rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod Stefan BA » Pon 02. Nov 2009 21:20:51

Chodievam sem uz dost dlhu dobu, som tu aj registrovany, prispevkov mam zatial pomenej, dostal som par rad od clenov fora v inych suvistlostiach, a kedze najblizsie obdobie zacnem riesit mnohe zlozitejsie veci, rozbehnut novu temu, dufam ze pocet mojich prispevkov bude kazdym pripojenym dnom iba rast....

Trocha Vas uvediem do obrazu , budem rekonstruovat rodinny dom, vek domu 50 rokov, radsej prilozim nejaky ten obrazok, o jeho podoryse atd... Dom je postaveny z palenej tehly ( 45cm), momentalne a cca. poslednych 10 rokov to bola skor vikendova chalupa ako obyvany rodinny dom, viac majitelov rozne vyuzitie. Konecne ma dom svojho jedineho majitela a verim ze vsetko pojde tym spravnym smerom. Takze . Preco rekonstrukcia ? Bohuzial pozemok ma 12m x 39 m, podorys domu je tvaru L, vpredu na ulici sirka 10m, vzadu sirka 7,5m , dlzka 14,5m. Zo severnej strany je dom 40 cm od hranice pozemku. Toto je jeden z hlavnych dovodov, preco radsej zachovat urcite parametre domu ako stavat novy. Ale skutocna realita a stav domu pri ,,odhalovani" ukaze skutocny stav. Vacsina prac na dome bude uskutocnovana svojpomocne , nieco ja , otec, znamy su nejaky od dalsich fachov, a tie ine prace, to uz bude zalezat od firiem ktore dostanu ponuky a budu realizovat aj kvalitne prace, rozpocet by som chcel zvladnut do 110.000 ,- :cry: :!: :?:

Co vlastne chcem :?: V najblizsej dobe ma navstivi statik, aby sme si povedali , teda hlavne mne co odo mna caka, a asi co cakam ja od domu, budem mat dohodnute stretnutie s projektantom, ktory mi zacne robit projekt. Z mojho pohladu vsak vsetko bude zalezat od statika ako a hlavne od reality co vsetko ostane a co nie....

Predpoklad :dash Z celeho domu by ostali vonkajsie nosne mury , nova zakladova doska, nove nosne mury(30cm tehla+15cm polystyren), veniec , strop, podkrovie, strecha, vsetko to ostatne uz je nejaka samozrejmost, vsetky postupy nema zmysel vypisovat, vsetko treba este vopred poriadne nastudovat, momentalne som taky samouk.... ALEBO v druhom pripade, ponechat iba jednu jedinu stenu a vsetko urobit nanovo... Radsej by som staval novy dom, ale... uvidime co povie projektant na tych 40 cm na severnej strane , ale teta na úúúrade :shock: mi povedala, ze prerabka s podkrovim nie je problem, novy dom musi ist na 2 metre od hranice.... Takze tak...

K dispozicii domu iba mala poznamka, nakolko to bude rodinny dom s dvoma bytovymi jednotkami, nema este doriesene ci aj s vlastnymi meracmi, ale kedze vsetko ide na mna, pravdepodobne to vynecham ( len pre ujasnenie dole budu rodicia, ja budem byvat hore) ...

Budem sa snazit odpovedat na nejake otazky, popripade riesit aj nejake veci z mojej strany, popripade postupne dodavat nejake info z prebiehajucich priprav a v konecnom dosledku i realizacii... Ocakavam nazory, kritiku, odpovede, mozno pochvalu... :dash
Prílohy
Stefan BA
 
Príspevky: 61
Registrovaný: Pia 02. Jan 2009 20:38:46
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 9 krat
Dostal súhlas: 1 krat




Re: rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod Stefan BA » Pon 02. Nov 2009 21:26:19

Este prikladam situaciu na pozemku , a male vysvetlenie. Vzadu na pozemku som tento rok postavil v rohoch pozemku Dielnu a Garaz , pokial sa z byvaleho domu odstrani ,,L" cast, bude z neho obdlznik a a bude bezproblemovy pristup do garaze.
Druhy obrazok je pohlad na dom z JZ , teda smerom ku mne na dvor
Prílohy
Stefan BA
 
Príspevky: 61
Registrovaný: Pia 02. Jan 2009 20:38:46
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 9 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod joko » Pon 02. Nov 2009 22:18:44

Štefan , nakoľko WC v oboch prípadoch máš samostatne :ano: , a sú dlhé 2 metre, tak tam dokresli umývadielka, aby si nemusel po toalete chodiť do kúpeľne. Dvere sa otvárajú von, tak to tam v pohode zmestí, vodu a kanál máš hneď na druhej strane. :ano:
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod boro » Pon 02. Nov 2009 23:33:50

Tretinu domu zaberajú "servisné" priestory (schodisko, chodba, kúpeľňa,...), čo sa mi zdá veľa. Snažil by som sa umiestniť schodisko nejako inak a na úkor chodby zväčšiť obývačku.

Čo sa týka odstupu na severnej strane - podľa náčrtu ide o typické stiesnené územné podmienky (úzke pozemky a domy stavané na jednej hranici pozemku, resp. blízko nej), takže požiadavka SÚ na štandardné odstupy je v tomto prípade trochu čudná. Myslím, že by stálo za to nahuckať projektanta (alebo niekoho podkutého v stavebnom práve) aby s nimi išiel hodiť reč.
boro
 
Príspevky: 916
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod Stefan BA » Uto 03. Nov 2009 20:31:33

joko píše:Štefan , nakoľko WC v oboch prípadoch máš samostatne :ano: , a sú dlhé 2 metre, tak tam dokresli umývadielka, aby si nemusel po toalete chodiť do kúpeľne. Dvere sa otvárajú von, tak to tam v pohode zmestí, vodu a kanál máš hneď na druhej strane. :ano:


Sa mi to WC o tej dlzke tiez nejako nepodarilo zmensit, ale nakolko chcem mat vsetky ,,siete" na severnej strane, tie umyvadielka tam urcite pribudnu , hlavne dole, ked prides dovnutra iba na to WC, hore este premyslam spojit kupelnu s WC, ale este stale som ( sme ) v rozhodovani.

boro píše:Tretinu domu zaberajú "servisné" priestory (schodisko, chodba, kúpeľňa,...), čo sa mi zdá veľa. Snažil by som sa umiestniť schodisko nejako inak a na úkor chodby zväčšiť obývačku.

Čo sa týka odstupu na severnej strane - podľa náčrtu ide o typické stiesnené územné podmienky (úzke pozemky a domy stavané na jednej hranici pozemku, resp. blízko nej), takže požiadavka SÚ na štandardné odstupy je v tomto prípade trochu čudná. Myslím, že by stálo za to nahuckať projektanta (alebo niekoho podkutého v stavebnom práve) aby s nimi išiel hodiť reč. :ano:


Na prizemi pod schodiskom vytvorit este ulozny priestor, s tym ze by siahal az do haly. Na poschodi mozno zrusit skrinu na konci schodiska cim by sa obyvacka zvacsila, hm viac napadov, vacsie rozhodovanie ;)
Pozemok mal volakedy sirku 16m, na tej mapke na lavej strane ten uzky slizik ma sirku 3,5m kde vznikla pristupova cesta pre ten zadny pozemok. Preto aj ten dom vyzera trocha na tom pozemku cudne. Ako som pisal vyssie osobne som sa zastavil na stavebnom urade a ukazal dvom ludom co zamyslam, s tym ze by tam ten dom ostal, a nadstavil by som podkrovie, ze bez problemov. Asi o 10 domov dalej odo mna pred troma rokmi postavili na podobny dom , druhe poschodie a tretie bolo podkrovie :shock: Vzdialenost na severnej strane od dalsieho domu kde maju okna bola 2 metre , hm....
Stretnutie s projektentom mi vsak napovie viac, a urcite ho chcem dotlacit az do extremnych situacii, nakolko nechcem stracat zbytocne metre z pozemku... Mimo ineho, kedze som sa tam narodil, a travil som tam cas , nie som ,,pristahovalec" ,susedia s nejakym pripomienkovanym staveb.konania nezamyslaju
Stefan BA
 
Príspevky: 61
Registrovaný: Pia 02. Jan 2009 20:38:46
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 9 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod jana » Str 11. Nov 2009 9:10:36

schvalujem ti to oddelenie schodista dverami, lebo inak je to zdroj prieniku zimy zvonka (maju jedni susedia, ze na poschodie sa dostanu len cez vstupnu chodbu a uz spekuluju, ako to oddelit).
mozno by som tiez pouvazovala nad tym, nechat na schodisku len nejaky botnik a kabaty vesat az na chodbe, pripadne aj topanky az tam a rozsirit o to obyvacku. ono, ak ti bude chybat ulozny priestor, nejaku vhodnu skrinu v krajnom pripade mozes postavit aj do obyvacky :-).
osobne by som nespajala kupelnu s wc, ak je len jeden pre cely "byt", ale to je vec nazoru, mali sme v byte susedov, ktori si to spojili a boli 4... v byte nikdy, ale v dome mame v oboch kupelniach aj wc, ale tie kupelne su 2.
par centimetrov na sirke chodby by si mohol usetrit, a rozsirit kupelnu, ak skratis priecku medzi izbami a dvere do izieb das sikmo. ale prides o nieco z izieb. pripadne potom mozes posunut priecku spalne viac do kupelne. my sme tak zmensili kupelnu, ale ta je vacsia ako tvoja. u nas su vzdialenejsie strany otvorov na 80ky dvere 2 susednych izieb (teda 89cm staveb. otvor + spolocny roh aj na oblozky) vzdialene od seba len 143 cm - este nemame dvere :-). pozri na domnamieru.sk, podkrovie bety 79, mozno sa ti to zapaci, ak chces zuzit chodbu.
jana
 
Príspevky: 127
Registrovaný: Uto 27. Jan 2009 14:39:55
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 12 krat

Re: rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod esde » Str 11. Nov 2009 10:29:49

Postavit novy dom na mieste stareho nie je problem, dolezite je nazvat to rekonstrukcia a hlavne aby ste to robili postupne t.j. nenastane stav, kedy bude len holy pozemok. Bude to zlozitejsie (a drahsie) ale da sa to.

Chyba orientacia, skuste dokreslit S sipku aspon s presnostou +- 5 stupnov.
esde
 
Príspevky: 1226
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 18:33:16
Dal súhlas: 49 krat
Dostal súhlas: 162 krat

Re: rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod tomas g » Str 11. Nov 2009 10:40:44

esde píše:Postavit novy dom na mieste stareho nie je problem, dolezite je nazvat to rekonstrukcia a hlavne aby ste to robili postupne t.j. nenastane stav, kedy bude len holy pozemok. Bude to zlozitejsie (a drahsie) ale da sa to.


Nooo, aj ja som projektoval nejake "rekonstrukcie", kde pocas stavby cisto nahodou spadli povodne mury a museli sa na ich mieste postavit nove.... pripadne statik, projektant, alebo stavebny dozor po sonde pri zhodeni omietky skonstatuju, ze povodne mury je nevhodne zachovavat... urcite by som vyuzil moznost drzat sa povodnej polohy muru a neposuvat to dva metre od hranice.
tomas g
 
Príspevky: 1040
Obrázky: 0
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 17:33:12
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 150 krat
Dostal súhlas: 144 krat

Re: rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod Stefan BA » Str 11. Nov 2009 18:16:39

Vsetci boli mudri v rodine :? , ale ja si zatial zachovavam odstup, a riesim od zaciatku vsetko to najhorsie... Zatial telefonicky so statikom sme sa bavili, ked pride nech vidi obnazeny mur, a ak by sa dalo tak z jednej strany muru odkopat zaklady . Nakolko :dash prsi a prsi, so zakladmi som nepohol, ale po zhodeni omietky som vytriezvel. Sice tatko vravel ze niekde budu skvarobetonove tvarnice, ale kde... to nevedel, ved vtedy ked sa to stavalo mal 5 rokov. Nakoniec skladba stien je prekladana ako na obrazku par radov tehal, tvarnice, tehly, tvarnice, atd... V novej pristavbe urcite budu vsade tehly ale na druhej strane kvoli 20 mozno 30 m2 ich tam nechat...Toto sa dozviem az neskor, nakolko v dome este je nejaky nabytok a zaciatok rekonstrukcie nema presny zaciatok. Tu uz nastupuje otazka ze radsej rekonstruovat vsetko, ale bude to drahsie, bohuzial s tymto som ratal. Uvidime co dalej, ale ja som momentalne presvedceny , ze radsej nove, kvalitnejsie mury ....
Prílohy
Stefan BA
 
Príspevky: 61
Registrovaný: Pia 02. Jan 2009 20:38:46
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 9 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod deko » Str 11. Nov 2009 19:59:05

stefan mas pravdu, radsej to zburaj a postav nanovo. tie mury su urcite velmi krive, takze len na omietkach by si zaplatil viac ako keby si vytiahol nove mury a omietol ich tenkou vrstvou...

mimochodom, takyto sposob murovania bol v minulosti uplne bezny. moj dom je presne tak isto vymurovany, az na to ze u mna zacinali kvadrami, potom dali tehly a potom to striedali. dovod takehoto kumstovania mi ale absolutne nie je zrejmy :nie:
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2484
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 150 krat
Dostal súhlas: 194 krat

Re: rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod Stefan BA » Pon 21. Dec 2009 20:23:35

Po par tyzdnoch posuvam tuto temu, kedze verim , ze postupom casu sem budem hadzat nejake fundovane postupy a pod. Cas ukaze ako to vsetko pojde, momentalne som riesil to hlavne ,,peniaze" ale smerujem do slepej ulicky. :dash V najhorsom pripade bude stavba realizovana az v roku 2011. Misky vah sa priblizuju kompletnej rekonstrukcii ako iba rekonstrukcii. Kedze tam momentalne nebyvam , cas ma netlaci, i ked....

Navsteva statika , ma iba utvrdila v tom ze jedna prasklina v stene ktora sa tiahne zvislo od vrchnej csati az do zakladov, by nebol problem, tehly prekladane tvarnicami by tiez nebol problem, videl uz aj horsie. Ostatne veci nedokazal posudit, nakolko to bol iba pohlad od oka. Statik pracuje spolu s projektantom, dostali za domacu ulohu mi vypocitat realny rozdiel ceny medzi rekonstrukciu a celkovou rekonstrukciou, ak by teda ostali zachovana urcita cast murov a zakladov. Aspon hruby odhad. Projektant taktiez ako Vy na fore patricne okomentoval tu strednu cast domu s tym schodiskom, pokusi sa najst nejake riesenie, ktore by vyhovovalo mne a nezaberalo tolko miesta, k izbam a obyvacko kuchyny nemal nejake vyhrady... Navrhoval mi riesenie tehla 38 + 8 EPS, ale ostavam pri svojej skladbe 30 +15 cm EPS.

Ja som si posledne dni vybavoval na ZSE, aby mi dosli prehodit ,,nastresak" , elektromer mam este v dome. El. stlp je na druhej strane cesty, pretlacanie kabla popod cestu, namontovanie elektromeru do plotu na hranici pozemku. Kedze napadla nadielka, dnesny rozhovor nam to oddialil na teplejsie obdobie......

Momentalne citam poctivo knihy, citam vase diskusie a postupne sa vzdelavam, nech sa v buducnosti vyvarujem pripadnym chybam...
Stefan BA
 
Príspevky: 61
Registrovaný: Pia 02. Jan 2009 20:38:46
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 9 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod atik » Sob 26. Dec 2009 11:01:33

Polo alebo komplet rekonštrukciu považujem za ekonomickú samovraždu a obrovský nápor na nervy. :dash /dávam iba jedného, aby to ADMIN. NEMUSEL MAZAŤ :lol: ináč by som ich sem dal min. 10x

Pri týchto domoch nikdy nevieš, že čo Ťa čaká. Budeš nútený neustále ustupovať a riešiť kompromisné situácie. Aké sú tam izolácie pod múrmi? Určite nedostatočné. Aké sú podlahy? Musíš to celé komplet hydroizolovať, zatepliť, začať odspodu. Nebudú Ti sedieť dvere-zárubne, preklady, výšky stropov, atďˇ- atď. Statik k Tebe bude chodiť ako na klavír, projekt budeš nútený meniť za jazdy a denne niečo riešiť. To všetko bude stáť peniaze a čas.
Krivé základy, podlahy, múry, krivý a slabý pôvodný veniec - všetko problém a zdržanie pri adaptácii.
Píšeš, že Ti ostanú iba holé múry. Treba fakt zvážiť, či to stojí za to tie múry aj s tými základmi zachovať. Pristavovať k základom? Pripájať nové časti? Nikdy to nesadne a nebude držať pokope, keď Ťa budú presviedčať o opaku, never tomu! :kill Neustále Ti bude niečo praskať a pukať a furt to budeš riešiť!
Zober si len také základy. Dom má 50 rokov. V tých časoch /ale aj dnes/ sa samozrejme šetrilo. Neviem npr. ako Ti statik posúdi základy. Vidí do nich? Obkopete celý dom? Dá Ti záruku na svoj posudok? Aj keď betón sa bude javiť dostatočne kvalitný, nevieš, že čo všetko nahádzali do tých základov. Na to chceš stavať? Elektrika, voda, plyn, kúrenie. Všetko staré musí ísť von a urobiť to nanovo, ináč to nemá zmysel. Treba sa vážne porozprávať s úradníkmi, či by Ti nepovolili stavať až na hranicu pozemku, alebo riešiť to nejako inteligentne, ako píšu hore...
Skús sa eventuálne popýtať, či by Ti dali povolenie celé /alebo skoro celé?/ to zhodiť. Potom zožeň partiu, čo Ti to lacno a rýchlo zlikviduje a odvezie!
Alebo to celé dobre strel - predaj, daj dohromady všetky peniaze a začni niekde inde odznovu a bez kompromisov s maximálne premyslenými predstavami, hlavne ak Ťa nesúri čas!
Som zvedavý, že čo napíšu ostatní chalani, čo už adaptovali niečo podobné pre seba a nie na kšeft!
Naposledy upravil atik dňa Sob 26. Dec 2009 11:24:22, celkovo upravené 2

S týmto príspevkom autora atik súhlasil
deko
Obrázok užívateľa
atik
 
Príspevky: 209
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 30. Apr 2009 8:58:35
Dal súhlas: 42 krat
Dostal súhlas: 17 krat

Re: rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod atik » Sob 26. Dec 2009 11:18:58

joko píše:Štefan , nakoľko WC v oboch prípadoch máš samostatne :ano: , a sú dlhé 2 metre, tak tam dokresli umývadielka, aby si nemusel po toalete chodiť do kúpeľne. Dvere sa otvárajú von, tak to tam v pohode zmestí, vodu a kanál máš hneď na druhej strane. :ano:



Výnimočne nesúhlasím s Jokom, šírka wecka je asi meter, plus mínus autobus. Ak si tam dá aj mini umývadielko, zakaždým sa o neho bude obtĺkať, hlavne ak tam nabehne v noci rozospatý a nezažne svetlo, eventuálne tam bude mať návštevu s miernym "salónšpicom" :grc
Obrázok užívateľa
atik
 
Príspevky: 209
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 30. Apr 2009 8:58:35
Dal súhlas: 42 krat
Dostal súhlas: 17 krat

Re: rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod Stefan BA » Sob 26. Dec 2009 13:14:38

Atik.... ;) o tomto su tieto diskusie, v buducnosti by som sa chcel vyvarovat nejakym komplikaciam a riesenia ktore by mi priniesla rekonstrukcia domu preto som aj napisal , ze radsej by som isiel do ,,kompletnej rekonstrukcie" u mna to bolo myslene ze na papieri by to tak znelo, ale vsetko od zakladov by bolo nove, s tou rekonstrukciou som to myslel ze ostanu hole mury, a o to by to bolo vsetko komplikovanejsie. V moj prospech je aj to ze tam nebyvam.

Ako som pisal momentalne cez sviatky vela s projektantom nevyriesim, ale v podstate tie izby , obyvacky a kuchyne ostanu tak ako su a ten stred domu sa bude menit aby to bolo viacej vyuzite. Ten prvy nacrtok je zatial prvotina. Oosbne som este ani ja dvojmetrovy zachod nevidel :mrgreen:

Nemam este ziadne povolenia, papiere davam do poriadku momentalne, a uz teraz v dedine ma oslovili dve partie co by to dosli rozobrat , o cene sme sa nebavili zatial. Nad druhej strane , zatial viaznu financie na stavbu domu, preto sa aj priklanam ze mozno je tu moznost ze aj keby som kazdy den dal dole jednu-dve tehly , tak to rozoberem sam :roll: neberte to osobne, ale aj tym usetrim nejake peniaze...
Stefan BA
 
Príspevky: 61
Registrovaný: Pia 02. Jan 2009 20:38:46
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 9 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: rekonstrukcia domu - projekt STEFAN BA

Poslaťod joko » Sob 26. Dec 2009 13:45:47

atik píše:
joko píše:Štefan , nakoľko WC v oboch prípadoch máš samostatne :ano: , a sú dlhé 2 metre, tak tam dokresli umývadielka, aby si nemusel po toalete chodiť do kúpeľne. Dvere sa otvárajú von, tak to tam v pohode zmestí, vodu a kanál máš hneď na druhej strane. :ano:



Výnimočne nesúhlasím s Jokom, šírka wecka je asi meter, plus mínus autobus. Ak si tam dá aj mini umývadielko, zakaždým sa o neho bude obtĺkať, hlavne ak tam nabehne v noci rozospatý a nezažne svetlo, eventuálne tam bude mať návštevu s miernym "salónšpicom" :grc

Beriem, že každý máme iné priority, a vôbec nenamietam tvojej logike. no priestor by sa na umývadlo mal nájsť.
Na druhej strane, preto samostatný záchod, aby si nemusel chodiť po každé do kúpeľne, prípadne, že kúpeľňa je obsadená, mohol si umyť ruky. Najmenšie umývadlá sú do šírky iba 25 cm, tak na opláchnutie ruky aj to stačí, no WC bez umývadla považujem za "polotovar". Ak v krajnom prípade, že nemáš miestnosť dlhú 2 m ale iba 150cm, tak pri 110 cm šírke sa zmestí do rohu aj rohové umývadlo k 60 cm dverám. Aj to pripúšťam, že je to kompromis, ale, kto pri stavbe do WC nedá aj umývadlo, tak to časom určite obanuje.

S týmto príspevkom autora joko súhlasil
Dodo
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat




Ďalší

Späť na Posudzovanie návrhov domov

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron