Projekt prístavby - boro

Projekt prístavby - boro

Poslaťod boro » Uto 23. Feb 2010 15:09:33

Už mesiace sedím nad verziami projektu prístavby RD a stále neviem nájsť optimálne riešenie. Prístavbou potrebujem vyriešiť spojenú obývačku+jedáleň+kuchyňu a vstup do domu. Teraz už viem, že umiestnenie domu na pozemku nie je ideálne a ťažko sa mi podarí skĺbiť výhľad do záhrady s dostatočným preslnením atď. Každá rada dobrá...

Exist. dom (na situácii vyznačená hrubou čiernou, rovnako ako hranica pozemku) je jednopodlažný so sedlovou strechou, po rekonštrukcii. Jednou stranou je postavený na hranici pozemku. Orientácia na svetové strany je zrejmá zo situácie. Šírka pozemku 15,5 metra, medzi mojim a susedovym domom na západnej strane je vzdialenosť 6 metrov (moju existujúcu garáž plánujem zrušiť a postaviť trochu bližšie k vstupu na pozemok). Susedov dom na západnej strane je dvojpodlažný s plochou strechou, je možné, že ho časom zbúrajú (bez náhrady). V rozširovaní smerom na sever som trochu obmedzený susedovou garážou, ktorej sedlová strecha zasahuje na môj pozemok (pri verzii 1 zostáva medzi garážou a plánovanou prístavbou 1,5 metra).

Ako by ste takúto situáciu riešili vy?
Budem vďačný za vaše názory a návrhy.


Verzia 3
Táto verzia sa mi páči najviac, ale vzhľadom na orientáciu na svetové strany je jej veľkým problémom nedostatočné preslnenie (poobede ju z juho-západnej strany tieni susedný dom).

Verzia 2
Toto je taká minimalistická verzia v pôvodnom obryse existujúcich hosp. budov. Návrh vznikol v snahe vyhovieť susedovi-kamarátovi a ponechať mu výhľad do našej záhrady. Myslím však, že je to príliš malé a teda pre nás neakceptovateľné. Posielam pre prípad, že by niekoho niečo napadlo.

Verzia 1
Toto je verzia, ktorú sme rozpracovali najviac, ale kvôli susedovej garáži sme ju nakoniec skrátili o dva metre a teraz sa obávam, či sa tam obývačka s krbom, jedálenský stôl a kuchyňa v pohode zmestí.
Prílohy
podorys_3.jpg
Verzia 3
podorys_3.jpg (53.18 KiB) Zobrazené 2476 krát
podorys_2.jpg
Verzia 2
podorys_2.jpg (144.99 KiB) Zobrazené 2476 krát
podorys_1.jpg
Verzia 1
podorys_1.jpg (154.75 KiB) Zobrazené 2476 krát
boro
 
Príspevky: 916
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat




Re: Projekt prístavby - boro

Poslaťod MartinH » Uto 23. Feb 2010 16:52:17

boro píše:Ako by ste takúto situáciu riešili vy?


Pisem z vlastnej skusenosti - ked dlho pozerate do projektu, nevidite nove pohlady. Na fore mozete dostat dobre inspiracie, ale nie odpoved. Prinos bude podobny ako listovanie v casopisoch, aj cas usetrite. Ale este ste nevyhrali.

Skutocne riesenie musi vychadzat zo sposobu zivota Vasej rodiny. Aby sa nestalo, ze si predstavujete oddych v kruhu rodiny a vysledok je taky, ze si tak trochu zavadziate a idete na nervy. A v sposobe zivota sme kazdy trocha iny, poziadavky na priestor kuchyna+jedalen+obyvacka su rozlisne a casto chceme len to, co sme doteraz nemali.

Kym ste prisli do tejto fazy, urcite ste riesili ciastkove otazky: krb ano/nie ?, audio ? video ? ranajkovy stol ? spajza ? oddelit a uzavriet kuchynu ? atd. atd. Spracovat to mozete bud sami alebo nie je ziadna hanba vyhladat architekta. Ak najdete toho spravneho, je radost projekt dokoncit. Spoznate ho aj podla toho, ze sa bude najprv vela pytat, aby robil projekt na mieru.

S týmto príspevkom autora MartinH súhlasili - 2
miskin, Rudi_M
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Projekt prístavby - boro

Poslaťod boro » Uto 23. Feb 2010 19:17:11

Oops, zabudol som pripojit to najdolezitejsie - situaciu na pozemku.

MartinH:
Som vo fáze, kedy sa (ešte stále) neviem zmieriť s tým, že realita (obmedzenia týkajúce sa orientácie dom/pozemku a okolitých stavieb) sa rozbiehajú s ideálom. Otázky ako spojená kuchyňa s obývačkou, krb atď. máme myslím vyriešené a je mi tiež jasné, že rozhodnúť sa nakoniec budeme musieť sami.

Ale potrebujem počuť názory ľudí, čo majú od veci odstup, ako to vidia a ako by to riešili (presklená plocha na severoseverozápad - do záhrady? alebo radšej smerom k plotu ale na juhozápadzápad? stačí 7,7 x 5 m na obývačkokuchyňu? je nejaké úplne iné riešenie o ktorom som doteraz neuvažoval? atď.).
Prílohy
situacia.jpg
Situácia
situacia.jpg (244.07 KiB) Zobrazené 2454 krát
boro
 
Príspevky: 916
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Projekt prístavby - boro

Poslaťod miskin » Uto 23. Feb 2010 19:42:33

boro> Najma, ak sa budes pytat vela ludi, bude to taky "design by commitee". Ten dom je tvoj a vobec nie je pre tvoj dom podstatne ci si ja myslim, ze je dobre mat kuchynu tam alebo inde. Celkovo nerozumiem tomu, ako niekto moze riesit svoj projekt na webe. Ludia su tu ochotni a radi pomozu, ved vsetci co sem chodia maju stavbu aj ako hobby. Ale poznaju TEBA, tvoju rodinu a vase zvyky? Naozaj by som si zobral k srdcu to co ti radi aj MartinH, najdi si dobreho architekta, ktory si vypocuje co od domu ocakavas, ake mas zvyky a pracuj na projekte s nim. Daj mu zakladne poziadavky (chceme 3 spalne, hostovsku spolu s pracovnou, chceme krb, nechceme spajzu, odjakziva sme chceli mat viac priestoru za vchodovymi dverami,...,...). Podla mna je zly napad doniest nejaky vas navrh, pretoze tym zbytocne stratite sancu na riesenie, ktore je uplne ine ako si vy viete predstavit. Ak sa vam ten navrh nebude pacit, potom vytiahnite svoje navrhy. Architekt mozno nie je lacny, ale podla mna je to jedna z najlepsich investicii co mozes v ramci domu spravit.

Ja ked som dokoncoval projekt, velmi mi pomohlo spravit si 3D vizualizaciu a realne si tie izby zariadit - nemusi to byt vsetko presne vymodelovane, ked som si len chcel nieco overit, spravil som si len "hmoty" nabytku - kvadre danych rozmerov v SketchUp-e a "poprechadzal" som sa po tom priestore. Tam sa da pekne odskusat aj take veci ako ci sa budu dat pohodlne otvorit dvere chladnicky a podobne :). Podla mna velmi uzitocna hracka.
miskin
 
Príspevky: 111
Registrovaný: Pon 22. Jún 2009 14:40:11
Dal súhlas: 18 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: Projekt prístavby - boro

Poslaťod k+k » Uto 23. Feb 2010 20:19:36

Ja si nemyslim si, ze je to zly napad, dat sem svoj projekt. Jednak je tu zopar projektantov, jednak viac ludi, viac nazorov/napadov. Architekt je len jeden, so svojim vnimanim sveta a svojimi predstavami. Ved nikto nekaze nazory napisane na fore aplikovat v praxi. Ale ako inspiracia to urcite nie je zle. Navyse, clovek co nikdy nebyval v dome, nema taku zivu predstavu aky je rozdiel medzi bytom a domom. A potom to zvacsa konci tak, ze "bytak" ma neskonalu predstavu o nutnosti napriklad balkonu na dome, lebo byt si bez neho nevie predstavit, resp. na byte ho nemal a podobne. A pokial architekt len plni vsetky "sny" takehoto investora, moze to skoncit neprijemnym prebudenim po kolaudacii. :)
Obrázok užívateľa
k+k
 
Príspevky: 1184
Registrovaný: Uto 17. Feb 2009 21:31:42
Dal súhlas: 63 krat
Dostal súhlas: 81 krat

Re: Projekt prístavby - boro

Poslaťod miskin » Uto 23. Feb 2010 20:55:06

Viac ludi a viac napadov je dobre na riesenie konkretneho technickeho problemu. Dom ako celok snad musi mat nejaku viziu a tam je lepsie ked to ma v rukach niekto konkretny. Myslim, ze cez takyto webovy "commitee" by nepreslo nic specificke pre obyvatelov a novatorske - cim viac ludi do toho zapojis, tym priemernejsi projekt budes mat. Ak je "nieco co nikoho neurazi" to co clovek hlada, tak je to ok postup. X dobrych projektantov, alebo architektov nespravi x krat lepsi projekt. Na taketo cosi podla mna nie je dobra demokracia, ale osvieteny diktator :).

Stale si myslim, ze dobry architekt nenecha klienta robit hluposti, pretoze ak mas dobreho architekta a das mu rozumne poziadavky tak ti tam snad tie balkony ku kazdej izbe nestrci.

Osobna skusenost pri prerabani domu mojich rodicov - sedeli nad tym dlho a navrhov bolo niekolko. Potom to riesili s architektom a ten navrhol na dane pomery genialne riesenie prave vdaka tomu, ze nebol ovplyvneny tym, ze oni videli kuchynu vzdy tam, kde bola "odjakziva" a podobne. To ale (podla mna) nemozes prist za architektom s uz hotovym projektom s tym, ze nan chces razitko.
miskin
 
Príspevky: 111
Registrovaný: Pon 22. Jún 2009 14:40:11
Dal súhlas: 18 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: Projekt prístavby - boro

Poslaťod boro » Uto 23. Feb 2010 21:52:21

Chlapi, nemusíme tu teraz teoretizovať o východách a nevýhodách diskusie o riešení domu na fóre. Som si ich vedomý a fórum nie je jediná cesta, ktorou idem. Čakám skôr praktické pripomienky k nahodenej situácii a návrhy na riešenie.
boro
 
Príspevky: 916
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Projekt prístavby - boro

Poslaťod bobco » Uto 23. Feb 2010 22:43:32

boro osobne sa mi najviac pozdáva verzia č. 3
Koľko vás tam bude bývať?
Riešil by som to asi týmito zmenami:
- vytvoril by som zádverie a to dverami do obyvačky a dverami do starej časti domu ( schodisko si už uzavrel :) )
- pokiaľ to nie je extrémne nutné, nerobil by som tie schody do obývačky
- vstupnú chodbu v priestore za kuchyňou by som zmenšil aspoň na 160 cm ( podľa toho, či tam pôjdu tie nakreslené skrine) a získaš priestor pre obývačko kuchyňu. Ak nebudú presklenené vstupné dvere, hodilo by sa tam okno
- okno v obývačke na JZ si myslím, že bude OK. Aj v zimných mesiacoch by si tam mal mať v poobedňajších hodinách slnko . Určite by som zmenšil jeho veľkosť. 4650 mm je naozaj veľa na konštrukciu, aj na tep. straty a samozrejme peňaženku. Podľa môjho názoru by si mohol toto okno rozdeliť na dve, medzi ktorými by bola vymurovaná stena a tam umiestnený krb. Obývačko kuchyňou by si sa mohol inšpirovať riešením tomasa g, mne sa páči a tebe by sa to aj hodilo.
- čo je to zobrazené po obvode obývačky od kuch. po krb? Zaberá to nemalú obytnú plochu :nie: .
- v starej časti domu by sa ti hodilo ešte jedno WC. Predstav si nočnú prechádzku na toaletu, kde obchádzaš polovičku domu :nie: Priestor by sa našiel pod schodiskom ;)
- kde umiestniš kotol, zásobník TUV, práčku?
Obrázok užívateľa
bobco
 
Príspevky: 380
Registrovaný: Str 31. Dec 2008 16:21:43
Bydlisko: okr. HC
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 28 krat

Re: Projekt prístavby - boro

Poslaťod boro » Uto 23. Feb 2010 23:45:18

bobco píše:boro osobne sa mi najviac pozdáva verzia č. 3

Čísloval som to nejako opačne, máš asi na mysli verziu č. 1.
bobco píše:Koľko vás tam bude bývať?

Dvaja dospelí, dve deti, pes, prácujem doma (ak by sa to v budúcnosti ukázalo ako nutné, v zálohe je ešte podkrovie - pracovňa, príp. deti).
bobco píše:Riešil by som to asi týmito zmenami:
- vytvoril by som zádverie a to dverami do obyvačky a dverami do starej časti domu ( schodisko si už uzavrel :) )
- pokiaľ to nie je extrémne nutné, nerobil by som tie schody do obývačky
- vstupnú chodbu v priestore za kuchyňou by som zmenšil aspoň na 160 cm ( podľa toho, či tam pôjdu tie nakreslené skrine) a získaš priestor pre obývačko kuchyňu. Ak nebudú presklenené vstupné dvere, hodilo by sa tam okno

Stará časť domu je postavená na 1 m vysokom sokli, prístavbu som chcel trochu nižšie (o.i. aj z dôvodu lepšieho riešenia strechy). Ale tiež to vidím na podlahy v jednej úrovni.
Skrine do chodby ku kúpeľni pôjdu, bude v nich okrem iného aj práčka a pod. Neviem či by chodba po zúžení na 100 cm nebola už príliš úzka. Vstupné dvere chcem presklené, okno zvážim (je to síce na hranici pozemku, k susedovi do dvora...).
bobco píše:- okno v obývačke na JZ si myslím, že bude OK. Aj v zimných mesiacoch by si tam mal mať v poobedňajších hodinách slnko . Určite by som zmenšil jeho veľkosť. 4650 mm je naozaj veľa na konštrukciu, aj na tep. straty a samozrejme peňaženku. Podľa môjho názoru by si mohol toto okno rozdeliť na dve, medzi ktorými by bola vymurovaná stena a tam umiestnený krb. Obývačko kuchyňou by si sa mohol inšpirovať riešením tomasa g, mne sa páči a tebe by sa to aj hodilo.

Hrozne ma to veľké okno láka, tu srdce (zatiaľ) víťazí nad rozumom.
Inak pri tejto variante som ešte uvažoval nad presunutím kuchyne na severnú (na obrázku ľavú) stranu miestnosti a presunutím krbu tam kde je teraz kuchyňa (t.j. k chodbe). Do kuchyne by to bolo trochu ďaleko, ale zas by bola na severnej strane a krb skoro v strede domu.
bobco píše:- čo je to zobrazené po obvode obývačky od kuch. po krb? Zaberá to nemalú obytnú plochu :nie: .

To je náznak nábytku - nízka polica/skrinka, príp. sokel.
bobco píše:- v starej časti domu by sa ti hodilo ešte jedno WC. Predstav si nočnú prechádzku na toaletu, kde obchádzaš polovičku domu :nie: Priestor by sa našiel pod schodiskom ;)
- kde umiestniš kotol, zásobník TUV, práčku?

Pod schodiskom priestor nie je, z jednej strany vedú schody na poval, z druhej do pivnice.
Druhé WC by bolo fajn, ale zatiaľ to nevidíme ako vysokú prioritu (viem, že sa to časom môže zmeniť) a nenašli sme naň ani vhodné miesto.
Kotol je v pivnici, práčka má byť na chodbe pri kúpeľni.
boro
 
Príspevky: 916
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Projekt prístavby - boro

Poslaťod boro » Pon 01. Mar 2010 14:00:30

Je podľa vás obývačko-kuchyňa s krbom rozmeru 5 x 7,7 metra dosť veľká?
Má niekto, kto už býva, podobné rozmery? Mne sa to zdá tak na hranici...
boro
 
Príspevky: 916
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Projekt prístavby - boro

Poslaťod jankazb » Pon 01. Mar 2010 14:27:08

boro píše:Je podľa vás obývačko-kuchyňa s krbom rozmeru 5 x 7,7 metra dosť veľká?
Má niekto, kto už býva, podobné rozmery? Mne sa to zdá tak na hranici...


Mne to príde malé. Ako obývačka OK, ale s kuchyňou a teda aj jedálňou :nie: - proste garsóna.
Obrázok užívateľa
jankazb
 
Príspevky: 92
Registrovaný: Štv 18. Dec 2008 12:23:36
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: Projekt prístavby - boro

Poslaťod k+k » Pon 01. Mar 2010 15:16:47

boro píše:Je podľa vás obývačko-kuchyňa s krbom rozmeru 5 x 7,7 metra dosť veľká?
Má niekto, kto už býva, podobné rozmery? Mne sa to zdá tak na hranici...

My mame predmetne miestnosti v rozmere 4.1m x 8.5 m a uplne v pohode. Velkost tak akurat, zmestilo sa tam vsetko co treba (v tomto nasom docasnom variante aj viac ako bude treba :))
Obrázok užívateľa
k+k
 
Príspevky: 1184
Registrovaný: Uto 17. Feb 2009 21:31:42
Dal súhlas: 63 krat
Dostal súhlas: 81 krat

Re: Projekt prístavby - boro

Poslaťod Miro Ke » Uto 02. Mar 2010 7:51:22

boro ja by som v kazdom pripade riesil 2x WC 2x sprcha 1x vana 3xumyvadlo, to je podla mna dolezitejsie ako ci mam obyvacku 38 alebo 42m2
P.S. co tak zburat svoju garaz a uvazovat o krytom parkovani pred domom, takto by si mal ziskat urcity priestor pre pristavbu
Obrázok užívateľa
Miro Ke
 
Príspevky: 719
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 7:48:29
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 53 krat

Re: Projekt prístavby - boro

Poslaťod boro » Uto 02. Mar 2010 9:47:56

Miro Ke píše:boro ja by som v kazdom pripade riesil 2x WC 2x sprcha 1x vana 3xumyvadlo, to je podla mna dolezitejsie ako ci mam obyvacku 38 alebo 42m2


Priestor na druhé WC ešte hľadám (jedna z možností je rozšírit chodbu ku kúpelni a dať ho tam). Vaňu a pod. sme zavrhli s tým, že vieme žiť aj bez toho. Ak by časom vyvstala silná potreba, druhú kúpelňu by som mohol riešiť v podkroví.


Miro Ke píše:P.S. co tak zburat svoju garaz a uvazovat o krytom parkovani pred domom, takto by si mal ziskat urcity priestor pre pristavbu


Vidíš tam nejaké riešenie prístavby, ak nebude zavadzať garáž?

Inak presne ako píšeš - garáž plánujem zbúrať a pred domom postaviť prístrešok pre auto. K nemu však budem musieť postaviť aj nejaký sklad na harampádie resp. malú dielňu.
boro
 
Príspevky: 916
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Projekt prístavby - boro

Poslaťod Miro Ke » Uto 02. Mar 2010 12:30:58

priamo ze by som prisiel s konkretnou myslienkou to nie, len som si polozil otazku ci to je limitujuce alebo nie. Ale inac preco uvazujes o pristavbe obyvacka + kuchyna a nie o rieseni ze v starej casti ktore je podla mna dostatocna bude v tom L jedna miestnot kuchyna a dve miestnosti prepojit a vytvorit obyvacku + jedalen napriklad takto s tym ze vstup do domu by umoznil aj priamy pristup na terasu z obyvacky. A pristavba by riesila spalne+dalsiu kupelnu
Prílohy
bez_názvu.JPG
bez_názvu.JPG (41.45 KiB) Zobrazené 2312 krát
Obrázok užívateľa
Miro Ke
 
Príspevky: 719
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 7:48:29
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 53 krat




Ďalší

Späť na Posudzovanie návrhov domov

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia

cron