rozdiel medzi AC a DC prúdom do špirály

Všetko čo nesúvisi so stavbou

rozdiel medzi AC a DC prúdom do špirály

Poslaťod bysťo » Uto 15. Apr 2014 16:39:30

ahojte,

skúste mi niekto vysvetliť rozdiel medzi AC a DC prúdom, keď sa pustí do vykurovacej špirály.
čo sa stane?

ďakujem,Bysťo
už stojí, ten náš domček vysnívaný...
bysťo
 
Príspevky: 231
Registrovaný: Uto 30. Dec 2008 15:16:31
Bydlisko: Lukové
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 5 krat




Re: rozdiel medzi AC a DC prúdom do špirály

Poslaťod MartinH » Uto 15. Apr 2014 18:19:00

bysťo píše:skúste mi niekto vysvetliť rozdiel medzi AC a DC prúdom, keď sa pustí do vykurovacej špirály.
čo sa stane?


Teoreticky nič. Efektívne napätie striedavého prúdu je definované ako napätie takého jednosmerného prúdu, ktorý by preniesol rovnakú energiu do odporovej zážaže. Teda napr. 230V AC a 230V DC hrejú z definície úplne rovnako. (Kto má rád matematiku si može z toho odvodit vzťah medzi efektívnym a špickovým napätím striedavého prúdu :drink )

Teraz k praxi. Špirála je v niečom zabudovaná, napr. v bojleri. Ten má vypínač a dva termostaty: jeden normálny, jeden havarijný (alebo dva?). Celé je to pripojené na istič. No a v kontaktoch je pes zakopaný. DC sa správa pri vypínaní inak ako AC. Inak opotrebováva kontakty a hlavný problém je, že inak sa zháša oblúk, ak vznikne. Treba preto vymeniť všetky AC vypínače, ističe, termostaty za DC verzie, až potom sa môže pustiť do špirály DC miesto AC. Vznikne tak nový výrobok, musí mať všetky potrebné skúšky.

Ozaj, videli ste vyletieť prehriaty bojler cez strechu (Mythbusters)? :mrgreen:

S týmto príspevkom autora MartinH súhlasil
_luky_
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3684
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 199 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: rozdiel medzi AC a DC prúdom do špirály

Poslaťod bysťo » Štv 17. Apr 2014 10:44:28

ahoj MartinH

ďakujem za odpoveď.
moja otázka smerovala k tomu, čo je vlastne na systéme Logitex také prevratné,že to stálo za patent a nikoho dovtedy to nenapadlo, resp. to nedotiahol.
tam sa totiž spomína, že používa "suché špirály", lebo pri pripojení fotovoltiky bez jeho systému priamo na špirálu dochádza vraj k elektrolýze a degradovaniu nádrže.

tak ma to zaujíma, či je to fakt, alebo len predajný argument pre vlastný produkt.

ja mám totiž nádrž skoro 1000l a v nej 6kW špirálu priamo vo vode.
musel by som dať menší bojler od Logitexu a ten napojiť na kolektory a aj do nádrže.

Bysťo
už stojí, ten náš domček vysnívaný...
bysťo
 
Príspevky: 231
Registrovaný: Uto 30. Dec 2008 15:16:31
Bydlisko: Lukové
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: rozdiel medzi AC a DC prúdom do špirály

Poslaťod kriloter » Štv 17. Apr 2014 10:51:11

sucha spirala ... je vlastne zapuzdrena spirala, cize nie je v priamom kontakte s vodou ...
u AC je to fuk, ale u DC moze nastat problem s elektrolyzou, pri ktorej sa produkuje vodik ...
a to je uz pruser
inak je to tej spirale principialne jedno, ci je napajana AC alebo DC, martinh to popisal vystizne
kriloter
 
Príspevky: 625
Registrovaný: Str 11. Jan 2012 16:36:30
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 10 krat

Re: rozdiel medzi AC a DC prúdom do špirály

Poslaťod ... » Štv 17. Apr 2014 11:38:28

pokial ale viem tak elektricka cast bojlera (obvod ohrevu) by nemala byt (vodivo) prepojena s tou "vodnou" castou bojlera (inac by ta to v pripade uzemnenej sustavy bez okolkov nakopalo alebo pripadny prudovy chranic pred tym zapojeny okamzite vyrazilo) a teda by nemalo ani preco dochadzat k elektrolyze vody...
a problematiku rozdielu AC a DC obvodov tu uz nacal MartinH ; mozno by tam este nebolo od veci spomenut pripadnu problematiku spoja 2 (materialovo) roznych vodicov kedy moze dochadzat k ubytku/zmene ich materialov v dosledku oxidacno-redukcnych dejov...
...
 
Príspevky: 953
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 15 krat
Dostal súhlas: 63 krat

Re: rozdiel medzi AC a DC prúdom do špirály

Poslaťod MartinH » Štv 17. Apr 2014 12:17:02

bysťo píše:moja otázka smerovala k tomu, čo je vlastne na systéme Logitex také prevratné,že to stálo za patent a nikoho dovtedy to nenapadlo, resp. to nedotiahol.

Aj guma na konci ceruzky je patentovana.

... píše:pokial ale viem tak elektricka cast bojlera (obvod ohrevu) by nemala byt (vodivo) prepojena s tou "vodnou" castou bojlera

Je to tak.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3684
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 199 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: rozdiel medzi AC a DC prúdom do špirály

Poslaťod TomasHo » Pia 18. Apr 2014 9:34:44

bysto, mne sa ten system Logitex velmi paci a myslim, ze ak ma firma uspech, tak pravom. Ja osobne sa chystam napojit FV panely (ked ich kupim), rovno na DC spiralu v polyvalentnom bojleri. Ratam s tym, ze samotne technicke riesenie nie je v nicom prevratne, DC spiraly musia existovat a musia sa dat kupit. Ja myslim, ze by sa dalo s Logitexom dohodnut aj to, ze by ti zapojili co potrebujes do tvojho bojlera - skus sa opytat a daj vediet.
BTW, tu je podobna diskusia: http://svetelektro.com/modules.php?name ... 2&start=20
TomasHo
 
Príspevky: 569
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: rozdiel medzi AC a DC prúdom do špirály

Poslaťod tienik » Sob 19. Apr 2014 14:32:51

nejdem odpisovat jednotlivo

1) Logitex fakt nevynasiel koleso, ale rozumne vyuzili dieru na trhu. Lebo X firiem riesiacich fotovoltiku riesi samozreme radsej DC/AC menic, lebo na tom sa da zarobit viac €. Logitex prisiel s tym ze odstranil menic, cim vsetko podstatne zjednodusil, vtom je cely zazrak.
2) Podla infa priamo od nich sa robia v tejto verzii aj ine bojery, samozrejme na objednavku. Osobne som tam videl stojate, asi 300l potvory, takze podla mna nie je problem s nimi poriesit cokolvek.
3) "Sucha" a "mokra" spirala - nie je to celkom presne delenie. Finta je v tom, pri drazickom bojlere je medzi spiralou a jimkou vyhreviania vzduch - medium relativne dobrych a v case nemennych parametrov. "mokre" spiraly su zaliate vo vodivom obale nejakou latkou podobnou samotu. Pri kazdom takomto telese (bojler, zehlicka......) mavame po zahriati velakrat rpoblem z unikajucimi prudmi, lebo ten izlolant nie je pri tej teplote uplne nemenny. No aj ten maly unikajuci prud nas uz tam moze dobre cvisit z elektrolizou, aj ked to este nie je hodnota na ktoru by reagoval chranic.
4) Vyhrievacie telesom je odpor - tomu je, ako tu uz bolo pisane, uplne jedno ci ma DC, alebo AC prud. Pre pouzitie v systeme ohrevu ala Logitex je podstatne, aby teleso malo rovnaky nominalny vykon ako pripojene panely - to je idealny stav pre ucinnost aj zivotnost. Preto mava ich bojler samostatnu AC a DC spiralu.
5) Cely problem DC ohrevu je zakopany v DC prude. Ten sa velmi tazko vypina, takze tomu sa mosi prisposobit vsetko. KOnkretne termostat, ak je tak vypinac a havarijny termostat. A cena DC rieseni je vacsinou riadne odlisna od AC. Len pre ilustraciu, istic klasickej hodnoty


http://www.schrack.sk/eshop/istice-prud ... 15210.html

S týmto príspevkom autora tienik súhlasil
TomasHo
tienik
 
Príspevky: 2244
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Poslaťod kriloter » Sob 19. Apr 2014 15:11:12

Trosku offtopic ... Cesi maju v narodnej prilohe normy, ze bojler nemusi ist cez prudovy chranic, tienik bude vediet, ci to mame rovnako. Je to samozrejme z dovodu unikajucich prudov a vybavovaniu chranica.

Odoslané z Nexus 7 pomocou Tapatalku
kriloter
 
Príspevky: 625
Registrovaný: Str 11. Jan 2012 16:36:30
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 10 krat

Re:

Poslaťod tienik » Ned 20. Apr 2014 17:24:38

kriloter píše:Trosku offtopic ... Cesi maju v narodnej prilohe normy, ze bojler nemusi ist cez prudovy chranic, tienik bude vediet, ci to mame rovnako. Je to samozrejme z dovodu unikajucich prudov a vybavovaniu chranica.

Odoslané z Nexus 7 pomocou Tapatalku



nuz vies, jet pevne instalovany spotrebic, takze v podstate ani tu nemusi byt.
Ale musime brat do uvahy dve veci:

1) ake su poziadavky vyrobcu? Ak pozaduje chranic, nie je o com
2) kde je bojler umiestneny? Ak v kupelni, nadradenejsie su poziadavky normy na instalacie v kupelniach.
tienik
 
Príspevky: 2244
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: rozdiel medzi AC a DC prúdom do špirály

Poslaťod bysťo » Str 23. Apr 2014 13:22:55

tienik píše:nejdem odpisovat jednotlivo

"mokre" spiraly su zaliate vo vodivom obale nejakou latkou podobnou samotu.


moja špirála v nádrži je "klasická" špirála, aká boa napríklad na varenie kávy kedysi za socializmu
http://www.banador.cz/files/ke-stazeni/ ... ze-web.pdf na strane 11

bysťo
už stojí, ten náš domček vysnívaný...
bysťo
 
Príspevky: 231
Registrovaný: Uto 30. Dec 2008 15:16:31
Bydlisko: Lukové
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: rozdiel medzi AC a DC prúdom do špirály

Poslaťod tienik » Štv 24. Apr 2014 8:35:32

bysťo píše:
tienik píše:nejdem odpisovat jednotlivo

"mokre" spiraly su zaliate vo vodivom obale nejakou latkou podobnou samotu.


moja špirála v nádrži je "klasická" špirála, aká boa napríklad na varenie kávy kedysi za socializmu
http://www.banador.cz/files/ke-stazeni/ ... ze-web.pdf na strane 11

bysťo



to je prave ta "mokra"

sucha je:
http://www.dzd.cz/cs/ohrivace-vody-bojl ... na-priruba

aj ked neviem ci to tam az tak dobre vidiet
tienik
 
Príspevky: 2244
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: rozdiel medzi AC a DC prúdom do špirály

Poslaťod bysťo » Pia 25. Apr 2014 8:24:51

hej,

je to v takej "trubke"
žiaľ málokto je už ochotný spraviť aku nádrž na mieru, Schindler&Hoffman boli z osolvených firiem jediný.
žiaľ zase tieto príruby nepoužívajú na špirály a v mojom zadaní to ani nebolo kam dať.
už stojí, ten náš domček vysnívaný...
bysťo
 
Príspevky: 231
Registrovaný: Uto 30. Dec 2008 15:16:31
Bydlisko: Lukové
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 5 krat





Späť na Offtopic

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron