Projekt domu Josse

Projekt domu Josse

Poslaťod Josse » Pon 16. Aug 2010 11:43:53

Chcel by som sa s vami poradit ohladom mojho navrhu domceka. V principe vychadza z http://www.eurolineslovakia.sk/sk/proje ... r-208.html ale uz som ho dost zmenil, takze to len pre taky nahlad.

Chcem upozornit na to ze napr. vybavenie kupeni / wc je len symbolicke takze napr. sprchovaci kut tam urcite nebude kde je teraz nakresleny, krb mozno vobec nebude i ked taky rohovy by bol mozno efektny. Ide mi skor o rozmiestnenie izieb, statiku mi posudi architekt to je taka skica ako by to malo vyzerat.
Poloha schodov je viac menej pevna - segmentove schody a mala galeria.
Starosti mi robi usporiadanie na poschodi - pravdupovediac som sa tomu velmi nevenoval a to tak aj vyzera. Takze je to len taky hruby nastrel (ako i suteren.
Dakujem za kazdu radu.
Prílohy
Dom Josse umiestnenie.pdf
(15.79 KiB) 321 krát
Dom Josse podorysy.pdf
(15 KiB) 363 krát
Josse
 
Príspevky: 66
Registrovaný: Str 10. Mar 2010 8:36:32
Bydlisko: LE, KE
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat




Re: Projekt domu Josse

Poslaťod Ludo » Pon 16. Aug 2010 12:11:10

ono sa to hlavne musi pacit tebe - a aj tebe vyhovovat :idea:
galeria
ja by som urcite nerobil tu galeriu - ono galeria je fajn, aj moja zena chcela,ale to by sme museli spravit este vacsi dom ako mame,
ta tvoja sa mne osobne vidi - na dve veci - vidno z nej aj tak nic nebude /je to vyklenok/ a skomplikuje to vystavbu aj zariadovanie /o.i.nechcem vidiet to tahanie skrine ci postele po tom schodisti/
garaz
ked dobre vidim, garaz budes mat v pivnici - nepozeral som umiestnenie domu, ale budes stavat v svahu?
ak nie -tak niet nic komplikovanejsieho ako spustat sa autom do pivnice dole kopcom :dash susedova poistovna mu uz nechce hradit skody takto sposobene spustanim do garaze a naslednym poobijanim plechov v zime, nehovoriac o odvode dazdovej vody
a ked je to svah- preco ides len do ciastocneho podpivnicenia???
terasu predpokladam pri obyvaku , aspon tam mas terasove dvere - takze s kazdym tanierom a poharom -cez cely dom do kuchyne - ale to neni velky problem
apropo - da mala dlha izba na prizemi - je hostovska?
skus pridaj aj rozmery....
Ludo
 
Príspevky: 1781
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:33:55
Dal súhlas: 153 krat
Dostal súhlas: 216 krat

Re: Projekt domu Josse

Poslaťod PrasinaPE » Pon 16. Aug 2010 12:50:06

Myslienka galerie z povodneho domu eurolineXY je dobra. Ja by som schodisko predsa len dal na opacnu stranu vedla kupelne.
Dom je aj tak maly, zvacsil by som ho 1m na dlzku. Tym padom by som aj zmenil poziciu kuchynskeho stola lebo tak byt nemoze.
Auto v suterene je velmi zla volba, je to neprakticke a napr. skusal si nakreslit rampu aku bude mat dlzku a kolko ti zabere z pozemku?
Suteren moze byt ale treba zistit aku vysku bude mat dom v hrebeni a z naroznej strany aby neposobil prilis mohutne.
Krov bude hambalok predpokladam.
PrasinaPE
 
Príspevky: 310
Registrovaný: Pia 04. Jún 2010 21:21:21
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Projekt domu Josse

Poslaťod Josse » Pon 16. Aug 2010 14:17:00

Schodisko som chcel spojit s galeriou, dolu jedalensky stol - taky by som povedal reprezentativny priestor. Nechcem mat betonove schodisko takto by to prepustalo viacej svetla, zasklenie by bolo podobne hore odkazovanom originalnom Euroline Premier 208.
Co sa tyka garaze a ciastocneho podpivnicenia vychadza to z povodneho terenu, spravil som aj vyskopis ( Dom Josse umiestnenie.pdf ) tak si to mozete pozriet. Na celej dlzke domu mam po uhlopriecke prevysenie cca. 1.7m. A na to navazuje aj v podkrovi "zuzenie" predpokladam max. 1-2 rady tehal prave koli tomu aby dom nebol velmi vysoky (aj tak bude asi dost :( )
Prílohy
Dom Josse podorysy.pdf
Doplnil som nejake koty, otocil jed. stol a posunul komin - zmenilo sa i podkrovie.
(20.38 KiB) 237 krát
Josse
 
Príspevky: 66
Registrovaný: Str 10. Mar 2010 8:36:32
Bydlisko: LE, KE
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Projekt domu Josse

Poslaťod PrasinaPE » Pon 16. Aug 2010 14:28:01

Nakresli si pozdlzny rez, uvidime ako to vymyslis,
PrasinaPE
 
Príspevky: 310
Registrovaný: Pia 04. Jún 2010 21:21:21
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Projekt domu Josse

Poslaťod MartinH » Pon 16. Aug 2010 20:29:23

Josse píše:Schodisko som chcel spojit s galeriou, dolu jedalensky stol - taky by som povedal reprezentativny priestor.

Povodne som neplanoval vyjadrovat sa k tak skorej verzii, ale zacitil som zavan iluzii.

Ak dovolite, budem priamy. S tym stolom to ma daleko k reprezentativnosti. Je to stiesnene, bude problem sadnut si na inu ako krajnu stolicku, miesto je hned vedla hlavneho komunikacneho koridoru, na jednej strane s vyhladom na schody, kde obcas prejdu nejake nohy, na druhej strane s vyhladom na neukoncenu stenu, pripadne na kuchynsku linku. Prepacte, ze Vam kazim radost, ale este je cas spravit si byvanie ovela lepsie.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Projekt domu Josse

Poslaťod Josse » Uto 17. Aug 2010 9:29:15

Dakujem za kazdu reakciu.

MartinH píše:Povodne som neplanoval vyjadrovat sa k tak skorej verzii, ale zacitil som zavan iluzii.


Vedel som ze sa niekto chyti slovicka "reprezentativny" ale dobre. Samozrejme som to nemyslel doslovne. Skusme trosku ten jedalensky stol prebrat. Vychadzal som z knihy Neufert - Dobra stavba - Dobry projet, kde ja stanovena min. plocha miesta jedalenskeho stola pre 6 osob 1.87x1.7m, reps. 1.95x2.0m (dlzka x sirka). Ja mam uvazovanu sirku 2.2 m. Ale nie som ziaden projektant takze rad s necham poradit. Co sa tyka neukoncenej steny - ja som ju tam dal ale neviem ci tam byt musi! Co ak by som ju dali prec? Neviem posudit ci by to vyslo staticky. Vyhlad do kuchyne je hadam z jedneho miesta a zaroven nie sme este jednoznacne rozhodnuty ci dvere do kuchyne a ci nie tak som ich tam predbezne nekreslil.

MartinH píše:Prepacte, ze Vam kazim radost, ale este je cas spravit si byvanie ovela lepsie.


Vobec mi nekazite radost, rad privitam konstruktivnu kritiku a nazor skusenejsich a prave preto ze je este cas som to chcel tu na fore trosku prediskutovat. Mam este i ine varianty nakreslene tato po diskusii z manzelkou "vyhrala".

Pridavam rezy: rez pravou stenou a rez lavou stenou plus nejake koty od povodneho terenu. To je dovod ciastocneho podpivnicenia - vyuzit to stupanie. Stale je ale v hre aj verzia bez popivnicenia len to by musel byt zarez do kopca... no neviem to este nie som definitivne rozhodnuty.
Prílohy
Pohlad zlava zprava.pdf
(4.47 KiB) 208 krát
Josse
 
Príspevky: 66
Registrovaný: Str 10. Mar 2010 8:36:32
Bydlisko: LE, KE
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Projekt domu Josse

Poslaťod MartinH » Uto 17. Aug 2010 10:14:51

Josse píše:Vedel som ze sa niekto chyti slovicka "reprezentativny" ale dobre. Samozrejme som to nemyslel doslovne.

Nachytali ste ma. Bol som ľahká obeť, lebo som naivný a naozaj som myslel, že to chcete mať pekné, priam reprezentatívne v dobrom slova zmysle. ;)


Josse píše:Skusme trosku ten jedalensky stol prebrat. Vychadzal som z knihy Neufert - Dobra stavba - Dobry projet, kde ja stanovena min. plocha miesta jedalenskeho stola pre 6 osob 1.87x1.7m, reps. 1.95x2.0m (dlzka x sirka). Ja mam uvazovanu sirku 2.2 m. Ale nie som ziaden projektant takze rad s necham poradit. Co sa tyka neukoncenej steny - ja som ju tam dal ale neviem ci tam byt musi! Co ak by som ju dali prec? Neviem posudit ci by to vyslo staticky. Vyhlad do kuchyne je hadam z jedneho miesta a zaroven nie sme este jednoznacne rozhodnuty ci dvere do kuchyne a ci nie tak som ich tam predbezne nekreslil.

Ja som vychádzal z praktických domácich skúseností. Širka jedálenského stola by mala byť meter až 1,2. Dvakrát prestieranie po stranách + misy s jedlom v strede - na to treba 1m. Na druhej strane viac ako 1,2m podľa mňa už nie je prínos a nemá význam. Na stoličku so sediacou osobou počítam 40cm a 40cm priestoru za ňou, aby sa dalo chodiť aspoň bokom. Spolu 2,60m ako minimum, ktoré nepolezie na nervy. Jedáleň však stále bude prekážka, keď pôjdete do priestoru za stolom pod schodami. Toľko k rozmerom, teda rozmeru. Mne sa osvečili praktické pokusy. Všetko máte doma: stôl, stoličku, stenu aj meter. Vyskúšajte si to. Budete tam bývať Vy, a nie Neufertovci.

Čo sa týka tej steny, nemal by vznikať dojem, že stolujete niekde na chodbe alebo vo dverách alebo v nejakom medzipriestore.

Ľudia pri stole majú radi, keď vidia, čo sa okolo deje a naopak, znervózňuje ich, ak niekto príde resp. môže prísť odzadu. Preto tie schody za chrbtom vnímam negatívne.

Ďalej veľmi odporúčam príborník v blizkosti - stačí malá odkladacia plocha - kde môžete pripraviť poháre, fľaše, atď, odložiť práve nepotrebné taniere, misu s ovocím alebo spraviť samoobslužný bufet, keď budete hrať pri stole s kamarátmi poker atď atď.

Hovorím za seba, ale premyslené detaily robia radosť z bývania. Stavba je len povinná jazda.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Projekt domu Josse

Poslaťod PrasinaPE » Uto 17. Aug 2010 10:25:59

Z rezu mi je to uz zrozumitelnejsie. Moj odhad je ze vyska hrebena bude 10m. Hambalok to nebude, aj euroline ma stojatu stolicu s vaznicou.
Garaz by tak mohla byt, ale nie je v suterene, ale ide o 3 podlazny dom vo svahu. Ziadna pivnica.
Naskytla sa otazka ako chces ist vstupit do domu, ked podlaha vstupnych dveri je vo vyske cca 2m.
Prave u mna opadla myslienka podobnosti s domom euroline a ten tvoj sa bude musiet komplet prerobit. Takze co s tym suterenom spravime?
Pokiel nechces vstupovat do domu po rebriku, tak by som ten dom (v reze) osadil o 1,5m do terenu nizsie.. a potom by uz ta garaz bola ako pivnica.
Opet nam vznikne rampa, ktora zaberie aj 15m z pozemku. Dako som sa zacyklil :)
PrasinaPE
 
Príspevky: 310
Registrovaný: Pia 04. Jún 2010 21:21:21
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Projekt domu Josse

Poslaťod amolnar » Uto 17. Aug 2010 11:19:24

Z vlastnych skusenosti len tolko, ze pocas stavby sa menia predstavy a poziadavky. My sme navrhovali kuchynu a jedalen az do poslednej moznej chvile (cca. 2 roky). Doporucujem Google Sketchup (free) alebo Kitchen Draw a tam si mozete namodelovat cely dom. Je to casovo narocne, ale mozete si vsetko pozriet v 3D a upravovat podla potreby. Ale aj tak sa stane ze dokoncena hruba stavba dava lepsie napady ako 3D modelovanie - samozrejme moznosti na zmenu su uz obmedzene.

Prikladam minimalne rozmery na jedalen podla architekta Miklos Kapsza, rv. 1990. Tuto knizku si uz asi nezozeniete, tak prikladam scanovany image.
Prílohy
MiklosKapsza_JedalenMinRozmery.JPG
Scan z knihy: Otthontervezési tanácsadó ("Rady pre navrh rodinnych domov"), Miklós Kapsza, 1990, Budapest
MiklosKapsza_JedalenMinRozmery.JPG (75.54 KiB) Zobrazené 2625 krát
amolnar
 
Príspevky: 71
Registrovaný: Pon 08. Mar 2010 16:39:08
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Projekt domu Josse

Poslaťod Ludo » Uto 17. Aug 2010 11:39:09

akosi stale nerozumiem tej tvojej galerii
vidi sa mi mini-malinka, aby mala GALERIA zmysel /podla mna/, tak by si proste musel ozeliet aspon tretinu podkrovia :idea:
- to ako kde z nej bude vidno?
lebo na prizemie ani moc nie, jedine tak vonku- cez tu stenu /sklenenu?/ - to akoze je tam fakt taky pekny vyhlad? stoji za tie komplikacie a peniaze?
skus si napisat niekolko dovodov preco chces galeriu - vseobecne dovody preco
potom tie dovody porovnaj s tym co mas na tom projekte zakreslene ako galeria
ak je to podla teba v poriadku-o.k., pochopim-len rozumiet tomu stale nebudem....
Ludo
 
Príspevky: 1781
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:33:55
Dal súhlas: 153 krat
Dostal súhlas: 216 krat

Re: Projekt domu Josse

Poslaťod yoyo » Uto 17. Aug 2010 13:03:27

odporucam:
- prejst sa u niekoho po takom schodisti - aspon zistis ci ti naozaj vyhovuje a ci bude vyhovovat aj tvojim detom (teraz alebo v buducnosti)
- do ciastocneho podpivnicenia by som sa nepustal (viacero nevyhod) a navyse ak chces urobit to ciastocne podpivnicenie naozaj dobre tak sa zistis, ze cena za ciastocne = cena za celkove podpivnicenie. nehovoriac o tom, ze pri celkovom podpivniceni mas viac m2, rovnomerne sadanie domu, mas pristup ku vsetkym vonkajim obvodovym stenam - v pripade problemov....
- komin do nosnej steny nepatri - aspon myslim...
3-podlazny/165m2 vykurovacia plocha/Ytong 30+20EPS/36 Nobasil MPN v streche/rekuperácia/trojskla
yoyo
 
Príspevky: 1090
Obrázky: 25
Registrovaný: Pon 24. Aug 2009 11:59:53
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: Projekt domu Josse

Poslaťod sigma » Uto 17. Aug 2010 13:12:32

Daleko skor, ako som zacal stavat/prestavovat/dokoncovat som tiez premyslal nad svojim domom, a tiez som mal galeriu ako jadro domu, ostatne bola samozrejmost, tie som neriesil. Niektore veci mame v podvedomi, napriklad farba obkladaciek sa moze preniest z rodicovskej kupelne ani neviete ako:-)
Moje skusenosti vyplyvaju z toho, ako byvame a co potrebujeme. S rezervou:
1. Garaz (rozmery) je OK.
2. Priecku medzi kuchynou jedalnou vyhodit, v kuchyni pult pre ranajky pre 1-2 osoby, rodinne obedy v jedalni. Schodisko otocit, roztiahnut stred, okolo ktoreho sa tocia, schody min 2m od stola!
Ta hostovska je uzka.
3. Tie kominy hore medzi dvermi to je sranda :-D Pardon, ale :) To tak nemoze byt, a asi to ani nevyjde inak ako predsunut stenu pred kominy z chodby:-) To sa da ale riesit aj neskor, ked uz budu definitivne rozmery a polohy nosnych stien.

PS: Urobte si pohodlne schodisko, fotky zo stavby dajte do klipov a mozete vyuzit celu stenu az hore, z hornej chodby dovidite az na obvodovu stenu... (galeria na schodisku).
Dom robite pre seba na 99,5% a na reprezentativne ucely staci 0,5%.
Obrázok užívateľa
sigma
 
Príspevky: 1877
Obrázky: 10
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 9:23:12
Bydlisko: NR
Dal súhlas: 336 krat
Dostal súhlas: 108 krat

Re: Projekt domu Josse

Poslaťod MartinH » Str 18. Aug 2010 8:16:12

sigma píše:Dom robite pre seba na 99,5% a na reprezentativne ucely staci 0,5%.

Pripadne 100% pre seba a z toho XX% reprezentativne.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Projekt domu Josse

Poslaťod Josse » Str 18. Aug 2010 10:55:47

MartinH píše:Bol som ľahká obeť, lebo som naivný a naozaj som myslel, že to chcete mať pekné, priam reprezentatívne v dobrom slova zmysle.

Chceme to mat pekne "reprezentativne" vramci moznosti ale aj prakticke, vsetko je o nejakych kompromisoch a ja som v stadiu jeho hladania.
PrasinaPE píše:Moj odhad je ze vyska hrebena bude 10m.

Predbezne by to bolo 8,7m resp. do 9,0m. Ale to som este podrobne neriesil. A samozrejme som rozmyslal nad tymi schodmi ku vstupu do domu. Bolo by to teda riadne schodisko - to sa mi tiez velmi nepozdava. Rozmyslal som nad zavazkou resp. nejake terasovite riesenie predzahradky az k domu a teda cele spodne podlazie by nebolo odhalene len vchod do garaze. Ale priznavam tie dlhe schody mi nedaju spat :(
Ludo píše:akosi stale nerozumiem tej tvojej galerii
vidi sa mi mini-malinka, aby mala GALERIA zmysel /podla mna/, tak by si proste musel ozeliet aspon tretinu podkrovia :idea:
- to ako kde z nej bude vidno?

Ano je malinka, ale vyhlad je celkom pekny. Predstavoval som si to tak ze hore vedla schodov na okraji galerie si sadnem do ratanoveho kresla s knihou a vyhladom na Spissky hrad a za predpokladu pekneho pocasia v pozadi vrcholy Vysokych Tatier( bude vidno i trochu suseda ale co uz). Ak budem na pozemku skusim vyfotit tu sceneriu. Dalsi dovod je manzelkina obluba (aj moja priznam) flory z vyssim vzrastom casto vyssim ako je vyska izieb. Co sa tyka este velkosti galerie malou moznostou ako to trochu zvacsit by bolo ten vyklenok vytiahnut dalej o nejaky 0,5 - 1,0 m.
yoyo píše:odporucam:
- prejst sa u niekoho po takom schodisti - aspon zistis ci ti naozaj vyhovuje a ci bude vyhovovat aj tvojim detom

Presiel som sa po podobnom schodisti (nebolo sice zatocene o 180° ale len o 90), jednoducho nerezu mi monoliticke betonove schodiska i ked ich nevylucujem maju aj vyhody ale je to posledna varianta. To podpivnicenie castocne je v podstate koli kureniu - chcel by som kotol na tuhe palivo a koli garazi. Stale je v hre i varianta garaz vedla domu ale i tak potrebujem kotolnu + nejaky skladik. Inak suhlasim s tym sadanim stavby.
sigma píše:2. Priecku medzi kuchynou jedalnou vyhodit, v kuchyni pult pre ranajky pre 1-2 osoby, rodinne obedy v jedalni. Schodisko otocit, roztiahnut stred, okolo ktoreho sa tocia, schody min 2m od stola!
Ta hostovska je uzka.

Nechceme mat uplne otvorenu kuchynu s halou to je podla mna neprakticke z estetickeho hladiska. Prestavte si nejaku rodinnu oslavu alebo nejakych hosti a zarovan si pradstavte ten stav v kuchyni ked sa tam pripravuju jedla ... Hostovska si myslim ze je dostatocna je dost mozne ze tam bude len jedna postel a rozsirovat ju na ukor obyvacky urcite nebudeme. S plochou 13,5m2 plus ten vstup oddeleny kuskom priecky - tam by mala byt nejaka skrina, resp. ak by to staticky vyslo ta priecka by sa bud celkom vylucila alebo by sa spravila ako nenosna, je rozmer si myslim dostatocny.
sigma píše:3. Tie kominy hore medzi dvermi to je sranda

Kominy som tam len tak supol velmi velmi orientacne, vsetko totiz samozrejme zalezi kde bude kotolna. Jeden komin by tam bol koli krbu no s tym sa da hybat, ze?
MartinH píše:Pripadne 100% pre seba a z toho XX% reprezentativne.

Suhlasim, a urcite nema nejaky zmysle to vyjadrovat v nejakych velicinach. Ale na druhej strane som vysie cital :
MartinH píše:Bol som ľahká obeť, lebo som naivný a naozaj som myslel, že to chcete mať pekné, priam reprezentatívne v dobrom slova zmysle.
8-) Ale vsetci vieme asi o co ide ... dom je pre rodinne byvanie nie je to vystavna hala plna obrazov. Ale kazdy si chce domcek zariadit pekne, vsak. Ako som hore pisal nejaku tu strednu cestu, zameranu na funkcnost ale pohladovo "oku lahodiacu" .
Josse
 
Príspevky: 66
Registrovaný: Str 10. Mar 2010 8:36:32
Bydlisko: LE, KE
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat




Ďalší

Späť na Posudzovanie návrhov domov

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia