Rodinny spor o dedicstvo

Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod joe193 » Pia 09. Apr 2010 13:37:41

Dobrý deň,

Rád by som sa spýtal na možnosťi vysporiadania rodinného domu s pozemkom po mojej mame, ktorá pred 3 rokmi zomrela. Tesne po smrti sa do domu bez opýtania nasťahovala sestra a dom odvtedy aj zo synom bezplatne užíva, pričom energie a všetky poplatky platí zo spoločných peňazí ktoré zostali na vkladných knižkách po mame (vraj dom treba udržiavať...).

Vysporiadanie medzi mnou, mojou sestrou a bratom je veľmi problematické. Brat chce dom odkúpiť za podhodnotu lebo má k nemu citový vzťah, sestra nemá v pláne prestať z jej praktikami a vrátiť sa bývať do jej bytu (ktorý je odvtedy ako sa "prestahovala" prázdny, údajne tam jej takmer 30r. syna straší). Ja by som rád ponukol dom na predaj tretej strane.

Dohodnúť sa pokúšame na pravidelných spoločných týždenných stretnutiach už asi rok, ale nikam to nevedie. Súrodencom takýto stav vyhovuje ale mne nie, pomaly mi dochádzajú sily, trpezlivost a nervy.
Aké mám možnosti pri riešení uvedenej situácie?

Dakujem
S pozdravom
joe193
 
Príspevky: 5
Registrovaný: Pia 09. Apr 2010 10:54:44
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod deko » Sob 10. Apr 2010 9:51:23

nenapisal si zakladnu vec - co bolo v poslednej voli, pripadne ako prebehlo dedicske konanie? a prebehlo vobec?
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!

S týmto príspevkom autora deko súhlasil
joko
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2484
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 150 krat
Dostal súhlas: 194 krat

Re: Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod ski555 » Sob 10. Apr 2010 17:53:59

určite je doležité,ako dopadlo dedičské konanie,je možné,že sestra je napísaná na vkladných knižkách ako spoludisponent a tým pádom dokázať,že jej nepatria je ťažké,poznám podobný problém s bývaním,bol záujem o trvalé bydlisko,ale bez súhlasu súrodencov to nešlo,prechodné bydlisko tá osoba dostala,tak ju natvrdo vysťahovali a odvtedy je dom prázdny,asi štýlom keď ja nie celé a lacno,tak nikto nič.Takže zopakujem,ako písal aj deko,výsledok aký je na papiery a myslím,že tu Vám moc nepomožu,to nie je téma vhodná na takéto fórum. ;)
ski555
 
Príspevky: 134
Registrovaný: Sob 18. Júl 2009 20:33:18
Dal súhlas: 5 krat
Dostal súhlas: 7 krat

Re: Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod joko » Sob 10. Apr 2010 17:58:32

Memám dostatočné právnické vzdelanie, ale prvoradé je pozhodnutie z dedičského konania. Ak sa tam rozhodlo, a súrodenci to rozhodnutie nerešpektujú , tak nasleduje súd. :dash Ak to konanie sa ešte neuskutočnilo tak by som inicioval dedičské konanie. No to určite máš právo. Trovy by sa hradili z dedičstva. Bohužiaľ v každom košiari sa nájde čierna ovca. :oops: :oops:
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod Stefan BA » Sob 10. Apr 2010 18:15:32

Tak ako pise Joko, bolo dedicske konanie? Ak ano, tak pokial Tvoja mama nezanechala zavet, tak rodinny dom s pozemkom, aj s uctami Tvojej mami ste zo zakona zdedili vsetci traja rovnakym dielom , tzn. vsetci traja vlastnite nehnutelnost v spoluvlastnickom podiele, a vsteci traja mate na rovnaku cast 1/3 podiel....

Ak mas zaujem svoju cast odpredat tretej strane, musis najprv ponuknut svoj podiel na predaj pravoplatnym ostatnym dvom spoluvlastnikom... Odporucam doporucenym listom vyzvat ich k diskusii, popr. navrhnut cenu adekvatnu trhovej hodnote nehnutelnosti v danej lokalite. Nikdo nema pravo vyplatit tvoju cast v podhodnotenej ciastke, pokial s nou nesuhlasis...

Pokial dane rozhovory prebiehaju uz rok, a stale nemate v blizkej buducnosti cielit k dohode, aj napriek ponuke odpredat svoj podiel ostatnym dvom spoluvlastnikom, cesta vedie este k mediatorovi, alebo na sud...

Nie som pravnik, podobnu vec som riesil dlhe tri roky , s odretymi usami :dash :roll:

S týmto príspevkom autora Stefan BA súhlasil
joe193
Stefan BA
 
Príspevky: 61
Registrovaný: Pia 02. Jan 2009 20:38:46
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 9 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod joko » Sob 10. Apr 2010 18:36:06

Iba doplním Štefana aj seba, že asi to bude chcieť aj nestranný znalecký posudok na ohodnotenie nehnuteľnosti , hnuteľné veci po troch rokoch sú irelevantné.

S týmto príspevkom autora joko súhlasil
joe193
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod joe193 » Ned 11. Apr 2010 12:22:41

Dakujem za rady…

Sme traja dedici. Dedilo sa rovnakym dielom. Kazdy dostal 1/3. Zavet nebola.
Dedicske konanie uz prebehlo pred 2 rokmi.

Co sa tyka vklad. Kniziek boli dve. Ani jedna nebola zapisana ako predmet dedicskeho konania.

Na vklad. knizkach som len ja ako spoludisponent (boli 2 vklad. knizky).

Na prvej knizke bolo 50 tis. ktoru som celu vybral spolu zo surodencami na vydavky ako kar, udrziavanie domu... Lenze tieto peniaze boli uz minute prevazne na ine ucely (surodencami nie mnou)

Druha vklad. knizka z caa 80 tis je nevybrata ale surodenci ma ziadaju o jej vybratie ( vraj znova na udriavanie domu), co ja odmietam...
joe193
 
Príspevky: 5
Registrovaný: Pia 09. Apr 2010 10:54:44
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod ski555 » Ned 11. Apr 2010 13:30:57

tak to by som im v žiadnom prípade nevyhovel s tým vyberaním financií,je to na Vás :kill
ski555
 
Príspevky: 134
Registrovaný: Sob 18. Júl 2009 20:33:18
Dal súhlas: 5 krat
Dostal súhlas: 7 krat

Re: Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod Slavo_T » Ned 11. Apr 2010 14:14:05

Pokial nebola napisana zavet , tak vsetok hnutelny aj nehnutelny majetok , musi byt zaradeny do dedicskeho konania.
Tam je moznost :
- vsetci ucastnici sa mozu dohodnu , ako sa vsetko rozdeli a komu co pripadne
- ak nieje mozna dohoda medzi ucastnikmi , tak nastupuje zakon a notar . Ten podla zakona urci ciastky pre kazdeho ucastnika ded. konania.
Vsetko musi udobrit sud , a vsetko musi nadobudnut pravoplatnost.

Vsetok majetok , ktory vlastnil porucitel musi byt zaradeny do den. konania . Ak sa po case objavy nejaky majetok , ktoreho vlastnik bol porucitel , tak sa musi opatovne otvorit dedicske konanie ,aby sa urcilo komu kazdemu pripadne dany majetok , a v akych ciastkach.
Takze moj osobny nazor , je ze dane vkladne knizky mali byt zaradene do ded. konania. Ano ak ma niekto z vas dispozicne pravo ,tak ma moznost nakladat s hotovostou na knizke. Ale zrusit vkladnu knizku vie iba jej majitel , na ktoreho meno je knizka napisana. Takze knizku nebudete vediet zrusit bez ded. konania a bez rozhodnutia sudu , ze ako sa nalozi s hotovostou na knizke - od dna umrtia. A ak by sa obnovilo ded. konanie , tak sa berie stav uctu ku dnu umrtia. Takze ak by sa vasi surodenci doziadavali svojej zakonnej ciastky , tak by ste museli zdokladovat , kde sa dane peniaze pouzili - ak to bude na pohreb a s tym suvisiace veci , tak to bude ok , ale aj tak budete potrebovat blocky a faktury. Ak nie , tak to bude nelegalne obohatenie , lebo na dane ciastky z vklad. kniziek maju zo zakona narok aj Vasi surodenci.
Pisem to z vlastnej skusenosti , toto som riesil pred rokom , a nerad na to spominam.

Udrziavanie domu : No tak to je vec dohody . Vlastnikmi ste vsetci traja , rovnakym dielom . Takze uz si to len vydiskutovat a dohodnut sa , len to sa musite najskor aj stretnut.

Ja by som rad ponukol dom na predaj tretej strane.
To je zas o dohode. Pokial sa na tom nedohodnete vsetci tak je to zbytocne. Kazdy ste vlastnikom 1/3 , takze dom sa moze predat alebo prepisat na brata , iba ak sa dohnete vsetci traja a date dokopy 3/3 .

S týmto príspevkom autora Slavo_T súhlasil
joe193
Obrázok užívateľa
Slavo_T
 
Príspevky: 662
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 18:28:32
Dal súhlas: 74 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod dalco » Uto 13. Apr 2010 19:27:25

to joe193:
V prvom rade by mal byt dom prejednany v ramci dedicskeho konania. Povedzme, ze bol. Nasledne, ak nedojde medzi Vami k dohode o vyporiadani podieloveho spoluvlastnictva (da sa to spravit prevodom podielu kupnou, alebo darovaciou zmluvou), ma pravo podat ktorykolvek z Vas navrh na sud (prislusny je ten, v obvode ktoreho sa nehnutelnost nachadza) na zrusenie spoluvlastnictva za nahradu. Sud bud vykona realnu delbu, ak nie je mozna - prikaze nehnutelnost jednemu, pripadne dvom do vylucneho vlastnictva/podieloveho spoluvlastnictva za primeranu nahradu (tu urci sud po podani znaleckeho posudku znalcom v ramci dokazovania). Ak nebude chciet ani jeden z Vas nehnutelnost - napr. z financneho dovodu - sud nariadi v konani jej predaj a vytazok rozdeli medzi Vas, po odpocitani nakladov spojenych z jej predajom ... to je asi tak v kocke ... nechcem tu podavat podrobny pravny rozbor ;)

to brbo:
A/ dedicske konanie (zakladne) zacina "ex offo" teda zo zakona a to dnom, kedy pride na sud umrtny list z matriky. Nasledne sud poveri prislusneho notara (podla vopred schvaleneho kluca v zmysle rozvrhu prace na kalendarny rok). B/ Dedicske konanie dodatocne (konanie o novoobjavenom majetku) moze zacat len na navrh, ktory moze podat ktorykolvek z dedicov (rozumej dedicov, ktori aktivne nadobudli dedicstvo v zakladnom konani ... netyka sa to dedica, ktory v zakladnom konani dedicstvo odmietol !!!)

S týmto príspevkom autora dalco súhlasil
joe193
Obrázok užívateľa
dalco
 
Príspevky: 60
Obrázky: 3
Registrovaný: Pia 02. Apr 2010 7:59:45
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod joe193 » Uto 13. Apr 2010 22:13:58

Planujem postupovat nasledovne:
• Ohodnotenie nehnutelnosti ( nestranny znalecky posudok) tak aby to mohol pouzit mediater alebo prip. sud
• Pisomne doporucene dorucenie „navrhu na vyporiadani podieloveho spoluvlastnictva dohodou „ od mediatora spoluvlastnikom, alebo
spoluvlastnikov pozvat k mediatorovi
• Ak nedojde k dohode podanie navrhu na vyporiadani podieloveho spoluvlastnictva sudnou cestou

Dakujem za informacie a rady.
joe193
 
Príspevky: 5
Registrovaný: Pia 09. Apr 2010 10:54:44
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod dalco » Str 14. Apr 2010 6:22:34

to joe_193:

Ja by som osobne nedaval ohodnocovat nehnutelnost. Poviem preco:
Pokial sa mimosudne nedohodnete - a to sa nedohodnete, inak by sme si dnes nepisali vo fore - bude musiet rozhodnut sud. Sud vsak Vas znalecky posudok (ktory si date vypracovat pred zacatim konania) bude hodnotit LEN ako listinny dokaz - NIE ako znalecky posudok. Ako znalecky posudok bude hodnotit len ten posudok, ktory na zaklade uznesenia v konani vypracuje nim povereny znalec !!!

Od mediatora si neslubujte naivne nic - zbytocne straveny cas a vynalozena energia. Vami predlozeny posudok bude bud jeden, alebo obaja spoluvlastnici povazovat za "vybaveny" a schvalne podhodnoteny - t.j. nebudu ho brat ako objektivny.

...ale samozrejme, ak chcete postupovat tak ako uvadzate - drzim palce. Logiku to ma ... len este raz hovorim sud NEBUDE brat Vas posudok za znalecky posudok, ale len dokaznu listinu, takze sa nevyhnete zlozeniu preddavku na novy znalecky posudok. Ten by vsak mal byt cenovo nizsi, ako Vami zaplatena ciastka, nakolko sud bude likvidovat znalecne podla vyhlasky a NIE podla ceny DOHODOU, ktoru zvycajne znalci s oblubou praktizuju. Zatial z mojej strany vsetko ... dajte vediet, ako ste dopadli. :ano:
Obrázok užívateľa
dalco
 
Príspevky: 60
Obrázky: 3
Registrovaný: Pia 02. Apr 2010 7:59:45
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod joe193 » Str 14. Apr 2010 10:22:29

to Dalco: Dakujem za velmi uzitocne informacie.

Este som nemal tu cest byt na sude a ani po tom netuzim, obzvlast nie zo surodencami ale tusim ze to inak nepojde, presne tak ako pises...
Navyse sestra ma pravnicke vzdelanie a kopu kamaratov pravnikov, mozno aj znalcov :?

Ako som pisal v 1. prispevku im tato situacia vyhovuje, to ze sa nemozme dohodnut im hra do karat, ani sa len nesnazia zistovat si ceny realit v danej lokalite a kazda cena s ktorou pridem je nadhodnotena a nehnutelnost nepredajna.

Na lepsie objasnenie ( je to 2:1 sestra a brat proti mne ) :
Ja sa snazim o predaj 3. strane, alebo aj im ale za normalnu cenu.. nie za 1/2 trhovej - to mozem kupit aj ja.. ale oni zasa nechcu.. proste bud to chcu kupit za podhodnotu oni alebo bude terajsi stav: sestra si z rodicovskeho domu spravila svoj dom (o najomnom nieje ani rec..), zatial co jej byt je prazdny a brat ma zahradu na relax.. ucty a energie sa platia zo spolocnych penazi.
Niesom zatazeny na peniaze ale mam 4 deti ktore sa pomaly osamostatnuju a tiez by som im rad financne pomohol, surodenci maju po jednom.

Pri rieseni vyporiadania spoluvlastnictva sudnou cestou sa pise:
"Navrhovateľ, ktorému súd v konaní vyhovel, môže získať náhradu trov súdneho konania od ostatných spoluvlastníkov v prípade, ak im pred podaním žaloby na súd navrhol zrušenie spoluvlastníctva a určité vysporiadanie dohodou, a následne sa rovnakého domáhal podaným návrhom na súde. O povinnosti nahradiť trovy konania rozhoduje súd na návrh účastníka konania"

My sa snazime o Dohodu uz vyse roka na pravidelnych stvrtkovych stretnutiach ale nemam o tom ziadny dokaz. Preto som uvazoval nad mediatorom alebo by stacil by doporuceny list z navrhom na stretnutie za ucelom vysporiadania sa dohodou, popripade nej. zvuk. zaznam zo stretnutia ?
Ide mi aj o to aby som sa mohol dozadovat nahrady trov sudneho konania.
joe193
 
Príspevky: 5
Registrovaný: Pia 09. Apr 2010 10:54:44
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod dalco » Str 14. Apr 2010 11:10:34

...staci doporuceny list 8-)
..zvukovy zaznam je zbytocny, sudca ho nebude brat ako dokaz, lebo nebol vyhotoveny legalne ... a nahravany moze tvrdit, ze nahravka bola ucelovo zostrihana.
...staci list s konkretnou ponukou riesenia - realnym navrhom. Sudcovi by to malo stacit na preukazanie snahy o mimosudne vyriesenie sporu.

O trovach treba pozriet blizsie §§ 142 a nasl. OSP 8-)
Obrázok užívateľa
dalco
 
Príspevky: 60
Obrázky: 3
Registrovaný: Pia 02. Apr 2010 7:59:45
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: Rodinny spor o dedicstvo

Poslaťod joe193 » Pia 16. Apr 2010 6:33:28

Co v pripade ze jeden/obaja z prijemcov odmietnu prijat doporuceny list?
Bude aj to sud brat do uvahy ako preukazanie snahy o mimosudne vyriesenie sporu (a preukazanie neochoty mimosudne sa dohodnut z druhej strany) alebo treba skusit dorucenie inym sposobom - ktory bude pred sudom akceptovany?

Predpokladam ze cenu nehnutelnosti napisanu na dedicskom konani si pri sude nebude nikto vsimat a budu sa riadit len cenou ktoru urci sudom povereny znalec :)
joe193
 
Príspevky: 5
Registrovaný: Pia 09. Apr 2010 10:54:44
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Ďalší

Späť na Rôzne

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron