Rozlozenie kuchyne

Rozlozenie kuchyne

Poslaťod embe » Uto 27. Dec 2011 23:18:45

ahojte,

kedze musime naplanovat kanalizaciu a elektrinu pre kuchynu, tak sme s manzelkou naplanovali rozlozenie skriniek a spotrebicov v kuchyni. Nejde teraz o design ani farby, len cisto kde ma byt elektrina, voda, kanalizacia...

Par doplnujucich veci:
- dvere napravo su dvere do spajze
- pohlad z ktoreho kuchyna je, je z obyvacky, cize tento "predok" planujeme otvoreny, ziadny pult a pod, zatial
- vlavo nad drezom je okno siroke 220cm, nad samotnou bateriou bude pevne sklo. Otvaravo-sklopna cast bude smerom k rohovej skrinke. Takze nebude zavadzat bateria pri otvarani okna.
- rura a mikrovlnka pojde asi trochu vyssie, len tento planovac nemal moznost to nakombinovat inak
- chladnicka sa bude otvarat na opacnu stranu, tiez sa nedalo zmenit
- uplne vpravo pred chladnickou je priecka
- chladnicku planujem bez mrazaku, mrazak bude v spajzi. Je to dobry napad? Niekde som cital ze spajza by sa mala znutra zateplit a nevykurovat - ani podlahove kurenie netahat teda. Je to spravne? Potom by ten mrazak asi bol kontraproduktivny. Ak by to tak bolo, mrazak by som dal niekde inde, mozno pod schody alebo do technickej pripadne do garaze...
- rozmery kuchyne: 320x325 cm (strana s okonom X strana s rurou)
- skrinky a spotrebice nevysli uplne presne, to preto tie medzery medzi skrinkami...ale to sa doladi..mozno namieru kuchyna a pod...

Myslite ze toto rozlozenie je OK? Isiel som aj podla knihy dobry projekt spravna stavba vramci moznosti...

Obrázok

Diky za akykolvek postreh.
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 575
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 51 krat
Dostal súhlas: 32 krat




Re: Rozlozenie kuchyne

Poslaťod MartinH » Str 28. Dec 2011 0:02:13

Nepises nic o umyvacke.

Treba skontrolovat priestor pred rurou, aby sa dal pohodlne spredu vytiahnut plech. Mozno by som kvoli tomu radsej vymenil rury s chladnickou (moznost c nizsie)

Nepaci sa mi nizka skrinka vedla chladnicky, nie je to plnohodnotna pracovna plocha a rozbija to linie. Tam by som dal
a) mraznicku + chladnicku ako dva stlpy 60 + 60 cm, alebo
b) ameriku (side-by-side) 90 cm, alebo
c) dve skrinky (nemusia byt v plnej vyske, velmi mam rad cca 140cm) s rurou a mikrovlnkou vedla seba. A v inej farbe ako zvysok, ale to uz je mimo temy.

Mozno to vyzera, ze som proti mraznicke v spajzi. Nie nejako zasadne. Mam teraz doma mraznicku v spajzi. V lete citit, ze zohrieva, ale nie je to ziadna katastrofa, No v novom dome som ju dal do kuchyne. Chodime tam dost casto po chleba, rozky a mrazene bylinky na varenie, je neprakticke ju mat za dverami.

Dalej je dobre vediet, kde bude rychlovarna konvica alebo kavovar.

My sme dlho riesili aj policku na radio :)
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Rozlozenie kuchyne

Poslaťod embe » Str 28. Dec 2011 0:54:39

Uups, na umyvacku som zabudol ju spomenut, je hned napravo vedla drezu, pri rohovej skrinke.
Tiez som rozmyslal ze dat chladnicku tam kde je rura teraz...tam kde je teraz tak je tusim 100cm. miesta medzi tou skrinkou nizkou pri chladnicke a rurou...
Skusim to zajtra prehodit ak by to vyzeralo, v zasade co sa chodenia tyka nebude v tom problem a bude to asi to iste...c-cko sa mi pozdava...;)
Diky, pomohol si mi sa trochu pohnut...aj dik na typy na kanvicu a kavovar a pod :) mojim snom je doma mat kavovar s mlyncekom no ale tie ceny....:(
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 575
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 51 krat
Dostal súhlas: 32 krat

Re: Rozlozenie kuchyne

Poslaťod fabka2004 » Str 28. Dec 2011 10:34:15

Zdravim Ta,

este pred tym nez zacnes doladovat detaily, skusil by som si nacrt a predstavu jednoduchej a funkcnej kuchyne, kde to co je pod oknom by si preniesol akokeby na ostrovcek, tam by mohlo byt bud varny pult, alebo umyvaci pult (podla vkusu) ... ak zavrhnes tuto alternativu, tak potom sa pustit do doladovania detailov ... jasne si rozmysliet usporiadanie spotrebicov aj tych mensich - hriankovac, toastovac, mixer, radio, malicka TV, mini robot, kanvica a pod, kde potrebujes v dosahu elekr., aby si vedel kadial a ako tahat kable, dimenzovat rozvody a jednak ci spotrebice budu na linke stale, alebo kde budu inac odlozene, potom pride na rad premyslenie si kde budu napriklad utierky aby boli po ruke, doska na krajanie, premysliet si kde a ako mat ulozeny odpadkovy kos ... ak uz budu detaily vychytane, potom pride na rad to na co sluzi skrinka pri chladnicke? mysliet na tichy a vykonny digestor so svetlom, poriadne osvetlenie kuchynskej linky, ku chladnicke priviest aj vodu, ved mozno bude taka co ma vyrobnik ladu ...

inac kuchyna je premyslena, iste vela sa da zmenit, ale mne usporiadanie vyhovuje, este sa zamerat na ruru a mikrovlnku (vid bod c))
fabka2004
 
Príspevky: 1910
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 10:13:36
Bydlisko: BA vidiek
Dal súhlas: 48 krat
Dostal súhlas: 172 krat

Re: Rozlozenie kuchyne

Poslaťod jana » Str 28. Dec 2011 14:51:25

mne tam vadi okno az po prac. dosku, ale mozno to len program nedovoluje nakreslit vyssie. lebo podla mna bude zafrkane od vody. ja mam 10 cm obkladacku a az potom parapetu a ta obkladacka byva obcas dost zafrkana. a ked uz je pevne, treba premysliet, ci sa da zvonka umyt, lebo nam sa to ani nezdalo, ale jedno okno sa dostalo vdaka "priznaniu" klesania terenu do vysky cca 2 m parapeta... ale my mame klasicke, otvaravosklopne.
druha vec - tiez sa mi v prvom momente pacil navrh, ze namiesto chladnicky 2 skrinky cca 140 cm a do nich ruru a mikrovlnku. ale potom som si uvedomila, ze ja zvyknem vylozit plech z rury na linku a ruru zatvorit, kym s tym robim, co treba a tu by to bolo treba prenasat daleko a horuce zvykne dost "otaziet" :D
este som si vsimla, ze male zasuvky mas len na jednom kraji - ak v nich chces mat noze, varechy, pribory, tak ich presunte niekde blizsie k varnej doske, asi po jej lavej strane - medzi drez a varnu dosku by som to dala,lebo tam je aj take "pripravne centrum" na umyvanie, krajanie, chystanie... lebo mne noze tiez vysli na opacnej strane (uz som inak nemohla), ale nastastie ja to mam v rohu U, tak to nie je take zle :-)
a nezabudni na elektriku k digestoru
jana
 
Príspevky: 127
Registrovaný: Uto 27. Jan 2009 14:39:55
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 12 krat

Re: Rozlozenie kuchyne

Poslaťod jana » Str 28. Dec 2011 15:07:17

a este jedna prakticka rada - s utierkami, aby boli po ruke a nepovalovali sa na prac. doske v tak rozsiahlej kuchyni budes mat asi problem, ale da sa to riesit takymi drziakmi na dverka, len ti madla nesmu zavadzat. nemalo by byt na dverkach 15 cm na sirku, ale na vysku, alebo ak na sirku, tak potom co najvasie a aj kusok hlbsie, aby sa dalo pouzit namiesto drziaka - nieco ako madlo rury - dost daleko aby sa tam dala lahko strcit utierka a dost siroke... ja mam napriklad taky drziak zaveseny na dvierkach hned pod drezom, lebo madlo mam na vysku a nemam tam zasuvky hore, ako mas vo vsetkych skrinkach nakreslene ty. druhu si pocas varenia davam do madla zasuvky na opacnej strane - je siroke a nalezato a tretiu mavam na rure. a po vareni sa mozu zavesit na svoje miesto.
tak zvaz...
jana
 
Príspevky: 127
Registrovaný: Uto 27. Jan 2009 14:39:55
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 12 krat

Re: Rozlozenie kuchyne

Poslaťod Wlado » Str 28. Dec 2011 17:47:12

Jedna dôležitá rada za umývačkou žiadne povrchové vedenia odpadu pekne zasekať inak sa nezmestí aj el zásuvku posunúť do vedlajšej skrinky osobne by som myčku dal nalavo pod okapávač a sifony do drezovej skrinky.
Chladničku by som použil zabudovateľnú a vedla dal vysokú skrinu s rúrou a MW nakolko tam kde to máš teraz ti to zafŕka stenu a aby nebol problém so zárubňou.

Maniesto rúrovej by som dal vysokú s dvierkami naspodu možno aj na vrchu poprípade hore roleta na kuchynské spotrebiče mixér a podobne.
V medzilinkovom priestore zásuvky po oboch stranách varnej dosky na ponorný mixér a pod. a určite do rohu na kávovar rádio....
Hlavne aby sa ku každej el zásuvke dalo dostať bez vyberania spotrebiča. Samozrejme nezabudni na podsvietenie linky ak dáš neon na 240V tak kábel pod linku ak ledky na 12 v tak nad linku 240v pre trafo, na digestor vyviesť kábel vo zvislej osi digestora vo výške 190 cm aspoň 70cm káblu radšej odcviknúť ako ked chýba.
Nevidím aká je použitá rohová skrinka ak sa dá tak nie prehmatávaciu ale rohovú kolmú s 165 stupňovými pántami na oboch dvierkach.
Som zabudol tá 15ka skrinka vedla varnej dosky nedával by som strata priestoru.
Obrázok užívateľa
Wlado
 
Príspevky: 412
Obrázky: 23
Registrovaný: Ned 28. Dec 2008 21:08:20
Bydlisko: DS
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 26 krat

Re: Rozlozenie kuchyne

Poslaťod MartinH » Str 28. Dec 2011 19:14:09

Wlado píše:Chladničku by som použil zabudovateľnú a vedla dal vysokú skrinu s rúrou

Horuce a studene tesne vedla seba :(

Wlado píše:Maniesto rúrovej by som dal vysokú s dvierkami naspodu možno aj na vrchu poprípade hore roleta na kuchynské spotrebiče mixér a podobne.

Roletova skrinka, z ktorej sa daju priamo na dosku vyberat mixery je naozaj :ano: , no neviem, ci v tejto kuchyni su na to podmienky. Ak ano, nezabudnut doviest elektriku do skrinky.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Rozlozenie kuchyne

Poslaťod Wlado » Str 28. Dec 2011 20:39:31

Chladnička rura sa dá dať vedľa seba je tam 36mm materiálu ako izolácia samozrejme musia byť mriežky v sokli a tunel vzadu na počudovanie to má dobrý ťah len teraz som si všimol že píše o 100cm priestore to je málo 120 je min.
Roletovú som myslel len ako desing a že tam nemusia byť dvierka a len ako odkladacia.
Obrázok užívateľa
Wlado
 
Príspevky: 412
Obrázky: 23
Registrovaný: Ned 28. Dec 2008 21:08:20
Bydlisko: DS
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 26 krat

Re: Rozlozenie kuchyne

Poslaťod Wlado » Str 28. Dec 2011 21:11:35

niečo takéto??
Prílohy
Obrázok užívateľa
Wlado
 
Príspevky: 412
Obrázky: 23
Registrovaný: Ned 28. Dec 2008 21:08:20
Bydlisko: DS
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 26 krat

Re: Rozlozenie kuchyne

Poslaťod emzetperx » Str 28. Dec 2011 21:39:32

Dobrý deň, akým programom ste naplánovali tú kuchyňu ? ďakujem.
emzetperx
 
Príspevky: 12
Registrovaný: Pia 16. Okt 2009 22:51:53
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Rozlozenie kuchyne

Poslaťod Wlado » Str 28. Dec 2011 22:34:15

Kitchendraw 4.0 je to 24hod verzia
Obrázok užívateľa
Wlado
 
Príspevky: 412
Obrázky: 23
Registrovaný: Ned 28. Dec 2008 21:08:20
Bydlisko: DS
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 26 krat

Re: Rozlozenie kuchyne

Poslaťod MartinH » Str 28. Dec 2011 22:59:22

embe píše:Uups, na umyvacku som zabudol ju spomenut, je hned napravo vedla drezu, pri rohovej skrinke.


Kuchynske studio vie, ako na to, ale pri stolaroch pozor na vsetky otvarania v rohoch a pri stenach atd. Treba pouzit "blendy", aby mali dvierka a vysuvy okolo seba dost priestoru.

Dalsi casty problem su vetracie otvory, aby sa chladili zabudovane spotrebice. Treba trvat na dodrzani navodu. Ked sme riesili vetranie pre ruru, zacali spekulovat, ci vobec treba. Po zazracnom slovicku "pyrolyza" spravili rovno dve vetracie diery :lol:
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Rozlozenie kuchyne

Poslaťod embe » Štv 29. Dec 2011 0:00:30

Velmi pekne dakujem moc vsetkym za podnety, napady, usmernenia. Takto sme to s manzelkou prerobili zatial; povodne sme neriesili design ani skrinky, iba planovali kam dotiahnut vodu, kanal a elektrinu, ale tak ked uz to robime tak sme to urobili ako by sme to asi chceli aby to aj vyzeralo. Kazdopadne, pri priecke vedla chladnicky je 138cm - dost miesta. Tych 100cm som myslel ako priestor medzi tou povodnou malou skrinkou vedla chladnicky a povodne umiestnenou rurou.

Obrázok

Nechceli by sme ostrovcek, diskutovali sme o tom a zatial to nechceme "zatvarat". Presunuli sme ruru k chladnicke, namiesto rury vysoku skrinu, posunuli umyvacku pod odkvapkavac, premysleli kavovar, spreanili vysku okna od podlahy, atd atd...

Este vas nieco napada?

@ emzetperx - jednoduchy online planovac na http://www.mykitchen.cz, myslim ze lepsi ako ikea planovac. Plan kuchyne zostane ulozeny 180dni na ich webe a po prihlaseni mozete menit, tlacit vystupy, atd. Tie priblble ikea nazvy namiesto toho aby napisali ze je to trebars drez...sme to tam vzdali. tiez obmedzene rozmery skriniek...

Edit: pozeram, ze manzelka ku spajzi dala nejaku misku pre psa, tusim bude musiet niekto nieco rano vysvetlovat :roll:
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 575
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 51 krat
Dostal súhlas: 32 krat

Re: Rozlozenie kuchyne

Poslaťod Wlado » Štv 29. Dec 2011 1:10:57

nie je škoda hyzdiť taku peknú kuchyňu rou hornou rohovou skrinkou nejako mi to kole oči. ;)
Ešte by som zvážil tie dve úzke skrinky nalavo od varnej dosky nieje lepšia jedna širšia ??
Obrázok užívateľa
Wlado
 
Príspevky: 412
Obrázky: 23
Registrovaný: Ned 28. Dec 2008 21:08:20
Bydlisko: DS
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 26 krat




Ďalší

Späť na Interiér, dizajn, nábytok, kuchyne, kúpelne

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron