Regulacia kotla a spotreba plynu.

Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod Jano82 » Ned 13. Feb 2011 13:50:36

Zdravim Vas,

Chcem sa spytat na spravne nastavenie regulacie kondenzacneho kotla a s ekvitermikou. Termostat je umiesteny v obyvacej casti, vonkajsi snimac na severenej strane domu (aj ked neukazuje uplne presne vonkajsiu teplotu, neviem preco lebo vzdy tak 2 -3 stupne viac ako je realne vonku). V podstate pri zapnuti kotla sa zacne pomaly rozbiehat, potom zvysuje vykon a ked sa priblizuje k pozadovanej teploty vo vnutri znovu znizuje vykon, dosiahne teplotu asi o 0,2 stupna vyssiu ako je nastavena a kotol znizuje vykon az uplne vypne. (Cykluje)..??? Myslim ze este ide asi 3 min cerpadlo po vypnuti horaka aby rozohnal teplu vodu, ktora zostala v rozvodoch.
Po poklese teploty asi o 0,2 stupna sa cely proces opakuje.
Jedna sa mi o to ci je to to usporne ze kotol ma uplne vypnut na urcity cas, alebo by mal ist cely den, ale skor na minimalny vykon, alebo je to jedno.?
Dalej sa chcem poradit ked napr. nie je nikto aj 12 hod. denne doma, tak nastavim teplotu tak ze kotol v podstate pri teplote okolo 0 stupnov vonku ani nezapne, teplota v doma je okolo 17 stupnov a zacne kurit asi hod. pred tym ak niekto pride domov. Je uspernejsie kotol uplne vypnut ak nikto nie je doma aj 6 - 12 hod. alebo by mal ist stale, nastaveny na 18 - 18 ,5 stupna?
Jedna sa o 20 rocny RD, nezatepleny, podpivniceny, kde su rozvody tahane v pivniciach a ku kazdemu radiatoru ide stupacka smerom hore, radiatori su liatinove.

Dakujem aj ked neviem ci je to dostatok informacii na moju odpoved....prosim ak sa da aspon principialnu radu o tom vypnuti a zapnuti resp. kontinualnom behu kotla.
Jano82
 
Príspevky: 177
Registrovaný: Pon 04. Okt 2010 21:11:44
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 5 krat




Re: Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod KoMiKo » Ned 13. Feb 2011 21:06:04

Asi by to chcelo pridať info o tepelných stratách domu a parametroch kotla - min a max. výkon. Pri radiátoroch a pri teplotách nad nulou bude asi cyklovať každý kotol. Dôležité je, koľko krát za hodinu (alebo za 24 hodín) zapne a vypne.
Tej informácii o hysterézii teploty +- 0,2 stupňa moc nerozumiem. Ak ti dobre funguje ekvitermika, tak pre reguláciu vnútorná teplota paradoxne nie je dôležitá. Zvolená ekvitermická krivka udáva iba vzťah medzi vonkajšou teplotou a teplotou vykurovacieho média na ktorej sa ho kotol snaží udržať. Vnútorná teplota môže mať iba vplyv na krátkodobé korekcie (zapálený krb alebo naopak, zúrivé vetranie) ak je táto funkcia na regulácii zapnutá. Pre múdrejšiu reguláciu (takú poznám iba Landys&Gyr / Siemens RVP, RVS, QAA..) vnútorná teplota slúži aj na automatickú korekciu ekvitermickej krivky.
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod Jano82 » Ned 13. Feb 2011 21:51:32

Tie tepelne straty neviem, ako som pisal je to nezatepleny RD....
Kotol Ferroli ECONCEPT TECH 25A M. (WF) 5,3 – 25 kW, vnutorny regulator Ferroli Romeo - Open Therm,
Ak je teplota nastevena napr. na 20 stupnov, tak zacina postupne znizovat vykon, a pri 20,2 vypne , ale ked uz znovu poklesne na 20,1 tak uz znovu zacne postupne kurit len v podstate zas zapne a pri 20,2 postupne vypne...vsetko sa to deje ale postupnym znizovanim a zvysovanim vykonu kotla / ukazovatel v percentach/..
Neviem ci ekvitermika funguje spravne, mala by, len ako som pisal to vonkajsie cidl neukazuje uplne presne, cca 2 stupne viac ako je realne, napr, pri - 2 ukazuje 0....
Teda kotol by mal prednostne regulovat vykon podla teploty vykurovacej vody a nie kolko je stupnov vo vnutri...??
Jano82
 
Príspevky: 177
Registrovaný: Pon 04. Okt 2010 21:11:44
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod KoMiKo » Ned 13. Feb 2011 22:10:35

Jano82 píše:Tie tepelne straty neviem, ako som pisal je to nezatepleny RD....

napíš aspoň koľko metrov štvorcových sa vykuruje, zastavná plocha, počet poschodí, aké sú steny, okná, izolácia stropu...
Jano82 píše:...Neviem ci ekvitermika funguje spravne, mala by, len ako som pisal to vonkajsie cidl neukazuje uplne presne, cca 2 stupne viac ako je realne, napr, pri - 2 ukazuje 0....
Takýto rozdiel pre účely regulácie nevadí a vykompenzuje sa voľbou vhodnej ekvitermickej krivky alebo jej posuvom. V mnohých regulátoroch (neviem ako Ferroli Romeo) sa dá termostat navyše aj dokalibrovať.
Jano82 píše:...Teda kotol by mal prednostne regulovat vykon podla teploty vykurovacej vody a nie kolko je stupnov vo vnutri...??
Presne tak, ak chceš odsledovať nejakú závislosť kedy kotol zapne a vypne pri určitej vonkajšej teplote, sleduj teplotu vody. Tá je pre reguláciu prvoradá, pretože to je to, ČO sa reguluje. Vnútorná teplota je iba pomocná veličina na určité korekcie a aj to iba ak je zapnutý "vplyv teploty miestnosti". Pri "čistom ekviterme" sa vnútorný termostat ani nepoužíva.
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod Jano82 » Ned 13. Feb 2011 22:26:08

Vonkajsie rozmery domu su 16 x 9 m....Zastavana plocha 143 m2, Uzitkova 114 m2, Obytna 72 m2....Steny su z 30 kvadry, nezatepleny, okna plastove, Ag 1,1, povala 10 cm polystyren, cely dom je podpivniceny, rozvody v pivniciach, povodne zelezne, radiatory liatinove,nie je to poschodovy dom len jedna cast je o nieco vyssie 4 schody....
Takze budem sledovat viac tu teploty vody, lebo je tam aj taka funkcia ze ked kotol zapne tak je tam T4 a tzn. teplota vody vypocitana termostatom a na tu sa asi snazi dostat...lenze ak napr. kotol vypne skor ako ju dosiahne lebo uz teplota vo vnutri je dostacujuca tak treba znizit krivku??

A este mi viete poradit s tym vypinanim kurenia v noci alebo ak nikto nie je dlhsie doma? Je to viac alebi menej usporne ako keby ide kotol stale na teplotu napr. 18 stupnov....
Nasa spotreba je velmi velka, teda vlani so starym kotlom, bez vymeny okien a bez zateplenia stropu bola 4500m3, tak uz bolo najvyssi cas nieco robit....
Jano82
 
Príspevky: 177
Registrovaný: Pon 04. Okt 2010 21:11:44
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod KoMiKo » Ned 13. Feb 2011 22:53:43

Jano82 píše:Takze budem sledovat viac tu teploty vody, lebo je tam aj taka funkcia ze ked kotol zapne tak je tam T4 a tzn. teplota vody vypocitana termostatom a na tu sa asi snazi dostat...lenze ak napr. kotol vypne skor ako ju dosiahne lebo uz teplota vo vnutri je dostacujuca tak treba znizit krivku??

Znížiť krivku alebo posun. Jednoduché pravidlo znie: Ak sa regulácia snaží prekurovať vždy, t.j. aj +5 aj pri -15, je treba znížiť posun krivky. Ak je pri +5 všetko OK, ale prekuruje pri -15, je potrebné znížiť strmost krivky.
Jano82 píše:A este mi viete poradit s tym vypinanim kurenia v noci alebo ak nikto nie je dlhsie doma? Je to viac alebi menej usporne ako keby ide kotol stale na teplotu napr. 18 stupnov....

Ja som pôvodne riešil znižovanie teploty, ale bolo to na úkor komfortu a úsporu som nepostrehol, Ale o tomto sa hodne diskutuje, zatiaľ vidím výsledok tak 1:1. Závisí to aj od akumulácie domu a zateplenia - väčšinou platí, že ak je dom dobre zateplený a má akumulačné plochy (masívne steny, podlaha..) znižovanie teploty nemá zmysel. Najvhodnejšie to je asi pri drevostavbách, ak vôbec.
Jano82 píše:Nasa spotreba je velmi velka, teda vlani so starym kotlom, bez vymeny okien a bez zateplenia stropu bola 4500m3, tak uz bolo najvyssi cas nieco robit....

Na taký malý dom, aj keď nezateplený je tá spotreba veľmi veľká. Na druhej strane 10cm EPS v strope je dosť málo. Nemáte náhodu zvyk dlhodobo vetrať?
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod Jano82 » Ned 13. Feb 2011 23:12:19

Vetrat ani nie, viem ta spotreba bola sialena, ale ako som pisal bolo to este pred vymenou okien a kotla, nemali sme zaizolovane ani rozvody v pivniciach, a pred polozenim toho polystyrenu, tento rok este neviem posudit...mohli sme sa zobudit uz aj skor...
a do stropu sa chystam pridat este aspon 20 cm vaty,a prip. zateplit stropy pivnic....

Prekurovat myslite ako vypocet teploty vody regulatorom napr. na 60 stupnov ale dosiahle len napr. 50 lebo uz teplota vo vnutri je dostacujuca a regulator da impulz na vypnutie kotla?

Teraz to posledne tri tyzdne sledujem a spotreba je od 11 do 20 kubikov denne, vratane plynoveho sporaku a TUV v externom 60 litrovom nerezovom zasobniku...neviem ci je to vela alebo malo....
Jano82
 
Príspevky: 177
Registrovaný: Pon 04. Okt 2010 21:11:44
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod KoMiKo » Ned 13. Feb 2011 23:42:39

Jano82 píše:Prekurovat myslite ako vypocet teploty vody regulatorom napr. na 60 stupnov ale dosiahle len napr. 50 lebo uz teplota vo vnutri je dostacujuca a regulator da impulz na vypnutie kotla?
takto by sa dala definovať "snaha regulácie na základe nastavenej ekvitermicej krivky prekúriť budovu", pričom prekúreniu bolo zabránené silným uplatnením vplyvu teploty miestnosti. Toto je ale chybný stav a poukazuje jednoznačne na zle nastavenú ekvitermickú krivku. Ak keby ste na diaľnici išli s naplno zošliapnutým plynovým pedálom a keď rýchlosť prekročí 130, pribrzdíte na 110 a tak stále dokola.
Za účelom nastavenia optimálnej ekvitermicekj krivky by som doporučil úplne vypnúť "vplyv teploty miestnosti", aby kotol vôbec nevypínal pri dosiahnutí nastavenej teploty miestnosti a sledovať túto teplotu ručne (Ferroli Romeo asi nedokáže urobiť adaptáciu krivky automaticky ako Siemens QAA73). Ak sa bude nameraná vnútorná teplota líšiť od požadovanej, je potrebné upraviť krivku, t.j. zmeniť strmosť alebo posun. Takéto nastavenia je dobré odsledovať a upraviť pri rozdielnych vonkajších teplotách.
Keď sa podarí nájsť optimálna strmosť krivky, táto je už potom pre danú budovu nemenná (ak sa nezmenia parametre budovy, napr. zateplením) a požiadavka na zmenu vnútornej teploty sa realizuje už iba posunom krivky. Po nájdení správnej krivky je možné vplyv miestnosti opäť zapnúť za účelom korekcie, ktorú som tu už spomínal.
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod Jano82 » Ned 13. Feb 2011 23:53:12

Ok tak uz v tom mam jasnejsie, len neviem ci je mozne na mojom regulatore zrusit vplyv miestnosti, to asi nie je mozne...alebo by som ho vypol uplne ? len ako potom zapnem kotol? Posun mam teraz na 35 a strmost na 5, tak skusim najskor upravit ten posun lebo napr. pri plus 7 chce kotol dosiahnut niekedy aj 60 stupnovu vodu co nie je nutne a vypne ho skor...pri minus 10 sa mi zdalo ze to je ok....

Dakujem za rady!
Jano82
 
Príspevky: 177
Registrovaný: Pon 04. Okt 2010 21:11:44
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod KoMiKo » Pon 14. Feb 2011 0:02:04

Jano82 píše:Ok tak uz v tom mam jasnejsie, len neviem ci je mozne na mojom regulatore zrusit vplyv miestnosti, to asi nie je mozne...alebo by som ho vypol uplne ? len ako potom zapnem kotol? Posun mam teraz na 35 a strmost na 5, tak skusim najskor upravit ten posun lebo napr. pri plus 7 chce kotol dosiahnut niekedy aj 60 stupnovu vodu co nie je nutne a vypne ho skor...pri minus 10 sa mi zdalo ze to je ok....

Dakujem za rady!

Keď je to pri -10 OK a pri +7 chce regulácia prekurovať, tak toto jednoznačne znamená, že je potrebné zvýšiť strmosť krivky (aby sa dosiahol rovnaký stav pri -10 ako je pri +7). To ale znamená, že aj pri -10 bude teraz prekurovať, takže súčasne je potrebné znížiť posun.

Tak že by bolo dobré vyskúšať krivku zmeniť z 5 na napr. 8 a súčasne posun z 35 na cca 25. A potom znovu sledovať. a upravovať a tak dokola... ;)
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod Jano82 » Pon 14. Feb 2011 0:13:59

Takze sledovat a upravovat az do jari, az kym neprestanem kurit... :)
OK, skusim, a ak som spravne pochopil treba dosiahnut rovnovazny stav aby napr. prekuroval aj pri plusovych aj pri minusoych teplotach a potom sa este pohrat s posunom...
Dik.
Jano82
 
Príspevky: 177
Registrovaný: Pon 04. Okt 2010 21:11:44
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod Jano82 » Pon 14. Feb 2011 13:31:47

Este sa chcem spytat ci kondencacia kotla konci pri spiatocke na 53 alebo 57 stupnov? Lebo stretol som sa uz aj s takym aj s takym nazorom. Alebo ak je hranica...? A je priama umera ze cim nizsia teplota na spiatocke tym vacsi podiel kondenzacie na ohreve vody...?
Jano82
 
Príspevky: 177
Registrovaný: Pon 04. Okt 2010 21:11:44
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod KoMiKo » Pon 14. Feb 2011 13:47:32

Tá maximálna teplota spiatočky kedy kotol ešte kondenzuje sa uvádza cca 55 stupňov :D . Avšak to sa môže od prípadu k prípadu trošku líšiť. Práve preto platí, čím menej, tým lepšie, lebo je väčšia istota, že kotol sa nedostane mimo kondenzačného pásma. Pri poklese teploty spiatočky pod túto hranicu kotol začne kondenzovať, pričom podiel kondenzácie s klesajúcou teplotou rastie iba do určitého bodu a potom sa už s ďalším poklesom teploty spiatočky nemení, Ale aká je táto teplota to asi ani srnky netušia :).
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod Jano82 » Uto 15. Feb 2011 10:54:39

Tak vcera som skusil pri cca + 3 stupne nastavit krivku na 6 zo 4 a posun na 30 z 35....najskor to vypocitalo teplotu na 50 stupnov, kotol isiel a teplota bola na vystupne uz 50 stupnov a tym padom znizil vykon ale teplota vo vnutri este nebola dostatocna aku som nastavil tak kotol isiel dalej...az kym nedosiahlo pozadovanu teplotu vo vnutri a potom postupne vypol...som sa tesil ze som to konecne nastavil ale potom som zistil ze to nie je take jednoduche ako som si myslel :) :idea:
povodne som myslel ze pri danom nastaveni krivky VZDY vypocita teplotu na 50 stupnov ak je vonku plus tri stupne, potom vsak pri dalsom a daslo zapnuti vypocital uz nizsie teploty vykurovacej vody napr. 46 atd.
teda sa mi zda ta vykurovacia teplota vody zavisi aj od aktualnej teploty vo vnutri a od zostatkovej teploty vo vykurovacom okruhu z predchadzaajuceho cyklu...ci mylim sa? ?
tzn. ze nie vzdy pri danom nastaveni krivvky a posunu vypocita pri danej vonkajsej teplote vzdy rovnaku teplotu vody na vykurovanie....
dnes napr. pri nastaveni ako vcera: krivka 4 a posun 30, vypocitalo pri vonkajsej teplote 0 stupnov 60 stupnovu vodu, co sa mi zda trochu vela ked vcera pri 3 stupnoch vonku bola len okolo 50....kotol zacal rano kurit cca z nocnych 18 stupnov na 20 stupnov, pri. uvidim ked sa dom trochu nahreje co to bude robit po obede
A tusim cim viac do toho vidim a cim viac to sledujem, tym som z toho blbsi :?: sladka nevedomost.... :roll:
Jano82
 
Príspevky: 177
Registrovaný: Pon 04. Okt 2010 21:11:44
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Regulacia kotla a spotreba plynu.

Poslaťod KoMiKo » Uto 15. Feb 2011 12:09:12

Jano82 píše:...
dnes napr. pri nastaveni ako vcera: krivka 4 a posun 30, vypocitalo pri vonkajsej teplote 0 stupnov 60 stupnovu vodu, co sa mi zda trochu vela ked vcera pri 3 stupnoch vonku bola len okolo 50....kotol zacal rano kurit cca z nocnych 18 stupnov na 20 stupnov, pri. uvidim ked sa dom trochu nahreje co to bude robit po obede
A tusim cim viac do toho vidim a cim viac to sledujem, tym som z toho blbsi :?: sladka nevedomost.... :roll:

Ak tá vyššia teplota bola ráno, keď kotol nabiehal z 18 na 20 st., tak to kľudne môže byť, pretože regulácia pri tomto prechode naschvál zvýši vypočítanú teplotu média, aby ten rozdiel 2 st. dobehla čo najskôr. Takže v tomto čase bude teplota média vyššia ako pri ustálenom stave. Doporučoval by som krivku ladiť bez nočného útlmu, a ako som už písal, aj bez vplyvu teploty miestnosti, ináč sa regulácia neustále snaží tiež niečo korigovať a to je ako keby ste auto šoférovali súčasne dvaja :D
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat




Ďalší

Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron