projekt domu juicifruit

projekt domu juicifruit

Poslaťod JUICIFRUIT » Štv 21. Jan 2010 21:55:00

Zdravím všetkých stavbárov. Poprosil by som Vás o posúdenie nášho prvého predbežného projektu. Pozemok máme o rozmeroch 17 x 25 metrov, rovinatý a slnečný. Príjazdová cesta je zo severo-západu. Dom bude orientovaný na juho-západ. Okná v kuchyni a obývačke plánujeme ako veľké presklenia s dverami /posuvné alebo balkónové/ na terasu. Izba 1 a 2 na poschodí tak isto veľké presklenia ale iba francúzske okná - žiadne balkóny. Na pozemku máme všetky IS okrem kanalizácie. Vykurovanie zatiaľ neviem aké zvoliť / plynový kotol, kotol na pelety?.../, chceme podlahovku. Zatiaľ mi ide o osadenie domu na pozemok a orientáciu izieb na svetové strany. Ďakujem všetkým za pripomienky.......Keďže to nie je dobre čitateľné spomeniem ešte rozmery domu: 11,9 x 8,5 m. Ostatné sa snáď bud dať prečítať.
Prílohy
Naposledy upravil deko dňa Štv 21. Jan 2010 23:37:36, celkovo upravené 1
Dôvod: zmena nazvu temy
JUICIFRUIT
 
Príspevky: 7
Registrovaný: Štv 21. Jan 2010 20:37:33
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat




projekt domu juicifruit

Poslaťod bobco » Štv 21. Jan 2010 23:00:36

- pekne riešený projekt ;) ( na tej zastavanej ploche sa dá čarovať)
- dom bude stáť netradične bokom k ulici, ale vyťaží maximum zo svojej orientácie na svetové strany ;)
- strecha bude pultová? ( nezabudnúť hneď riešiť potrebné tienenie )
- nebojíš sa prehrievania kuchyne orientovanej na juh a ešte s tak masívnym presklením? Určite by som potreboval väčšiu pracovnú plochu v kuchyni
- ako bude využitý priestor pod schodiskom? Uvažoval by som o nástupe na schody z druhej strany ( viacej do obývačky ) a následne priestor pod schodami by prislúchal zádveriu a bolo by tam možné umiestniť nejakú vstavanú skriňu.
- TM je riadna, tam sa zmestí tej techniky :D
- ak môžeš, prilož aj pohľady
Naposledy upravil deko dňa Štv 21. Jan 2010 23:38:03, celkovo upravené 1
Dôvod: zmena nazvu temy
Obrázok užívateľa
bobco
 
Príspevky: 380
Registrovaný: Str 31. Dec 2008 16:21:43
Bydlisko: okr. HC
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 28 krat

Re: projekt domu juicifruit

Poslaťod Slavo_T » Pia 22. Jan 2010 0:47:24

Mas dost podobny projekt , ako mame my a aj orientovany podobne na svetove strany. http://www.eurolineslovakia.sk/sk/proje ... r-528.html
Ohladne prehrievania kuchyne - v lete to trocha citit , ale pokial su zatiahnute zaluzie , tak v pohode. Ale v zime a v prechodnom obdobi , vies krasne
vyuzit slnecne teplo.
V kuchyni urcite vacsiu pracovnu plochu , ja som dal kuch. linku do U-cka a nelutujem. Ak sem tam nieco varim , tak neznasam , ked nemam kde co polozit. Pracovna plocha sa urcite zide.
Urcite vyuzit priestor po schodami. V projekte som mal len zapustenu skrinu , ale nakoniec son nechal na vyuzitie cely priestor...vysavac,kocik,botnik.....
Vchodove dvere by som dal otvarave von. Pri takom uzkom zadveri je to fakt o drzku. Hlavne ked dojde par ludi na navstevu a hlavne ked odchadzaju. Z vlastnej skusenosti , ak by som daval este raz , tak urcite otvarave von.
Obrázok užívateľa
Slavo_T
 
Príspevky: 662
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 18:28:32
Dal súhlas: 74 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: projekt domu juicifruit

Poslaťod MiroM » Pia 22. Jan 2010 9:19:45

Tomuto projektu sa da vytknut len velmi malo. Ma vsetko, co ma dom mat. Snad mi tam chyba len satnik. A taktiez ja osobne by som viacej otvoril prizemie, ale to je individualne.

To bobco: Zohrievanie kuchyne na juh je nezmysel. Ja mam taktiez kuchynu na J a ziadne prehrievanie tam nie je a to mam v jedalni 8m2 zasklenia. Akoze kadial by sa mala kuchyna prehrievat? Ja nevidim dovod davat kuchynu na S, ako je odporucane( a stale neviem prist na to preco je to vobec tak odporucane). Netreba sa vsak zubami nechtami a za kazdu cenu drzat "predpisanych" pravidiel.

Este zareagujem na Slava_T: Ja by som vchodove dvere otvarave von urcite nedaval. Ma to velmi vela nevyhod. Ak dobre vidim, tak zadverie ma siroke 1,9m a to sa ti zda malo? Ja mam zadverie siroke 1,6m a nema problema, je to akurat.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3039
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: projekt domu juicifruit

Poslaťod Slavo_T » Pia 22. Jan 2010 9:57:00

MiroM píše:Este zareagujem na Slava_T: Ja by som vchodove dvere otvarave von urcite nedaval. Ma to velmi vela nevyhod. Ak dobre vidim, tak zadverie ma siroke 1,9m a to sa ti zda malo? Ja mam zadverie siroke 1,6m a nema problema, je to akurat.


Zadverie je 1,9 co by v pohode stacilo , ale ak bude mat riesene zadverie ako na obr. ( tie dve skrine ) , tak zadverie bude cca 1,3 - 1,4 m siroke. Ja mam sirku zadveria 1,3 . Mne skor ide o to obchadzanie dveri ked vojdem do domu a chcem ich zatvorit. Zadverie sa deli na cistu a spinavu zonu , spinava aspon podla mna by nemala byt v miestach kde clovek pobehuje v ponozkach. Takze ak vojdes do domu a chces zatvorit za sebou dvere , tak stojis uz na urovni dveri do kupelne. Problem je hlavne v tomto pocasi , voda , sneh , vsetko to taham az po uroven kupelnovych dveri , takze mi neostava nic ine len stale drhnut podlahu , aby sa to neroznasalo po celom dome. Urcite pomoze aj rohoz , ale .....

MiroM píše:Este zareagujem na Slava_T: Ja by som vchodove dvere otvarave von urcite nedaval. Ma to velmi vela nevyhod.


Ake konkretne nevyhody ? Nech si aspon trocha vykompenzujem to stale umyvanie a zametanie chodby , ze to je cena za to a to .... A budem aspon trocha rad , ze sa neotvaraju von. ;)
Obrázok užívateľa
Slavo_T
 
Príspevky: 662
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 18:28:32
Dal súhlas: 74 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: projekt domu juicifruit

Poslaťod MartinH » Pia 22. Jan 2010 11:22:51

Technicka miestnost s vchodom zvonku je zaujimavy napad. Ziadny krb, dalsi dobry napad.

Nepoznam situaciu, mozno je tam ulicna ciara, ale ak by to slo, dom by som staval viac k ceste alebo naopak od cesty. Na jednej strane by bol len obsluzny chodnik, ale na druhej uz pekna plocha

Mne sa nepozdavaju niektore rozlohy - dole WC-kupelna-práčovňa malicka, hore bez pracovne a miesta aj na tancovanie. Horna chodba je uzka - ak vyjdete v noci zo spalne neistym rozospatym krokom, zastavi vas az podesta, hopla. Izba c.1 ma napustanie WC rovno pri posteli.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: projekt domu juicifruit

Poslaťod MiroM » Pia 22. Jan 2010 11:31:22

Slavo_T píše:
Ake konkretne nevyhody ? Nech si aspon trocha vykompenzujem to stale umyvanie a zametanie chodby , ze to je cena za to a to .... A budem aspon trocha rad , ze sa neotvaraju von. ;)


Pohlad na panty z exterierovej strany nie je velmi pritazlivy, vo vnutri to tak nevadi. Ked ides do domu, je prirodzene dvere zatlacit dovnutra , takze plynulo vchadzas do domu. Pri otvaravych von musis najskor otvorit,ustupit a az potom vojst. Problem so snehom, nemoznost otvorenia. Nevymyslam si bachorky. V rodicovskom dome som zil nejaky ten rocik, tam boli dvere otvarave von a v zime sa castokrat stavalo(pri fujavici, a pritom bol vchod kryty), ze sme nemohli otvorit dvere.
Si myslis, ze ked budes dvere otvarat von, tak nebude bordel? Taky isty , tam rozdiel nie je. Alebo co ti z dveri opadava nejaky bordel? Ja mam dvere bezfalcove a nehrozi, ze by mohlo dovnutra nieco z nich opadnut, dokonca ani sneh nie.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3039
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: projekt domu juicifruit

Poslaťod k+k » Pia 22. Jan 2010 13:25:11

  • slusna zastavana plocha :)
  • zmensil by som spajzu na ukor spodnej kupelne
  • predlzil by som vstupnu chodbu az po schodisko (po druhu stranu)
  • ta otvorena kuchyna rovno z vchodu, no neviem. osobne by som dal radsej dvere do kuchyne od vchodu a otvoril by som to do obyvacky
  • mala kuchynska pracovna doska
  • technicka miestnost trosku daleko od miesta spotreby (obe kupelne a kuchyna)
  • schody su super
  • v hornej kupelni by som vymenil WC a sprchac

inak v celku vydareny projekt. dobre zorientovany.

@Slavo_t: dvere otvarave von ? to akoze aby to bolo uplne easy vysadit z pantov ? ked nasnezi, ako sa dostanes von ?
@MiroM: kuchyna na sever je asi kvoli tomu, ze v kuchyni je teplo z varenia a skoda lepsich svetovych stran na kuchynu. my mame ale kuchynu na zapad. prednejsie bolo dat kuchynu smerov do ulice.
Obrázok užívateľa
k+k
 
Príspevky: 1184
Registrovaný: Uto 17. Feb 2009 21:31:42
Dal súhlas: 63 krat
Dostal súhlas: 81 krat

Re: projekt domu juicifruit

Poslaťod Plamen » Pia 22. Jan 2010 15:02:37

Musím pochváliť, veľmi praktické riešenie RD. Ak bude dom s plochou, alebo pultovou strechou, tak to bude super! Ak by som to riešil ja, dom by som osadil nie 3m zo strany vstupu, ale aspoň 3,5m, pre lepšie otváranie dverí auta ak by boli 4m, tak je to úplne super aj v prípade že ideš do technickej miestnosti vziať kosačku a máš tam zaparkované aj auto. V časti presklenia obývacej izby, kuchyne – možno časom riešiť zaujímavú pergolu, alebo aspoň balkón – prestrešenie kvázi zadného vstupu a taktiež estetika domu. Osobne by som dom robil 8,5x10 max 11, pri tvojom riešení to bohate stačí. V technickej miestnosti bez problémov dorobíš dajme tomu krb a v obývačke by bola v stene iba krbová vložka. Dalo by sa s toho spraviť krásny moderný dom!
Plamen
 
Príspevky: 100
Registrovaný: Str 10. Dec 2008 20:14:51
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: projekt domu juicifruit

Poslaťod Plamen » Pia 22. Jan 2010 16:33:43

Nedalo mi to, musel som to nakresliť :)

Plamen
 
Príspevky: 100
Registrovaný: Str 10. Dec 2008 20:14:51
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: projekt domu juicifruit

Poslaťod JUICIFRUIT » Pia 22. Jan 2010 21:54:07

Ďakujem všetkým za poznámky a pripomienky.

Ohľadom prehrievania kuchyne....riešiť by som to chcel pergolou, ktorá by bola v časti terasy. Priestor pod schodiskom by som chcel využiť z technickej miestnosti. Väčšia pracovná plocha v kuchyni?.....to je asi pravda budem to musieť ešte premyslieť...je tam fakt málo miesta. Horná chodba by mala byť väčšia?...tiež dobrá poznámka budem asi musieť projekt natiahnuť napr. na 9 metrov a zúžiť povedzme na 11? alebo 10,5 m?...aby sa tam vytvoril väčší priestor.

Pre Plamen:
s tou pergolou si to trafil presne. Tak to vidím aj ja a možno by som ju potiahol až pod pultovú strechu,
ktorá bude prečnievať a vytvorí sa tak na poschodí priestor pre upevnenie slnečných kolektorov /ak
nebudú inštalované hneď tak možno neskôr....štát už dáva 200 eur za meter tak uvidíme či to opäť
dvihnú/. Technická miesnosť - bude slúžiť aj na odkladanie kosačky, záhradného nábytku, bicyklov...Dík za skvelý nákres vyzerá to veľmi dobre......v akom programe si to kreslil ? Tiež by som si to chcel skúsiť načrtnúť.

Je to zatiaľ môj prvý nákres tak zvážim pripomienky a určite sa na to pozriem ešte podrobnejšie. Ešte raz vďaka za komentáre.
Naposledy upravil JUICIFRUIT dňa Pia 22. Jan 2010 22:04:36, celkovo upravené 2
JUICIFRUIT
 
Príspevky: 7
Registrovaný: Štv 21. Jan 2010 20:37:33
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: projekt domu juicifruit

Poslaťod tomas g » Pia 22. Jan 2010 22:01:05

Plamen píše:Nedalo mi to, musel som to nakresliť :)

Dost mi to pripomina studiu, ktoru som vcera odovzdal klientovi :D
tomas g
 
Príspevky: 1040
Obrázky: 0
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 17:33:12
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 150 krat
Dostal súhlas: 144 krat

Re: projekt domu juicifruit

Poslaťod bobco » Pia 22. Jan 2010 22:06:12

MiroM píše:
To bobco: Zohrievanie kuchyne na juh je nezmysel. Ja mam taktiez kuchynu na J a ziadne prehrievanie tam nie je a to mam v jedalni 8m2 zasklenia. Akoze kadial by sa mala kuchyna prehrievat? Ja nevidim dovod davat kuchynu na S, ako je odporucane( a stale neviem prist na to preco je to vobec tak odporucane). Netreba sa vsak zubami nechtami a za kazdu cenu drzat "predpisanych" pravidiel.


MiroM pokiaľ viem, tak si uvádzal, že máš otvorenú dispozíciu, čo je diametrálne odlišné od toho, keď je kuchyňa samostatná miestnosť (stabilnejšie teplot. podmienky pri varení) ako v tomto prípade.
Pokiaľ dobre pozerám tak na južnej strane je to presklenie 3,4m široké x výška a na západ je okno 1,1m široké x výška. Teda cca 10 m2 presklenia na miestnosť o rozmeroch 3,5 x 4,2 m ( 14,7 m2 ). Pokiaľ nie sú okná chránené, tak sa pre kuchyňu odporúča presklenie 15% podlahovej plochy. V tomto prípade je to takmer 65 % :shock: .Do toho započítaj varenie aspoň 1kW, chod chladničky ... Takže nebude teplúčko?

Vychádzam aj z osobnej skúsenosti ( rodičovský dom), kde je samostatná kuchyňa ( cca 10 m2) orientovaná na juh. Okno 1,2 x 1,5 m ( plast. + izolač dvojsklo) a hneď vedľa je umiestnený sporák. A poviem ti, že počas varenia tam nie je trenírková teplota, ale teplota pre nudistu. Z okna teplúčko, z hrnca ešte viac :( .


A prečo dávať kuchyňu na S? Pokiaľ je otvorená dispozícia, nemáš čo riešiť - teplo sa rozptýli po celej dispozícii. Pokiaľ je ale samostatná môže nastať ten problém s prehrievaním. Stačí pozrieť na zisky oknom mimo vykurovacej sezóny priložené v prílohe( treba počítať ešte s g skla). Čerpané z http://www.tzb-info.cz/t.py?t=16&i=64&h=38&obor=9 . No a porovnaj si juh a sever.
Inak tiež sa striktne nebudem držať orientácie kuchyne na S, ale kuchyňu v otvorenej dispozícii umiestnim na V. Tu väčšinou zisky oknami od 10 h, kedy začíname variť, nie sú extrémne. V prípade varenia poobede sú zanedbateľné.

Plamen super šúdia :ano:
Prílohy
slnečná radiacia.xls
(29.5 KiB) 157 krát
Obrázok užívateľa
bobco
 
Príspevky: 380
Registrovaný: Str 31. Dec 2008 16:21:43
Bydlisko: okr. HC
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 28 krat

Re: projekt domu juicifruit

Poslaťod Plamen » Sob 23. Jan 2010 0:54:46

tomas g

Vyzerá to tak, že máme spoločné zmýšľanie :) .


juicifruit

A odpoveď v čom som to rysoval - ArchiCAD.
Plamen
 
Príspevky: 100
Registrovaný: Str 10. Dec 2008 20:14:51
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: projekt domu juicifruit

Poslaťod cliff » Sob 23. Jan 2010 9:30:56

Chcel by som sa opytat ako si riesil to schodisko (vyska a hlbka schodu). Podla nakresu by mali mat dlzka zhodny rozmer s tech. miestnostou a teda 295 cm, mozno nejaky ten centimetrik naviac. Podla tabulky od bobca na by vsak na schody s podestou s vyskou 17 a hlbkou 29 bolo treba 357 cm. Pouzival si nejake ine rozmery? Aj ked v tvojom pripade by nemusel byt problem pouzit neroznako dlhe ramena a v dolnej casti schody predsunut len by trebalo preratat kolko by to malo byt.

inak zaujimavy projekt drzim palce :)
cliff
 
Príspevky: 15
Registrovaný: Sob 12. Dec 2009 14:09:30
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Ďalší

Späť na Posudzovanie návrhov domov

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron