 2. pri mensej burke, veternom pocasi signal stylu:
minutu pozeras , 3 minuty ziadny signal

ponaucenie:

ked satelit tak nie na otvorenom priestranstve(u mna just smer doliny, kde dost fuka) , cize ked dom je do juhu tak na stite je to je ideal, lebo neprefukuje durch.
Ale pripad ked na stite to nechecem??? Kde je idealne to umiestnit? Prihladajuc na "zavetrie" aby to neprefuovalo?
mendo
 
Príspevky: 802
Registrovaný: Štv 07. Máj 2009 7:55:05
Bydlisko: Trenchtown
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 36 krat

Re: Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Poslaťod emkac » Ned 03. Okt 2010 23:13:12

Strecha je zla na umiestnenie nielen preto, ze tam najviac fuka, lebo tam nie je zavetrie, ale aj preto, ze tam sa najtazsie pripevni parabola poriadne pevne.
Moje osobne odporucanie pre kazdeho je - dat ju na zem. Na nejaky 2m vysoky stoziar. Kvoli pristupu.

Ale ak sa bavime LEN o stabilite, tak ju kludne daj aj na strechu. To, ze vypadava signal na tej plochej streche, znamena 2 veci -
a) zle nastelovana antena
b) nie pevne prichytena antena

Cize je uplne jedno, kde ma anena byt (ak hovorime o kvalite a stalosti signalu), dolezite je ju nastavit presne a aj pevne.
(na zle nastavenie paraboly poukazuju vypadky pri burke - cim presnejsie nastavena a cim vacsia antena, tym mensie (alebo ziadne) vypadky pri burke)
(na slabe nastavenie paraboly pokukazuju vypadky pri vetre - parabola sa vyrazne hybe, signal sa straca)
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2879
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: privod a rozvody v dome koaxialom

Poslaťod mlaco » Ned 27. Feb 2011 12:00:37

emkac píše:Nenechaj sa nahovorit od elektrikarov na taku kravinu, ze zo satelitu ide dole par kablov do nejakej skriny a odtial mas hviezdicu do kazdej izby, kde je TV. Zbytocne ti tak vzniknu spoje v skrinke, navyse hviezdica nema vyznam.
...
(ak by bol zaujem o tuto problematiku, mozem rozviest)


mozes pls. napisat o tomto viac?

takuto hviezdicu mam v elektro projekte a aj elektrikar kt. cakam tento tyzden mi to tak ukazoval na jednej stavbe. Preco je toto riesenie nevhodne???

Mne sa to zda logicke: prepojim vstupy (satelit/kablovka?/kamera?) do jedneho centra a odtial pohanam jednotlive prijimace. Co je na tom zle? Skrinku budem polohovat tak, aby sa minimalizovali dlzky.
Štádium: tmelenie, upratovanie, police. Inak hotovka (44+15eps, strecha 48, sikminy 36, inels)
Obrázok užívateľa
mlaco
 
Príspevky: 1088
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 0:24:13
Dal súhlas: 36 krat
Dostal súhlas: 58 krat

Re: Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Poslaťod ziletka » Pon 28. Feb 2011 10:03:11

to by zaujimalo aj mna. a este by ma zaujimalo ake vyhody/nevyhody ma natiahnutie koaxialu od satelitu ku kazdej TV zvlast. Dakujem
Všetky peniaze nezarobíš, niektoré budeš musieť aj ukradnúť.
Obrázok užívateľa
ziletka
 
Príspevky: 1163
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 21:54:45
Bydlisko: Martin
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Poslaťod emkac » Pon 28. Feb 2011 13:39:39

OK, tak podme na to. Ale ako som pisal, hovorim LEN o koaxialnych rozvodoch na satelit. Neriesim LAN a kamery a alarm a pod.

Fakty:
a) dlzka kabla zmensuje kvalitu signalu. Pri RD je to povacsine zanedbatelne, ale ak porovnavame 10m a 100m, pristrojmi rozdiel zistime.
b) Kazdy spoj typu - kabel, F konektor, spojka, F konektor, kabel zmensuje kvalitu signalu. A dokonca viac, ako je rozdiel medzi 10 a 100 metrami kabla.
c) Satelitny signal sa NEDA rozdvojit z jedneho kabla na dva kable. (neriesme vynimky alebo specialne zariadenia)

Z vyssie uvedeneho vyplyva, ze pre kvalitu signalu je najlepsie, ked ide koaxialny kabel od paraboly (myslene od konvertora) priamo do satelitneho prijimaca.
Je uplne zbytocne to hnat do nejakej technickej miestnosti, do nejakej rozvodnej skrinky a pod., pretoze tym NIC neziskame a mozeme len stratit.

Preco o skrinke ergo hviezdici vobec uvazovat? Lebo teraz nepoznam pocet TV v dome? Lebo teraz neviem presne umiestnenie satelitu?
Tak si teraz "odniekadial zhora" potiahnem 4 koaxy do skrinky a rovnako zo skrinky 4 koaxy do dvoch miestnosti, kde mozno niekedy budu 2 az 4 TV?
Ehm. :shock:
Ved preco teda neurobit to, ze priamo najkratsou cestou od kazdeho potencialneho miesta, kde bude TV, natiahnem kabel tam niekde hore na povalu, kde necham rezervu na pripadne zatialnezname umiestnenie paraboly?
Ani neuznavam ani argument, ze ved nejaky kabel natiahnem do kazdej izby zo skrine, a potom v buducnosti pozapajam tie kable, kde bude TV a zvysne necham volne.
Preco?
Lebo signal sa neda rozbocit. Ak teda chcem mat doma 10 TV, tak potrebujem zo strechy do skrine dotiahnut 10 kablov. A opat nic nesetrim. Iba riesim blbe spojky.
Jedine setrenie dlzky kabla by bolo to, ze zhora do skrinky natiahnem 4 kable, zo skrinky do izieb 10 kablov, a v buducnosti pozapajam iba tie kable do izieb, kam ma ist signal. Ale toto je predsa kravina. :mrgreen: Jednako budem mat 6 zbytocnych kablov, jednako je cenovo skoro identicke natiahnut zhora 10 kablov a mat zapojene vsetko.

Tolko k nepotrebnosti hviezdice.

Co sa tyka poctov kablov, idealne je mat 2 kable ku kazdej TV. Jedno pozeram, druhe nahravam. Lebo aj dvojtunerove satelitne prijimace vyzaduju 2 kable, ked maju umoznit paralelne pozeranie a nahravanie (ineho programu).
Cize ako by to malo obrazkovo vyzerat?
Toto su rozvody na prijem 3 ks TV, pricom na jednej TV je mozne nieco ine pozerat a nieco ine nahravat.
A je mozne sledovat prijem az z 8smich druzic.


A teraz mi povedzte, naco je tu potreba skrinka? Alebo hviezdica.
Vsetky Diseq prepinace maju byt co najblizsie ku konvertorom, aby sa zbytocne netahali tolke kable. Drviva vacsina ludi ich ma dokonca vonku, priamo na parabole. Je lahsie tahat cez stenu (skridlu) dnu 4 kable namiesto 32 kablov.
Ak si aj poviete, ze nepotrebujete 4 kusy TV a nechcete sledovat prijem z 8 druzic. Ale len 2 TV a 2 druzice.
Jediny rozdiel je, ze tych Quad LNBciek (aka konvertorov) nebude 8 ale 2. A Diseq prepinace nebudu typu 8-1 ale typu 2-1.
Pocet Diseqov sa nemeni, stale zostavaju 4 kusy, lebo aj ked chcem iba 2 TV, tak dole taham 4 kable, kedze 2 kable je malo (nemozem nahravat) a 3 kable je zly pocet, kedze LNBcka su s 1,2 alebo 4 vystupmi. A tym padom je zbytocne tahat dole 3 kable, zamedzujeme rozsirovanie buducnosti.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2879
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Poslaťod mlaco » Pon 28. Feb 2011 14:15:35

Dik za vysvetlenie a nacrtok.

Situacia teda stoji takto:
- vyhoda centralneho bodu: moznost pripojit iny vstup (kablovka, kamera)
- versus nevyhoda znizenia kvality signalu a ceny takehoto zariadenia.


Ako laik nepoznam cenu zariadenia ani neviem posudit jeho vplyv na kvalitu signalu. Mozno vie signal zosilovat a zlepsovat. Vie niekto posudit cenu a kvalitu?
Štádium: tmelenie, upratovanie, police. Inak hotovka (44+15eps, strecha 48, sikminy 36, inels)
Obrázok užívateľa
mlaco
 
Príspevky: 1088
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 0:24:13
Dal súhlas: 36 krat
Dostal súhlas: 58 krat

Re: Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Poslaťod emkac » Pon 28. Feb 2011 14:38:37

Co je to "centralny bod"? Nejaka elektronika?
Neviem o ziadnom zariadeni, do ktoreho natahas kable a potom prepinas zdroje na TV.
A aj keby ano, tak takyto satelitny signal sa neda zosilnit. Cize ak ho degradujes, uz ho nezlepsis.

Kamera. Kabel z nej pojde kam? Do TV? Nie. Do satelitneho prijimaca? Nie.
Pojde do niecoho specifickeho, nejaky rekorder. A z neho pojde nejaky vystup do TV. Ale to pojde samostatne, budto samostatny SCART kabel, pripadne kabel ineho typu. Koax skor nie. A aj keby to bol koax, tak je to typu "klasickeho" analogoveho/DVBT signalu, co je samostatny kabel. (otazku spajania zo jedneho kabla spolu k satelitnemu signalu necham stranou)

Kablovka. Ano, tu ma vyznam natiahnut jeden kable niekde, tam signal rozbocit a hviezdicovo tahat niekde mimo. Ale.... ako to funguje naozaj neviem. Nezaoberal som sa tym. Neviem, ci sa takto da rozdvojit UPC kablpovka, Magio alebo nejake ine opticke ize.

Ak vsak vravime o satelitnom prijme, je zbytocne spekulovat. Navyse vsetky prepojenia a vsetky zariadenia uberaju kvalitu signalu. Cize ak sa tam da spoj, je to minus. Ak sa tam da zlucovac s DVB-T signalom, je to minus. Ak sa tam da nejaky neznamy centralny ize, je to minus. Ak sa tam da Johansson Kit 9vid predchadzajuce prispevky), je to minus.

Minus nerovna sa, ze bude zrnitejsi alebo rozmazanejsi obraz. Ten je rovnaky, ci je signal lepsi alebo trosku horsi. Ale pri skaredsom pocasi bude skor kockovat, rozpadat sa, pripadne az stracat sa.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2879
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Poslaťod paolo » Pon 28. Feb 2011 15:25:32

to emkac:
Ahoj, potreboval by som poradit pri vybere TV zasuviek. Mozno sa pytam blbost, ale momentalne ma caka nakup vypinacov, zasuviek... Nemam jasno aky typ TV zasuvky zvolit. Kabelaz mam robenu tak ako pises. Od paraboly ide N kablov ku kazdemu miestu kde by mohla byt v buducnosti TV. Mali by to byt maximalne 4 izby. Preto som ich poparil 2 + 2 izby. Kazda dvojica je prepojena FTP kablom kvoli zdielaniu karty. V prvej dvojici je to jedno miestno v kazdej izbe kde bude TV. V druhej dvojici su to dve miesta v kadej izbe (su to detske izby).
Otazka je, aky typ zasuvky pouzit? Myslim si spravne, ze to bude:
- Prva dvojica - v kazdej izbe "TV+R+SAT - koncova"
- Druha dvojica - v kazdej izbe 2x "TV + R + SAT - koncova" (neviem ci to nema byt 1x "TV+R+SAT - priebezna" + 1x "TV+R+SAT - koncova" )

Nie som si isty tymi detskymi izbami. V kazdej izbe bude maximalne jedna TV, teda jeden SAT prijimac, len moze byt na dvoch miestach. Mne to vychadza tak, ze by to mali byt len koncove. Je to tak spravne?

Ospravedlnujem za popis, mozno nie je celkom zrozumitelny.
Dakujem.
Obrázok užívateľa
paolo
 
Príspevky: 197
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 10:06:54
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Poslaťod mlaco » Pon 28. Feb 2011 15:36:32

emkac píše:Co je to "centralny bod"? Nejaka elektronika?
Neviem o ziadnom zariadeni, do ktoreho natahas kable a potom prepinas zdroje na TV.
A aj keby ano, tak takyto satelitny signal sa neda zosilnit. Cize ak ho degradujes, uz ho nezlepsis.


V projekte to mam ako "Diseqc prepinac". Bolo mi to vysvetlene ako nejaky zlucovac signalov. Do televizora potom ide jeden kabel.
Štádium: tmelenie, upratovanie, police. Inak hotovka (44+15eps, strecha 48, sikminy 36, inels)
Obrázok užívateľa
mlaco
 
Príspevky: 1088
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 0:24:13
Dal súhlas: 36 krat
Dostal súhlas: 58 krat

Re: Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Poslaťod emkac » Pon 28. Feb 2011 15:53:28

mlaco píše:V projekte to mam ako "Diseqc prepinac". Bolo mi to vysvetlene ako nejaky zlucovac signalov. Do televizora potom ide jeden kabel.


DiseqC prepinac je to ize, ktore ma byt co najblizsie ku konvertorom. To ti zluci satelitny signal z viacerych konvertorov (kazdy na jednu druzicu) do jedneho kabla.
Na tom obrazku odo mna to mas tiez, tam su 4 kusy prepinacov typu 8-1, cize 8 vstupov a jeden vystup.

Pripadne pozri aj tento obrazok - http://www.galaxy-marketing.com/images/diseqc6.jpg
To je typu 4-1.


Ano, existuju aj ine prepinace. Nie su to DiseqC, ale maju kadejake rozne ine oznacenie. Multiswitch a pod.
Vid napr. http://www.galaxy-marketing.com/images/3X8_3X4_lg.jpg
Ale tomuto sa skuste vyhnut, ak sa da.
To je uz praca pre profi firmu.
A vyznam to ma fakt len pre tych, ktori potrebuju viac ako 4 TV. (ale aj tu je ine a lacnejsie riesenie, ako taketo specialne prepinace)
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2879
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: Rozvody v dome koaxialom, rozne dotazy k satelitu

Poslaťod emkac » Pon 28. Feb 2011 16:37:00

paolo píše:to emkac:
Ahoj, potreboval by som poradit pri vybere TV zasuviek. Mozno sa pytam blbost, ale momentalne ma caka nakup vypinacov, zasuviek... Nemam jasno aky typ TV zasuvky zvolit. Kabelaz mam robenu tak ako pises. Od paraboly ide N kablov ku kazdemu miestu kde by mohla byt v buducnosti TV. Mali by to byt maximalne 4 izby. Preto som ich poparil 2 + 2 izby. Kazda dvojica je prepojena FTP kablom kvoli zdielaniu karty. V prvej dvojici je to jedno miestno v kazdej izbe kde bude TV. V druhej dvojici su to dve miesta v kadej izbe (su to detske izby).
Otazka je, aky typ zasuvky pouzit? Myslim si spravne, ze to bude:
- Prva dvojica - v kazdej izbe "TV+R+SAT - koncova"
- Druha dvojica - v kazdej izbe 2x "TV + R + SAT - koncova" (neviem ci to nema byt 1x "TV+R+SAT - priebezna" + 1x "TV+R+SAT - koncova" )

Nie som si isty tymi detskymi izbami. V kazdej izbe bude maximalne jedna TV, teda jeden SAT prijimac, len moze byt na dvoch miestach. Mne to vychadza tak, ze by to mali byt len koncove. Je to tak spravne?

Ospravedlnujem za popis, mozno nie je celkom zrozumitelny.
Dakujem.


Nepytas sa blbost. Zasuviek je viacero druhov a je v nich asi aj chaos.
A ani ja sa do toho az tak nevyznam, kedze vsetky moje znalosti som nadobudol az po tom, ako mi spravili rozvody, cize niektore veci aj ja mam zle a studoval som ich dodatocne.

Existuju 3 druhy TV/R/SAT zasuviek. Samostatne, koncova a priebezna.
Vid napr. http://vyroba-rozvadzacov.suplata.sk/images/Unica.pdf, strana 37.
Kazda zasuvka ma nejaky utlm. Najhorsie na tom je samozrejme priebezna, potom koncova, najlepsie je samostatna. (plati pre TV, pre SAT je zasa koncova horsia ako priebezna :mrgreen: , aspon podla tej dokumentacie)
Mne osobne unika pri satelitnom rozvode zmysel koncovej a priebeznej.

Ak mas vedene kable do kazdej izby, tak vsade daj samostatne zasuvky.
Ale...
vravis ze v detskej izbe mas 2 potencionalne miesta, kde moze byt TV. Na tych miestach chces vyviest zasuvku, pricom signal sa pripoji tam alebo tam. Je tak?
Potom by to malo byt tak, ze zo strechy ide koax do izby, na prvom mieste je priebezna zasvuka, kde je prva moznost zapojenia TV, odtial ide v stene koax do druhej zasuvky, ktora uz bude koncova. A tam je druha moznost zapojenia TV.
Ak mam byt uprimny, ja osobne by som dal len jednu zasuvku, a to samostatnu. Neriesil by som dve potencionalne miesta, ale riesil jedno iste miesto.
Ano, ak to budes mat takto, vies v detskej zapojit 2 kusy TV. Len pri satelitnom prijme bude na oboch bezat to iste. :shock:

Pozor, vyssie uvedene je cisto moje studium, ktore sa nemusi zakladat na pravde. So zasuvkami som este neexperimentoval, ani sam neviem, co doma mam. Cize moje predchadzajuce slova v tomto prispevku berte s rezervou a overte si ich. :?

A teraz par slov o zlucovani signalu SAT a TV, cize SAT a DVBT.
Zo strechy mas do izby natahane 2 kable. Ale to je zbytocne. Ano, mozes mat z konvertora jeden kabel priamo do satelitneho prijimaca a z DVBT antenty druhy kabel priamo do televizora, ale takto sa to neriesi.
Vyuziva sa specialny SAT/TV zlucovac, vid napr. http://www.ansat-tn.sk/shop/index.php?m ... cts_id=765
Cize ak by som mal dokreslit moj obrazok, tak by to vyzeralo asi takto:


Z konvertora ide kabel do zlucovaca, z anteny detto. Odtial ide 1 kabel (klasicky koax) do TV/SAT zasuvky, kde sa tento koax napoji. Zasuvka sama "rozboci" tento TV a SAT signal na dva vystupy. Odtial ide koax do sat. prijimaca a druhy klasicky antentovy kabel ide zo zasuvky (TV OUT) do televizora (resp. DVBT zariadania) (TV IN).

Analogicky vies jeden kabel z antenty dat do rozbocovaca 1-4, cize jeden vstup a 4 krat vystup. A odtial to pojde do styroch TV/SAT zlucovacov, kde sa to zluci s kazdym zo styroch kablov. A tak na kazdom TV budes moct pozerat aj SAT aj DVBT.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2879
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat




PredchádzajúciĎalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť